2015-09-03

Lördagsmusik

Helgeandskyrkan
5 sept kl 17
Larsåke Sjöstedt, orgel

Institutet för Kontextuell Teologi café på måndag

Måndag 7 september är det första måndagen i första höstmånaden. Då startar vi verksamhetsåret med vårt första teologiska café. Det är same procedure as last year: på Allhelgonagården i Lund, klockan 19. Vi startar med fika (20: -). Efter en halvtimme inleder vi samtalet om någon aktuell fråga som kan ventileras ur ett befrielseteologiskt perspektiv. Det vill säga, var finns Gud i det som händer i den tid vi lever i?
   Samtalet pågår till 21.00. ALLA som vill delta är välkomna - kristna, muslimer, judar, buddhister, agnostiker, ateister...
   Vi vill också förhandsinformera om att på nästa café, första måndagen i oktober, kommer KG Hammar och inleder om saligförklaringen av biskop Oscar Romero, befrielseteologen som mördades framför altaret i sin kyrka i San Salvador. Att han kanske är på väg att bli helgonförklarad, vad innebär det för befrielseteologin som rörelse inom de kristna kyrkorna?

Haiku av Karin S.

Hjärnan uppsplittrad
Tankar sönderhackade
Vem sammanfogar?

Det händer för mycket av Lucifer

Jag hade tänkt skriva om politiken i Lund, men det kändes plötsligt för futtigt att skriva om spårvägar och kommunalskatt. Nåväl, det ska väl gå – det går ju att hålla flera saker i huvudet samtidigt. Flyktingvågor som närmar sig folkvandringar blir dock lite mycket och kräver eftertanke. Men vi i Lund brukar ju bry oss om också vad som händer söder om Höjeå. Så jag ber om att få återkomma.
   Och mitt i detta har Centerpartiets partistyrelse uttalat att Centern vill att Sverige går med i Nato. Jag lovar att läsa lusen av dem bara jag får tid.
Lucifer

Du kan lika gärna skippa det här helt! Så skriver Lucifer själv om veckans bidrag, men det tycker inte jag. Och det av två skäl. Det första och viktiga är att flyktingsituationen blivit sådan att VB:s mest erfarne skribent kräver tid för eftertanke. Det andra och futtiga skälet är att ingen redaktör skulle tacka nej till en "cliffhanger" av denna dignitet.
red

Så går det till i fullmäktige av Gunnar Stensson

Träffpunkten i Klostergården som Allianspartierna stängde är fortfarande stängd, trots löften. Lokal saknas.  Det är lätt att förstöra, dyrt att återskapa.  Folkpartiet, som bär huvudansvaret för stängningen, vill nu att kommunen ska satsa på reklam för träffpunktsverksamheten i Lund. Höjden av hyckleri! sa Mats Olsson, V.

Nedskärningar i Komvux blir följden av den snåla skolbudget som lett till att Lund inte kvalificerar sig för statsbidrag. Alliansen fortsatte nedskärningspolitiken genom att vägra dem  som skaffat enstaka högskolepoäng att utbilda sig på Komvux. De rödgrönrosa partierna ville öka bidraget till Komvux,  men röstades ner.

Ted Ekeroth, SD, och Agneta Lindskog, KD, ville stoppa förslaget att  göra Lund  till en fristadskommun  för förföljda författare. Sverker Oredsson, FNL, såg till att det gick igenom.

Allianspartierna kastade sig över Emma Berginger för att hon försökt ordna en tillfällig plats för  EU-migranter vid Sankt Hans backar. ”Vi försöker visa ett minimum av humanism och förnuft och anklagas för mygel. Heder åt Emma som ser ett problem och försöker göra något åt det” sa Per Svensson,S.
Sten Henriksson, Helena Falk och Jesper Sahlén rapporterade i senaste numret av Politiken, V.

Nytt nummer av Politiken

Fullmäktige kan bättre: undermålig debatt i fem timmar
Ett fullmäktigemöte med låg debattkvalité och förvirrade inlägg om tycke och smak. Men ett beslut om att förföljda skribenter ska kunna få en fristad i Lund.
   Ibland måste man vara ihärdig. I torsdags kväll följde jag för första gången det nya fullmäktige som valdes i fjor för ett år sen. Det var en nedslående upplevelse. Jag kanske hade otur, men nog har debattkvaliteten sjunkit sen sist.
Läs hela artikeln i Politiken

Hittat på Facebook


Inte behöver Lund någon spårväg,
det är bara att fylla på med bussar.
Eller hur, Anne Landin?
 
Vem som gjort inlägget; Mats Olsson så klart.

Ingen Music, bara Water. av Gunnar Stensson

En kvart innan konserten Water Music vid Klostergårdens plaskdamm skulle starta började det regna. Hotande moln i väster skymde solen. Mer regn var att vänta.
   De båda musikerna hade just ställt upp sin elektroniska utrustning, inköpt för 60 000 kronor, framför dammen, vars yta började prickas av regndroppar. Först försökte de skydda instrumenten. Sedan bestämde de sig för att ställa in spelningen.
   Under tiden hade ganska många människor samlats under de skyddande trädkronorna runt dammen. Besvikelsen blev stor när de fick veta att konserten måste ställas in.
   Men en inställd spelning är också en spelning, som Ulf Lundell sa när han befann sig i en liknande situation.
   Många drog den riktiga slutsatsen. Vi måste se till att det finns ett golv för framträdanden på denna Klostergårdens naturliga samlingsplats. Och ett tak som skyddar artisterna och deras utrustning. Vi måste alltså se till att vi får en enkel liten scen invid dammen. Och det skall vi göra! Dessutom behövs det fler bänkar under träden. Och kanske ett par bord.
   Mumlande om detta drog människorna sig hemåt i den ljumma, mörknande sensommarkvällen. Det slutade regna.

Utsatta EU-medborgare i Lund: Endast de rödgrönrosa har förslag på humana åtgärder av Ulf Nymark

I torsdags höll kommunfullmäktige en lång, alltför lång, interpellationsdebatt om de utsatta EU-medborgarnas situation i Lund. Det var SD som interpellerade Tekniska nämndens ordförande, Emma Berginger, angående husvagnsuppställningsplats på en öde p-plats i utkanten av S:t Hans backar. (Den p-plats som bland annat SD och övriga opposition beskriver som ”rekreationsområde”).
   De rödgrönrosa försöker som bekant ordna lagliga, drägliga och tillfälliga boendealternativ för dessa EU-medborgare. Huvudalternativet är härbärge, men det alternativt kan komma att dra ut på tiden innan det går att förverkliga. I avvaktan på att härbärge ska bli möjligt prövas uppställning av husvagnar på kommunens mark.

SD och de borgerliga i gemensam attack
SD är förstås tvärt emot alla insatser för de utsatta EU-medborgarna. De vill stoppa besökare vid gränserna, köra bort bettlarna från gatorna och med tvångsmetoder se till att de återvänder till sitt hemland.
   Tyvärr hakade de borgerliga på SD:s kritik i många avseenden, även om de tog avstånd från de allra grövsta inslagen i SD:s attacker. De borgerliga sa, liksom SD, blankt nej till att Lund skulle skapa lagliga boendealternativ i form av en tillfällig uppställningsplats för husvagnar och basala hygienförhållanden.

FP borde ompröva sitt ställningstagande
Folkpartiet föreslog i stället bland annat att Lund ska skaffa en vänort i Rumänien och förbättra situationen för utsatta grupper ”på plats”. Intressant nog fick detta Ted Ekeroth (SD) att utbrista: ”Hjälpa på plats, det låter som sverigedemokratisk politik, när det gäller invandring i allmänhet”. Nu är förstås Ekeroth i största allmänhet inget sanningsvittne, men en kan knappas förneka att han måste ha goda förutsättningar för att känna igen SD:s politik när han ser inslag av den hos andra partier. Nog borde FP ta sig en grundlig funderare på att ompröva sin inställning i denna fråga?

”Skäms på er!”
Per Olsson (S) avslutade den långa debatten med att ge en eloge till Emma Berginger ”en politiker värdig Lund”. Per beklagade att Emma fått ta så mycket av oppositionens angrepp och ställts vid skampålen av oppositionspolitiker som ”utnyttjat situationen för att få billiga poänger”. Och direkt vänd till oppositionen utbrast Per Olsson: ”Skäms på er – Lund är värdigt en bättre opposition”.
   Det finns uppenbar risk för att det blir en upprepning av debatten nästa fullmäktigesammanträde. Moderaterna har ställt en interpellation till Anders Almgren, kommunstyrelsens ordförande med ungefär samma innebörd som SD ställde till Emma Berginger.

Bred enighet till härbärgeslösning
Det enda positiva som kom ut ur denna interpellationsdebatt var egentligen att de borgerliga säger sig stödja en härbärgeslösning, när den blir möjlig. T o m en SD representant sa att han var för att EU-migranterna skulle ”bo under tak och fyra väggar” (dock ej i husvagnar, tydligen). Vi får väl se om den inställningen kvarstår hos SD när härbärgeslösningen blir möjlig.

Israels olika ansikten av Gunnar Stensson

Redan inom fem år kan Gazaremsan som härjats av krig och israelisk blockad under nästan tio år ha blivit obeboeligt för invånarna.
FN:s flyktingorgan Unctad.

 

 
Två slags sionism
Israel är en relativt demokratisk och rättssäker stat (även om palestinierna på många sätt behandlas som andra klassens medborgare).
   Samtidigt härskar staten Israel över Västbanken med 2,3 miljoner palestinier som lever utan rättigheter och utsätts för våld och övergrepp som sällan leder till rättsprocesser och domar.
   Under Pride-paraden knivhögg en ortodox sionist sextonåriga Shira Banki till döds och skadade ytterligare fem personer.
   En vecka tidigare brände några bosättare ett palestinskt hus. Mordbranden dödade en 18 månader gammal baby. Två familjemedlemmar blev svårt skadade. Tre bosättare greps för dåden. De sattes i ”administrativt förvar”.

Premiärminister Netanyahu fördömer dåden, samtidigt som han försöker fria den israeliska högern från allt ansvar. Men bosättarmonstret har skapats just av högern, och frågan är vad som ska ske nu.
   Danska Weekendsavisens mellanösternexpert Martin Krasnik tar upp terrordåden och deras samband med judisk religiös extremism i förra numret. Han skriver: ”Ingen demokrati kan upprätthålla en sådan parallell verklighet av laglöshet och demokratiskt träsk utan att förvittra. Bägge sidor kan inte existera samtidigt.”

Elisabeth Åsbrink kommenterar Krasniks analys i DN Kultur 31/8. I Netanyahus regering ingår bosättare och deras sympatisörer. De vill övervaka humanitära organisationer och vägrar statligt stöd till kritiska kulturyttringar.
   ”Frågan är hur länge till Israel kan behålla de två verkligheterna intakta och undvika vägvalet mellan demokrati och religiös stat. Det ena utesluter nämligen det andra.”

Vem är då Elisabeth Åsbrink? Jo, hon är författare till den prisbelönta boken Och i Wienerwald står träden kvar, Natur och Kultur 2011,som skildrar hur den judiske flyktingpojken Otto tack vare den svenske ärkebiskopen efter det nazistiska maktövertagandet fick möjlighet att fly från Wien till Sverige i en hemlig barntransport.
   Boken analyserar den svenska antisemitismen, flyktingfientligheten och undfallenheten inför de nazistiska makthavarna. Den skildrar också den häpnadsväckande vänskapen mellan Ingvar Kamprad, som vid denna tid var nazist, och den judiske flyktingen Otto, som kom att höra till de första medarbetarna på IKEA.
   Elisabeth Åsbrinks förtvivlan över Israels utveckling måste tas på stort allvar.

Sit-in av ji

Gudrun & Fi ska ha all heder av tagit sig an fredsfrågan och även russofobin - käre arvfienden kallas åter i tjänst. Skickar UD förresten instruktioner dit? Inom (v) härskar numer pragmatikerna; är rörelseaktiviteten låg finns föga hämsko på karriärpolitikerna dem i värden, ideologi, traditionsarvet och specifikt icke matnyttiga större hjärtefrågorna ser allsköns fallgropar i egna postjakten, inom som utom partiet eller vad gäller identitets- och positionsbekräftelsen där yrkeskollegorna (och numera media) spelar en central roll. Det gäller dock att framstå som allt annat än en konventionalitetspolitiker, utvecklings-kapitulationist, konsensusjägare nåt vänsterns eller de rödgröna tungomålstalarna är skickliga på - bedöm dina närmaste Lundapolitiker, dem du röstade in. Alla dock inte i politiken av privata skäl, vem är hederlig märks tämligen direkt.

Ulla Andersson är en av dessa, Birger Schlaug och Lotta Hedström oxå och den moderate FM som avgick när Täbyhögern ville få oss bakvägen in i NATO genom avskaffa försvaret, oberoendegarantin är ytterligare en. Och den kvinnliga nationalekonom (m) som utkom med en avlöjande bok om riksdagen härom året, hör definitivt dit. Ann-Marie Pålsson heter hon visst. Thorbjörn Fälldin, ett par fp-ledare (!) och många andra, kan även nämnas och varför inte Åsa Romson. Sen finns hela skalan, Peter Eriksson är/var en lite märklig blandning av idealist och durkdriven realist, eller resultatpolitiker. Värst är dock dem som intet alls har i sin mössa - men som inte nödvändigtvis alltid varit sådana, the Cliffhangers. Vad nu tycka om deras cheerleaders hemmavid, blinda och döva samt pressat lojalitetsbundna. Måtte betongpelarna till kinesiska rälsflyget sjunka i småländska mossmoraset. Sabba pumparna, fyll dikena!

Nå, skulle ju skriva om 9e augusti. Den bänksittande manifestationen på Hamnplan med en helt rörande samling 68-or ur samlade freds-, kvinno- och vänsterrörelsen bedömningsvis. En trio Latinos från Malmö var med tåget annars tomt på speciellt yngre och medelålders, från Skånes tillväxtsida och inte ett ansikte i publiken man kände igen, hemmaifrån. Gjorde mitt bästa inför att sprida hemmakokta affischer, både där och här samt på rullande plattformar och div badorter, även kisenpräglade. Den på Gråbröders 3 fick ju sitta kvar, i vart fall. Junimanifestationen hade dock en vacker Lundanärvaro, snabbt organiserad men tydligen politiskt ostöttad av oklar anledning - heder åt aktuella kamrater. Och SKP hade ett demo i fiendens omedelbara närhet, vid Haväng. Inte alls illa i en tid av den röda rörelsens självvalda, radikala borttynande. Med flesta andra alternativ och motkrafter, gamla som nya. På Ariman ses dock gengångare understundom. Och det tar sig nog när vi är borta som en i Sturegänget sa.
 

 
9e augusti är ett ärorikt fredsdatum tydligen och även manifestationsplatsen, att döma av historieskrivningen vi fick av Gudrun som välkoreograferat höll på i mer än två timmar, då samman med olika talare där Stina Oscarsson stigit fram som en formidabel enmanstribun, innerligt behövd i dessa grova olyckans tider där kyrkfolk och kulturarbetare tvingas agera stand-ins, för en fungerande politisk, ideologisk och kritisk-intellektuell vänsterrörelse. Och tydligen behövs en klassisk fd partiledare, välskolad, hederlig, erfaren, formidabelt skicklig, orädd, initiativrik, välnätad för att sätta centrala eller snarare fundamentala frågor, som fred och överlevnad, åter på dagordningen. Släng dig i väggen Jonas, med ditt populistiska rysshat och andra! Tycker sen att (v) Lund åter borde fira 1 maj i Folkparken samt att veteranernas digra kunskaps- och erfarenhetskapital mkt bättre borde tas tillvara, i exvis föreläsningar i partiregi, med olika teman. Skriv gärna även själv, här exvis! Dagens vänster är mest en fladdrig, skattefinansierad svala, grovt märkt av tidens måttlöst materialistiska, underhållnings, egotrippade, prestationsnojiga och tillväxtmaxade techno-junk. Död åt sådan hedonistiskt-suicidal modernitet samt dess västliga upphov och främsta bärare.

96,000 And Counting!

7 augusti lanserade mjukvaruutvecklaren och Manchesterbon Damian Moran en namninsamling med krav om att Benjamin Netanyahu arresteras och åtalas för krigsbrott i samband med dennes kommande besök i Storbritannien i september. Det är i första hand krigsbrott utförda under Israels krig mot Gaza förra sommaren som man anser föranleda att Storbritannien bör arrestera den israeliska premiärministern. Fler än 2300 palestinier dödades under kriget. I uppropet uttrycks också ett missnöje över att den brittiska regeringen har tagit bort alla begränsningar för vapenexport till Israel som infördes under förra året.
   Enligt det brittiska parlamentets bestämmelser skall upprop med över 10 000 undertecknare bemötas med ett skriftligt svar från den brittiska regeringen. Den brittiska regeringen har svarat att ett ingripande inte kan bli aktuellt eftersom Netanyahu är inbjuden som statsledare och därför åtnjuter immunitet under det planerade besöket i september. Hittills har uppropet fått mer än 80 000 undertecknare. Enligt det brittiska parlamentets bestämmelser skall samtliga upprop med över 100 000 undertecknare behandlas i en parlamentsdebatt.
 

 
Petition: Benjamin Netanyahu to be arrested for war crimes when he arrives in London.
   At 100,000 signatures, this petition will be considered for debate in Parliament.