2018-02-22

Vår av Gunnar Stensson


 

Vintergäckens solglimtar lyser bland markens bruna löv vid Källby Mölla. Liksom i stadsparken, vid Mejeriet och runt Linné-statyn vid biblioteket. Ludna mininässlor strävar i frosten vid Höje å. Duvorna kuttrar parvis på avenbokarnas slingrande grenar och solen, som i vintras blek smög ut ur skuggan från Sunnanväg 14 vid elvatiden och gömde sig bakom Socionomhuset klockan två, slår nu en triumfbåge över båda husen.

Solig... av Karin S.Solig vinterpromenad
Jag sitter i rullstolen
och möter barn i sittvagn
Vi tittar allvarligt på varandra
och har en ny kontakt.

Lördagsmusik

Helgeandskyrkan
24 februari kl 17
Nils ”Cavaradossi” Olsson, tenor
Larsåke Sjöstedt, piano

Klosterkyrkan
24 februari kl 18
Helgsmål med musik: Mattias Bogefors, sång/munspel, Mats Wiksborg sång/gitarr         

Doc Lounge Lund: Golden Dawn Girls


 
HÅVARD BUSTNES | 2017 | NORWAY, DENMARK

A horrifying, yet super important film. As far-right politics take hold in the US and Europe, the director Håvard Bustnes's engrossing examination of a Greek neo-Nazi party's rise is grimly topical.
   With the prominent members of Greece’s right wing party Golden Dawn now behind bars, a daughter, a wife and a mother continues to propagate its message. Bustnes leaves the cameral rolling between takes and catches the women being shockingly honest about immigrant, Jews ad leftists. Golden Dawn Girls is a political thriller shot from the inside of the party, illustrating how wearing blinders can derail an entire society.
Time: Tue, 2018-02-27 19:00
Place: Mejeriet
Entrance; 80 kr (60 for students and seniors (pensionärer)) - Guldkort 200kr
New: Free entrance for everyone between 15-19 (Bring ID)
Trailer »

Händer i Lund

Bostäder – behov eller begär?
Skånska kommuner planerar för en kraftig utbyggnad av tätorterna och pekar på en stor bostadsbrist. Det som sedan byggs vänder sig till en köpstark grupp. Det är inte lika lätt att få byggbolagen att bygga bostäder som är överkomliga att bo i.
   Carina Listerborn är professor i stadsbyggnad vid Malmö universitet och forskar om hur olika maktrelationer påverkar urbana utvecklings- och förändringsprocesser.
Tid: 2018-02-28 18:00 till 19:30
Plats: Lunds stadsbibliotek, atriumgården

Dick Harrison om Tage Erlander
Tage Erlander var statsminister 23 år i följd, vilket är världsrekord för demokratiska länder, och han bar huvudansvaret för byggandet av den svenska välfärdsstaten. Men vem var han? Hur kunde han behålla makten så länge?
I sin stora biografi om Erlander målar Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, upp en helhetsbild av ”Sveriges längst sittande statsminister” – hans bakgrund, intressen och politik.

Tid2018-03-01 18:00
Plats
Lunds stadsbibliotek, atriumgården       

Motståndets lilla katekesVar aktsam om språket
Undvik att använda ord och fraser som ligger i var mans mun. Fundera ut ett eget sätt att formulera dig, om så bara för att ge ditt personliga uttryck för vad du tror alla andra tänker. Gör ett allvarligt försök att hålla dig borta från internet. Läs böcker.
 
Timothy Snyder, Om tyranni. Tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet, Bonniers.

Leipzig av Ulf N


Staden - och människorna! - lever utan bilparkering på stadens centrala torg. Tänka sej ...
Ulf N - med dagsaktuellt foto 

Läst i pressgrannen - 1

Extremt att stöda internationell rätt?
Palestinakonflikten har ett märkligt särdrag. Nämligen att den som grundar in ståndpunkt på internationell rätt betraktas som extrem. I det här fallet är det ju i huvudsak en part, Israel, som gång på gång bryter mot den: ockupationen, bosättningarna, muren, de politiska fångarna och det återkommande dödandet i Libanon och Gaza.
Per Wirtén, SDS.

Läst i pressgrannen - 2

Elever från fristående gymnasieskolor klarar högskolestudier sämre än elever från kommunala skolor – trots att de har högre betyg. Det visar en rapport från Skolverket. - Det är uppseendeväckande. Betyg ska sättas utifrån kunskap och inte efter vilken skola man går i. Föräldrar och elever måste kunna lita på betygen, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).
Emma Leijnse, SDS 22/2

Svar till Ulf Nymark i Veckobladet nr 5, angående detaljplanen för Ladugårdsmarken 4:14
av Hanna Gunnarsson

Ladugårdsmarken 4:14 är en mycket intressant detaljplan. Två viktiga intressen står emot varandra: Att bygga bostäder och att en förening ska kunna fortsätta med sin verksamhet för barn och ungdomar. På den aktuella marken finns idag Drottningstadens scoutkår. Det är inte helt lätt att hitta plats för scoutverksamhet. Scoutkåren kräver stora ytor, mycket förvaringsutrymme, gärna nära naturen och med möjlighet att sova över, elda och göra andra saker som kräver plats och inte stör de kringboende. Vi i kommunstyrelsen har blivit kontaktade av scoutkåren genom brev där de är oroliga för att de måste lägga ner sin verksamhet.
   Det fanns två förslag på kommunstyrelsens bord. Ett från S och Mp som vill "värna" scouternas verksamhet och ett från de borgerliga om att uppmana byggnadsnämnden att inte arbeta vidare med planen för bostäder förrän scoutkårens verksamhet fått en lösning.
   Jag, som ledamot för vänsterpartiet, valde att rösta på det tydligaste alternativet. Självklart måste vi bygga bostäder, men vi får inte tvinga bort en fungerande och omtyckt föreningsverksamhet. Det är inte bra för någon. Att värna verksamheten är fint, men intetsägande. Att uppmana byggnadsnämnden att inte gå vidare med planen innan frågan är löst är tydligare, en signal från kommunstyrelsen att agera.
   Rent formalistiskt kan en bordläggning göras i en månad eller två, eller inte alls, om stadsbyggnadskontoret redan innan planen kommer upp igen i byggnadsnämnden har en lösning för scoutkåren.
   Jag har fått flera glada tillrop från scoutkåren och dess medlemmar efter beslutet i kommunstyrelsen och är nöjd med mitt ställningstagande. Nu är det upp till ledamöterna i byggnadsnämnden att ta över. Självklart är det byggnadsnämndens om bestämmer över detaljplanerna (om de inte anses vara så viktiga att de går vidare till kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige).
Hanna Gunnarsson (V) i kommunstyrelsen 

Sådan är kapitalismen också av Gunnar Stensson

Vi förfäras över Akilovs dåd på Drottinggatan i Stockholm. Fem döda och hundratals skadade på grund av en vanvettig ideologi.      
   Samtidigt vet vi att den senaste skolmassakern i USA, den i Florida, kostade mer än tre gånger så många människor livet. 17 unga studerande. På grund av en lika vanvettig ideologi.
   President Trump vägrar att skärpa vapenlagarna i USA. I stället vill han utrusta lärarna med skjutvapen. NRA, National Rifle Associations, betalade 200 miljoner i kampanjbidrag för att han skulle företräda dess vinstintresse.
   Snart ska Stefan Löfven besöka honom. Och samtala om Nato och kärnvapenförbud, bland annat. Man häpnar. Olof Palme vågade utmana USA.

Solidariskt medborgarskap och fördjupad välfärd - tankar i skogskanten av Staffan L.

Det är mängder av snö som ett hav i blåhimmel och sol. Träd i vita kostymer och märkliga former. Inga andra bilder eller ljud än ljudet av skidans klapp mot snön när man sätter lite fart. Plats för eftertanke och fantasi.
   I min ABF-studiecirkel i Malmö innerstad ska vi nästa gång prata om Socialdemokraternas valkampanj. Fattas det något?
   Vi har läst Therborn och Suhonens klassanalys i senaste rapporten från Katalys. S har fjärmat sig från arbetarklassen, menar de, så åter till klassidentitet. Det verkar vara en återvändsgränd. 31 procent av väljarna räknar sig som arbetarklass, 50 % av dessa är stolta över sin klass, inklusive bland dem som röstar på SD. Om det är dessa man vill mobilisera blir det ca 20 % av väljarna – inte mycket att bygga en politik på.
   Arbetarrörelsens majoritetsskap och politiska hegemoni har passerat i och med förverkligandet av den gemensamma välfärdspolitiken fram till omkring 1980. Nu står vi inför en förändrad global ekonomi med stor arbetarklass i Asien. Det är bara hemmapolitiken som är nationell nu.
   Målen för arbetarrörelsen har alltså delvis förverkligats. Vi har fått en demokratisk välfärdsstat lika för alla medborgarna. Arbetarna har blivit myndiga subjekt, vare sig de identifierar sig som arbetare eller medelklass. Frågan är därför: hur försvara vi denna frihet för de många och vår gemensamma välfärd mot attacker från borgerskapet? Hur fördjupar vi välfärden?
   Det som saknas i S valkamp är inte rötterna i arbetarklassen utan just visioner om hur vi ska fördjupa demokratin och rättvisan. Utgångspunkten måste vara det socialt demokratiska medborgarskapet och välfärdssamhället under den nutida kapitalismen i ett av de rikaste länderna på jorden.

Det behövs visioner nu!
Här är några som jag tycker är grundläggande.
   Boendet: Varför måste de sämst ställda bo i hyresrätt utsatta för marknadens utbud och efterfrågan och dagens vidlyftiga standard? Källan till ekonomisk säkerhet och välmående för de flesta i vårt samhälle är ju den egna bostaden. Vart tog egnahemsrörelsen och HSB vägen?  En statlig fond för kollektivt säkrad pant måste skapas för de som saknar besparingar eller rika föräldrar.
 
 
 

Sjukvården: Köerna växer i sjukvården, personalbristen är skriande och finansieringen skakig. Det blir inte bättre framöver med allt friskare äldre och allt fler vårdbehövande när de blir ännu äldre. Det är en ofrånkomlig stigande spiral. Hur kan vi klara av detta? Etik kring sjukvården är viktig med behov före kostnad som viktigaste regeln. Samspelet mellan vården och anhöriga är viktig och måste underlättas på alla vis. Men var hjälper detta mot spiralen?
   Det som behövs är en bättre organiserad hälsovård. Vårdcentralerna måste vara offentliga och ha områdesansvar, förebyggande vård såväl som botande. Urvalet av patienter med vårdbehov måste ske så att inte de friska ”hypokondrikerna” tränger ut de verkligt sjuka.
   Ett bra exempel är den planerade nya prostatacancervården i Skåne. Diagnoserna efter blodprov ska inte göras av läkarna på vårdcentralerna utan av specialister på en särskild enhet och alla operationer och behandling ska göras på en enda enhet för hela landstinget. Detta kommer att sålla bort de med godartad eller vilande cancer – där döden kommer av andra orsaker. Detta kommer att korta köerna och spara pengar på sikt. Detta kommer att se till att den mest professionella vården kommer alla till del, oavsett bostadsort och levnadsstandard.
   Om detta kombineras med allmänt erbjuden screening i form av blodprov för män 50 -70 år, kommer vi att radikalt kunna minska antalet som dör av cancer därför att de inte fått behandling i tid – omkring 2500 per år i hela landet.
Fortsättning följer

Kapitalismen kontra klimatet av Gunnar Stensson

Vart vi än vänder blicken möts vi av kalvande glaciärer, jordar som blåser ut i oceanerna, regnskogar som skingras för våra ögon, arter som upphör att existera, en atmosfär som obevekligen fylls av växthusgaser och alstrar temperaturer som får biologiska processer att skena. Och nästan hela orsaken ligger i människornas egna handlingar. Så att den geografi, som vi ser rämna och vars prognostiserade framtida dramatik vi kan följa på våra grafiskt alltmer avancerade skärmar dessutom tycks vara, och faktiskt är, vårt eget verk utan att vi haft någon som helst avsikt att försätta jorden i detta hypertillstånd. (Sverker Sörlin. Antropocen.)
   Hur reagerar världens mäktiga och rika på denna utveckling?
   Naomi Klein ger svaret i sin klimatbok Detta förändrar allt. Kapitalismen kontra klimatet:

Överallt pågår en fullständigt laglig och av regeringar oftast välkomnad, rent av subventionerad uppforsling av fossila bränslen ur marken i USA:s frackingområden, i Sydamerikas högländer, i Arktis, i oljesandsfälten i Alberta, i Grekland, i Nigerias oljedelta, på Indiens nya kolfält.
   Trumps USA leder marschen mot undergången.
   Vi vet att mänskligheten måste minska sina koloxidutsläpp nästan till noll och vi ser samma mänsklighet låta full frihet råda för både produktion och konsumtion av koloxid-utsläppande ämnen.  
   Oljebolagen finansierar. De finansierar också de rena klimatförnekarna.
   Exxonchefen Rex Miller är USA:s utrikesminister.
   Vattenkraft fick fri lejd att jobba med kol i Tyskland.

I botten ligger den föråldrade ideologi som kallas ”nyliberalism”, trots att idéerna är 250 år och bygger på iakttagelser av medeltida torghandel. Adam Smith publicerade dem i Nationernas välstånd 1776. De kom att bli budord i kapitalismens bibel.
 – Handla i ditt eget intresse!
 – Maximera din egen vinning!
 – Tänk inte på ansvar!
   Allt ska ändå ordna sig, som om det styrdes av en osynlig hand.
   På den ideologin bygger den svenska lagstiftningen om aktiebolag. Vi ser effekterna av deras verksamhet på skolområdet.
   Milton Friedman proklamerade nyliberalismen på 1970-talet och Pinochet gav honom möjlighet att tillämpa den. Då drabbades Chile. Nu hotar nyliberalismen jorden och mänsklighetens framtid.
   I Antropocen skriver Sverker Sörlin: Den populistiska resursförödande politiken är inte bara en enskild nationell angelägenhet för världens skologiska skurkstater med USA och Ryssland i spetsen. Den angår oss alla, för den förstör det vi alla äger tillsammans.

Verksamhetsplan för Klostergårdens byalag 2018

Under 2018 gör vi en viktig förändring i vår ordinarie verksamhet: Vi genomför en vandring i vår närmiljö söndagen före varje ordinarie måndagsmöte.
   Avsikten är att fördjupa kunskapen om vår närmiljö och särskilt de förändringar som föreslås i kommande detaljplaner för att kunna debattera och påverka dem.
   Det har visat sig att vi genom söndagsvandringarna får kontakt med engagerade Klostergårdsbor som tack vare vandringarna får konkreta kunskaper inför planeringsdebatterna i massmedia och  med Lunds kommun och Trafikverket.
   Som tidigare genomför vi ett ordinarie möte en måndag varje månad med uppehåll under sommaren och julen. Det nya är att vi inför varje möte genomför en vandring.

Byalaget ska verka för
   att planen för området runt den nya Klostergårdsstationen och stadsplanen för sydvästra Lund tar hänsyn till Klostergårdens unika arkitektur, bevarar ”gröna stråket” ner till Höje å, vårdar naturområdet  vid dammarna och undantar korpfotbollsplanerna, koloniområdet och odlingslotterna från utbyggnad;
   att utbyggnaden till fyrspår mellan Höje å och bron över Södra vägen förläggs väster om nuvarande spårområde för att inte inkräkta på ”gröna stråket” på Klostergårdssidan;
   att  supercykelvägen till Malmö förläggs väster om järnvägen för att inte inkräkta på gröna stråket på Klostergårdssidan;
   att vårda Höje ås naturområde och särskilt dammarna med deras rika fågelliv inför utbyggnaden av fyrspåret med den nya bron och framtagningen av en ny detaljplan för Källby-området på den mark som ska bebyggas  efter reningsverkets flytt och södra företagsområdets decimering;
   att fortsätta samarbetet med föreningen för Flackarps mölla;
   att trafiken i St Lars-parken begränsas i samband med att den nya avfarten från väg 108 anläggs;
   att St Lars-parken vårdas som ett viktigt kultur- och naturområde i södra Lund;

   att Vård och omsorgsnämnden inrättar en Träffpunkt för äldre som är öppen hela dagen i gatuplanet i Klostergården;

Datum för söndagsvandringar och ordinarie måndagsmöten i ABF-lokalen, Sunnanväg 14, klockan 19
V 25 mars - M 26 mars;  V 22 april - M 23 april;  V 20 maj - M 21 maj;  V 17 juni – M 18 juni; V 26 augusti - M 27 augusti;  V 30 september - M 1 oktober; V 28 oktober, - M 29 oktober; V 25 november - M 26 november; V 20 januari 2019 - M 21 januari;  V 24 februari - M 25 februari.
V= Vandring, M= möte

Fester
Valborg 30 april, Klostergårdens höst- och skördefest 16 september 

Öppna Shuhada Street i Hebron!

Varför är det här viktigt?
Den 25 februari 1994 dödades 29 palestinier under fredagsbönen i Ibrahimi-moskén av den israeliska bosättaren Baruch Goldstein. Sedan dess har Shuahda Street, en gång huvudgatan och det ekonomiska navet i Hebron, varit nästan helt stängt för palestinier. På och runt om Shuhada finns det 23 checkpoints, 100 vägspärrar, 1 800 stängda butiker och mer än 1000 tomma bostäder. Dörrarna till de palestinska affärer och hemmen är förseglade och familjerna som fortfarande bor kvar utsätts ständigt för trakasserier och våld från de israeliska soldater och bosättare som, jämför med palestinierna, kan vandra fritt på hela gatan.
 

 
Vi uppmanar samtliga ledamöter i Sveriges riksdag, särskilt i regeringen, att använda allt sitt inflytande och makt att pressa Israel till att återöppna Shuhada Street och upphöra med deras segregerings politik i staden Hebron (Al-Khalil).
Skriv på namninsamlingen!
 
Open Shuhada Street kampanjen 2018 i Sverige

Sedan 2009 leds kampanjen både lokalt och internationellt av den palestinska organisationen Youth Against Settlements (YAS). Målet är att öppna den betydelsefulla gatan Shuhada i Al-Kahlil (Hebron) och att uppmärksamma de kränkningar och orättvisor som palestinier dagligen utsätts för. Genom denna kampanj hoppas vi kunna övertyga makthavare och allmänheten att pressa Israeliska regeringen att öppna Shuhada, och kräva att dem följer internationell lag och mänskliga rättigheter i hela Palestina.
   Två palestinska YAS-aktivister kommer till Sverige den 26 februari och stannar till 10 mars. De kommer besöka Malmö, Göteborg och Stockholm. Info om offentliga event - kommer om kort.
Malmö/ Lund 26 februari - 1 mars
27 Feb (18:00-21:00) - Offentlig föreläsning: Sofielunds Folkets hus, Malmö. Se Facebook
28 Feb (17:30-20:00) - Smålandsnation, Lund. Se Facebook