2015-04-09

Höga, energi- och markeffektiva skyskrapor i ett hav av grönska av Gunnar Stensson

Äntligen säger någon högt det som jag försiktigt ältat i årtionden. Bygg 30-våningars skyskrapor i Lunds centrum! Vi som är unga vill ha ett nytt samhälle, ett grönt samhälle som är energieffektivt och markeffektivt. Genom att bygga höghus sparar vi åkermark.
   Sådär vartannat år har jag upprepat förslaget att bygga två, tre, flera Klostergården i Södra Sandby, Dalby, Genarp. Jag har ju sett hur vi i Klostergården har kunnat skapa ett tätt socialt liv på liten yta och samtidigt spara vidsträckta naturområden omkring vårt boende.
   Efter ett besök i Vancouver inspirerades jag till att också föreslå höghus inne på gårdarna i Lunds centrum där tiotusentals studenter skulle bo och leva vid gågator med affärer, restauranger, biografer, barer, teatrar, kyrkor och konserthus.
   Förslaget inte ens ogillades, det möttes med total tystnad.
   Jag kan i ett längre perspektiv föreställa mig ett grönt Skåne där enstaka klungor av botorn reser sig över den vida, lummiga slätten och där alla Staffanstorps villamattor är borthyvlade och naturen återställd. I stället för motorvägar förbinds tätorterna genom ett nät av spårvägar där fjärrstyrda fordon kilar mellan städer och byar. Skyskrapornas fönsterrutor sänder solreflexer till varandra över vidderna. Taken är täckta av solpaneler.
   Per Corshammar som är ansedd samhällsplanerare och mångårig järnvägskonsult samt dessutom lundabo går visserligen inte så långt, men han vill se 30-våningars skyskrapor över ett överbyggt järnvägsområde i centrala Lund. Förslaget är inte avsett som ett aprilskämt, trots att artikeln trycktes i SDS 1 april.
   Låt Stångby på Skånes bästa åkermark bli det första samhälle där de nya idéerna prövas. Fortsätt sedan med stationsområdet! Glöm inte det utvidgade Klostergården vid Lunds Södra!

Inga kommentarer: