2014-06-05

Nazionalismen

Jag kan inte minnas att jag någonsin firat den svenska nationaldagen under hela mitt långa liv. Jag har inte heller varit kritisk. Men det borde man nog vara, nu när nazionalismen visar sitt fula tryne både här och där, inte minst i Putins Ryssland.
Gunnar Stensson

Vårens sista VB nästa vecka

Det första valet under detta supervalår är avklarat. Vissa överraskningar kanske det blev men eftersom överraskningar är just EU-valets privilegium så kan man säga att särskilt överraskande är det inte med några överraskningar.
   Förhoppningen är aaltså att många skall vilja skriva till nästa vecka så abstinensen hålls så låg som möjligt. Sen är det alltså dags att vila upp sinnen, pennor och inte minst öron ett tag inför nästa valrörelse. Som VB redaktör hoppas jag på en lite friskare debatt och en valutgång utan alltför hisnande överraskningar, vilket skall uttolkats så att opinionen står sig och resultatet blir lika rödgrönt som detta blads layout.
red

Lördagsmusik

Helgeandskyrkan
7 juni kl 17
Emma Jonasson, mezzosopran
Conny Antonov, piano

Sankt Lars – vandring

Söndagen den 8 juni, samling klockan 14
vid Sankt Lars vårdcentral
   Det har gått 135 år sedan Lunds hospital invigdes. Det var då en kuranstalt för botbara patienter. På 1890-talet uppfördes Asylen för de patienter som bedömdes vara obotliga. 1895 anlades Sankt Lars gravplats.
   Gränsen mellan Lunds hospital och Asylen utgjordes av Höje å. Bron över ån bevakades av uniformerade vårdare till 1910. Perioden 1879 till 1910 utgör vandringens tema.
Klostergårdens Byalag, Gunnar Stensson

Kommentar 26/5, efter EU-valet: V-seger i Lund
av Gunnar Stensson

Vi ska inte vara alltför provinsiella. F! vann en historisk seger i EU-valet! Att F! skickar en rom, Soraya Post, till EU är också historiskt!  Att MP blivit näst största parti, och med Sveriges mest kompetenta EU-politiker, Isabella Lövin, förpassat M till tredje platsen, har förändrat det politiska landskapet!
   Med detta sagt kan vi skryta över V:s stora seger i Lund. Trots att hundratals V-väljare, jag känner dem, bidrog till att skicka Soraya Post till EU, och trots att många andra bidrog till Isabella Lövins skräll, säkrade Vänsterpartiet i Lund en ökning till 6,4 procent.
   I höstens val är förutsättningarna annorlunda.
   Väljarnas förtroende för Lunds två största borgerliga partier rasar, av kända orsaker. Moderaterna tappade 5,6 procent och Folkpartiet 5,1.

Strejk straffar Veolias vampyrer av Gunnar Stensson

Jag vet hur vi ska vinna upphandlingen att köra Öresundstågen, sa Veolias affärsområdeschef Mikael Danielsson på ett internt möte. ”Vi sparar 53 miljoner genom att avskeda 250 tågvärdar och lokförare inom ett halvår. Det betyder att vi kan lägga det lägsta anbudet. Deras jobb kan tas över av timanställda, som vi kallar in efter behov.”
   Och mycket riktigt, Veolia vann upphandlingen i november 2013. Mikael Danielsson fick löneförhöjning och 10 miljoner i bonus för att han ”funnit en metod att förenkla och förbilliga verksamheten” som det hette i motiveringen.
   I mars 2053 ställde Veolia 253 lokförare och tågvärdar på bar backe genom att varsla dem om uppsägning. Deras arbete skulle i fortsättningen skötas av timanställda. Och de varslade var välkomna som timarbetare, med 7000 kronor lägre lön i månaden. De hade ju yrkeserfarenhet.
   Veolia agerade som alla andra privatföretag, inte minst inom järnvägsbranschen, där järnvägsbolagen brukar bjuda under varandra i anbuden. De uppmuntras av Fredrik Reinfeldt och arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, M. Arbetslinje, javisst, men först en rejäl lönesänkning!
   Följden blir naturligtvis nedfallna kontaktledningar, förseningar, urspårningar och trafikolyckor, men det gör ingenting, för tågbolagen har stöd från kommunikationsminister Katharina Elmsäter Svärd, M, och Trafikverket, som i konsekvens med moderat trafikpolitik underskattar järnvägsnätets behov, samtidigt som det överskattar vägtrafikens.
   Men den här gången höll inte Veolias kalkyl. Fackklubben Seko beslöt att gå i strejk. I Halland och Blekinge går nu i praktiken inga persontåg alls, när Öresundstågen står stilla. Det beklagas av Carl-Göran Svensson, M, Blekingetrafikens vice ordförande, men han säger ändå: ”Det är min uppfattning att Veolia lagt ett anbud som innebär att de kan köra under de avtal som gäller på arbetsmarknaden.”
   Förtroendet för Moderaterna och Carl-Göran Svensson sjunker mot nya bottennivåer. Tågstrejken kommer att utvidgas till Kustbanan den 17 juni. Den stöds av S, MP och V som går till val på att i framtiden driva tågtrafiken i offentlig regi.
   Veolias vinst rasar, men bolaget gör lukrativa affärer på annat håll, som i Israel där fattiga palestinier är mer försvarslösa än fackligt anslutna svenska lokförare.

 

Turkisk domstol utfärdar arresteringsordrar för israeliska ex- generaler


Attacken mot Mavi Marvara de 31 maj 2010 

Vid det sjätte domstolsförhöret i rättegången som behandlar den israeliska attacken mot Mavi Marmara och frihetsflottan i slutet av maj 2010 utfärdade den turkiska domstolen under måndagen arresteringsordrar för fyra tidigare högt uppsatta israeliska officerare.
Läs hela

Närmare 100 000 manifesterade för Gaza i Istanbul

PRESSMEDDELANDE: 2014-06-02 09:25

Den 31 Maj 2014 var det fyra år sedan den första Frihetsflottan (Freedom Flotilla) anfölls nattetid, på internationellt vatten, av israelisk militär. På Mavi Marmara, det största av de ingående fartygen i hjälpsändningskonvojen sköts nio människor ihjäl, och många fler skadades. Bara dagar före fyraårsdagen avled också en tionde aktivist, efter fyra år i koma.
   På fyraårsdagen samlades tiotusentals människor, möjligen uppemot 100 000, i Istanbul, till en demonstration under parollen ”En marsch för friheten” för att hylla minnet av de dödade aktivisterna och för att uppmärksamma den fortsatta blockaden av Gaza, och den allt svårare situationen för befolkningen. Den stora demonstrationen gick från Hagia Sofia till kajen där Mavi Marmara nu ligger. Medverkade gjorde också anhöriga till dödsoffren, passagerare från en rad olika länder som medverkade i Frihetsflottan samt representanter för Freedom Flotilla Coalition, som fortsatt sina direkta aktioner mot den illegala blockaden av Gaza. Från Ship to Gaza Sverige fanns talespersonerna Dror Feiler och Ann Ighe på plats. Ordföranden för den muslimska välgörenhetsorganisationen IHH, Bülent Yildrim, underströk i sitt tal ”Vi är här, muslimer, kristna, judar och aktivister, tillsammans i denna kamp för rättvisa och frihet”.
   Både aktivister och offrens anhöriga uttryckte ett visst hopp om rättvisa, efter att en turkisk domstol den 26 maj utfärdat en arresteringsorder på fyra höga israeliska befälhavare för ordern om att Frihetsflottan skulle anfallas. Samtidigt underströks att blockadens upphävande var målet för de dödade aktivisterna och fortsatt är målet för solidaritetsarbetet.
Talespersoner för Ship to Gaza Sverige:
Ann Ighe och Dror Feiler

Skyll på Sydsvenskan! av Gunnar Stensson

Skyll inte bara på Gunnar Hökmark. Så rubricerar Sydsvenskan huvudledaren om Moderaternas genomklappning i EU-valet (27/5).
   Nej, fiaskot är inte enbart Hökmarks fel. Sydsvenskan har dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad trumpetat ut Moderaternas nyliberala EU-politik: fri rörlighet för utnyttjade arbetare från Östeuropa, frihandelsavtal med USA som ger USA-ägda friskolekoncerner möjlighet att stoppa svenska skolreformer och stöd till EPP, den mörkblå, antifeministiska partigrupp i EU som Moderaterna ingår i och som Hökmark är vice ordförande för.
   Med ett sådant mediabifall är det inte underligt att han trodde, att inte bara alliansens massmedia utan också väljarna stödde hans politik.
   Det har länge varit en etablerad sanning att de svenska valen avgörs av några hundratusen höginkomsttagare - främst i Stockholm - som röstar enbart efter valets inverkan på den egna plånboken. Den sanningen, dold i floskeln Ordning och reda i statsfinanserna, har legat till grund för Moderaternas framgångar det senaste decenniet. Den har också varit vägledande för den socialdemokratiska politiken. Därav den sunkiga tristess som präglat valkampanjen inför EU-valet – och riksdagsvalet i september - hittills.
   Men varken höginkomsttagarna - eller vi andra - är så dumsnåla som spinndoktorerna och deras arbetsgivare cyniskt förmodar. EU-valet har blåst in frisk luft i den svenska politikens mögeldoftande korridorer.
   Moderaterna tycks inte ångra sig, men det borde Stefan Löfven göra.
   Sydsvenskans ledarredaktion ångar på i gamla spår, utan att vare sig se eller höra. Detta är Sydsvenskans ”Plan B i röran” (27/5):
    ”Skulle MP, V och Fi tillsammans bli jämstora med S – ingen omöjlighet – lär Löfven få svårt att stå emot det egna partiets vänsterflygel...  Desto viktigare att partierna i mitten – S inräknat – håller öppet för samarbete över blockgränsen. En plan B är aldrig fel när rödgrönrosa röra hotar.”
   Den 3 juni återkommer Sydsvenskan till önsketänkandet om en blocköverskridande regering för att stoppa vänstern: ”Låt säga att alliansen mister regeringsmakten och Centerpartiet minskar sitt väljarstöd – då kan S stå inför uppgiften att bilda regering i ett svårt parlamentariskt läge samtidigt som C kanske ser sig om efter en ny partiledare. Vad Lööf ser som otänkbart kan då bli inte bara tänkbart, utan till och med sannolikt.”
   Sydsvenskan är först med att spå Annie Lööfs avgång, kanske mot bakgrund att bara 1 procent hade stort förtroende för henne i den senaste mätningen.
   Sydsvenskan består förstås inte bara av sin ledarredaktion.
   Kanske kan man tala om en valseger för kulturredaktionen, med skribenter som Rakel Chukri, Karin Arbman och Patrik Svensson, över ledarredaktionen – Skogkär och kompani.

Lund och massakern i Peking 1989 av Gunnar Stensson

För 25 år sedan tog en flicka som hette Jenny och VPK Lund initiativ till en stor demonstration i solidaritet med de unga frihetskämparna på Himmelska Fridens torg i Peking. Gunnar Sandin hade sett till att framställa en vit banderoll med texten ”Studenter i Lund och Malmö plus några kinesiska tecken”, som bars i täten. Man hade inte hunnit söka tillstånd, så inga poliser syntes till. Flera hundra anslöt sig när demonstrationen genomfördes lördagen den 10 juni.
   Junisolen gassade när de sommarklädda demonstranterna passerade Gleerups bokhandel och fortsatte längs den vita dammiga Kyrkogatan förbi Lundagårds skuggande träd i ett Lund som präglades sommarlovsstiltje. Skolornas vårtermin hade upphört föregående dag. Demonstranterna skred tysta fram, det var som en sorts sorgeprocession. Detta intryck förstärktes när en buss otåligt tutade vid Klostergatans mynning. Ändå var det få som trodde att demokratirörelsen i Kina var besegrad. Att en manifestation på Himmelska Fridens torg brutalt hade krossats behövde inte betyda slutet för frihetskampen.
   Klockan 4 genomfördes ett eftermöte på Smålands nation. En av deltagarna var Mattias Lenz som just återvänt från Peking. Några kinesiska studenter var närvarande. Gillian Nilsson från ABF uppmanade dem som ville fotografera att avstå, för det kunde vara farligt. Studenterna skulle återvända till Kina. Följande dag kunde man dock urskilja dem på ett par bilder i Sydsvenskan.
   Majoriteten i VPK Lund hade under flera år varit kritisk mot Sovjetimperiet och intensivt följt frigörelseprocessen i Östeuropa som kulminerade 1989 i länder som Polen, Tjeckoslovakien och Ungern. Man hoppades på en motsvarande omvälvning i Kina efter vårens demokratidemonstrationer på Himmelska Fridens torg. Känslorna 1989 kan jämföras med dem under den arabiska våren, men var intensivare, eftersom det handlade om vårt närområde. Frigörelsen där skedde nästan helt utan våld, och förhoppningarna om ett slut på det kalla kriget infriades.
   Men den kinesiska demokratirörelsen krossades den 4 juni. Kommunistpartiet har sedan dess enväldigt styrt den utveckling mot en kapitalistisk marknadsekonomi som påbörjats redan tidigare och som nu gjort Kina till en ekonomisk och politisk stormakt. En fjärdedel av Kinas nuvarande befolkning är född efter massakern och saknar kunskap om den. 
   Den maoistiska ideologin – som hade starka nationalistiska inslag - har ersatts av en nationalistisk. Upprustning och gränskonflikter med Japan och inte minst Vietnam om ögrupper i
Sydkinesiska havet underblåser den kinesiska nationalismen.

Carl Bildt: Gaza mot katastrofen – ingen åtgärd
av Bertil Egerö

Är Carl Bildt en autonom medlem av regeringen? Reinfeldt har genom åren varit förunderligt tyst i utrikesfrågor, som om han inte vågar gå in på Bildts revir. Bildt reser runt, uttalar sig, reser igen. När han säger något är det i form av analys, tolkning. Hur den svenska utrikespolitiken konkret ser ut är det svårt att få grepp om från hans framträdanden.
   Jag provade nyligen att begära konkreta svar från UD om deras rutinmässiga kritik av Kuba (där både Frankrike och Holland nu inlett konstruktivt samarbete) och den lika rutinmässiga tystnaden om Israels brott mot mänskliga rättigheter (se t.ex. vårens utrikesdeklaration). Det kom faktiskt ett svar, men inget konkret – bara en officiell referens till Sveriges hållning (Kuba mänskliga rättigheter; Israel/Palestina en tvåstatslösning).
   När Hans Linde, vänsterpartist i riksdagen, nyligen i riksdagen ställde en skriftlig fråga till Bildt måste Bildt svara på själva frågan. Den handlade om attentatet mot fartyget Gazas Ark, i hamnen i Gaza, och om Sverige tänker göra något för att säkra att fartyget kan gå från Gaza med sin last som planerat. Så här löd frågan: ”Avser utrikesministern att ta några initiativ för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska verka för att Israel inte vidtar ytterligare åtgärder för att förhindra Gazas Arks seglats?”
   Det intressanta är Bildts svar. Först finner han att vi ”tyvärr inte vet något om attentatet”, och ”ingen har ju tagit på sig ansvaret…”. Men han går vidare, blir mycket konkret: ”Situationen i Gaza är allvarlig och förvärras dag för dag. Den humanitära situationen är mycket allvarlig, och FN har varnat för en humanitär kris. Cirka 90 procent av allt grundvatten är förstört. Om två år kan allt grundvatten vara odrickbart och FN och Världsbanken bedömer att detta faktum kommer vara irreversibelt år 2020.”
   Det låter som en akut katastrof; nu måste drastiska åtgärder till. Över en och halv miljon människor trängs på en extremt liten yta – världens största utomhusfängelse brukar Gazaremsan kallas. Äntligen ska Sverige ta till orda, kräva snabba och radikala åtgärder – om inte annat så för att bidra till att Israel slipper en flod av Gazabor i full panik över gränsen när vattnet om ett par år bokstavligen sinar.
   Nåja, som Bildt brukar säga, vi gör inget själva utan håller oss till EU: ” Det en prioriterad fråga för EU och Sverige att Gazas isolering bryts. Såväl EU som Sverige verkar aktivt för att få till stånd en överenskommelse om en tvåstatslösning.”
   God dag yxskaft – det är Bildts svar till riksdagen. Det brådskar att ersätta den ensamme resenären och twittraren, vår utrikesminister och hans regering.
Bertil EgeröFråga 2013/14:619 Sprängattentat mot Gazas Ark
av Hans Linde (V)
till Utrikesminister Carl Bildt (M)

I slutet av april utsattes fartyget Gazas Ark i Gazas hamn för ett sprängattentat. Tanken var att fartyget i juni skulle ha brutit Israels blockad mot Gaza genom att föra ut exportvaror. Nu krävs omfattande reparationer för att dessa planer ska kunna förverkligas.
   The Freedom Flotilla Coalition meddelade den 12 maj att de trots attentatet tänker genomföra sitt försök att bryta Israels blockad. Med tanke på reparationerna kommer dock Gazas Ark inte att kunna lämna hamnen förrän i höst. Israel har inget folkrättsligt stöd för att försöka hindra Gazas Arks seglats.
   Palestina har befunnit sig under israelisk ockupation i 40 år. Situationen för den palestinska befolkningen blir allt svårare, särskilt för Gazas invånare. Arbetslösheten är hög eftersom ekonomin är lamslagen av blockaden, och möjligheterna att bruka jorden begränsas av att det är Israel som kontrollerar vattnet.
   Den blockad som Israel utsätter Gaza för strider mot internationell rätt och innebär att ett helt folk straffas. Att ockupationen av och blockaden mot palestinska områden upphör är en förutsättning för en varaktig lösning på konflikten, där såväl Palestina som Israel kan existera som självständiga stater.
   Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:
Avser utrikesministern att ta några initiativ för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska verka för att Israel inte vidtar ytterligare åtgärder för att förhindra Gazas Arks seglats?

Till riksdagen
Svar på fråga 2013/14:619 av Hans Linde (V) Sprängattentat mot Gazas Ark
Hans Linde har frågat mig om jag avser vidta några initiativ för att Israel inte ska vidta ytterligare åtgärder för att förhindra Gazas Arks seglats.
   Låt mig först påpeka att ingen tagit på sig ansvaret för sprängningen och regeringen saknar närmare kännedom om omständigheterna. Jag har vid flera tidigare tillfällen förklarat för riksdagen hur regeringen ser på såväl Israels blockad av Gaza som på Ship to Gaza. Det jag då framfört är i stora delar också tillämpligt i det aktuella fallet, även om det gäller ett skepp från Gaza.
   Situationen i Gaza är allvarlig och förvärras dag för dag. Den humanitära situationen är mycket allvarlig, och FN har varnat för en humanitär kris. Cirka 90 procent av allt grundvatten är förstört. Om två år kan allt grundvatten vara odrickbart och FN och Världsbanken bedömer att detta faktum kommer vara irreversibelt år 2020.
   Det en prioriterad fråga för EU och Sverige att Gazas isolering bryts. Såväl EU som Sverige verkar aktivt för att få till stånd en överenskommelse om en tvåstatslösning.
Stockholm den 22 maj 2014 
Carl Bildt

UNT tar in artikel om Israel och Palestina

Knappas känd för att vara radikal – men nu har Uppsala Nya Tidning, UNT, öppnat sina spalter för en vidräkning med alliansens Israel-positiva hållning. Artikeln nedan var införd den 21 maj. Det vore inte illa om andra tidningar nu följer UNT i spåren.
Bertil EgeröDet är alldeles för tyst om Palestina i dag
Den 15 maj hedrades minnet av det som av det palestinska folket kallas för Al Nakba, som inträffade för 66 år sedan: den stora katastrofen. Familjer splittrades, hem förstördes och det palestinska folket förlorade sitt land. Israel bildades och ett oändligt antal palestinier fördrevs och förvisades till flyktingläger utanför det som i dag är Israels gränser.
   ”Idag lever miljontals palestinier i exil. Det enda minne de har från sina hem som de tvingades lämna är kanske en rostig husnyckel eller ett blekt fotografi från en tid när de hade ett land.

”Under de 66 åren har situationen i Palestina försämrats hela tiden. Al Nakba pågår fortfarande. Med egna ögon har vi sett hur palestinier fördrivs från sina hem än i dag, israelernas etniska rensning pågår bland annat i Hebron och Jerusalem.
”Trots otaliga försök till att nå ett fredligt slut på den israeliska ockupationen, kan vi i dag med stor sorg konstatera att freden inte har uppnåtts och den olagliga ockupationen fortgår.

”Den israeliska ockupationsmakten har splittrat det palestinska samhället. Västbanken är ett lapptäcke av illegala bosättningar och checkpoints. Muren sprider sig som en orm.
”Befolkningen i Gaza lever i dag i världens största utomhusfängelse, som på grund av den israeliska blockaden är avskuret från omvärlden. Det råder brist på de mest basala livsnödvändigheterna som vatten och mediciner, många hus står fortfarande i ruiner. Blockaden hindrar varje möjlighet till normalt liv och förhindrar varje försök till att bygga upp ett fungerande samhälle i Gaza och på Västbanken. För att nå en rättvis fred och för att skapa ett fritt palestinskt samhälle måste detta ändras.
 
   ”Det har gått 66 år sedan fördrivningen av det palestinska folket. I dag måste vi kräva att omvärlden och den svenska regeringen med kraft agerar mot den israeliska ockupationen. Vi måste kräva att Sveriges militära samarbete med Israel avbryts.

”Vi måste kräva att EU:s förmånliga handelsavtal med ockupationsmakten upphävs. Och vi måste kräva en internationell bojkott av israeliska varor och produkter.
”Det palestinska folkets kamp är mångas kamp. Genom solidaritet med deras kamp, försvarar vi demokratin och grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Vår solidaritet med det palestinska folkets kamp är i grunden ett försvar av människovärdet. På samma sätt som vi kräver att våra barn och anhöriga ska ha en trygg och säker framtid, måste vi kräva att det palestinska folket ska få rätt att bestämma över sin framtid.

”Vi måste också ställa krav på den svenska högerregeringen som motverkat Palestinas möjligheter att erkännas som en självständig och suverän stat. Vi ställer den svenska moderatledda regeringen till svars för detta agerande. Vi kräver också att den svenska regeringen ska ställas till svars för sitt agerande i EU och i EU-parlamentet.
”Låt oss därför använda den symboliska nakbanyckeln i EU valet den 25 maj och i valet den 14 september till att rösta bort regeringen Reinfeldt två gånger. Vi kommer inte att glömma deras svek och deras ovilja att försvara mänskliga rättigheter i Palestina.
   ”Låt oss använda den symboliska nyckeln för frihet och för fred i Palestina.
   ”Nyckeln kan betyda en rödgrön regering, där Vänsterpartiet ingår. Vänsterpartiet är garanten för att Sverige ska erkänna Palestina.

”Det räcker med Israels orättvisor och stölder. Israel måste ställas inför rätta för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskliga rättigheter.
”Vi kräver att de illegala bosättningarna på Västbanken upphör, att den vidriga och inhumana blockaden mot Gaza avslutas, att de palestinier som i dag lever i exil tillåts återvända till sina hem. Vi kräver att den israeliska ockupationen upphör. Dags att erkänna Palestina!”
Jeannette Escanilla, riksdagskandidat (V) och Torbjörn Björlund, riksdagsledamot (V)

Letter to KTH University Board

The Action Group at KTH for Boycott of Israel has sent the letter below to the Board of The Royal Institute of Technology.
Dick Urban Vestbro
Prof EmerKTH University Board
100 44 Stockholm
2014-05-28


Bill Gates got his first global Honorary Doctoral title from KTH in 2002. He was awarded the title in the Strindberg room at the classical Berns in central Stockholm with the following motivation “in his leadership, he has demonstrated the opportunities provided by information technology, and has assisted the introduction of computers and software into the homes and workplaces of almost every member of the world’s industrialised societies”.

Recently Bill Gates visited Sweden, the world richest man, and was praised by politicians and media for his philanthropic charity.

However The International Business Times writes 17 April that Bill Gates' philanthropic body, the Bill and Melinda Gates Foundation, has complicity in the torture of Palestinian prisoners through its investment in British security company G4S. The foundation, the largest in the world, last year purchased £110m ($172m) worth of shares in G4S.

G4S provides security services and equipment at Israeli prisons. Human rights organization have documented child torture, forced confessions, overcrowding and medical neglect. More than 5,000 Palestinians, including 183 children, are in detention in Israeli prisons. Through its holdings in G4S, the Gates Foundation is legitimising and profiting from Israel’s use of torture, mass incarceration and arbitrary arrests to discourage Palestinians from opposing Israel’s apartheid policies.

The state of Israel has for more than 45 years broken international law and neglected numerous UN resolutions. The crimes are many; continuous occupation of Palestinian land, displacement of unwanted inhabitants, an increasing number of illegal settlements, theft of water resources, destruction of agricultural land and olive groves, separation of Palestine by fences and the Apartheid wall, humiliation of Palestinians through hundreds of checkpoints etc.

KTH, the leading technical university in Sweden, has since 1998 a framework agreement with Technion (Israel Institute of Technology) for the exchange of students, teachers and researchers. In spite of warnings from the Action group, the Rector renewed the agreement in 2013 for a new five years period. The Technion is complicit in Israel’s violations of international law and the rights of the Palestinians, specifically by:
Designing military weapons and developing technologies that are used to drive Palestinians out of their land, repress demonstrations for their rights and put protestors in prison, and carry out attacks against the people in Lebanon, Gaza and elsewhere. The Technion is directly implicated in war crimes.

The Action Group for Boycott of Israel repeats its request that the KTH leadership must follow its ethical policy which is based on “democracy, equal values of individuals, human rights and freedom and an open discussion”. It should immediately repeal the framework agreement with Technion.

In addition to this the Action Group asks the KTH leadership to re-evaluate Bill Gates award as an Honorary Doctor at KTH.

For the Action Group at KTH for the Boycott of Israel
Jan-Erik Gustafsson
Associate professor