2017-04-27

Lördagsmusik

Helgeandskyrkan
Lördag 29 april kl 17
Per Bäcker, saxofon
Larsåke Sjöstedt, orgel

Valborg i St Lars-parken



Framför Sankt Lars vårdcentral kl 19!
Röda Kapellet blåser in våren
Lunds allmänna sångförening sjunger de klassiska vårsångerna
Inger Grubelic håller vårtalet
Elever från Klostergårdsskolan säljer korv och läsk.
En värmande brasa tänds
Klostergårdens byalag
Klostergårdsgruppen

Palestinamanifestation



Sunday at 5 PM - 7 PM, Möllevångstorget, Malmö
Vi kallar för en solidarisk manifestation med mer än 1500 palestinska fångarna som hungerstrejkar för 14de dagen i rad i en öppen hungerstrejk den 30:e april 2017. De palestinska fångarna utgör spetsen av kampen mot den sionistiska Kolonialismen.
De palestinska fångarna kräver att:
   1: Få slut på isoleringspolitiken av fångarna
   2: Få slut på administrativ anhållningspolitiken
   3: Förbättringen av levnadsförhållanden för dem palestinska fångarna i israelska fängelsen,
   4: Förbättringen av fångarnas besökstider,
   5: Medicinska krav:
   6: Fängelsebussar:
   7: Fångarnas utbildning
Läs mer »

Klagevisa över denna torra och kalla vår

En torr och kall vår gör sommaren kort
och vinterns föda fördriver.
Gud hjälpe, som rår. Si våren går bort
och liten glädje oss giver.
Sol varma, förbarma!
Hos vädret torrt
nu kölden sommaren river.
Lars Wivallius, 1605-1669

Kommentar till franska presidentvalet

Frågan är vad som i längden sker med vänsterns självförtroende när den ständigt tvingas acceptera de realpolitiska valen och bejaka de marknadsliberaler som ställs mot det som är långt värre på högerkanten. Jag fruktar att hela den politiska fantasin krymps ner. Macron är i princip inte mycket annat än en representant för det franska socialistpartiets högerflygel: Uppslutning kring den förödande euron, åtstramningspolitik och noll intresse för fackliga perspektiv på ekonomi och välfärd. Han kommer till och med delvis ur finansvärlden.
   Jag skojade på Twitter och karaktäriserade Macron som en speedad version av socialdemokraten Mikael Damberg. Är det detta jag ska känna entusiasm för? Nej, det är omöjligt. Men vore jag fransman skulle jag självklart lägga rösten på Macron eftersom alternativet är otänkbart och direkt livsfarligt.
Göran Greider, Dagens ETC, onsdag 26 april 2017

Första maj i Lund och Malmö

Vänsterpartiet
Lund
Samling på Stortorget kl 14.00
I år kommer vi att demonstrera under parollen ”Vi tar striden – för en välfärd att lita på!”
Avslut i Stadsparken med grillning
   Huvudtalare: Daniel Sestrajcic (riksdagsledamot, Vänsterpartiet)

Malmö
Samling Möllevångstorget kl 11:00.
Vi tågar sedan tillsammans till Slottsparken i stans största tåg – förra året var vi 5000.
Fira första maj med Vänsterpartiet, Ung Vänster och VSF! Vi bjuder in till demonstration och folkfest på arbetarrörelsens högtidsdag under parollen ”Det är vår tur nu – välfärd, demokrati, socialism”. Vänsterpartiet Malmös riksdagsledamot Daniel Sestrajcic och Ung Vänster Skånes ordförande Ylva Aspelin är huvudtalare i Malmös största och häftigaste 1 majfirande.
   Fest i Slottsparken. I Slottsparken möts vi av barnkalas, matservering, bokbord och så klart våra talare och musik från stora scenen.
   Huvudtalare:
Daniel Sestrajcic (riksdagsledamot, Vänsterpartiet)
Ylva Aspling (distriktsordförande, Ung Vänster Skåne)
Socialdemokraterna
Lund
11.00 Samling på Stortorget
11.30 Avmarsch
ca. 12.15 Tal
   Talare:
Lina Olsson, ordförande SSU Frihet
Elin Gustafsson, kommunalråd
Anna-Lena Hogerud, ordförande Socialdemokraterna Lund
   Huvudtalare:
Philip Botström, ordförande SSU

Malmö

Årets första maj-tåg startar på Södergatan, mellan Stortorget och Gustav Adolfs torg.
Samling kl 13.30.
   Vi går mot Folkets Park kl 14.00. Första maj-firandet i Folkets Park bjuder på aktiviteter för både barn och vuxna.
   Tal kl 15.00 av Joakim Sandell, Socialdemokraterna i Malmö, Mikael Widéen, LO, Harris Cheema, SSU, Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande och Stefan Löfven, statsminister.
 
Kommunistiska Partiet
Lund
Mårtenstorget kl 12.00. Tal av Robert Mathiasson (partiordförande ), Erik Sigurdsson (RKU)

Malmö
Enade för socialismen
Samling Gustav Adolfs Torg kl 14.30
   Möte St Knuts Torg, huvudtal av Robert Mathiasson (K) och SKP ca 16.00.
   Efterfest med riktig mat och underhållning på Röda Huset, Kvarnby folkhögskola på Zenithgatan.

Apropå årets förstamaj paroller


Vi tar striden – för en välfärd att lita på!”


 
Svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas

Lunds kommuns nya vision: Att vara bäst i världen av Hanna Gunnarsson


På kommunfullmäktige torsdag kväll fick Lunds kommun en ny vision. Alla partier utom Sd var överens och debatten var både stolt och uppsluppen. Lund är ju en stad som har en självbild om att vara bäst i världen, något som speglas i den nya visionen.
   Den korta visionen inleds lite försiktigt och ödmjukt med “I Lund har kunskap förändrat världen i mer än 1000 år.”. Vidare är Lund nytänkande, problemlösande, visar handlingskraft, öppet och tillitsfullt. Och självklart hållbart. Dessutom löser vi världsproblemen. Och skrattar. Det är stora ord, lite fluffigt och poetiskt som en vision ska vara.
   Men, nej, Lunds kommun behöver såklart inte en vision. Framförallt inte en vision som krävde två övernattningar för kommunens topp-politiker och högsta tjänstemän, med tillhörande middagar (varav den ena var i Flädie, precis på andra sidan kommungränsen!), för att ta fram. En vision för kommunens arbete gör såklart inte att barngrupperna i förskolan blir mindre, att lönerna jämställs eller att vi når våra klimatmål. Visionen gör varken från eller till i lundabornas vardag, den förändrar inte mitt eller vänsterpartiets arbete och den kommer knappast märkas i det dagliga arbetet. Vänsterpartiet röstade ändå ja till visionen, framförallt för att den har efterfrågats från tjänstemännen som vill ha ett gemensamt dokument att arbeta efter i hela kommunen. Gott så. Och det är ju bra om alla får skratta lite mer på jobbet, vilket alla nu måste göra, om vi ska uppfylla den nya visionen.
   För den som vill läsa kommunens nya vision finns den här »

Mer om energi av Ann Schlyter

I förra veckan skrev jag om vindkraft. Ett litet fel på en tiopotens smög sig in. Behovet av en andra generation små vindmöllor exemplifierade jag med att många i Danmark var mogna att byta ut - 3000 stycken skulle det vara, inget annat. I veckan som gått har Kraftringen haft årsmöte, och det avlöpte utan något uppseendeväckande.
   Ägarkommunerna är nöjda med den stora utdelningen och inriktningen mot "affärsmässig samhällsnytta" som gjort el och fjärrvärme i ägarkommunerna i stort sett fossilfria. Nu gäller det att gå vidare med transporterna och öka antalet laddningsstolpar för elbilar. Ordföranden fick en fråga om biogas och varför den planerade produktionsanläggningen i Dalby ligger på is. Svaret var att de ekonomiska kalkylerna visar att import från Danmark blir mycket billigare och att det vore oansvarig att satsa på förlustverksamhet.
   Under ett seminarium i anslutning till årsmötet talades det bland annat om hållbara städer. Kraftringen har gott samarbete med tekniska högskolan och deltar bland annat i ett EU-projekt som kallas Cityfeid. På Brunnshög kommer bolaget att ta hand om spillvärme från forskningsanläggningarna och där bygga ut värdens första lågtemperaturnät.

När terrorn kom till Örkelljunga av Gunnar Stensson

Plötsligt sparkas dörren in, svartklädda män rusar in med automatvapen, en intet ont anande man ställs mot väggen, hans huvud dunkas mot väggen, en morrande schäfer vaktar honom, hans gamla mor gråter, häpna grannar bevittnar hur han förs ut till en väntande bil, de svartklädda river i skrivbord och byrålådor.
   Den nationella insatsstyrkan agerar på samma sätt som polisen gör i de amerikanska actionfilmer som inspirerar både dem och gängen i Malmö.
   Den gamla kvinnan gråter bland spillrorna i sitt vandaliserade hem.
   Nästa dag är Sydsvenskans förstasida täckt av en grå dörr och rubriken: HÄR GRIPS TERRORMISSTÄNKT.
   I fjorton dagar har svensk press gått ut med liknande helsidor medan nyhetsprogrammen fylls av partiledare som sammanbitet försöker överträffa varandra i snack om fotbojor och poliser och terrorspecialister som dunkelt mumlar på terrorspecialistiska. Ni vet hur det brukar låta.
   Ett par dagar senare släpps den gripne. Men han kan inte återvända till Örkelljunga. Risken är att han angrips av våldsbenägna skåningar. Man ordnar skyddat boende åt honom och hans mor på okänd ort.
   Det har hänt förr. Det kommer att hända igen.
   Efter dådet på Drottninggatan skulle allt vara kärlek och svenskarna fortsätta sitt liv som vanligt. Det hade varit ett nederlag för IS.
   I stället har politiker och massmedia agerat precis så som IS vill.

Snart dags att klicka stöd till medborgarförslaget om kommunens asylpolicy av Bertil Egerö

Jag får dagligen påminnelser om hur svårt asylsökande människor drabbas av den svenska politiken. Lika ofta landar goda rapporter om medborgarinitiativ i inkorgen. En ständig ström av upprop, pressmeddelanden, krav på en annan politik når idag regeringen. Hur kan den insistera, hur kan den riskera att förlora så mycket i tillit och förtroende?
   Vår egen kommun, Lund, fortsätter sin märkliga politik att låta ungdomar som migrationsverket vill utvisa gå i skola, men inte bo kvar i HVB-hemmen, inte få del av hälso- och sjukvård, inte få den lilla slant de behöver för att klara sig elementärt. Det är en skam.
   Idag ligger mitt medborgarförslag ute på kommunens hemsida, för alla att läsa. Minst 100 gilla-stöd behövs för att det ska tas upp i fullmäktige. Håller kommunens löften, ska gilla-funktionen öppnas den 28 april, dvs på fredag. Ni som håller med mig, kontakta era nätverk, be era vänner klicka på gilla-knappen och sprida vidare till sina nätverk. Ju fortare vi får ihop de 100 klickningarna, desto tidigare når det kommunfullmäktige.
   Där ser jag fram mot att partier ur oppositionen likaväl som ”regeringen” tar ställning och stöttar förslaget med att besluta om en ny policy. Då vinner Lund vår respekt som ännu en av en majoritet av kommuner som vill ta sitt ansvar och behandla våra asylsökande mänskligt. Skulle de mest utsatta verkligen bli utvisade har de åtminstone med sig en positiv erfarenhet – det finns myndigheter som vill dem väl.

Läs Medborgarförslaget, öppna länken och ge ditt stöd.

Agera för palestinska fångar i Israel! av Gunnar Olofsson

Närmare 1.200 palestinska fångar har inlett en hungerstrejk i protest mot förhållandena i israeliska fängelser. Enligt israeliska fängelsekällor rör det sig om "bara" 700 fångar, där många redan avbrutit strejken, medan palestinska källor uppger att strejken i slutändan kan komma att omfatta uppemot 2000 fångar. Initiativtagare är den allmänt respekterade politikern Marwan Barghouti - av många kallad "Palestinas Nelson Mandela" - som själv avtjänar fem livstidsstraff för sin roll i det palestinska upproret, Intifadan, åren 2000-2003. Enligt uppgift har Barghouti redan förpassats till isoleringscell.

Hungerstrejken, som inleddes på de palestinska fångarnas dag 17 april, rör framför allt bristen på kommunikation med omvärlden, att personer fängslade på ockuperade områden spärras in i fängelser inne i själva Israel där anhöriga nekas besöka dem, och det frikostiga användandet av isoleringsstraff. Den vanliga anledningen till uteblivna besök är "säkerhetsskäl" - trots att de anhöriga ofta är äldre palestinska män och kvinnor, föräldrar till de internerade - och det finns exempel på fångar som på många år inte fått ett enda besök. Myndigheterna har också, som en form av kollektiv bestraffning, begränsat tillgången till medicinsk hjälp till sjuka fångar. Dessutom saknas så pass vardagliga och självklara saker som telefoner.
I nuläget sitter enligt de palestinska fångarnas organisation omkring 6.500 politiska fångar i israeliska fängelser, dömda för att på olika sätt ha protesterat mot ockupationen. Minst 300 av dem är barn, ofta dömda till långa fängelsestraff för stenkastning mot soldater, och över 500 personer är satta i så kallat "administrativt förvar" på obestämd tid utan rättegång eller dom. Misshandel och tortyr är vanligt förekommande och rättegångarna, som knappast möter godtagbar nivå, sker i militärdomstolar ställda utanför det normala israeliska rättssystemet. Enligt Amnesty International är behandlingen av de palestinska fångarna "olaglig och grym" och "ett flagrant brott mot Fjärde Genèvekonventionen".
   Hur långt de palestinska fångarna kan nå med sin strejk beror i hög grad på hur stor internationell uppmärksamhet man kan få och vilka påtryckningar det kan leda till på Israel. Enligt EU:s associationsavtal med Israel bygger samarbetet på "respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer" (artikel 2). Frågan är om EU, och Sveriges regering, nu tänker leva upp till sin egen demokratiska standard, och agera för de palestinska fångarna - eller om man än en gång kommer att svika det palestinska folket.

Lunds förvandlingar av Gunnar Stensson

1. Tåg i luften, under jorden eller mitt emellan?
Alla de politiska partierna i Lund vill att höghastighetstågen ska passera genom centrum och stanna vid Lunds central. De avvisar alternativet Brunnshög som en tänkbar lokalisering för en ny station.
   Allianspartierna och FNL kräver att snabbspåret grävs ner i en tunnel för att man inte ska tvingas förstöra kulturhistoriskt viktiga byggnader i stadskärnan. De påpekar att Armaturfabriken och kanske också flera av husen längs Nygatan måste rivas, om man bygger snabbspåret i markplanet. Björn Abelsson, S, invänder att en nedgrävning skulle försena och fördyra snabbspåret.
   Björn Abelsson och Ulf Nymark, MP, vill liksom V, att snabbtågen ska gå i markplanet. Det förutsätts i det ramprogram som också Alliansen tidigare röstat för, påstår de.
   Men Ulf Nymark presenterar ett intressant alternativ. Man skulle kunna flytta spåren uppåt, tolv meter ovan mark, i en högbana. Det tänker man göra i Hässleholm. Ett argument för högbanan är att den stora investeringen då blir synlig i stället för att gömmas under jorden.
   Christer Wallmark, M, ifrågasätter om snabbspåret över huvud taget behövs. Men han är tydligen flexibel. Ska spåren grävas ner eller hissas upp ovanpå? undrar han.
    Är det tänkbart att politikerna på tisdag kan enas om en högbana genom centrala Lund?

Lunds politiker fattar inte beslutet om höghastighetsbanans placering och utformning ensamma. Trafikverket som står för finansieringen ska säga sitt. Alternativet med en dragning via Brunnshög kvarstår. Fördelarna är uppenbara, framför allt att ett snabbspår utanför Lunds centrum blir enklare att och sannolikt billigare att bygga. Det är fullt möjligt att genomföra både högbane- och markalternativet
   Den 2 maj ska kommunstyrelsen besluta om vilken linje Lund ska välja i spårfrågan.
   Kommer de nå en överenskommelse?
   Vad händer om de inte gör det?
   Kan det bli en valfråga i nästa års val?
   Det kommer vi att skriva om i kommande nummer av VB.
   Vi vill också gärna veta vilka konsekvenserna blir för oss i södra Lund och för den redan beslutade Klostergårdsstationen som ska vara färdig 2023.
   Var kommer tunneln eller högbanan nå marknivå, om något av de alternativen väljs? Vid Höje å, som är kommunens gräns?
   Vad tycker du? Lufta gärna dina idéer, förhoppningar och farhågor i VB.
   För min del skulle jag gärna se ett snabbspår för magnettåg som tyst drar fram i 600 km/tim på vita pyloner 20 meter över marken. De finns någonstans i Asien. Googla på magnettåg.
   Vi förutsätter att Ulf Nymark som vanligt presenterar och fördjupar sitt perspektiv i VB. 

2. Värpinge sjö
Översvämningarna i Höje å blir alltmer frekventa. Vid kraftiga regn stiger vattennivån snabbt och vållar ofta skador på åkermark och hus. En av orsakerna är den ökade ytan hårdgjord mark i de snabbt växande tätorterna som Lund och Staffanstorp. I Lund rör det sig om 50 hektar de senaste åren.
   Dagvattensflödet ökar trots ansträngningarna för att fördröja det med dammar och grönområden. Vi som rör oss i området mellan St Lars och Flackarpsbron kan konstatera att det varje år ofta händer att stigen längs ån översvämmas under längre eller kortare perioder.
   Å-rådet för Höje å kommer vid sammanträdet 2 maj behandla slutrapporten Höje å i helhetsperspektiv som Ekologgruppen i Landskrona AB utarbetat.

Den handlar om att styra vattenflödet genom fördämningar och regleringar så att översvämningarna hamnar i de områden där de gör minst skada och kanske rentav kan vara till nytta för vattenkvaliteten.
   Ett sådant område är Höje ås dalgång nedanför Källby reningsverk. När reningsverket snart läggs ner, frigörs en yta där en ny stadsdel så småningom kommer att växa fram under arbetsnamnet Sydvästra Lund.  Till den dalgången kommer de ”frekventa översvämningarna” att styras, bland annat för att skydda hagen mellan St Lars och Flackarpsbron där hästarna betar under sommaren.
   Redan nu är dammarna vid reningsverket fågelrika vattenspeglar med vass och kaveldun längs stränderna. Jag förställer mig att de i framtiden kommer att förvandlas en enda sjö med varierande vattennivå att vandra runt och att sjöns norra strand utvecklas till en park i den nya stadsdelen. Det är den sjön jag kallar Värpinge sjö.
   Kanske kommer man att kunna ro i den och till och med fiska, vilket är förbjudet i de fiskrika dammarna. Kanske rentav blir möjligt att bada där.
   Å-rådets möte äger liksom kommunstyrelsens rum den 2 maj. Jag antar att Björn Abelssonh hinner medverka vid båda mötena.

66 år i skolan 51. 1997-2006:6. Två demonstrationer
av Den Gamle

En dag i mitten av juni 2001 skulle president Bush besöka Sverige för att bevista ett EU-möte i Göteborg. Vänsterpartiet och olika vänstergrupper förberedde en stor manifestation. Den urartade i vad som brukar kallas Göteborgskravallerna. Polisen sköt skarpt och var nära att beröva en demonstrant livet. Andra hölls instängda i en skola. Fönstren i butikerna längs Avenyn krossades. Efteråt lagfördes hundratals demonstranter.
   Sommarlovet hade just börjat. En av mina vänner, en amerikansk akademiker som bodde med fru och barn på Klostergården, reste till Göteborg för att demonstrera. Efteråt var han förkrossad. Det som skett var en katastrof för vänstern.
   Tre månader senare skedde attacken mot World Trade Center. Sverige slöt upp bakom USA i kampen mot terror.

2003 hade opinionen vänt, både i Sverige och resten av världen. Man såg med förfäran hur USA förberedde en invasion i Irak, som anklagades för att utveckla massförstörelsevapen. Svensken Hans Blix ingick i en FN-delegation som undersökte anklagelserna och konstaterade att de saknade grund. Det hjälpte inte.
   Internationella utskottet i Lund engagerade sig förstås och det fördes en intensiv debatt i VB. Många vägrade tro att USA förberedde en invasion. En världsomspännande demonstration mot det hotande kriget förbereddes till den 15 februari.
   Tillsammans med Ulf Nymark kallade jag till ett möte i ABF:s dåvarande lokaler på andra våningen i Folkets hus. Representanter för ett brett spektrum av organisationer samlades. Vi nådde en sorts enighet om ett minimiprogram. Katarina Mazetti föreslogs som talare.
   Demonstrationen den 15 februari blev den största jag upplevt i Lund. Jag minns att jag efteråt omtumlad gick hemåt genom den snötäckta stadsparken. Samtidigt demonstrerade miljontals människor i huvudstäder och storstäder i hela världen.
   Jag turnerade i olika orter i Skåne och agiterade mot Bush och Blair. Jag minns särskilt en smällkall kväll i Hässleholm när bilen inte ville starta efter ett välbesökt möte i ABF:s regi. Snön var vit och himlen svart.
   Kriget kunde inte förhindras. Lögnen om massförstörelsevapnen avslöjades definitivt. USA intog med lätthet Bagdad, trots Bagdad-Bobs försäkringar.
   Kriget pågår fortfarande, 14 år senare, i Irak, Syrien och Afghanistan och i form av terror i hela Mellanöstern och i Europa. Flyktingarna strömmar till grannländerna och över Medelhavet till Europa. Miljontals sitter sedan åratal i flyktingläger. 

Skolan hade åter kommit att dominera mitt liv sedan jag överraskande utsetts till ordförande i utbildningsnämnden. Eftersom jag varit verksam i nämnden sedan 1990 och var väl bekant med kollegor, kanslipersonal och rektorer och lärare i Lunds gymnasier visade sig uppgiften lättare än jag fruktat.  Verksamheten fungerade effektivt under Sten-Bertil Olssons ledning. Jag skaffade mig en ny dator och mobiltelefon och fick en liten broschyr om mötesteknik som jag fann besvärlig. Det oroade mig inte så mycket eftersom jag visste att också Olof Palme hade haft problem med propositionsordning och liknande. Vi redde ut problemen kollektivt i nämnden. Men jag har alltid beundrat mästare i mötesteknik som Annika Annerby Jansson (M).

I slutet av vårterminen 2003 ställdes jag inför en utmaning. Kommunals skolpersonal togs ut i strejk. Det var veckan före pingst. Skulle gymnasierna stängas eller skulle vi som strejkbytare hålla igång dem under denna viktiga period i slutet av terminen? Min inställning var förstås klar. Vi skulle stänga skolorna. Men hur skulle det gå till?
   Sten-Bertil förklarade. Beslutet måste fattas snabbt. Nämnden kunde inte inkallas på så kort varsel. Han var tjänsteman och hade ingen åsikt. Jag måste som ordförande fatta beslutet själv. För en gångs skull var jag ensam om ansvaret.
   Jag stängde Katte, Spyken, Polhem och Vipeholm. Det ledde till en del verkliga problem för skolorna, inställda slutprov med mera. Jag fick en del, ganska få, samtal med lärare, elever och föräldrar. Lokalpressen reagerade. Jag ägnade en dag åt att besöka Kommunals strejkvakter på skolorna. Det var full sommar. Vi diskuterade deras problem. Sedan tog strejken plötsligt slut efter mindre än en vecka. Verksamheten inför terminsslutet återupptogs.
   Jag hade stor glädje av erfarenheten. Jag har alltid betraktat vaktmästare, kanslister, skolkökspersonal och andra skolarbetare som mycket viktiga, det hade jag lärt mig under alla år som lärare. Mitt samarbete med dem underlättades i hög grad efter strejkepisoden.
   Sedan blev det sommarlov och jag reste till Älghult. Några gånger under sommaren återvände jag till Lund för att tillsammans med Sten-Bertil besluta om en del åtgärder. Jag tyckte om att fortsätta skolarbetet ur ett nytt perspektiv. Jag avlönades med ungefär 6000 i månaden vilket tillsammans med min pension gav mig en bättre ekonomi än jag någonsin haft tidigare.