2010-08-26

Information på torgen

Demokratisk vänster har torgmöte på Mårtenstorget lördagen den 28 augusti kl 12-13. Valboden på Stortorget är öppen kl 10-13 på lördagar. Måndag-fredag är valboden öppen kl 11.30-13 och kl 16-17.30.

Augustifesten på Klostergården

Söndagen den 29 Augusti
Program:
11: Helgeand. Gudstjänst och kyrkkaffe 12: Klostergårdsskolans loppmarknad för Pakistan
13.30: Sång och dans. Klostergårdsskolans elever uppträder
14.30: Afrikansk musik och dans med föreningen UBUNTU, ABF
15.30: Konsert med Röda Kapellet

Läs mer

Till minnet av julimorgnarna

Detta måste ha varit en av dessa tidiga morgnar, som det finns i juli, nya, utvilade timmar, då det överallt händer något oöverlagt. Luften och dess kylighet gör skuggan klar och solen till ett lätt, overkligt sken. Det finns inga huvudsaker i trädgården: allt är överallt, och för att ingenting försumma måste man vara i allt.
Rainer Maria Rilke i Malte Laurids Brigge. (Rilke var en tid gäst i Borgeby slott.)

Det finns ett liv efter valet!

Det vore så roligt om just du kommer till Fagerstas stora "power-meet" som vi nu arrangerar för tredje gången och som varit både välbesökt och uppskattat.
I år är det dags den 6-7 november.
Ur programmet kan nämnas:
"Rödgrönt samarbete valet 2010 - och sedan då?"
Valresultatet ur storstadsperspektiv: Olav Fumarola Unsgaard. Övriga landet då? Stig Henriksson.
V Fagersta: "hur vi vann ännu ett val” alt ”Varför det gick åt helvete i Fagersta"?
Välkomna!
Stig Henriksson, kommunalråd

Läs mer

Kulturtips

The Beauty of Fear - or the desperate search to learn how to live
Den svensk-brasilianska gruppen Quarto Physical Theater ställer frågor kring den mänskliga naturen i en levande konstellation av dans, teater, video och musik.
Inkonst 27-28 augusti kl 19.00.
Läs mer

TRICKS/TRICKS/TRICKS - YACHT (US)
Babel 27 augusti kl 19.00.
Läs mer

Bollywood: Jaan-E-Mann
Film på Biocentrum i Limhamn. Visas t o m 31 augusti.
Lör 28 aug kl. 17:00
Läs mer

Quarto Physical Theatre - Performance + Kreativt Möte
Kreativt möte med Quarto Physical Theatre, två olika workshops: Bakom Kulisserna och LAB "Tid och Repetition", 29 augusti på Inkonst kl 12.00 och 15.00.
Läs mer

ARMADILLO & PANELSAMTAL
Tis 31 aug kl 18:00 (filmen börjar 18:30) på VICTORIA (S. Förstadsg 18).
Läs mer

Matkaravan med Hanna och Linda
med Hanna Tunberg och Linda Dahl
- smaka på våra nya matkulturer. guidade turer runt Möllevångstorget.
Ons 01 sep kl. 16:00
Tor 02 sep kl. 16:00
Läs mer

SINGSANG, LUGNET OCH INKONST PRESENTERAR STOLT OMAR SOULEYMAN (SYRIEN/SUBLIME FREQUENCIES)
På Inkonst 2 september kl 20.00
Läs mer

Hela kulturcentralens program

Kampanj för en rödgrön regering 2010

Några av våra läsare gav oss ett tips om den här webb-platsen som vi gärna delar med oss av.
Läs mer på www.vitartillbaka.se

Vitartillbaka är en nätverksorganisation som oberoende av de rödgröna partierna arbetar för en rödgrön valseger

Vitartillbaka tar inte ställning mellan de rödgröna partierna utan är helt inriktad på att åstadkomma ett regeringsskifte

Vitartillbaka arbetar genom att på denna webbplats publicera material som kan användas för att störta alliansregeringen

VB vill speciellt framhålla ett tips från sidan för de som inte hinner läsa hela boken just nu mitt i valrörelsen.
"De välunderbyggda analyserna i boken Jämlikhetsanden av Richard Wilkinson och Kate Pickett är av stor betydelse för valet. Att på olika sätt bidra till att sprida deras analyser och slutsatser, som är tunga argument för den rödgröna alliansen, är därför ett viktigt bidrag i arbetet för ett regeringsskifte den 19 september.
LO och Karneval förlag har gjort en 16-sidig sammanfattning av Jämlikhetsanden som kan beställas som broschyr (självkostnadspris 6 kr/styck!!) eller laddas hem som pdf-fil."

Handlingsförlamning av Gunnar Stensson

Bordläggning. Ännu en gång har Fritidsnämnden skjutit upp byggandet av fritidsgården ”Träffpunkt Klostergården”. De nedslitna, dyra, ”tillfälliga” paviljongerna som stått i parken i snart tio år blir kvar minst ett par år till. Byggplatsen vid Kyrktorget gapar tom.
Personalen suckar. Klostergårdens fritidsområde har slagits samman med Järnåkra. Ledning i Järnåkra. Ökade arbetsuppgifter. Otjänliga lokaler. Neddragningar. Friställningar.
Tjänstemännen i Servicenämnden häpnar. Byggbeslut, finansiering, avtal, ritningar - allt klart. Ett beslut återstod: att bevilja två miljoner till driftskostnaden. Det var mer än Kultur- och Fritidsnämnden orkade med. Utlagda pengar kastas i sjön.
Klostergårdsborna skakar på huvudet. Föreningarna som ingår i samarbetsorganisationen ”Träffpunkt Klostergården” (ABF, Synskadades förening, Byalaget, Klostergårdsskolan, Klostergårdskultur m fl) drar djupt efter andan. Hos nuvarande majoritet har Klostergården ingenting att hämta.
Höststormen tilltar. Valet närmar sig.
Gunnar Stensson, Klostergårdens byalag

Brytpunkt i Pajala av Lars-Anders Jönsson

I fredags, för en vecka sedan, fick gruvprospekterarna i Northland Resources grönt ljus av gränsälvkommissionen för gruvbrytning och anrikningsverk i Pajala kommun. En myr vid Kaunisvaara förvandlas då till ett dagbrott med längd 2 300 meter, bredd 900 meter och djup 360 meter. Gruvan sägs då ge 350-400 anställda jobb. Det enda som nu återstår är slutförhandlingar kring finansieringen. Lönsamheten bygger på den ökade efterfrågan från Kina som gett högre priser. Start beräknas ske i oktober månad.
Pajala kommun har befolkningen minskat de senaste 56 åren. Redan nu har planerna på gruva en positiv effekt. För första gången ser man en liten befolkningsökning.
Sedan finns det ytterligare fyndigheter från Pajala mot Anttis. Även om gruvnäringen inte kan räknas som en bransch med högt teknikinnehåll så ger den otvivelaktigt mycket jobb och rena exportintäkter. Inget i produkten har ju importerats. Råvarutillgångar i norr visar sig än en gång bidra med stora intäkter till svensk ekonomi. Det är inte för inte som röster höjs om självständighet från storstadsregionerna i söder.

Det gäller att rädda Alhambra av Gunnar Stensson

Förlaget Alhambra befinner sig i kris efter en mångårig förtalskampanj. Den bröt ut när förlaget publicerade den amerikanske professorn David Ray Griffins kritik av den officiella rapporten om 9/11 och ställde sig i spetsen för 9/11-sanningsrörelsen i Sverige.
Förlaget ger nu ut ännu en bok av Griffin,. WTC 7 och dess mystiska kollaps.
Torbjörn Elenski har 2009 i DN, Kalla Fakta och Debatt anklagat Griffin för att vara antisemit och revisionist. Alhambras bokförläggare Hesham Bahari skriver: ”Dessa svepande anklagelser kom som en chock för Griffin som författat en bok tillsammans med en judisk rabbin samt själv vigt sin egen dotter till hennes blivande judiske make.”
Kampanjen riktas mot ett förlag som publicerat Naguib Mahfouz, Adonis, Ibn Khaldun, Noam Chomsky, Teilhard de Chardin, Jacques Berque och Fernand Braudel.
Oavsett hur man uppfattar den s k. sanningsrörelsen är det viktigt att försvara yttrandefriheten och stoppa försöken att kväva ett litet förlag som är en omistlig förmedlare av framför allt väsentlig arabisk litteratur.

Tre nyanser av grönt av Gr

Ni har väl noterat de om stormfanor eller katamaransegel påminnande flaggor som nästan alla partierna har hissat utanför sina valbodar på Stortorget? Med en stor partilogga på?
I måndags var vi, några musikanter, just på Stortorget, fast i Helsingborg. Vi spelade intill sådant ett segel. Det intressanta var att det var smyckat med inte bara en logga utan tre: Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets, räknat både uppifrån och efter partiernas representation i kommunfullmäktige.
Valstugan vi stod utanför var också gemensam. OK, egentligen Socialdemokraternas, men de andra oppositionspartiernas representanter fick också söka skydd i den mot blötan. Och vad mera var: strax innan hade de tre partierna presenterat ett gemensamt kommunalt valmanifest. Utöver de individuella partimanifest som också finns. Där vi särskilt fäste oss vid Mp:s vision av en industrifri strand i södra Helsingborg, det vill säga en återgång till läget före 1902 när Kopparverket flyttade dit.
Men vad har partiet emot närproducerat när det gäller koppar, metallen som färgar sina föreningar gröna?

Tänk om …
Där är jag alltså undrande inför Mp Helsingborg. Desto mer impad är jag över deras insats som samarbetsingenjörer. Det framgick tydligt att de har spelat en nyckelroll i det gemensamma uppträdandet.
Så är det som bekant inte i Lund. Där ska S, V och Demokratisk vänster uppträda tillsammans på Lunds gårdar tillsammans med Röda Kapellet under valrörelsens tre sista veckor. Önskemålet var att Mp också skulle finnas med men deras ledningsgrupp sa nej.
Ni såg nog i tidningarna att Rolf Englesson plötsligt bestämt sej för att inte söka nytt förtroende som partiföreträdare för Mp. Han skyllde på barn och jobb och bedyrade att det inte fanns några meningsskillnader mellan honom och Anders Ebbesson. Mådä.
Det är avhoppade vänsterpartister som numera framgångsrik leder Mp i Helsingborg. Gör tankeexperimentet att Bondeson, Henningsson, Mattsson, Nymark, Persson, Sonnby-Borgström, Stensson, Theander och andra inte hade bildat DV utan gått in i den lokala Mp-avdelningen. Med sin politisk-organisatorisk rutin och förmåga hade de naturligtvis snabbt tagit ledningen i partiföreningen, och då hade Lundapolitikens vänstersida sett rätt annorlunda ut. Förutom att Mp-Lunds miljöprofil varit vassare än vad den nu är.

Ett litet grönt staket
(med vita ränder?)

Sign. Lucifer sörjde i förra numret det borttagna gröna planket i Kyrkogatan.
Jag ger honom fullständigt rätt i hans antydda självinsikt att detta är en nostalgiskt-reaktionär ståndpunkt. Plank är en sinnebild för den svenska småstadsidyllen. I den genrens apoteos, ”Fridas visor”, talar som bekant Birger Sjöberg längtansfullt om ”Rådmans plank och popplarna därinne”.
Inte för att jag fattar vad de tyskarnas turistbussar gör utanför Lunds domkyrka. Hemma, i till exempel Worms, har de den äkta medeltida varan. I Lund är tornen, södra tvärskeppet och en hel del annat en produkt av 1800-talet. Sevärt för svenskar och möjligen också för danskar, fast de har ju en fullgod ersättning i Viborgs domkyrka.
Det ska erkännas att korets utvändiga kolonettrundel från 1120-talet är en stor skönhetsupplevelse. Men till kyrkans östra ände kommer sällan turistbussturisterna. De släpps direkt in i 1800-talet, kollar uret och ”jätten” Finn och köper ett vykort på utgående, eller tar ett par mobilbilder.
Som sagt, domkyrkan är överskattad. Men nu kommer turisterna ändå, och då ska de få ett värdigt mottagande. I en för det tredje årtusendet representativ byggnad med utställning och servering, en sån som ska resa sej bakom platsen för det skabbiga gamla planket.
Kanske kommer där även att finnas de gratistoaletter som Lucifer efterlyser.

Joakim von Anka i Svenstorp av Gunnar Stensson

Jorden du ärvde av Björn af Kleen beskriver en verklighet så extrem, att man inte trodde den existerade, åtminstone inte här och nu och i vår omedelbara närhet.
En viktig del av boken handlar om Björnstorp och Svenstorp, det fideikomiss där baron Nils Gyllenkrok enväldigt härskar efter beslut av socialdemokratiska regeringar och Lunds kommunfullmäktige.
Författaren bygger en stor del av berättelsen på en öppenhjärtig intervju med baronen.
Det är i maj 2008. ”Vårsolen lyser i kapp med höstrapsen. På slätten nordost om Lund ligger några av norra Europas största sammanhållna åkrar utslagna och lapar sol. Det är slående vackert för att vara en industri. Värdet av den här marken är inte abstrakt: Svenstorps och Björntorps godslandskap breder ut sig som den agrara motsvarigheten till Joakim von Ankas skinande pengabinge i Ankeborg. Man grips, liksom von Anka, av en lust att simma ut i denna våldsamt lukrativa evighet.”
Reportern blir mottagen av den 60-årige slottsherren och fideikommissarien Nils Gyllenkrok själv. ”Han är klädd i grå kostymbyxor, joggingskor och brun tenniströja med något jaktvilt på bröstet. Enstaka strån vajar på hans brunbrända framhuvud när han blandar ännu ett glas äppelcider och mineralvatten.”
När jordbruket i Sverige industrialiseras i slutet av 1800-talet sväller godset obehindrat för att utnyttja stordriftsfördelarna. Arrendatorerna avhyses och jorden läggs till huvuddomänerna. Årtiondena fram till 1910 ökar Svenstorp från 415 till 1066 hektar. De senaste decennierna har det ökat från 1200 till 2400 hektar. Dessutom äger baronen 140 fastigheter i Igelösa som han hyr ut.
När fideikomissnämnden 2005 skickar frågan om en förlängning på remiss blir gensvaret strålande positivt från alla instanser utom en. Landshövding Bengt Holgersson, S, pläderar för fortsatt fideikomiss. Lunds stadsantikvarie Björn Magnusson Staaf tycker det är viktigt för förståelsen av traktens historia att ”ägostrukturerna” på godset består.
I Lunds kommunstyrelse uppstår ändå viss splittring. Alliansen vill förlänga fideikomisset. Två socialdemokrater och en miljöpartist saknar egna ståndpunkter och vill därför skicka över stadsantikvariens mycket starka stöd för förlängning samt Tekniska förvaltningens stöd för ”fortsatt enhetlig och extensiv drift av jorden nordöst om Lund”. Men det finns en demokrat som sätter pinnar i hjulen.

Demokraten
Det är Mats Olsson. Författaren söker upp honom på hans tjänsterum på universitetet. Så här säger Mats:
-Norr om Lund hittar du de största sammanhållna jordegendomarna i norra Europa. Det är Björnstorp och Svenstorps fideikomiss. Det liknar ju en rysk kolchos. En enda stor åker. Och detta talar man om som ett kulturlandskap! I alla andra sammanhang vill staten och kommunen luckra upp landskapet. Jag skulle inte kalla detta för kulturlandskap. Snarare landskapsskövling. Den här typen av monokulturella landskap har skapats framför allt under 1900-talet. Tidigare var åkrarna brutna av diken och skogsdungar och betesmarker. Godset var uppdelat på arrendegårdar. Landskapet som det ser ut nu är inte historiskt. Snarare skulle man göra miljön en tjänst genom att dra ner på storjordbruket.

Feodalism i praktiken
Till godset hör Igelösa by. Med uppsagda arrenden är inte längre Igelösa någon bondby. När arrendena chockhöjdes tvingades arrendebönderna bort från gårdarna. Bengt Nilsson berättade om sin pappa som tvingades att lämna ifrån sig sin gård.
-Jag tycker det är synd, om man säger. För vi är en by. Men om man avlägsnar folket så blir det ingen by längre.
Sydsvenskans tidigare chefredaktör Jan Wifstrand bodde där en tid. Han berättar:
-När vi bodde där skedde en policyförändring gentemot hyresgästerna. Baronen skulle ha ut de gamla och bara ha rika människor. Vilket innebar en kreativ princip för hyressättning. Avtal gällde inte som i det gängse affärslivet. Ägaren tog sig friheten att när som helst höja hyran med en tusenlapp eller så. Givetvis var det mycket kännbart för många hyresgäster.
Ibland inspekterade baronen sina fastigheter.
-En intressant studie i socialt beteende. En god sed är ju att knacka innan man kliver in hos främmande. Här hade hyresvärden för vana att helt enkelt rycka upp dörren och klampa in.

Reflektioner
Jag kunde fortsätta att citera Jorden vi ärvde sida upp och sida ner. Intervjuerna med Nils Gyllenkrok och Mats Olsson fortsätter. Köp boken, den är nyutgiven i pocket!
Alf Hornborg skriver i Myten om maskinen om hur våra åkrars produktivitet bygger på näringsämnen och andra förbättringar som alla bygger på oljan. Vad händer när oljan tar slut efter att en period ha ökat våldsamt i pris?
Gunnar Lindstedt konstaterar i reportageboken Svart jord att det industriella jordbruket står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser (konstgödsel som innehåller kväve – regeringen har skattebefriat det -, diesel i maskinerna, olja i bekämpningsmedlen). Det utgör en av de värsta klimatförstörarna. Han menar att vi borde återgå till blandjordbruk.
Lite skrämmande är det när Hornborg spekulerar om en återgång till den s.k. fysiokratin som på sjuttonhundratalet betraktade jorden som den enda produktionsfaktorn som alstrade ett nettovärde. Sitter storgodsägarna på den enda rikedom som i längden lönar sig i en värld med ändliga resurser?
Undersåtliga lilla Lund ligger klämt mellan grevarna Wachtmeister och baronerna Gyllenkrok som äger eller ägt marken där bl. a. Klostergården, Sankt Lars och Nova ligger. När kommunerna ville utveckla vandringsleden längs Höje å var greve Wachtmeister förgrymmad. ”Jag ska minsann ringa till mina släktingar i Björnstorp”, hotade han. Mats Olssons forskningsområde har jag uppfattat som ”historiskt”. Det är i verkligheten aktuellt och högst politiskt.
Jag brukar vandra längs Trollebergs åkrar i Flackarp söder om Lund. Också där fördrevs bönderna och jordarna lades ihop. Tolvhundratalskyrkan rev man helt enkelt sedan man tvingat bort församlingen.
Göran Persson har sällat sig till feodalherrarna. Socialdemokratin har starkt bidragit till att fideikomiss-institutet lever kvar.

Borgarna vill öka biltrafiken – ny bilväg genom Höje ås dalgång av Ulf Nymark

”Vi vill öka biltrafiken i Lund, i synnerhet på Väster.” Det budskapet ger de fyra borgerliga partierna i ett beslut som fattades vid Tekniska nämndens sammanträde i förra veckan.

Medborgarförslaget
Nämnden hade att till kommunstyrelsen yttra sig över ett medborgarförslag från en grupp av boende vid Malmövägen, Fjelievägen och Fasanvägen. Förslagsställarna konstaterar helt riktigt att trafikbelastningen vid dessa gator sedan decennier är orimlig och leder till hälsovådlig belastning av buller och luftföroreningar, samt att gatorna också har låg trafiksäkerhet, är otrygga och otrivsamma.
För att råda bot på dessa missförhållanden föreslås gruppen av boende att det ska byggas en helt ny infartsväg från väg 108 genom Höje ås dalgång och kopplas på Åkerlund & Rausings väg fram till Ringvägen. Om denna väg byggs och restriktioner (hastighetsbegränsningar, fysiska hinder etc) införs på de tre nämnda gatorna så skulle boendemiljön förbättras, enligt förslagsställarna.

DV:s förslag – prioritera boendemiljö framför bilar!
I tjänsteskrivelsen från Tekniska förvaltningen påpekas att en sådan väg inte nämnvärt skulle avlasta de aktuella gatorna. Man konstaterar också att nya vägar regelmässigt leder till ökad trafik.
Demokratisk Vänster föreslog att nämnden skulle ta ett helhetsgrepp i en trafikutredning över situationen i väster och i söder. ”Syftet med en sådan utredning måste vara att påtagligt förbättra miljön i berörda bostadsområden”, heter det i förslaget. En sådan utredning måste enligt vårt förslag ha följande utgångspunker:
1. Bostadsmiljö och trafiksäkerhet prioriteras tydligt framför motortrafikens krav på framkomlighet, gena vägar och hög hastighet
2. Genomfartstrafik med motorfordon på bostadsgator måste minska
3. Kollektivtrafikens framkomlighet ska kunna vara oförändrad eller ökas
4. Yttre ringen och trafikplats Råby utnyttjas fullt ut för att avlasta bostadsgatorna
5. Buller ska i första hand åtgärdas vid källan
6 Utredningen tar utgångspunkt i den nödvändiga biltrafikminskning som eftersträvas i såväl LundaEko som LundaMaTs”

Enig opposition
S och V ställde sig bakom detta förslag (MP deltog inte i mötet). Mot oppositionens yrkande ställdes borgarnas förslag på att nämnden skulle ställa sig positiv till att det byggdes en ny bilväg – detta trots att den alltså inte minskar miljöproblemen vid förslagsställarnas gator. Vidare föreslogs från borgerligt håll att det skulle införas hastighetsbegränsning på Fasanvägen och Fjelievägen och eventuellt också förbud mot lastbilstrafik vissa tider på dygnet. De boende vid Malmövägen lämnades i de borgerligas förslag åt sitt öde.*
Oppositionens förslag röstades förstås ner av borgarna. I stället valde man alltså att uttala sig för ytterligare en kapacitetsförbättring i biltrafiksystemet – för mera buller, luftföroreningar och utsläpp av koldioxid.
Ulf Nymark
Demokratisk Vänster

* DV reserverade sig mot de borgerligas beslut. I den skriftliga reservationen påpekar vi att vi inte alls har något emot restriktioner för lastbilstrafiken. Men när detta förslag tillsammans med ett positivt ställningstagande till en ny bilväg ställdes mot vårt eget yrkande om en mera genomgripande och radikal trafiksanering röstade vi naturligtvis för vårt eget förslag. Dessutom framhåller vi i reservationen att lastbilsförare erfarenhetsmässigt i stor utsträckning struntar i förbud. Förbud måste åtföljas av fysiska hinder om det ska ge någon märkbar effekt.

Valaffischer

Det är inte som förr i valrörelsen, affischer och annat tryckt material är inte det som man satsar mest på längre. Därför vill vi peka på några bilder som vb-red fäst sig vid. De kommer från vänsterpartiet och bevisar sanningen att en enkel bild säger mer än (alltför) många ord. Bilderna nedan är omslag till små foldrar med text i så helt litar man inte till bildens makt.


Eftersom VB lever sitt liv i den avlyssningbara elektroniska världen så ligger den här oss varmt om hjärtat.


En smältande, möjligen gråtande, iskub.
Enkel, effektiv och vacker.
Helt enkelt lysande!