2015-04-09

Järnvägsstation i Klostergården 2022

Var ska den ligga? Vi besöker de platser som föreslagits.
Samling på Kyrktorget i Klostergården söndagen den 12 april klockan 14.00.
Det blir en kort promenad längs lättframkomliga vägar som alla kan delta i.
Vi hoppas på vackert väder och vårlig grönska.
Klostergårdens Byalag, Gunnar Stensson

Exkluderande design av Karin S

Som kvinna över 70 är det svårt att vila kroppen.
Jag får ta med mej nån som bär min stol och kaffekoppen
för överallt står stolar med design som exkluderar
och kräver vighet, styrka. Jag blir arg och protesterar,
förenar mej med hemlösa, gravida och värkbrutna
i kamp där de som kan, har sina starka nävar knutna.
Vi vill ha bänkar gjorda så att alla kan få sitta
eller ligga och på solen och de gröna löven titta.
Vi vill ha design som är passande för alla
för dom som redan fallit och för dom som snart ska falla,
och vi blir fler och fler så vitt jag kan förstå
när kylan breder ut sig i vårt land så isigt blå.

Från pressgrannen

Att stödja Israel är att:
Kräva att Israels ockupation av de Palestinska områdena ska upphöra.
Kräva att Israel ska erkänna palestiniernas existens och rättigheter.
Kräva att blockaden av Gaza ska upphöra.
Kräva att Israel ska verka för fred och samexistens med palestinierna och länderna i Mellanöstern.
Colette Benyamine i ett svar till Israels ambassadör Isaac Bachman, SDS 31/3.

Palestina officiell medlem i ICC

Palestina är nu officiell medlem i Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Inträdet skedde under en stängd ceremoni på ICC:s högkvarter i Haag den 1 april.

ICC Second Vice-President Judge Kuniko Ozaki, in the presence of the President of the Assembly of States Parties, H.E. Sidiki Kaba, presents Minister of Foreign Affairs of Palestine Dr. Riad Al-Malki, with a special edition of the Rome Statute © ICC-CPI
Medlemskapet öppnar för palestinierna att som stat driva anklagelser mot Israel om krigsbrott.
Både USA och Israel har varit starkt kritiska till det palestinska draget, och efter att det stod klart att Palestina skulle beviljas medlemskap i ICC ströp Israel överföringen av palestinska skatteintäkter till Palestinska myndigheten.
   Israel har undertecknat men inte ratificerat Romstadgan, som är grunddokumentet för ICC.

Bli offentlig! Fly det privata! av Gunnar Stensson

Publicera dina idéer, infall, tankar och föreställningar i VB. En gnista kan slockna, en annan kan tända en präriebrand sa vi på 60-talet. Vänstern är inte ett parti, inte en samling dogmer utan en rättvisans vind. Genom att framföra en galen tanke kan du locka fram en klok hos någon annan. Initiativet var ditt!
   Zygmunt Bauman talade på SOL måndagen 30 mars. Han varnade för Facebook som en spegelsal för likar. I spegelsalen är du fängslad i en enda verklighet.  Eller overklighet. Utanför spegelsalen finner du världen. Där kan det du säger få betydelse.
    Är då inte också VB en spegelsal? Risken finns alltid och har alltid funnits under dess mer än 40-åriga historia. Läsekretsen är liten. Men VB är offentlig, öppen för alla. Krossa speglarna och släpp in luft och ljus. Själv ska jag stänga mitt facebookkonto. Att vara medborgare och demokrat är att vara offentlig.

Aktuell analys av Lucifer

Det är fascinerande att följa. Vad som har pågått i några veckor nu är en kampanj mot S-Mp-regeringen. Det är ingen lätt utgångspunkt för de gamla allianspartierna– de är alla försvagade av de enskilda partiernas valresultat och moderaternas ledarskifte. Vidare har de problem genom den berömda DÖ, uppgörelsen om att den som har regeringsmakten också ska få igenom sin budget i fortsättningen. Den är svår att bära för alla sossehatarna i deras partier och de kommer säkert att kräva att det görs något.
   Vad de kan åstadkomma är att göra riksdagen till ett helvete för regeringen genom att tillsammans med SD rösta ner vad som inte täcks av uppgörelsen. Därutöver kommer det säkert att bli ett stort antal anmälningar till konstitutionsutskottet om att regeringen inte gör formellt rätt.

V som slagträ mot S
Men dessförinnan kommer de att jobba med att bygga opinionsstormar av varierande slag som ska visa hur inkompetent och taskig regeringen är. Som vanligt är det sossarna man är ute efter men metoden kommer att bli att angripa det samförstånd i enskilda frågor regeringen uppnått med Vänsterpartiet. Att använda V som slagträ mot S är en beprövad metod som t.ex. lyckades i valrörelsen 2010. Och som vanligt har S och V inget att sätta emot – vi har ju inga dagstidningar som trots allt är de som sätter agendan för andra media.

Många faror hotar
Därutöver finns det naturligtvis möjligheter att exploatera det missnöje som uppkommer när ett antal av den förra regeringens godbitar dras bort. Neddragningen av RUT och ROT är förstås en sådan sak. De senaste dagarna har man t.ex. kunnat läsa om de faror som hotar medborgarna när de själva ger sig på jobb som annars skulle ha utförts av de firmor som kammat in på upptrissade priser under ROT/RUT-boomen.  Nu hotar allvarliga skador hemmafixaren enligt vad en talesman för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kan meddela. Hemmafixarna klämmer sig, hugger sig, skär sig, sågar sig eller trillar ned från stegar. De gör sig illa när de använder sågar, knivar, stämjärn, vinkelslipar och vedklyvar eller slinter med skiftnyckeln när de ska lossa på bultar. Utan tvivel slår de sig också på tummen när de ska spika men det glömde MSB att ta upp. Ökade sjukvårdskostnader blir det förstås och det har regeringen missat att ta hänsyn till när de föreslog neddragningen. Det var, kort sagt, bättre förr när alliansen styrde.

Dystra utsikter
Solen skiner och det hade varit trevligt att sluta i ljusare sinnesstämning. Jo, det är en lättnad att Sverige inte har en borgerlig regering, men man kan hålla tillbaka glädjeyttringarna. Sverigedemokraterna grillas i sitt eget fett, men det får de sköta själva. Utrikes blir det inte muntrare: Saudiarabien tillsammans med USA och Storbritannien bombar och dödar i ett land som går sin egen väg. Obama går i Bushs fotspår och Putin framhärdar i östra Ukraina. Sverige ska nu skicka militärer till Irak, förmodligen för att ställa sig in för USA. Snart har vi en president Clinton som från sin tid som utrikesminister är känd för att inte tveka när det gäller att hävda supermaktens intressen.
   Och om vi ska vara lite mera lokala så har Percy Nilssons ishockeylag gått upp i högsta serien. Bra för Percys affärsintressen men dystert för oss som ska behöva höra om ishockey i ett halvt år. Kan inte någon i VB:s läsekrets komma med någon solskenshistoria som lättar sinnet?

Nytt nummer av PolitikenSaxat ut numret:

Anders Jarfjord nyvald ordförande
Vänsterpartiet Lunds årsmöte avlöpte samlat och trevligt. Men lite iögonenfallande var nog att en byggnadsarbetare efterträdde en annan som ordförande för föreningen.
   Partiet har växt kraftigt på senare år, med över 300 medlemmar och en sprudlande aktivitet känns det bra inför framtiden trots det osäkra läget i kommunfullmäktige.
   Anders påpekade att han ville att “Vänsterpartiet skulle bli ett parti för vanligt folk, inte för folk som representerar vanligt folk”. Det anger en öppen och positiv ton som förhoppningsvis bidrar till att än fler tar steget att engagera sig i partiet för en mer jämlik värld.
   Årsmötet beslutade även att Vänsterpartiet ska genomföra en kampanj för att lyfta de osäkra förhållandena på dagens arbetsmarknad, inte minst situationen för kvinnor.
   Anders är ersättare i kommunfullmäktige, sitter i tekniska nämnden och inte minst: är ordförande för Byggnads Lundabygden.
   Den tillträdande styrelsen består nästan enbart av nya krafter, som kan ge en entusiastisk start på det politiska arbetet:
Anders Jarfjord (ordf), Abe Bergegårdh, Görild Malmberg, Karin Oscarsson, Andrea Pettersson
Gunilla Wahlberg och Viktor Voigt (kassör)

Höga, energi- och markeffektiva skyskrapor i ett hav av grönska av Gunnar Stensson

Äntligen säger någon högt det som jag försiktigt ältat i årtionden. Bygg 30-våningars skyskrapor i Lunds centrum! Vi som är unga vill ha ett nytt samhälle, ett grönt samhälle som är energieffektivt och markeffektivt. Genom att bygga höghus sparar vi åkermark.
   Sådär vartannat år har jag upprepat förslaget att bygga två, tre, flera Klostergården i Södra Sandby, Dalby, Genarp. Jag har ju sett hur vi i Klostergården har kunnat skapa ett tätt socialt liv på liten yta och samtidigt spara vidsträckta naturområden omkring vårt boende.
   Efter ett besök i Vancouver inspirerades jag till att också föreslå höghus inne på gårdarna i Lunds centrum där tiotusentals studenter skulle bo och leva vid gågator med affärer, restauranger, biografer, barer, teatrar, kyrkor och konserthus.
   Förslaget inte ens ogillades, det möttes med total tystnad.
   Jag kan i ett längre perspektiv föreställa mig ett grönt Skåne där enstaka klungor av botorn reser sig över den vida, lummiga slätten och där alla Staffanstorps villamattor är borthyvlade och naturen återställd. I stället för motorvägar förbinds tätorterna genom ett nät av spårvägar där fjärrstyrda fordon kilar mellan städer och byar. Skyskrapornas fönsterrutor sänder solreflexer till varandra över vidderna. Taken är täckta av solpaneler.
   Per Corshammar som är ansedd samhällsplanerare och mångårig järnvägskonsult samt dessutom lundabo går visserligen inte så långt, men han vill se 30-våningars skyskrapor över ett överbyggt järnvägsområde i centrala Lund. Förslaget är inte avsett som ett aprilskämt, trots att artikeln trycktes i SDS 1 april.
   Låt Stångby på Skånes bästa åkermark bli det första samhälle där de nya idéerna prövas. Fortsätt sedan med stationsområdet! Glöm inte det utvidgade Klostergården vid Lunds Södra!

Ship to Gaza seglar fiskebåt till Gaza


Marianne av Göteborg ska bryta blockaden

 
Idag onsdag 8 april kan Ship to Gaza Sverige tillsammans med Ship to Gaza Norge tillkännage köpet av Marianne av Göteborg*, en trålare på 85 bruttoton, som kommer att användas vid sommarens aktion för att bryta den illegala och inhumana blockaden av Gazaremsan.
   Det är ingen tillfällighet att Ship to Gaza denna gång seglar en fiskebåt till Gaza. Blockaden mot den lilla kustremsan, som i sommar går in på sitt nionde år, berövar den belägrade palestinska befolkningen rörelsefrihet och handel med omvärlden, mediciner och livsmedelssäkerhet, utbildningsmöjligheter och framtidshopp. De palestinska fiskarna, som av de israeliska ockupationsmyndigheterna är förbjudna att gå utanför en zon på tre (3) sjömil, utsätts dagligen för trakasserier, beskjuts och får sina båtar beslagtagna.
   I sommar kommer Marianne att seglas från Skandinavien till östra Medelhavet, där hon kommer att sammanstråla med andra fartyg ur Freedom Flotilla Coalition på sin färd mot Gaza. För att den palestinska stat som Sverige erkänt ska få förutsättningar att fungera, och för att en rättvis fred ska kunna uppnås, krävs:
 1 att blockaden omedelbart hävs
 2 att hamnen i Gaza stad öppnas och görs brukbar
 3 att säkra transportleder upprättas mellan Västbanken och Gazaremsan

Marianne av Göteborg har fått sitt namn för att hedra minnet av Marianne Skoog, en veteran inom den svenska solidaritetsrörelsen med Palestina, som gick bort i maj 2014.Tunisiens ex-president seglar med
Ship to Gaza

Freedom Flotilla III kommer att avsegla under första halvan av 2015 - Den tidigare tunisiska presidenten Moncef Marzouki bekräftar att han kommer att vara med ombord
Representanter för Freedom Flotilla Coalition (FFC) och partnerorganisationer har den senaste veckan varit i Tunisien och deltagit i World Social Forum. Under WSF sammanträffade de med flera palestinska och tunisiska organisationer från civilsamhället. Representanter för FFC blev också mottagna av Moncef Marzouki, tidigare president i Tunisien och känd förkämpe för mänskliga rättigheter. Under mötet gav Marzouki FFC sitt fulla stöd och bekräftade att han kommer att vara med ombord på ett av fartygen i Freedom Flotilla III.
   Veckan avslutades med ett internt möte mellan FFC och partnerorganisationer. Gruppen kom överens om att FFC, som planerat, kommer att avsegla med minst tre fartyg under första halvan av 2015. Den humanitära situationen i Gaza är värre än någonsin, och läget försämras dag för dag. Likgiltigheten i medievärlden och de flesta regeringars inaktivitet i frågan lägger över bördan på frivilligorganisationer som vi att ta initiativ till att utmana blockaden. Våra fartygskonvojer kommer att fortsätta tills den illegala blockaden av Gaza har hävts permanent.

Europeisk minnesdag över förintelsen av romer 2 augusti av Gunnar Stensson

Den 15 april röstar Europaparlamentet om en resolution som erkänner förintelsen av romer under andra världskriget samt antiziganismen i Europa. Resolutionen är skriven av Soraya Post, ledamot i Europaparlamentet för Feministiskt initiativ.
   Natten mellan den 2 och 3 augusti 1944 mördades samtliga män, kvinnor och barn i Auschwitz romska avdelning. Därför är den 2 augusti som europeisk minnesdag en del av resolutionen, skriver Soraya Post, i SDS 8 april.
   Den som vill veta mer om romernas situation under andra världskriget – och i Sverige och Europa idag – bör läsa Majgull Axelssons roman Jag heter inte Miriam, Brombergs 2014. Den skildrar en romsk flickas upplevelser i Auschwitz och Ravensbrück och hennes tillvaro i Sverige fram till 2014.
   Boken berättar hur romerna i Auschwitz romska avdelning natten mellan den 2 och 3 augusti 1944 gasades och brändes.
   Men den berättar också hur romerna som enda etniska grupp i Auschwitz gjorde uppror mot nazisterna den 16 maj 1944. Upproret skildras på s 227 ff.
   Och den berättar hur tattare jagades i Jönköping 10 år efter Kristallnatten.
   Och hur hatet mot minoriteter växer i dagens Europa – och Sverige.

9 april – årsdagen av massakern i Deir Yassin
av Ulf Nymark


64. Corpses of victims of the
Deir Yassin massactre.
Den 9 april är inte bara årsdagen av den tyska ockupationen av Danmark och Norge 1940. Det är också årsdagen av en västvärlden glömd och nedtystad händelse år 1948 – massakern på befolkningen i den lilla palestinska byn Deir Yassin.
   Massakern utfördes av de judiska terrororganisationerna Irgun* och Lehy (den s k Sternligan). Terroristerna anföll den lilla byn där några hundratal palestinier bodde. Byfolket hade förklarat sig neutrala i de väpnade oroligheter som pågick mellan palestinier och judar efter FN:s förslag om delning i slutet av november 1947. De judiska terroristerna mördade urskillningslöst män, kvinnor och barn. Det förekommer olika uppgifter om antalet massakrerade palestinier, men de flesta nutida skildrare av massakern verkar vara överens om att det rörde sig om att minst 100 dödsoffer. De stympade och skändade liken kastades i brunnar. De överlevande fördrevs, och deras bostäder plundrades av terroristerna.
   Terroristattacken var ingen var ingen tillfällighet. Det var inget dåd som enbart liten förvirrad grupp terrorister stod för. Det var ett led i de judiska kolonisatörernas plan för etnisk rensning av palestinskt område. Massakern i Deir Yassin hade ur israelisk synvinkel önskad effekt: det satte skräck i den palestinska befolkningen och många palestinier flydde från sina hem och odlingar. De som inte flydde fördrevs under det efterföljande kriget. Det slutliga resultatet av sionisternas etniska rensning av palestinskt område blev att ca 700 000 palestinier fördrevs eller flydde. Flyktingarna, de fördrivna och deras ättlingar har hittills av den israeliska staten förhindrats att återvända till sitt hemland. Terror som politisk metod är sålunda ingen ny företeelse i Mellanöstern.

* Ledare för Irgun var vid denna tid Menachem Begin. Han fick sedermera höga politiska poster i staten Israel, bland annat var han premiärminister åren 1977-1983. Sternligans högste ledare var Yitzhak Shamir som också så småningom blev premiärminister i Israel. Sternligan stod för ett annat i Sverige på sin tid mera uppmärksammat terrordåd: mordet på Folke Bernadotte 1948. Bernadotte hade FN:s uppdrag att försöka åstadkomma fred och en uppgörelse mellan palestinier och judar i Palestina. Mycket talar för att även detta terrordåd hade stöd i den allra högsta israeliska ledningen. Se Göran Buréns bok Mordet på Folke Bernadotte.

Avtalet som kan förändra Mellanöstern
av Gunnar Stensson

President Obama och Irans president Rouhani undertecknade i påskhelgen ett avtal som innebär att Iran förbinder sig att avstå från att utveckla kärnvapen mot att USA befriar Iran från de tunga ekonomiska sanktionerna. Samtidigt återfår Iran sin rättmätiga plats bland världens nationer.
 

 
Det innebär att ett krigshot avlägsnats, trots att Israels Netanyahu fortfarande fäktar med sina kärnvapen och försöker förmå republikanerna i den amerikanska kongressen att riva upp avtalet.
   Det kan hända att framgången i de ett och ett halvt-åriga förhandlingarna med Iran i framtiden kommer att uppfattas som Obamas största utrikespolitiska framgång.
   Mycket är osäkert. Även i Iran finns många motståndare till avtalet.
   Men om avtalet håller innebär det att hela situationen i Mellanöstern förändras och att Saudiarabien förlorar sin ställning som regionens starkaste makt.

Även om avtalet håller kvarstår en vid klyfta av misstro mellan USA och Iran, en misstro med djupa historiska orsaker.
   USA spred inte demokrati och frihet till länderna i Mellanöstern. Tvärtom. När Irans premiärminister Mosaddeq med brett folkligt stöd nationaliserade oljetillgångarna och fördrev shahen, ingrep USA militärt och återinsatte honom.
   Shahen inrättade SAVAK, en hemlig polis som terroriserade befolkningen, bland annat med en speciell tortyrmetod. Man spärrade in offren i stålburar som upphettades med elektricitet. Döden kom mycket långsamt. (På liknande sätt mördade USA den folkvalde president Allende i Chile och ersatte honom med besten general Pinochet 1973.)
   I Iran tycktes den demokratiska vägen till frihet vara stängd. Då återstod den religiösa. Efter en folkresning 1978 flydde shahen och den 1 februari 1979 återvände ayatollah Khomeini i triumf från sin landsflykt i Paris och installerade en teokrati.
   Den amerikanska ambassaden ockuperades under mer än ett år.
   Som hämnd rustade USA upp Saddam Husseins irakiska armé som inledde ett åttaårigt angreppskrig med mer än en miljon dödsoffer, ett krig som slutade med Irak i underläge men utan egentliga förändringar.
   Inte underligt att iranierna kallar USA den store satan.
   Samtidigt kunde de med tillfredsställelse se hur de båda presidenterna Bush vände sig mot Saddam Hussein efter Kuwaitkriget 1990. 2003 krossades Irak och dagens situation med IS och Al Qaida blev konsekvensen. Båda organisationerna är sunnitiska liksom Saudiarabien, som ger dem ekonomiskt stöd, medan Iran är shiitiskt.
   Iran inledde sitt kärnenergiprogram och USA svarade med ekonomiska sanktioner. Under många år var situationen låst, men 2013 inleddes de förhandlingar som nu krönts med framgång.