2022-09-15

Friday for Future alla fredagar

 

Vi samlas på Stortorget varje fredag kl 12-14 liksom Fridays For Future-rörelsen inspirerad av Greta Thunberg gör på många håll.
   Vi kräver att Lund medverkar till att Parisavtalet hålls, att vi strävar mot att hålla uppvärmningen till högst 1.5 grader, att det sker på ett klimaträttvist sätt och att man lyssnar på den bästa samlade vetenskapen.
   Kom förbi och prata med oss och stötta vår kamp för framtiden för våra ungdomar, barn och barnbarn.

Kulturnatten

 

Nu laddar vi för Kulturnatten 2022! 17 september hoppas vi att vi ses på gator, torg och hos alla fantastiska aktörer som medverkar i Kulturnatten.
Här hittar du programmet! 

Välkomna på Lördag, inför Kulturnatten, klockan 11 - 16, Östervångsvägen 32.
   Öppen ateljé med målningar från Lund, speciellt Brunnshög men också annat. Jag håller också öppet på söndag 11 - 13.
   Kommer ni söderifrån får ni gå en omväg via Linnégatan eller Olshögsvägen/Nationsgatan till Studentgatan som tar er tillbaka till Östervångsvägen.


Varför gick det som det gick?
Så är rubriken på Röda Kapellets insats på Kulturnatten på lördag. Kl 17 står vi framför Gamla Elverket i hörnet av Knut den stores gata och Winstrupsgatan. Vi spelar valspelningslåtar och mellan musiken hjälper oss två statsvetare, Anders Sannerstedt och Malena Rosén Sundström,  oss att förstå hur det kunde gå så illa i valet. Fast gick det så illa egentligen? Skillnaden nu och tidigare valet var ju att Sverigedemokraternas inflytande 2018 minimerades genom januariavtalet. Nu har de borgerliga partierna, L, KD och M  satt sig i Sverigedemokraternas knä och omfamnat dem.
   Valrörelsen skedde i huvudsak på den borgerliga spelplanen: gängskjutningarna, invandringen och bensinpriserna. Och både V och S föll in i det spåret.  Enda undantaget var marknadsskolan, friskolevinsterna. Men var tog klimatfrågorna vägen? Svaret var med en mun: kärnkraften. Var tog äldrevården vägen, den som sattes i fokus under pandemin? Var tog de växande klassklyftorna vägen? Välfärdsfrågorna? Ingen påtalade att kriminaliteten och brottsligheten faktiskt minskat de sista åren när gängskjutningarna blev huvudsaken. Och ingen tog upp den samlade expertisens utsaga, att hårdare straff inte hjälper. Och ingen tog upp överklassens  brottslighet: skatteflykt och andra ekonomiska bedrägerier. Läs gärna Progressiva ekonomers smått ironiska artikel i dagens ETC där man vänder på kuttingen och fokuserar bidragstagare och kriminella som tillhörande den rikare delen av befolkningen. ”Samhällets värsta bidragstagare återfinns bland den rikaste procenten av den vuxna befolkningen. De har till stora delar vägrat integrera sig och bor i kluster i Danderyd, Lidingö, Täby, Lomma och Vellinge. Dags att ta itu med problemet. 600 miljarder kronor står på spel.”
   Vi får hoppas att våra två duktiga statsvetare rätar ut frågetecknen. Att Vänsterpartiet inte gick framåt som vi hade hoppats beror på flera felval i strategin, bruksorts-flirten och tvetydighet vad gäller klimat och bensinpris men också på att många vänstersympatisörer stödröstat på miljöpartiet.
Tror jag, Bengt Hall

Fyra aftnar om klimatet

19/9, 3/10, 31/10, 14/11 i Lilla salen på AF i Lund. Filmas och kan ses live via vår hemsida

19 september kl. 18.00 Fredrik Charpentier Ljungqvist
Klimatförändringar och deras effekter på samhälle och hälsa under historien: en översikt
Fritt inträde. Allmänheten välkommen
Affisch »

Kaos-valet och väljarna som summa

 

De svenska väljarna som summa har blivit själviskare, okunnigare, mer närsynta och aggressivare. 
   Valet handlade inte om klimatkrisen, jordens eko-system, Rysslands invasion i Ukraina, NATO-medlemskapet, de vidgade klyftorna eller segregationen i skolan. 
   Rösterna gick till dem som vill stoppa flyktingmottag-ningen i en värld där allt fler måste fly undan krig och klimatkris.
   Rösterna gick till dem som vill mångdubbla sina vinster och  mångdubbla antalet fångar i redan överfulla fängelser.
   Rösterna gick till dem som vill ge  polisen frihet att skjuta. I helgen sköt de i tre städer.

Två block står emot varandra. Det ena har råkat få majoritet. Aktiekurserna skjuter i höjden för de  svenska oligarker som exploaterar vård, skola, omsorg. Deras hemliga bidrag till partierna har gett mångdubbel vinst. Det är som i USA. Trumps retorik har tagit över i riksdagen.
   Men den tillfälliga majoriteten är fejkad. Flertalet svenskar tillhör den inte.
   Nu måste dagens minoritet inleda en ny motståndets tid. Som på 1930-talet.          

Totalt ökar inte det grova våldet: TT

 

Det dödliga våldet motsvarar 12 avlidna per miljon invånare. Det är på högsta nivå på länge men fortfarande lägre än kring 1990 då siffran var 14-15 avlidna.
   Sedan början av 2000-talet har personer som skrivs in (på sjukhusvård) på grund av övergrepp av annan person minskat med runt 39 procent.
   Det är även, tvärtemot vad många kanske tror, ett lägre antal ungdomar som begår våldsbrott jämfört med 1980- och 90-talen.
Det fick vi inte veta före valet.          

I huvudet på Xi Jinping

 

Vårt mål är nu att bli världens ekonomiska centrum. Vårt mål är att vara en ekonomisk kolonialmakt. Det är därför vi köper upp så mycket mark, skog, gruvor och industri i Afrika.
Det är inte viktigt för oss att avskaffa demokrati och yttrandefrihet i andra länder – det är däremot bra om den försvagas. (Andreas Ekström Online. SDS 10/9)
   Den 14 september träffades imperialisterna Xi-Jinping och Vladimir Putin i Uzbekistan. De har slutit ett avtal om ”gränslös vänskap”.         

Efter valet 2022 av Helena Falk & Steingrimur Jonsson

Vänsterpartiet Lund gjorde en fantastisk valrörelse 2022. Vi blev kommunens fjärde största parti, vi ökade från 8,6% till 11%, vann ett mandat i kommunfullmäktige och blev totalt sju. Stort tack till er alla som var med och gjorde så bra arbete: Ringde medlemmar och sympatisörer, var med i valstugan, delade ut flygblad – med mera, med mera, med mera. Alla gjorde allt de kunde; mer än så kan ingen gjöra.
   Två kamrater sticker ut. Dem vill partiet särskilt uppmärksamma och tacka. Det känns som de jobbade 24 timmar om dygnet, under flera veckor. Det är våra två partiföreträdare, Jesper Sahlén och Peter Hang. Jesper har varit partiföreträdare hela mandatperioden. Peter har sedan i våras vikarierat för Helena Falk under hennes föräldrarledighet. Peter slutar nu för att börja på sitt drömjobb. Vi gratulerar honom och önskar lycka till. 


Ytterligare en kamrat bör nämnas. Det är Clas Fleming som är vår fina valstugas store beskyddare. Fixar och donar när så behövs, arrangerar flytt till Stortorget vid varje val, och tillbaka hem i trädgården där valstugan bor mellan valen. Dessutom sköter Clas om alla våra bockar, ett 40-tal som släpps ut på betesmarken i valrörelsen och sedan samlas in efter valen. En del har under friheten fått utstå lite våld och blivit skadade. Men Clas tillsammans med flera går då in i rollen som bockdoktorer och läker såren. Stort tack, Clas.
   Nu ser vi framemot samarbete med de partier som ligger oss närmast, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Om vi kommer att ingå i kommunens styre eller blir i opposition den kommande mandatperioden återstår att se.
   Stort tack ännu en gång till alla er som gjorde denna fantastiska valrörelse som gav oss detta fina valresultat.
Helena Falk, gruppledare, Steingrimur Jonsson, ordförande, Vänsterpartiet Lund

Birgitta Frostin: Lydnad, uppror av Essie och Ulf

 

Birgitta Frostin har levt ett intressant och skiftesrikt liv. Nu har hon skrivit en bok om det, en bok om underkastelse och uppror. Tonen är sympatiskt återhållsam och den som letar efter glöd och känslostormar finner dem men får ofta läsa mellan raderna. 

Religionen är en trogen följeslagare från uppväxten i prästhemmet där fadern ofta ledde teologiska diskussioner vid middagsbordet och där särskilt mamma var sträng med regler och ritual. Pappan var själasörjare  vid uppfostringsanstalten Bona och när intagna pojkar blev straffade av mer hårdföra vårdare inne i ett litet hus hördes hemska skrik där inifrån, skrik tolkade av Birgitta som Guds röst.

Vid universitetet i Lund hamnade hon inte oväntat i de religiösa kotterierna och blev efterhand förälskad i en karismatisk teolog, senare professor och ledande befrielseteolog. I ett spännande avsnitt berättas om deras boendekollektiv i ett hus som paret köpte. Problemen blev många, inte minst när de andra boende i ideologiskt nit ville ta makten över husets ekonomi.

Det verkar närmast vara en flykt från det bångstyriga kollektivet och en god del äventyrslusta som gjorde att paret blev missionärer i Tanzania. Birgitta hade äldre släktingar som varit missionärer och har tidigare skrivit en bok om dem. Själv blev hon duktig på språket (swahili). Vi får inte reda på så mycket om religiösa aspekter av verksamheten bland  andra missionärer och de omvända afrikanerna, men också i detta avsnitt ger berättelsen många tillfällen till undran och förundran.

Den senare delen av Birgittas liv är ganska kortfattat skildrad, både vad gäller det privata och det yrkesmässiga. Tiden som svensklektor i Ryssland hade vi gärna velat veta mera om liksom kärleksaffärerna och musikens roll i hennes liv. Birgitta är ju en duktig klarinettist/saxofonist och har överfört sitt intresse till barnen.

Ett återkommande tema är Birgitta känsla av osynlighet, något vi tror många kan känna igen sig i. När hon på slutet reflekterar kring meningen med livet och särskilt sitt eget liv kan vi läsare glädja oss åt att hon kommit till insikter som leder till försoning.

Man kan se denna välskrivna bok som en utvecklingsroman, där Birgitta börjar som en ”söt och snäll flicka” i skuggan av andra men som utvecklas till en mogen och stark kvinna som vågar ta plats och synliggör sig själv och sitt liv. Bland annat i denna bok! Läs den!

Vi minns Karin – för framtidens vårdade och ovårdade av Gunnar Stensson

Gruppen som den åttonde september framträdde i Helgeands församlingshem för att fira minnet av Karin bestod av Anna-Lena Kippel, Bo Riborg, Eva Husmark, Gillian Nilsson, Inger Grubelic, Katrine Arvidsson, Kerstin Strock och Lisbeth Jönsson.
   De var kulturarbetare och vårdare på Sankt Lars och utvecklade tillsammans med de intagna under 1900-talets tre sista decennier en metod att tillsammans uttrycka känslor och minnen i samtal, skrift, bild, sång och dramatik. Genom skapande och samtal ökade deltagarnas – och ledarnas - självkänsla och förmåga att utbyta erfarenheter med omvärlden. Metoden kallades Kultur i vården.
   Efter stängningen av Sankt Lars fortsatte verksamheten i de samlingslokaler som de nu hemlösa sanktlarsarna kunde söka sig till - men även i många andra sammanhang som föreläsningar på universitetssjukhuset eller föreställningar under Kulturnatten, där man kunde skratta åt de entusiastiska vännerna Ängla och Vingla.
   Vid ett tillfälle sammanförde Karin en klass från Rosengårdsskolan i Malmö med de äldre i ett boende i Sankt Lars. En nyanländ pojke från Sudan samtalade med en fd jordbrukare från Östra Göinge om problemen att valla får. De försjönk i gemensamma erfarenheter.

Framträdandet blev ett kollektivt drama om hur gruppen med Karin i centrum hade upplevt många viktiga år. De läste dikter, framförde episoder ur revyer, pjäser och monologer, sjöng visor och berättade händelser ur deras gemensamma liv. Minnesprogrammet var ett rikt dokument om mentalvården under  årtiondena före nedläggningen av Sankt Lars.
   Vi som satt i församlingshemmets sal kände att erfarenheterna från Kultur i vården måste tas till vara och utvecklas också i framtidens vård och omsorg.
   Det ryktas att programmet eventuellt kommer att framföras också i Peterskyrkan.

En första valanalys av Hanna Gunnarsson

 
Här är en bild på v:s listettor i region-, kommun- och riksdagsvalet
Angelica Svensson, Helena Falk och Hanna Gunnarsson

Så var valet över. Vi har ännu en gång fått använda vår demokratiska rättighet att tillsammans besluta om hur samhället ska styras. Såhär efter ett par dagar kan vi börja göra de första valanalyserna. 

Det var en fin valrörelse i Lund. Personligen kraschade jag lite rakt in i den, efter en hektisk och jobbig vår i riksdagen då jag själv inte riktigt hade haft tid att planera för varken min egen valrörelse och eller delta så mycket i den gemensamma planeringen varken i Lund eller Skåne. En hel del gick därför på rutin, men vi har bra koll i Lund på hur vi gör en bra valrörelse och har lagt en bra grund under hela mandatperioden (även om pandemin satte käppar i hjulet för det utåtriktade arbetet). Många har varit engagerade, från nya medlemmar till de som varit med i många år och som vanligt drog ett stort lass. Det var affischbockar, valstuga, utdelningar i bostadsområden, debatter, torgmöten med Röda Kapellet och mycket mer. Som vanligt var det många intressanta samtal i valstugan och tack och lov inte så många arga personer. Våra fina valstuga klarade av en valrörelse till. Den har varit med sedan 2006 och med lite renoveringar fungerar den fortfarande väldigt bra och är unik i sitt utseende jämfört med de andra partiernas byggbodar. 

Min egen valrörelse bestod till stor del av att stå i valstugan och prata med skolklasser och väljare. Jag representerade partiet i några debatter på gymnasieskolor, hos en studentförening, i en frikyrka och i Sveriges radios försvarsdebatt sänd från Stockholm. Jag besökte Ystad, Trelleborg, Eslöv och Karlskrona (där jag också hann med ett studiebesök på Kockums varv). Lund är ju stad där fokus ligger väldigt mycket på den lokala politiken och det är därför våra kommunala kandidater som drar det största lasset när det gäller debatter och medier. Att hinna besöka fler orter i valkretsen är ett ständigt dåligt samvete, det är en balans mellan att åka till mindre orter med få vänsterväljare och stå i valstugan i Lund där vi vet att vi har stort stöd. Det var också lite svårt att planera hur mycket jag som riksdagsledamot skulle stanna hemma i valkretsen och hur mycket jag skulle åka runt i landet. Där gjorde vi olika i riksdagsgruppen. Jag valde att stanna hemma. 

Valresultatet då? Med tanke på att miljöpartiet låg under spärren så länge inför valrörelsen var det givet att vänsterpartiet skulle förlora till dem i stödröster. Jag hade gissat på en procentenhet, och det slutade med att vi minskade 1,3 i riksdagsvalet i hela landet. Jag hade hoppats på att vi skulle få ett bättre valresultat och landa runt 7-7,5%, men (i skrivandets stund) blev det 6,7%. Det är inte ett bra resultat. Förutom stödrösterna till miljöpartiet verkar vi har förlorat en hel del socialdemokrater som kommit till oss efter kampen mot marknadshyror och arbetet för högre pensioner. Vi vet att socialdemokraterna är starka och samlar ihop sina styrkor när valdagen väl närmar sig. 

Just nu (torsdag förmiddag) pågår den slutgiltiga rösträkningen och det senaste dygnet har V tagit sig förbi C i antalet röster i riksdagsvalet, även om vi har samma procentandel. Att bli fjärde största parti i riksdagen, om än med liten marginal, är viktigt. Det skulle kunna ge en talmanspost (tredje vice, vi hade andra vice senaste perioden) och att vi får komma före centern i alla talarlistor, framförallt i partiledardebatterna. 

Det är väldigt glädjande att vi får så bra resultat i kommuner och regioner! Jag är ju kommunpolitiker i hjärtat och vet hur viktig denna del av den svenska politiken är. Vi kan göra stor skillnad i kommuner och regioner eftersom det är där stora delar av välfärden finns: Skolan, socialtjänsten, äldreomsorgen, kollektivtrafiken och inte minst sjukvården. Vi har nu ännu större möjlighet att påverka i stora frågor om arbetsvillkor och arbetsmiljö, tillgänglighet och avgifter. Extra glädjande är det att vi tar KF-mandat i Trelleborg, efter 16 år utanför formell makt i kommunpolitiken. Vi ökar även i många andra kommuner i Skåne och tar två nya mandat i regionfullmäktige. Detta visar att väljarna tror på vår politik och har förtroende för våra företrädare, vilket gör mig väldigt glad. Resultaten i kommuner och regioner visar på vilken potential vi har i rikspolitiken. (Samtidigt är det intressant att fundera på miljöpartiets ganska dåliga resultat i kommuner och regioner i relation till deras riksdagsresultat). 

I Lund får vi ett jättebra resultat i kommunen, hela 11 %! Vi landar på 7 mandat, en ökning med ett mandat. När jag blev invalda i kommunfullmäktige 2006 hade vi 4 mandat (men den minnesgode kommer ihåg att vi hade 9 mandat 1979!). Feministiskt initiativ åker ur kommunfullmäktige, och jag hoppas verkligen att de Fi:are som vill känner sig välkomna i vänsterpartiet! Två partikamrater från Lund blir invalda i regionfullmäktige (Angelica och Gunilla) och ytterligare en person från vår regionvalkrets, från Hörby, får en plats. 

För övriga partier kan konstateras att moderaterna fortsätter sjunka (nedåtgående trend sedan 2010), liberalerna och socialdemokretarna ökar, miljöpartiet ligger stilla och FNL minskar. 

Vi i Vänsterpartiet behöver nu fundera på hur vi utbildar nya politiker, byter erfarenheter och hjälps åt, men också på hur vi knyter ihop det parlamentariska med det utomparlamentariska och hur vi gör kommun- och regionpolitiken ideologisk och utåtriktad. Vi får inte fastna i mötesrummen!

Stort tack till alla som har varit engagerade i årets valrörelse och stort tack till alla som har röstat på Vänsterpartiet. Jag och alla partikamrater ska förvalta förtroendet på allra bästa sätt och göra vårt allra bästa. Hör gärna av er med frågor, förslag och synpunkter! 
Hanna Gunnarsson, riksdagsledmot (v), Lund     

Vladimir Putins reaktionära kamp av Gunnar Stensson

Vladimir Putin har hela sitt liv velat återupprätta Rysslands storhet, sådan den var under tsarerna och under sovjettiden. I hans Ryssland är den traditionella kulturens roll central. Han har nära band till den ryskortodoxa kyrkan.
   Putin var frånvarande vid den officiella delen av Gorbatjovs begravning häromdagen men lät sig filmas när han privat besökte graven. Kritik och hyllning. Gorbatjov ville visserligen bevara kommunismen i form av demokratisk socialism, men glasnost och perestrojka släppte loss krafter som ledde till Sovjetunionens upplösning och upprättandet av nya grannstater som Belarus, Ukraina och Georgien. Jeltsin tog över makten efter Gorbatjov, som han länge samarbetat med.

Jeltsin förvandlade Ryssland till en alltmer auktoritär nyliberal stat. 1993 slog han med vapenmakt ner ett kommunistiskt revoltförsök i Moskva. Det gjorde honom övertygad om nödvändigheten av en stark stat. Nyliberalismen genomfördes som en chockterapi. Landets statliga industrier privatiserades. De övertogs av privata oligarker som styrde landets ekonomi. Oligarkerna hade förbindelser med Europa som fick stort inflytande över ekonomin.
   Ryssland drabbades av en lång nedgång. Befolkningens dödstal ökade, i synnerhet bland män. Deras medellivslängd sjönk till 58 år. Kvaliteten på sjukvård, utbildning och forskning rasade. Samtidigt anslöt sig Ryssland till Världsbanken, IMF och Europeiska Utvecklingsbanken.
   Jeltsin förvandlade Ryssland. Men arvet efter Gorbatjov bestod. Under Jeltsin respekterades yttrandefriheten och organisationsfriheten.

Vladimir Putin utsågs av Jeltsin till Rysslands tillförordnade president. Han vann sedan presidentvalet år 2000.
   Putins första mål var att återupprätta den ryska ekonomin och folkets levnadsvillkor. Det lyckades över förväntan. Dödstalen sjönk. Ekonomin stabiliserades när priset på olja och gas steg  Relationen till väst var god.
   Allt var visserligen inte harmoniskt. Tjetjenien gjorde uppror och två Tjetjenien-krig utkämpades. Men Putin blev populär och omvaldes. Nu inriktade han sig på att genomföra sin vision av det starka och kulturellt unika Ryssland. Visionen innebar också stärkande av Rysslands inflytande i det europeiska närområdet.

   Därmed är vi framme vid en katastrofal rysk politik som särskilt drabbade Georgien, Krim, Ukraina och Belarus. Länder med stora ryska minoriteter som länge hade ingått i tsarernas Ryssland.
   I Georgien ingrep Ryssland med våld och upprättade två delområden med rysk majoritet som förklarades självständiga men var helt beroende av Ryssland.
   Ukraina var det största och viktigaste området. Det hade länge tillhört Ryssland och Kievriket hade på många sätt varit Rysslands vagga. Men i Kiev uppstod vad som kom att kallas den orangea revolutionen. Den kom i två omgångar, men det var den sista som blev avgörande. I november 2013 samlades 100 000 demonstranter på Majdan-torget. Det var en civil samhällsrevolution som kom att breda ut sig över hela Ukraina. Landet stod på randen till inbördeskrig.
   Händelserna i Ukraina ledde till Rysslands annektering av Krim, som tillhör Ukraina men har en lång kulturell samhörighet med Ryssland. Vi minns filmen Pansarkryssaren Potemkin och Tjechovnovellen Damen med hunden.
   Rysk trupp ockuperade Krim i en oblodig kupp 2014. Väst ingrep inte. Det var en perfekt rysk annektering. Kriget mot Ukraina hade inletts. Donetsk och Charkiv i östra Ukraina förklarade sig som självständiga folkrepubliker och följdes av folkrepubliken Luhansk. Ryska soldater deltog. Ett lågintensivt krig utbröt mellan Ryssland och Ukraina.

Nu reagerade Väst skarpt. Man införde ekonomiska och industriella sanktioner. Det slog hårt mot Ryssland. Ekonomin hade försämrats efter den internationella bankkraschen 2008. Putins popularitet sjönk. Han är nu 70-årsåldern och har suttit vid makten mer än 20 år. En välkänd protest stod kvinnogruppen Pussy Riot för. Sedan inträffar de uthålliga, djärva protesterna i Belarus 2020 som uppmärksammas världen runt. Rysk hjälp räddar den gamle diktatorn.
   Putin börjar kontakta den europeiska ytterhögern, bland annat Sverigedemokraterna.
   Den 24 februari 2022 invaderar Ryssland Ukraina. Sex månader senare återerövrar Ukraina stora områden i östra Ukraina. Kommer Kreml proklamera allmän mobilisering?
 


 

Allt detta finns som ett skelett i Martin Kraghs Det fallna imperiet. Den stora massan av analyser och detaljer gör den svårläst, vilket kan bero på våra dåliga kunskaper om vårt mäktiga grannland.
   Ämnet är ofantligt. Boken innehåller en mängd referenser. Den fungerar inte minst som en uppslagsbok.

Klimatmanifestation på temat valfläsk av Marianne Sonnby Borgström


Folkets kök i Lund serverar vegetariskt valfläsk
till alla deltagare

Fridays for Future har manifesterat på Stortorget i Lund varje fredag sedan Greta Tunberg startade sina skolstrejker för klimatet 2018. Det är 4 år sedan och även år 2018 var ett valår. Greta ville med sina strejker driva på politikerna att ta klimathotet på allvar, eftersom hon var rejält besviken på politikerna.  Varje fredag har Fridays for Future manifesterat på Stortorget och Nilla Bolding har troget samlat in namnunderskrifter till stöd för Fridays for Future och klimatrörelsen.


Nilla Bolding samlar namnunderskrifter

Framför fredagens manifestation stod de olika partiernas valstugor. Årets val och de politiska partiernas valfläsk var föremål för granskning i fredagens manifestation. Dessutom bjöds alla deltagarna på vegetariskt valfläsk.
De båda organisatörerna av manifestationen, Lotti Rosenkvist och Linnea Lindh, inledde mötet. Lotti eldade som vanligt massorna med att ropa slagord och folket på torget svarade: Vad ska vi göra? Rädda klimatet! När? Nu!


Lotti Rosenkvist

Linnea talade om vikten av att nå målet högst 1,5 graders uppvärmning och det allvarliga hot som den globala uppvärmningen utgör mot vår jord om inget görs. Om vi fortsätter att släppa ut koldioxid i atmosfären i samma takt som hittills kommer större delen av vår jord bli obeboelig. Hon hänvisade till den karta som illustrerar vilka delar av jorden som det blir möjligt att leva på vid 4 graders uppvärmning.


Linnea Lind

Tomas Björnsson, ordförande i Lunds Naturskyddsförening, manade politikerna att komma fram ur sina valstugor och lyssna. Han inledde sitt tal med att ropa ut på torget: Politiker, Var är ni? Kom fram ur era valstugor! Kom och lyssna på oss! Politikerna kom inte ut från sina valstugor, men ett par politiker fanns dock redan på plats. Tomas ställde den retoriska frågan: Har politikerna förstått allvaret i klimatfrågan?  Svaret är: Nej, politikerna har, trots väldigt tydlig och övertygande forskning om allvaret i klimatkrisen, åter glömt bort klimatet i årets valrörelse.


Tomas Björnsson, Lunds
Naturskyddsförenings ordförande

   Inte heller har mycket har hänt i klimatfrågan trots många klimatlöften i valet 2018. I årets valrörelse tycks partierna istället försöka överträffa varandra i försäkringar om stöd till oförändrat hög elkonsumtion och stöd till fossildriven bilism. Sådana löften tycks vara ett sätt att locka väljare och är mer publikfriande än att tala om de nödvändiga och delvis obekväma beslut som krävs för att rädda vår jord från en framtida klimatkatastrof. Den pågående omställningen till grön energi, såsom vindkraft och solenergi, är bra och nödvändig, men behovet av energi är oändligt och vi måste även spara energi och ändra vårt sätt att leva, menade Tomas. Det går utmärkt att med enkla metoder minska elanvändning och använda elen mer effektivt. När det gäller förändring av livsstil behöver framförallt de rika ändra livsstil. De 10 % rikaste människorna står för hälften av utsläppen av koldioxid medan de 50 procent fattigaste står för mindre än 10 procent av utsläppen. I Sverige tillhör de allra flesta till de rikare på vår planet. Den fossilberoende bilismen och flyget kan inte fortsätta som hittills, vi måste äta mer vegetariskt och minska matsvinnet.


Karta som med brunt illustrerar de delar av jorden som blir obeboeliga vid 4 graders uppvärmning

Vi kan inte ständigt öka vår konsumtion och fortsätta med långväga transporter av varor på våra vägar. Vårt sätt att leva måste förändras radikalt, menade Tomas. Att ändra livsstil kan innebära många positiva förändringar. Att äta mer vegetariskt är nyttigt för hälsan. Att cykla istället för att ta bilen är också hälsosamt. Minskning av långväga varutransporter kan innebära ett lyft för lokalsamhället och landsbygden. Och för att alla dess förändringar ska kunna åstadkommas krävs modiga politiker, som vågar fatta de beslut som krävs för att rädda klimatet. Förhoppningsvis kommer då också kloka väljare välja dessa modiga politiker. Var och en av oss kan börja lägga om sin livsstil, men det räcker inte, det krävs radikala och modiga politiska beslut.
   Som en illustration till behovet av livsstilsförändring bjöd Folkets kök i Lund på vegetarisk gryta till alla deltagare i manifestationen. Folkets kök är en del av en global rörelse Free Food for Everyone, som strävar efter att minska matsvinnet genom att ta vara på utgången mat från affärer m.m. och dessutom se till att de som bäst behöver maten får den. Varje torsdag serverar Folkets Kök gratis mat på Smålands nation på Kastanjegatan 7.  
   Slutligen talade Rolf von Dorf om det lokala uppropet i Lund ”Bredda inte E22”. Mängder av namnunderskrifter har samlats in mot beslutet om att bredda E22 genom Lund till sex filer. Beslutet togs i kommunfullmäktig år 2019, ett beslut som gynnar bilismen och ökar koldioxidutsläppen.  Genom den stora folkliga opinionsbildningen har Socialdemokraterna i Lund ifrågasatt sitt tidigare stöd till beslutet. Utsikten till att stoppa breddningen har i och med denna politiska omprövning ljusnat. Att utomparlamentariskt arbete och folkliga manifestationer kan påverka politiska beslut är detta framgångsrika arbete verkligen ett bevis på. Trots att det ser mörkt och motigt ut ibland måste vi fortsätta påverka politiker genom att agera för klimatet och dessutom kan var och en bidra med att ändra sitt eget sätt att leva till en mer hållbar livsstil, avslutade Rolf sitt tal.
Rapporterat av Marianne Sonnby Borgström