2007-04-26

Första maj


Notiser

Valborgsmässofirandet vid Höje å
Studenternas folkdanslag medverkar i årets valborgsmässofirande i St Lars. Studenterna bjuder upp till dans i valborgsmässofirandet vid Höje å. Det blir dansuppvisning i den gamla danspaviljongen och dessutom hoppas de få med sig publiken i en långdans och i vals och schottis. Det är första gången det sker och vi hoppas det är inledningen på en lång tradition.
Annars firas det på det traditionella sättet.
Röda Kapellet samlar Klostergårdsborna till en liten upptaktskonsert i centrum klockan 18.45.
Firandet nere vid ån inleder de sedan med ett par musiknummer.
Klockan 19.30 hälsar Lunds allmänna sångförening våren välkommen.
Karin Stensson håller vårtalet. Klockan 20.00 tänds bålet. Samtidigt börjar folkdanslagets dansuppvisning. Arrangerar gör som vanligt de senaste åren Klostergårdens Byalag.

Förstemajkonsert med Brecht: Exil och det kommande kriget
I år kan man runda av 1 maj med en lyrisk konsert på Stadshallen. Vi gästas av vänsterkören Oktotoberkoret från Köpenhamn och på programmet står musik till texter av Bertolt Brecht. Brecht hade en förmåga att omge sig med intressanta musiker och tonsättare: Kurt Weill, Hanns Eisler , Paul Dessau och till dessa läggs nu också Håkan Carlsson. Den senare har nämligen satt raffinerad musik till några av Brechts Svendborgdikter. Namnet kommer sig av att Brecht mellan 1933 och 1939 bodde som landsflykting nära Svendborg på sydsidan av Fyn och där skrev en diktsamling om exilen och det krig som var på väg. Nu blir det inte bara Svendborgdikter: Oktoberkören har desutom med sig Birgitte Bruun, en av Danmarks utomordentliga Brechttolkare, som kommer att sjunga några stycken av Kurt Weill, t.ex. den inte okända Sjörövar-Jenny och den oförlikneliga Surabaya-Johnny
Arrangörer av konserten är ABF och Vänsterpartiet, och den är alltså en trappa upp i Stadshallen kl 19.00 den 1 maj.
Kom i tid, det kan bli trångt!

Konsert med Röda Kapellet
Lärandets lov – om Bertolt Brecht och hans musikanter
Lyssna på Röda Kapellet tillsammans med litteraturprofessorn Rikard Schönström. Fredag den 27 april kl 18.00 i Språk- och litteraturcentrums hörsal.
Rikard Schönström har länge intresserat sig för Bertolt Brechts mångsidiga författarskap.
Röda kapellet spelar ett antal godingar över rykande aktuella teman som krig och fred, vemod, politik och kärlek: Lärandets lov, Sjörövar-Jenny, Macke Kniven och flera andra.
Gratis inträde.
Välkomna! Röda Kapellet

T.ex. om hur viktigt det är att kunna skilja på Skurup och Svedala
av Lucifer

I veckan slog den danska dagstidningen Politiken larm om hur illa det är. Man hade frågat danska niondeklassare var den danska staden Nakskov ligger och det visade sig att 40 procent hade inte en aning. Jag har visserligen bara lite udda iakttagelser att bidra med, men jag tror att läget är detsamma eller värre i Sverige. När mina två äldsta barn befann sig i de tidiga tonåren fann jag att de hade stora svårigheter att skilja på Skurup och Svedala för att inte tala om deras oförmåga att placera Åstorp och Klippan på kartan. Så illa kan det alltså vara.

Namn, namn
Ja, jag skämtar bara lite. När jag gick i skolan fick jag lära mig var de många skånska sockerbruken fanns. Det har jag haft stor glädje av även om det nu bara ett av dem finns kvar (Örtofta). Jag var naturligtvis emot alla sorters inlärande av den sorten och inget var mera föraktligt än namngeografi. Vad skulle man med en massa namn till? Det har tagit rätt många år att inse att de fakta och diskussioner som jag menade borde ersätta namntragglandet kan inte äga rum om man inte har något att hänga upp det hela på. och vad som behövs är då namn, just det.
Fast visst kan det gå fel. Jag var tvungen att lära mig samla, pressa, klistra upp samt lära mig svenskt och latinskt namn på 50 växter. Det resulterade för min del i en livslång olust mot varje form av artkunskap när det gällde växter. Det här är en diskussion som är aktuell just nu när socialdemokraterna talar om en omprövning av sin skolpolitik till förmån för mera kunskapsinhämtande. Ja, det tror jag är bra. Jag är med på allt så länge det inte handlar om att tala väl om hur skolan var förr i tiden. Det är nämligen ett av de glädjeämnen man kan ha så här i mogen ålder: att varje höst se att nu börjar ett nytt läsår i skolan och man slipper vara med.

Goda råd
Jag blev via den utmärkta Ny Teknik (obs alla politiknördar: den måste man kolla ibland om man vill göra anspråk på att vara med i sin tid) att FOI, försvarets forskningsinstitut, gjort en utredning om vad olika varor och tjänster kostar vad gäller koloxidutsläpp och krav på energi. Huvudmetod är klassisk input-outputanalys. Man räknar samman allt: råvaror, tillverkning, paketering, transporter, handel och avfallshantering och så ser man vad det blir per utlagd krona för 319 olika varor och tjänster .
Vissa allmänna råd kommer förstås direkt ut ur beräkningarna. Man ska äta mindre kött och fisk och mer bruna bönor och hellre reparera och återanvända än att köpa nytt. Men det visste man väl innan.
Intressantare blir det när man kommer in på varugrupperna. Färsk gurka kräver 2,04 MJ per krona och ger 0,145 kg koldioxid per krona medan motsvarande siffror för färsk kål är 0,30 och 0,024, en dramatisk skillnad. Glass är klart förkastligt jämfört med både snacks och allmän godis. Vad gäller alkoholhaltiga drycker är sprit klart att föredra framför öl och vin, vilket väl kan föranleda en del höjda ögonbryn. Sällskapsdjur är bättre än elverktyg men bägge är avsevärt bättre än att spela golf som hamnar i samma klass som färsk gurka. Och att lingon slår jordgubbar bör väl inte förvåna någon.

Erst kommt das fressen
Ja, risken med sådant här är förstås att samhällsdiskussion och politik bara hamnar i privatmoral. Det hör ihop, det ska inte förnekas, men det blir krävande när varje vardagshandling kräver en moralisk kalkyl och ett medvetet ställningstagande. Det ligger en del i Brechts hållning sådan den lyfts fram av Hans Isaksson i ett Clarténummer för några år sen: Människan kan inte var moralisk i ett omoraliskt samhälle, det blir hyckleri. Bäst är det om inte individen behöver ha några dygder eftersom samhället är dygdigt. I en av Brechts dikter:
Rikskanslern äter inget kött
Det hade varit bättre om han ätit sju måltider om dan
Och det arbetande folket haft mer mjölk
Rikskanslern dricker inte
Det hade varit bättre om han varje kväll berusat sig offentligt
Och i ruset talat sanning.

Lucifer

PS.
Jeltsin är död och hyllas nu som en stor demokrat. Det är groteskt. Jeltsin kommenderade ett pansarförband att ställa upp framför det sovjetiska parlamentet och beordrade sen eld. Därutöver är Jeltsin huvudansvarig för att demokrati och medborgerlig frihet i Ryssland i första hand förknippas med fattigdom, oreda, sammanbrott för social välfärd, överlåtande av statens rikedomar till oligarker etc. Det är minnet av detta som gjort att Putin med sina starka auktoritära drag kommit att ses som en lättnad efter Jeltsinperioden och att tystandet av regimkritiker får fortsätta. Gorbatjov är väl värd respekt och beundran, men Jeltsin? Det är en person som på sin höjd må hyllas av Bill Clinton och Carl Bildt.

våra ömkliga partier--och sd!
av lebhard

mp -- småborgerliga opportunister, som pakterar med vem som helst bara de får del av makten (i Region Skåne har de t.e. gått ihop med de borgerliga)

v -- nystalinister av gammal dålig sovjettyp, med ytterligt hårda nypor inom partiet (alla någorlunda vettiga medlemmar har antingen tvingats ut eller tvingats till tystnad och passivitet -- tro mej, jag *vet*!)

s -- som sen länge överlevt sej själv -- det typiska förvaltningspartiet med inget annat intresse än makten

m -- som liksom alla partier i Alliansen sålt sin själ för Makten – bara en sån sak som att m just nu försvarar arbetsrätten och avtalen!
ur borgerlig och gammalhögerig synpunkt är detta ett *stort förräderi*!
vi får väl se när m slänger av sej sin opportunistiska kappa och avskaffar arbetsrätten och avtalsrätten -- det *kommer*, var så säkra!
om m blir kvar vid makten ... och det *blir* de, minst en mandatsperiod till!
(om nu inte konjunkturen sviker dom -- det är nog snarare den än dom som skapat de flesta nya jobben)

fp -- det där partiet som hjälpt sin valkampanj genom illegalt dataspioneri -- utmärker sej annars mest genom att lägga sej till höger om högern och förorda ett maximalt kontrollsamhälle -- samt *framför allt* genom att imitera sitt danska systerparti (Dansk Folkeparti under Pia Kjærsgaard, om nu någon i Sverige känner till *henne*?) i fråga om främlingsfientlighet! fp:s främsta mål ser ut att vara att värva väljare från sverigedemokraterna -- men *så* dumma är väl inte ens *dom*? (hoppas jag)

c -- har ganska plötsligt blivit företagarnas speciella intresseparti -- hur i h-e har detta gamla småfolksparti kommit att degenerera till den milda grad? Måddan (Maud Olofsson) är mångmiljonär och storgodsägare -- *kanske* har det *något* med saken att göra

kd -- som jag själv länge trodde hade *något* av idealism kvar -- dom har nu *också* sålt sin själ för att få vara kvar inne i värmen
att avskaffa fastighetsskatten gynnar enligt min mening nästan bara de rika -- och jag *trodde* att kristendomen skulle vara en religion som gynnade de fattiga

nästan alla partier i Sveriges riksdag -- speciellt alla de viktiga, jag räknar ut stalinisterna i v och de opportunistiska virrpannorna i mp -- har sålt sina själar för att -- *möjligen* -- få del i makten

dessutom:
alla dessa partier -- även s -- domineras av medelklassintellektuella som inte har en susning om hur vanligt folk har det! denna förbannelse, som följt och följer alla partier överallt, verkar det --- undantag är bara partier som sverigedemokraterna här hos oss, och på sin tid nazistpartiet i trettiotalets Tyskland!

i Sverige är sd det enda parti som verkligen speglar folkets röst! bl.a. det enda med en stor andel låginkomsttagare ...

jag menar med detta inte att jag delar deras åsikter --- men alla dessa politiker i de andra partierna, som nästan allihopa är välbärgade medelklassmänniskor (i regel med sin försörjning genom partiet, vilket gör det hela *ännu* värre) som inte fattar ett dugg om hur vanliga människor har det -- hur ska dessa människor, avskilda från vanliga människors vardag, kunna fatta tillräckligt mycket för att kunna bemöta sverigedemokkraterna! som är folkets röst! det går *inte* att bestrida!

DV-interpellation

DV-interpellation ställd till kommunalrådet Tove Klette:
Angående eventuellt införande av betygsliknande omdömen från årskurs 1 i Lunds grundskolor
I sitt svar på en interpellation angående ordningsbetyg i Lunds gymnasieskolor skriver Tove Klette bland annat följande:
”Vad beträffar grundskolan kommer förändringar redan höstterminen 2007. Utbildningsdepartementet har skickat ut en promemoria på remiss. Den ahndlar om att upphäva tidigare riksdagsbeslut att skriftlig information om elevers utveckling och skolgång i grundskolan endast får lämnas om föräldrarna efterfrågar det och inte får ha karaktären av betyg. Regeringen väntas fatta beslut före sommaren, så att de kommuner och skolor som så önskar kan ge skriftliga, också betygsliknande, omdömen vad gäller elevers kunskapsmässiga och sociala utveckling. I motsats till formella betyg behöver inte skriftliga omdömen se likadana ut i hela landet. Varje skola har frihet att utforma dem efter vad de tycker är lämpligt och som grund finns den information redan sammanställer inför utvecklingssamtalen. Detta är de borgerliga partierna i Lund positiva till och kommer att stödja.”

Ovanstående ger mej anledning att ställa följande frågor till Tove Klette:
1. Kommer det redan från höstterminen 2007 att införas betygsliknande omdömen i Lund?
2. Vilken instans i kommunen kommer att fatta beslut om införande av betygsliknande omdömen?
3. Kommer ett beslut att att införa betygsliknande omdömen att vara en rekommendation till de enskilda skolorna/klasserna, eller består friheten enbart i att utforma omdömena efter ”vad de tycker är lämpligt”?
4. Tror du på allvar att införande av betyg/betygsliknande omdömen redan i början av grundskolan underlättar skolornas arbete med att ”lägga grunden till ett livslångt lärande, ge goda förutsättningar för delaktighet i samhället och för vidare studier samt stimulera lusten att lära och inhämta kunskap” (Utbildningspolitiskt program för Lunds kommun)?
Lund den 12 april 2007
Sven-Bertil Persson
Demokratisk Vänster