2007-02-01

Demokratiskt genombrott?
av Lucifer

Nu har monologen blivit till dialog säger många och pekar på Internets möjligheter att låta var och en sätta upp sin lilla blogg och att låta människor komma med kommentarer och invändningar till tidningsartiklar och TV-program. Jo, Internet är underbart på många sätt och ger möjligheter att dela med sig och ta emot information som ligger utanför massmarknaden. Det är ju också den här nättidningen ett exempel på.

Unga arga män
Men handlar det också om ett stort demokratiskt genombrott? Jackie Ashley i The Guardian tror inte det. Hur stor del av befolkningen använder Internet? Tja, i Sverige kanske 60 procent. De som inte gör det är de fattiga, gamla och lågutbildade. Undersökningar tyder f.ö. på att 25 % av befolkningen också i framtiden inte kommer att använda sig av Internet. Vad används det till? Jo, skriva brev, chatta, kolla på porr, spela spel, köpa grejer.
Men de som har bloggar eller som skriver kommentarer till tidningsartiklar eller deltar på diskussionsajter, vem är de? Jo, i England är de unga män, i regel rejält förbannade och med utpräglad politisk högerinriktning.

Reaktionär dominans
Så är det så klart i Sverige också. Kolla in ett dussin bloggar, sådana som inte bara handlar om hur katten mår, och du ska finna att det är höger som gäller. Kolla Sveriges mest lästa blogg, Linda Skugges i Expressen, och du möter klassiska högersynpunkter, skickligt och obehagligt framförda. Läs läsarkommentarerna till någon in- eller utrikespolitisk analys i Svenska Dagbladet och bli nerslagen av den råa reaktionära dominansen. Här hade man trott att Svenska Dagbladets läsekrets numera inte längre bestod av arroganta företrädare för överklassen utan omfattade någotsånär förnuftiga och framstegvänliga människor, säg som Fredrik Reinfeldt. Alls icke, de som framträder här hatar ryssar, invandrare och socialdemokrater och är stolta över det.
Det är så klart inget fel i att alla möjliga människor och åsikter kommer till tals och det är utmärkt att tekniken möjliggör detta. Men man ska nog inte förväxla Internetdebattörerna med folkets röst och man ska definitivt inte räkna ut de traditionella medierna vare sig det gäller papperstidningar eller torgmöten. Det sägs att Hilary Clinton tänker lägga det mesta av sitt krut på Internet. Jag skulle vilja avråda från det.

Hasta la Vista!
När vi ändå är inne på datorrelaterade grejer: det här var veckan då Microsoft sjösatte sin nya stolthet, operativsystemet Vista, med ny användarkontaktyta, starkt inspirerad av Macens System X har jag förstått. Sverige är Microsoftland och bara Lunds kommunala förvaltningar lär väl komma att bidra med några miljoner till programvaruföretagets vinst. Det finns likvärdiga eller bättre och nästan kostnadsfria alternativ, men de kräver att man bryr sig och det är där det brister.

Vårkänslor
Att tala om vädret betraktas ofta som kallprat (ursäkta) men sanningen är att vädret och årstidsskiftningarna har ett avgörande inflytande över våra liv och påverkar vårt mentala allmäntillstånd. Att det går för sig att tala om väder och vind och växtlighet också i en politisk tidskrift lärde jag mig av Kingsley Martins veckokrönikor Critic's Diary i New Statesman på 1960-talet. De slutade inte sällan med små betraktelser om hur det var med rosorna i trädgården.
Alltså drar jag mig inte för att tala om aktuella vårtecken. Nu är det lite ambivalent med vårtecken i år: det bör ju ha varit vinter för att man med obeslöjad glädje ska tala om vårtecken och där brister det i år. Men visst, det räckte långt med den köldknäpp vi hade i förra veckan där det gick ner till - 6 på nätterna. Och det är ju inte för sent än med snöstorm och liknande stimulerande katastrofer.
Nu har jag faktiskt inte mycket att rapportera om våren. Talgoxarna är förstås i gång och filar sedan flera veckor, men det är mest rutin. Ljuset återvänder på bred front, jovisst. Det jag närmast vill berätta , mest för att det gjorde mig på gott humör, är att råkorna har börjat provskräna lite i UB-parken. Redan för fjorton dagar sedan kunde man iaktta parvis uppträdande och nu i veckan fanns det par uppe i bona. Det lovar gott och jag ser fram mot en fin och ljudlig råksäsong.

Inga kommentarer: