2011-03-31

Vårtecken på Mårtenstorget

Tema: På förekommen anledning…
Röda Kapellet drar igång sina aktualitetsinriktade lördagsspelningar på Mårtenstorget med början nu på lördag 2 april kl 11. Temat är "På förekommen anledning…"
Nu på lördag talar Karin Svensson Smith om kärnkraftskatastrofen i Japan och dess följder för oss.
Karin Svensson Smith är tidigare riksdagsledamot för miljöpartiet. Hon var 1976 en av arrangörerna bakom den tidens Barsebäcksmarscher och satt i ledningen för Linje 3 tillsammans med Lennart Daléus och förre finansmarknadsministern Mats Odell (KD).
Per Gahrton som medverkar den 9 april kräver ingen närmare presentation. Hans utgångspunkt är kampanjen Ship to Gaza II, men på förekommen anledning vidgar han perspektivet till allt som just nu pågår i arabvärlden och Mellanöstern.
Den 16 april talar Mats Olsson mellan låtarna. Det blir en hel del lokalpolitik men på förekommen anledning kommer han att beröra både Socialdemokraternas genomförda och Vänsterpartiets eventuellt förestående ledarbyte.
Blåsorkestern Röda Kapellet spelar självfallet aktuellt inriktad musik.
Välkomna till Mårtenstorget!
Röda Kapellet

Lär känna din närmiljö

Söndagen den 3 april
Vi går runt dammarna. Tema: allemansrätten och fågellivet.
Samling vid Källbybadets entré klockan 14.
Söndagen den 10 april
Vi går till Flackarps kyrkogård och Trolleberg. Tema: Vad händer söder om kommungränsen? Vi kanske plockar nässlor.
Samling vid Källbybadets entré klockan 14. Promenaden blir 5 km lång på delvis svårframkomliga stigar.
En liknande serie söndagspromenader genomförs i maj och juni.

Flygelkören 10 årsfest

Välkommen att vara med på Flygelkörens Jubileumsfest!
   Vi inbjuder alla som någon gång sjungit med i kören att till en kostnad av 100 kr per person få ta del av specialkomponerad festbuffé. Det blir förstås också mycket sång under ledning av kvällens festmusikanter Gösta Petersen & Martin Landgren. Det går bra att ta med en vän!

Vita Huset Uardavägen, bakom ICA Tornet, fredag 15 april kl 18
Kl 18 Festbuffé med sång
Kl 21 Festmusik med Klezmerorkestern Hojfen Balagan
Allmänheten inbjudes att delta i dansen från kl 21. Då blir entréavgiften 60 kr.
Anmälan: senast 10 april via mail: Goesta.Petersen@djingis.se
Välkommen!
Flygelkören
Gösta Petersen, körledare
Ylva Lindskog, körvärd

Bra & dåligt av Grr


Bilden lånad från Expressen
I dessa dagar kommenteras det en hel del om Åsa Lindgren, Håkan Juholts kulbo. Själva nöjer vi oss med två små noteringar.
   1. Hon snattade från det flygbolag där hon var anställd. Med tanke på flygets klimatskada var det en i princip vällovlig handling.
   2. Men HJ kände inte till agerandet när relationen inleddes. Han blev alltså medvetet särbo med en kvinna som jobbade i flygbranschen. Det tyder på bristande klimatpolitiskt omdöme.

PS
I Dagens DN skriver HJ och nye ekonomiske S-talesmannen Tommy Waldelich att det är viktigt med starka "ekonomiska finanser". Vad slags andra finanser finns det?

Bokhandlaren och trendbrottet av Per Roijer

En liten artikel på DN:s kultursida i onsdags (30/3) var rubricerad "Dårskaper i Israel. Fredsivrande bokhandlare deporteras".
   Den handlar om den palestinske bokhandlaren Munther Fahmis, som är född i Jerusalem men förlorade sitt tillstånd att vistas i staden 1975 sedan han lämnat Jerusalem för att bosätta sig i USA. Strax efter Osloavtalet 1993 gjorde han som tusentals landsmän, han återvände för att delta i uppbyggnaden av ett nytt Palestina. Sedan 1993 har han vistats i Jerusalem på turistvisum och lyckats förvandla sin bokhandel på Nablusgatan till ett kulturellt vattenhål utan motsvarigheter.
   Nu är det emellertid slut på det, berättar DN: s korrespondent Nathan Shachar. Israels inrikesminister Eli Yishai har bestämt att Munther Fahmis ska ut ur landet inom tio dagar.
   Har Munther Fahmis förbrutit sig på något sätt mot det israeliska samhället? Nej, naturligtvis inte, är man böjd att säga. Det är den vanliga visan om övergrepp och bristande tolerans mot människor som inte tillåts få medborgarskap i Israel.

Det ovanliga är Shachars ilska och upprördhet. Artikeln manar DN:s läsare att skriva på en protestlista på nätet för att stoppa utvisningen. Shachar tror att protester kan bita, många författare världen runt har skrivit på. Och inrikesministern inte bara är "grym" [känslokall] utan dessutom "feg".
   Nathan Shachar läser lusen av ministern på ett sätt som jag aldrig tidigare sett honom formulera sig.
   "Den israeliske inrikesministern Eli Yishai från det ultraortodoxa Shass, en av vår dunkla regions verkliga mörkmän…"

Är det bara personlig ilska inför i en sak som DN:s korre känner starkt för. Eller ser vi små, små steg mot en nyorientering, där kritiken mot den egna regeringen formuleras öppet och konkret, den anda som den israeliske journalisten Gideon Levy vid dagstidningen Haaretz står för?

Protestlistan för Fahmi på webben

Klostergårdsbladet

"Klostergårdsgruppen” publicerar den 1 april 2011 det absolut första numret av ”Klostergårdsbladet”.
   I gruppen ingår idag Klostergårdsskolan, ABF, Synskadades Riksförbund, Byalaget, Hyres- och Bostadsrättsföreningar, Helgeands församling, Fritidsgården och Bibliotekets stödförening Klostergårdskultur.
   Gruppen arbetar för att samordna, utveckla och främja de aktiviteter som fyller vårt område med liv och innehåll.
   Vi vill informera om allt som sker. Alla föreningar, konstnärsgrupper, körer och enskilda är välkomna att presentera sina program, och vill man deltaga i samordningsarbetet finns det plats för fler.
   Kontakta redaktionsgruppen Hossein Karbassi, eller Bjarne Holmquist,
   Vi planerar att trycka Klostergårdsbladet tre gånger per år med utgivning i april, augusti och november/december.
”Mötesplats Klostergården”

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon:
Israels ockupation moraliskt och politiskt ohållbar
av Gunnar Stensson

Den ockupation som startade 1967 är moraliskt och politiskt ohållbar och måste upphöra. Palestinierna har en legitim rätt att upprätta en egen oberoende och fungerande stat, förklarade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i ett tal i Uruguay 30/9 om situationen i Mellanöstern.
    Handlingar som föregriper fredsprocessen som Israels bosättningar i Västbanken och östra Jerusalem måste upphöra, sa Ban och hänvisade till rivningarna av palestinska hus och andra inslag av våld och uppvigling.
   Han uppmanade Israel att vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra palestiniernas ekonomiska och säkerhetsmässiga villkor genom att avlägsna hindren för palestiniernas rörelsefrihet, stoppa de militära operationerna och öka den Palestinska myndighetens inflytande på Västbanken.
    Ban uppmanade enträget Israel att lätta blockaden mot Gaza.
    De senaste veckorna har Hamas och Fatah haft inledande överläggningar om möjligheterna till ett enande. Israel har klargjort att om Fatah och Hamas förenas kommer Israel vägra förhandla.
    Ban fördömde eskaleringen av raketbeskjutning från Gaza mot Israel de senaste veckorna och underströk, att ”Israel har rätt att leva i fred och säkerhet innanför internationellt erkända och säkra gränser.”
   ”Både palestinierna och israelerna har rätt till Jerusalem som sin huvudstad och de heliga platserna måste vara tillgängliga för alla”, avslutade generalsekreteraren.

Kenneth Hermele ser islamistiska orosmoln
av Gunnar Stensson

"Jag kommer inte på någon annan lika föraktlig hållning inför ett folkligt uppror än den som Röda armén intog när man lät det polska upproret slås ner av nazisterna i krigets slutskede.” Så kommenterar Kenneth Hermele Carl Bildts beryktade uttalande ”Det handlar inte om att stödja den ene eller den andre.” (Sydsvenskan 29/3)
   Om nu Carl Bildts uttalande är så extremt föraktligt som KH gör gällande borde det väl leda till något mer än det uppgivna ”här får vi leva med skammen”? Från många håll har det kommit krav på Bildts avgång.
   KH:s långa lista med toppolitiker och intellektuella som till helt nyligen besökte Tripoli och Tunis och svassade för Kaddafi och Ben Ali visar att Bildt långtifrån är ensam om skammen.
   KH har tittat på redogörelserna för utvecklingen i Nordafrika i New York respektive London Review of Books. Han finner dem ytliga jämfört med texterna i Le Monde Diplomatique, le Nouvel Observateur och Die Zeit.
   KH drar en snabb slutsats: ”Intresse och prioriteringar verkar alltså följa geopolitik och gamla koloniala band”. Men jämför han inte äpplen med päron?
   Nog är Storbritanniens geopolitiska och koloniala band med Nordafrika bra mycket starkare än Tysklands, vars erfarenheter inskränker sig till episoden med Rommels afrikakår 1941-42.
   Mohamed Bouazizis självbränning blev tändande gnista i Tunisien, men det är bakomliggande politiska, sociala och ekonomiska faktorer som ger upproren deras uthållighet och bredd. Ingen menar på allvar att skottet i Sarajevo orsakade första världskriget.
   Kenneth Hermele rubricerar sitt kåseri ”Hopp och hot”. Han borde kanske bara ha rubricerat det ”Hot”. Framställningen andas inte mycket hopp.
   ”Efter de folkliga upproren hotar alltså fundamentalism”, skriver han och citerar den iranska nobelpristagaren Shirin Esbadi när hon med utgångspunkt från regimen i Iran säger: ”Att bygga sin makt på militärens bajonetter är ett svagare skydd mot folkligt missnöje än att regera på direkt uppdrag av den allra högste befälhavaren, Gud. Risken är att Egypten och Tunisien upprepar Irans historia och byter ut en sekulär diktatur mot en religiös.”
   Men Tunisiens och Egyptens historia är en inte Irans, Ebadi må vara förlåten att hon inte inser det, men knappast Kenneth Hermele.
   Myten om hotet från det muslimska brödraskapet och muslimsk fundamentalism har varit en grundsten i den framgångsrika propagandan för västerländsk imperialism i Mellanöstern och Nordafrika under mer än 30 år.
   Den har möjliggjort ett ohämmat utflöde ur de ändliga oljereserverna på lokalbefolkningens bekostnad från Libyen till Saudiarabien och Bahrein.
   Självklart blir den fortsatta demokratiseringen en mångårig, kanske blodig och smutsig kamp mellan klasser, etniska grupper, religioner och såväl inhemska som internationella intressen.
   Det är den kampen vi måste kritisera och stödja så att den på sikt kan leda till rättvisa samhällen och frigöra människornas sociala, ekonomiska och kulturella utveckling.
   Det gör vi inte genom att varna för muslimsk fundamentalism. Det underblåser bara den växande islamofobin i vårt närområde.

Kulturtips

Bastu Extrem - En bastuupplevelse för alla sinnen
Vi bjuder er på arombastu varvat med olika relaxupplevelser i bastun. Ni smörjer in er med flytande honung, smälter pepparmintsdoftande isbitar på kroppen, på Ribersborgs Kallbadhus 1 april kl 19:00. Läs mer

David Batra - Det här var ju tråkigt
på Palladium 1 april 20.00 och 2 april 16.00 och 20.00. Läs mer

LIDA
-fritt efter Stephen Kings klassiska thriller Misery. Spelas på Moomsteatern 18 mars - 21 april. Fre 01 apr kl. 19:00
Läs mer

Maher & Sousou Cissoko (Senegal/Sverige)
explosiv och dansant musik med mycket närvaro, improvisation och variation, 1 april på Kong kl 20:00. Läs mer

Vi betalar inte! Vi betalar inte!
En av Dario Fos dråpliga förväxlingskomedier på teckenspråk och talad svenska – samtidigt! Hörslinga finns. En teaterupplevelse för döva, hörselskadade och hörande! på Inkonst 1 april kl 19:00. Läs mer

ALL TOMORROW'S HOUSE PARTIES - MOVE D
All Tomorrow's House Parties gräver djupt och bjuder in till en magisk afton fylld av house och disco tillsammans med legenden Move D. På Inkonst lördag 2 april kl 23:00. Läs mer

Lucia di Lammermoor av Gaetano Donizetti
Direktsänt från The Met på Biograf Spegeln lördag 19 mars. Repris söndag 3 april. Läs mer

Astillero - på Lunds Stadsteater
Astillero är ljudet av Buenos Aires idag; en rå och brutal tango, uppfödd i hårda, våldsamma tider, på Lunds Stadsteater 4 april kl 19:00. Läs mer

Astillero (Argentina)
På Palladium 6 april kl. 19.30
Läs mer

IFEMA - PAY BACK
International Female Film Festival, 6 och 7 april på Biograf Spegeln
Ons 06 apr kl. 18:00. Läs mer

Lisa Miskovsky
På Palladium 7 april kl 19:30.
Läs mer

MACK 7/4 Al Pitcher, Håkan Jäder
Stand-up på La Couronne torsdag 7 april kl 20:00. Läs mer

Richard Lindgren (SE) LIVE - Releasfest för Memento
På Babel 7 april kl 19:00. Läs mer

Freddie Wadling
På Palladium 8 april kl 19.30. Läs mer

Hela kulturcentralens program

Spårvagn ett måste av Gunnar Sandin

Så roligt att den erfarne trafikutredaren Sven-Allan Bjerkemo ville debattera Lunds planerade spårvagnar här i Veckobladet! Det är ett stort och kontroversiellt ämne, det handlar om mycket tunga investeringar med sidoeffekter långt in i framtiden, så det förtjänar verkligen en grundlig behandling i olika medier.

Självdeklaration
Till grund för min egen inställning i frågan ligger ett antal övertygelser:
   1) Jag tror på klimatlarmen.
   2) Jag tror att vi befinner oss på oljetoppen.
   3) Kärnkraften måste bort av en rad olika skäl.
   4) Jag misstror möjligheterna att hitta nya mirakulösa energikällor och drivmedel eller radikalt energitätare batterier.
   5) Jag tror innerst inne på politikens rationalitet även om förträngningsmekanismerna är mycket starka.
   6) Därför tror jag att energin relativt snart blir en mycket knapp nyttighet och att samhället ställer in sej efter detta.
   7) Jag tror på spårteknik (på grund av den låga friktionen) och på eldrift med kontinuerlig nätmatning, konkret på spårvagnar när det gäller närtrafik.
   8) Eftersom bilarna får det svårt behöver framtidens kollektivtrafik inte ta så stor hänsyn till konkurrens. Människor tvingas att använda den. Med min kollektivistiska politiska ideologi har jag ingen svårighet med detta.

Spårfaktorn
Det ovanstående är rationella argument. Sen erkänner jag gärna en irrationell dimension. Jag är av bland annat nostalgiska skäl förtjust i tåg och andra spårfordon för deras egen skull.
   Detta är ett inslag i den ”spårfaktor” som Sven-Allan nämner och som jag menar att han underskattar. Han säger att den bara gäller för längre avstånd och högre hastigheter där den kollektiva vägtrafiken har svårt att konkurrera. Men jag minns en utredning som gjordes för ett antal år sen och påvisade spårfaktorns existens vid en jämförelse mellan (om jag minns rätt) spåranslutna Kävlinge och spårlösa Staffanstorp. Inga långa distanser där inte!
   Nyurbanismen är utredd bland ungdomen. Spårvagnar är ett positivt inslag i denna storstadsromantik. Spårfaktorn har alltså flera ingredienser.
   Men i enlighet med punkterna ovan: spårvagnarna tvingar sej fram vare sej vi vill eller inte, spårfaktor eller ej.

Biobränslet räcker inte
Det är bra att alternativa teknikformer utreds. Dock. ”Komfortabla dubbelledbussar” kan förvisso rymma lika många resenärer som en spårvagn, men dieseldrift kan inte godtas och biobränslena kan inte på långt när ersätta alla oljeprodukter. Man kan gissa att flyget långsiktigt lägger beslag på det mesta eftersom det har svårast att hitta alternativ. Sverige har visserligen relativt gott om biobränsle men ligger på en öppen världsmarknad.

   Återstår dyr och knapp elkraft. Trådbuss är förstås tänkbart men då gör de fasta installationerna att kostnaden närmar sej spårvagnens, och elförbrukningen ökar på grund av friktionen.
   Lite billigare är dock trådbussen. Den tekniken behövs för linjer med svagare underlag.

Stordrift
Landskrona har som bekant trådbuss och det är trevligt. Men linjen har bara fyra fordon vilket gör att totalkostnaden per buss blir relativt hög.
   En stor poäng med Lunds spårvägsplaner är samordningen med Helsingborg och Malmö som skapar ett antal skalfördelar. Det vore olyckligt om Lund valde en särlösning.
   En intressant diskussion att föra är den om avvägningen mellan spårväg och järnväg, i vårt skånska konkreta fall pågatåg. Skillnaden mellan de båda formerna håller på att minska både tekniskt och administrativt, fast än så länge gäller att spårvägen är billigare men långsammare. Jag har tidigare argumenterat för att överväga spårvagn Malmö–Staffanstorp–Dalby–Sjöbo i stället för en kostsam Simrisbana.
   Men en ytterligare poäng med spårvagnen framför bussen är att den kan köra upp på ett järnvägsspår och vidare ut i världen (nåja). Förra veckan var jag i Karlsruhe och såg detta i full aktion.

Pensionsmyten 2 av Sven-Hugo Mattsson

Det finns uppenbart en oro för hur pensionerna skall utvecklas i framtiden. Jag hör ständigt att man tror att pensionerna inte skall räcka till och jag läser insändare med samma innebörd. Själv ser jag inte varför pensionerna skulle bli lägre, tvärtom, jag skall nedan redovisa vad jag ser i min kristallkula. Jag benämner det kristallkula eftersom en prognos om framtida pensioner är just prognoser och att förutse pensionerna 40 år framåt, vilket jag i och för sig skall göra, skall tas med en nypa salt. Hur stora pensionerna skall bli har många parametrar.

ATP – Allmän pension
ATP var ett system som var relativt lätt att förstå. Vi lovades 65-70 % av lönen, detta är hyfsat som bas i ett pensionssystem. Detta garanterades oavsett allt annat. Det fanns dock två tekniska fel i ATP. Det fanns inget fördelningstal, högre ju äldre vi blir. Den summa vi tjänat ihop divideras med fördelningstalet och pensionen per månad blir mindre, Men observera att livspensionen inte blir mindre. Jag tror att ATP hade klarat att vi i genomsnitt blivit pensionärer i 12 år. När vi blev allt äldre, de som pensioneras nu tippas vara pensionärer i 16 år, höll inte systemet. Det fanns heller ingen broms som i det system vi har nu och som slagit ut de senaste två åren. Det måste finnas en broms i ett allmänt pensionssystem. Så när vi fick en ekonomisk kris i början av 90-talet och vi då blev allt äldre så brakade ATP ihop som ett korthus. Det var helt enkelt rätt att utreda och komma med ett nytt förslag på pensionssystem.

Den allmänna pensionen
som vi nu har sen drygt 10 år tillbaka har ingen garanti som i ATP. Att gå från ett garanterat system till ett system som tar hänsyn till samhällsutvecklingen och att vi blir allt äldre ger oro. Lägg till detta att minst två starka krafter i vårt samhälle gynnas av oron och därmed spädde på densamma. Dessa två är dels banker/försäkringsbolag som vill sälja försäkringar. Den andra kraften är tillväxtfanatikerna. Dessa vill att vi skall jobba längre upp i åldrarna, därför skapar man en myt om detta. Eftersom jag tror på högre pensioner i framtiden påstår jag att vi inte alls måste jobba längre upp i åldern. Det kan vi avgöra själv.

Högre pensioner, tror jag
Jag ser ett faktum, en prognos och tre tendenser, sammanlagt fem orsaker, som tvärtom kommer att ge oss bättre pensioner i framtiden, jag skall gå 40 år framåt i tiden och se om det är 40-talisterna eller 80-talisterna som kommer att få bäst pensioner.
   Den första orsaken, ett faktum, är att vi faktiskt höjde pensionsavgiften från 13.0 till 18.5 % när vi gick över till vårt nya pensionssystem. 18,5 är drygt 40 % mer än 13, vi höjde alltså avgiften kraftigt. Hur kan vi då få lägre pensioner i framtiden? Jag skall återkomma om månadspensionen som de flesta så klart tycker är viktigt. Att jag inte tar upp detta nu beror på att vi har lång tid på oss att se till att även månadspensionen blir god.

Högre reallön
Jag tror att reallönen har ökat med minst 50 % de senaste 40 åren. Om jag gör prognosen att reallönen kommer att öka 20 % de närmaste 40 åren så är jag alltså medvetet försiktig. Pensionsavgiften utgår från reallönen, så klart. Om min prognos slår in så blir frågan hur kan en avgifthöjning på över 40 % och en real ökning av lönerna ge lägre pension i framtiden?

Kvinnors pensioner
Jag ser tre pågående tendenser som kommer att öka våra pensioner. Den första är kvinnors pensioner, som faktiskt nu ökar kraftigt. De kvinnor som nu pensioneras var hemma med barnen mycket längre än de kvinnor som pensioneras om 40 år kommer att vara. Skillnaden är given, 80-talisterna kommer att njuta av en utbyggd barnomsorg och en jämställdare syn. Det är rimligt tro att kvinnor kommer att få betydligt högre pensioner i framtiden.

Tjänstepensionen
är en relativt ny del i det totala pensionssystemet. Därför kommer morgondagens pensionärer att få högre tjänstepension än de som pensioneras nu.

Vi jobbar högre upp i åldrarna
När jag ovan skriver att det knappast är ett måste att vi jobbar högre upp i åldrarna så menar jag inte att det faktiskt är positivt att vi gör det. Jag tycker det är bra att man höjt åldern tills vi är las:ade från 65 till 67 år. Felet är att man lurar oss att det är ett måste och att Alliansen dessutom ger bidrag till detta. Jag tänker på det dubbla jobbidraget till dem som är över 65 år. Just nu finns en klar tendens till att vi jobbar längre, det är bra, fortsätter den, vilket är rimligt  anta, kommer vi som kollektiv att få högre pensioner!

Jag skall i en ytterligare artikel beskriva de negativa tendenser som finns för vårt pensionssystem, att vi går ut i arbetslivet allt senare, arbetslösheten och annat. Jag skall också komma med ett förslag hur vi gör pensionssystemet helt jämställt, just detta att vårt system inte ens har en ambition att göra det jämställt är enligt min mening det stora problemet.
   Kvinnor får nu bara ut ungefär 67 % i pension jämfört med vad männen får. Hur kan vi ha ett system där den grupp, kvinnorna, som tar huvudansvaret för barnen, inte får ut lika mycket som männen. Barn och barnbarn är ju förutsättningen för våra pensioner!
   Jag skall också komma med ett förslag hur även månadspensionen kan höjas, för vänstern är en starkt kollektiv pension viktig.