2018-09-20

Vem vill du ha som talman?

Lördagsmusik

V nominerar talman

Vänsterpartiet nominerar Lotta Johnsson Fornarve (V) till posten som andre vice talman. Detta eftersom man anser att Björn Söder och Sverigedemokraterna inte kan fungera som representant för alla svenska medborgare.

– Vi kan inte ha en talman som säger att judar och samer inte är riktiga svenskar, som uttalar sig kränkande mot hbtq-personer och glatt poserar med gamla SS-soldater. Sverigedemokraterna är inte ett parti som kan representera alla svenskar på det sätt en talman måste göra. Därför vill vi ge riksdagen en chans att välja en talman för hela den svenska demokratin, inte bara för de som passar in i Sverigedemokraternas snäva mall, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

”Kör hela vägen in i kaklet” av Gunnar Stensson

Christan Sonesson i Staffanstorp och Carina Wutzler i Vellinge vill driva Moderaterna i famnen på Sverigedemokraterna.
   Det är knappast förvånande, de bedriver ju redan Sverigedemokratisk politik, Sonesson som gick till val för ett flyktingstopp och förvisade de olyckliga flyktingar som hamnat i Staffanstorp till skraltiga husvagnar när vinterns snöstormar drog fram över skåneslätten och Carina Wutzler som genomförde en riksomfattande kampanj mot den kvinna som tiggde för sitt uppehälle utanför en butik i Vellinge.
   Christian Sonesson och Carina Wutzler kör hela vägen in i kaklet precis som den bilist som kraschade in i badrumsväggen hos Angelica Larsson i Tomelilla i tisdags.
   Det finns Moderater som är försiktigare. Hör Ulf Kristersson till dem?

Noterat i veckan

Danske Bank
53 miljarder kronor har tvättats. Anställda i stora banker bedriver spekulation med orimliga risker, de hjälper förmögna kunder att slippa undan skatt och de tvättar svarta pengar vita. Aftonbladet 20/9

Ja, jisses, vi står inför en svår situation. Hur som helst bör alla kort vändas på. Också det där kortet som på framsidan visar en glatt leende drottning med vurm för human flyktingpolitik. På baksidan finns en nyliberal agenda som får den globaliserade sentida kapitalismens ögon att tindra.

Dagens ETC, Ledare av Birger Schlaug, 20/9

Amineh Kakabaveh (V) tar plats i riksdagen: ”Mobbarna hade fel”
I dag stod det slutligen klart att Amineh Kakabaveh tar sig in i riksdagen.
  - Det känns väldigt bra och visar att folkets makt är mycket större än partipiskan, säger Amineh Kakabaveh till Aftonbladet.
Aftonbladet 16/9

Inte bara klimatkrisen av Gunnar Stensson

Alla vet att den globala uppvärmningen förändrar livsvillkoren på jorden – även förnekarna.  Uppvärmningen pågår. I havet norr om Sibirien finns stora mängder metan som håller på att frigöras när isen smälter och som kan göra klimatkatastrofen ohejdbar.
   Vi – sju miljarder människor - har tillsammans blivit en geologisk kraft som påverkar jordsystemets alla processer. Vi formar planeten jorden.
   I själva verket har vi länge format den.

Detta är innebörden i det nya begreppet antropocen – människans tidsålder. Historien måste skrivas om.
   Människans förhållande till jorden måste förändras. Vi måste omvärdera och omgestalta vårt samhällssystem. Det handlar om ekonomi, fördelning av resurser, tillväxt, migration, demokrati – helheten.
   Och det är brådskande.
   Producenterna, konsumenterna och de globala stormakterna USA, Kina, Indien, Ryssland, EU och miljardärerna, alla har de ett ansvar för klimatkrisen.
   De svenska väljarna, de svenska politikerna har ett ansvar.
   Kommunalpolitiken i Lund har ett ansvar. Att bygga en järnvägsstation i Klostergården påverkar jordsystemet – tillsammans med miljoner andra byggen på jorden.
   Var och en av oss har ett personligt ansvar.

Jag börjar se min nära omgivning med nya ögon. Sommarhimlen är en del av atmosfären som omsluter jorden, underkastad gravitationen som havet, synlig i cumulusmolnens Himalaya-kedjor, fåglarnas flykt och flygplanens vita avgasstrimmor – som påverkar cyklonerna i Stilla havet och Atlanten. Livsformerna i min närmiljö, solrosorna, fjärilarna, myrorna, människorna och fåglarna – allt jag varje dag möter ingår i jordsystemet.
   Min egen kropp upplever jag på ett nytt sätt, lungorna som pumpar in luft och utvinner syre ur atmosfären, matsmältningssystemet genom vilket otaliga fiskar, grisar och grönsaker ständigt passerar, syn, hörsel och känsel som förmedlar alla intryck och hjärna som bearbetar dem. Kroppens helhet en kombination av ett antal celler med förbindelse bakåt till livets ursprung och bestående av jord och mineraler, som kommer att falla isär och omorganisera sig i nya livsformer. Alltsammans ingår i jordsystemet. Jag är jorden.

Det mikroskopiskt lilla ingår i jordsystemet. VB kommer att förmedla fakta och litteratur om klimatkrisen och den pågående förändringen i synen på jorden och människans ansvar.

I skogkanten/Vanaprasthya: Besvikelsen
av Staffan Lindberg

Många försöker nu smälta och förstå Sverigedemokra-ternas framgångar i de senaste valen.
   De flesta förklaringar har en profil av underläge. Strukturellt underläge, lägre utbildningsnivå, osäkra jobb, fattigpensionärer, skånsk kultur och politisk historia.
   Bo Rothstein är den senaste i raden. Enligt honom, DN 19 september ”Jag tror att det hade räckt med ett politiskt alternativ som skulle inneburit enbart en något stramare asyl­politik än den som faktiskt fördes för att förhindra SD:s tillväxt, men ­något sådant kom inte,” skriver han. Som om det fanns ett politiskt effektivt utrymme för det?
   Rothsteins artikel är stark i sin förståelse men han kan lika lite som någon annan förklara varför SD vuxit så starkt de senaste 7-8 åren. Det finns inga strukturella politisk-ekonomiska faktorer som kan förklara.
   Förklaringen är troligen dels strukturellt underläge, fattigpensionärerna är just fattiga, många jobb osäkra, välfärden har mång brister. Dels händer det en stor förändring: vi får 150000 flyktingar på fyra månader hösten 2015.
   Detta slåss upp stort i media och märks i det offentliga livet, händelser som varvas med hur rika och generösa vi är. Hur bra det går för Sverige!
   Då får SD bollen. En karismatisk Jimmy Åkesson kan förklara hur invandrarna gynnas på de svagas bekostnad. Snacket går, det växer som en lavin och de etablerades dementier klingar för döva öron.
   Några medlemmar i en ABF-studiecirkel i Malmö, som jag deltar i, har knackat dörr hela valrörelsen. De berättar om den avoghet, för att inte säga fientlighete, som de mött hos många och inte bara i arbetarklasskvarteren. De tolkar det som en stor besvikelse över Socialdemokratin.

Troligen är det den stora invandringen 2015 som utlöser det missnöje som rått under ytan. En dramatisk händelse som vänder upp och ner på Sverige. Det blir uppenbart för de som lever under mindre omständigheter att välfärdsstaten inte räcker till för alla.
   Tänk bara på en klassisk studie av arbetarna på en bilfabrik i Luton, England på 60-talet. Med mycket detaljerade intervjuer fick sociologerna ihop en harmonisk bild av företaget och deras arbetare, som trivdes så väl. Dagen efter offentliggjordes vinsten för året, utdelningen till företagsledningen och aktieägarna. Hela fabriken vändes upp och ner i en storstrejk!
   Sverige 2018 är inte Tyskland 1932-33 när nazisterna tog makten. Men vi måste lära av historien. Vi måste ödmjukt förstå kombinationen av orättvisa och vrede och dess konsekvenser. När löftena och visionerna sviker är vi alla illa ute.
 

Det gäller också oss som stod på Malmö C och ”öppnade våra hjärtan.”

Minns massakrerna i Shatila och Sabra 16-18 September 1982


 
Mellan den 16 och 18 september 1982, massakrerades tusentals palestinier och libaneser av kristna miliser i Beirut. Massakern ägde rum i två palestinska flyktingläger, Shatila och Sabra.
Den israeliska armén under ledningen av dåvarande försvarsministern Ariel Sharon, uppmuntrade och stödde kristna miliser för att begå massakern. Israeliska armén belägrade lägren och hindrade civila från att fly därifrån.
Massakern skedde trots undertecknandet av ett avtal, mellan amerikanerna och palestinierna, där PLO:s styrkor skulle lämna Libanon och den israeliska armén förbjöds att avancera i Beirut samt att civila palestiniers säkerhet skulle garanteras.
Ingen av förövarna, varken från den israeliska eller den libanesiska sidan har ställts inför rätta. Det är dags att ställa dessa krigsförbrytare inför den internationella brottmålsdomstolen!
 

Så subventionerar vi skattebetalare de rikas vård
av Gunnar Stensson

650 000 personer har tecknat privat sjukvårdsförsäkring.
   De privatförsäkrade har förtur i vården och bryr sig inte om att politikerna försummar den offentliga vården.
   De har varken lust eller intresse för att bidra till den – vilket förklarar varför allianspartierna i Region Skåne benhårt snålar med anslagen och underfinansierar den offentliga vården.
   Kom också ihåg, att de privata sjukvårdsförsäkringarna inte på långa vägar är så privata som du tror.
   Ett exempel bland många är avtalet mellan Capio Lundby och Västra Götaland, där Västra Götaland står för hela hyran, medan försäkringsbolagen och deras kunder parasiterar utan att betala ett öre.
   De privata sjukvårdsförsäkringarna sponsras också av staten genom frihet från förmånsbeskattning.
   Arbetsgivare erbjuder sina arbetstagare ett förmånligt bruttolöneavdrag när de tecknar sina privata sjukvårdsersättningar. Det tjänar arbetstagarna pengar på, men staten förlorar via uteblivna skatteinkomster.
   Det markerar början till en amerikaniserad välfärdsrelation mellan arbetsgivare och arbetstagare i stället för mellan stat och medborgare.
   Nå, första juli i år drev regeringen faktiskt igenom att också privata sjukvårdsförsäkringar ska vara förmånsbeskattade som alla andra förmåner.
   Men det beslutet vill allianspartierna riva upp, påpiskade av Svenskt Näringsliv och branschorganisationen Svensk försäkring.
   Detta påpekar ekonomhistorikern John Lapidus i en debattartikel i Expressen den 17 september (Har du också missat den gömda välfärden?). Han är författare till boken Vårdstölden – hur den privata välfärden tar från det gemensamma.