2010-04-22

Torgmöte om Afghanistan

Lördagen den 24 april håller Afghanistansolidaritet Skåne appellmöte kl 10-12 med flygbladsutdelning på Mårtenstorget i Lund.
Röda kapellet medverkar med musik mellan appellerna. Parollerna är
"Ta hem soldaterna – öka biståndet till Afghanistan"
och
"USA & Nato ut ur Afghanistan".

Kommunalpolitiskt seminarium

Nu ska vi måla Lund i rött och grönt!
Avstamp inför en högintensiv valrörelse Söndag 25 april kl. 09.45 – 15.00 med Lunchpaus 12.00-12.45 i Demokratisk Vänsters lokal, Magle Lilla Kyrkogata 2:
Syftet med seminariet är bland annat att diskutera fram ett utkast till valplattform för höstens val samt att mejsla ut prioriterade politikområde att driva i valrörelsen och diskutera vårt förhållande till andra partier m m. Och naturligtvis försöka ge svar på de frågor och funderingar som seminariedeltagarna har! Det är önskvärt att deltagarna i förväg läser igenom DV:s valplattform från 2006 års val.
Hör av dej om du vill veta mera om seminariet och om du vill ha en mera detaljerad beskrivning av innehållet!
OBS! Var och en ansvarar för sin egen lunchmat! Det är alltså matsäck eller inköp på stan som gäller.
Alla som vill vara med och utveckla DV:s politik är hjärtligt välkomna att delta i seminariet!

Övertonssång

Konsert fredag 23 april kl 19 på Skissernas Museum i Lund.
Stuart Hinds från Texas en av världens främste övertonssångare kommer till Lund på sin Europaturné.
I konserten medverkar även Iver Livendahl, Kenth Edmark, Gösta Petersen & sånggruppen Volare.
Skånes Övertonssångförening, SONG arrangerar konserten och dess medlemmar medverkar också i programmet som avslutas med en kollektiv vokal improvisation med publiken. Stuart är fenomenal på att sjunga tvåstämmigt dvs att samtidigt själv med rösten gestalta två oberoende melodiska rörelser!
Stuart Hinds hemsida
SONGs hemsida

Vägen ut ur Afghanistan ?

Samtal med Hans Linde om Vänsterpartiet och Afghanistan
Under våren och fram till valet kommer Afghanistansolidaritet i Skåne att ordna en rad möten med röd-gröna politiker om alternativ för annan svensk Afghanistanpolitik efter valet.
Vi har valt att låna rubriken för mötesserien från Pierre Schoris snart utkommande bok, ?Vägen ut ur Afghanistan? (utkommer i slutet av april på Leopard förlag). Schori kommer att tala vid nästa möte i serien, 31 maj i Malmö.
Men först ut är ett samtal med Vänsterpartiets Hans Linde, söndag 25 april, kl 15.00. Mötet hålls i IOGTs lokaler i Lund, Bantorget 5
Arrangörer är ABF och Afghanistansolidaritet i Skåne

Planera din 1:a maj i Lund

Det börjar bli dags att planera dina aktiviteter den första maj. VB vill gärna hjälpa till så vi har sammanställt vad vi hittat så här långt. Anmärkningsvärt är att kalendariet på Socialdemokraternas webb-plats inte förtecknar någon aktivitet söder om Göteborg denna dag, men det brukar vara en demonstration.

Vänsterpartiet
Demonstration, café, fiskdamm och musik. Ett annat Lund är möjligt när Vänsterpartiet firar 1 maj! Vi samlas på Stortorget 14.00. Tal kommer att hållas av bland andra Ali Esbati, Vilma Bolding och Mats Olsson.
Demonstrationen avgår 15.00. Demonstrationens huvudparoll är "Ett annat Lund är möjligt".
Vi är i en valrörelse där vi ska visa att Lund skulle kunna vara en bättre plats att leva på, och att vi kan göra det möjligt. Några exempel på hur vi vill göra detta finns i de övriga parollerna: "Stoppa nedskärningarna!", "Bygg bort bostadsbristen" och "Gratis kollektivtrafik". Vissa saker kan vi ordna så fort valet är vunnet, annat kommer att ta längre tid, men vi vet att det är möjligt och kommer att kämpa för det.
Dagen innehåller flera trevliga aktiviteter för hela familjen. Det ordnas café i Stadshallen, fiskdamm och filmvisning för barnen, musik med mera.Röd Front 1 maj

Öppet möte lör 1 maj 12:00
Plats: Mårtenstorget utanför Konsthallen
Arr: Kommunistiska Partiet, RKU
Talare: Jan Myrdal, Marie Norgren (K) och Nils Littorin (K).
Sedan blir det eftersits på Folkets Hus.


Socialistiska Partiet

Kl 12:00 samlas folk på Lund centralstation som ska åka till Helsingborg och demonstrera mot nazisterna.
Kl. 18.00 SP-Lund informerar om vår klimatkampanj och demonstrerar tillsammans med stadens radikala vänster. Kom och gå med oss och delta i festligheterna! Samling Knut den Stores Torg.


Demokratisk Vänster
Första maj-möte 2010: Rätten till staden och den nyliberala revolutionen – dags för ny politik
Föredrag av Eric Clark professor i kulturgeografi
Röda Kapellet inleder med rödgrön musik Demokratisk Vänsters lokal Magle Lilla Kyrkogata 2 Kl. 14.30

Affisch


Röda Kapellet spelar Allan Edwall
Röda Kapellet ger traditionsenligt konsert i Stadshallens foajé på kvällen den 1 maj.
Den här gången har Joakim Casagrande, tidigare dirigent och lärare på Kulturskolan i Lund arrangerat visor av Allan Edwall speciellt för Röda Kapellet.
Edwall skrev många underfundiga och ironiska visor ur ett tydligt vänsterperspektiv. Visorna ska naturligtvis sjungas, och det är fem manliga röster som ackompanjeras av orkestern. Sångarna är Joakim Casagrande själv samt Bo Förander och Bengt Hall från orkestern. Särskilt inbjudna sångare är Emil Roijer och Johan Teleman. Per Falck dirigerar.
Konserten börjar kl 19. Fri entré.Socialdemokraterna
??????????????????????????????????

Kulturtips

PARADIS
Längtar du efter sol och värme? Längtar du bort? Unna dig en stund i paradiset, Urpremiär den 23 april kl 19 på Bastionen.
Läs mer

The Ukulele Orchestra of Great Britain
På Palladium 23 april kl 19.30 Läs mer

Halvfranska band
Välkommen till en afton i franska toner och färger. En körkonsert med Malmö akademiska kör i Caroli kyrka 24 april kl. 16.00 Läs mer

Oddjob hyllar Clintan
På Babel 24 april kl. 20.00 Läs mer

Plattform 24 april
En mix av flera korta dansstycken av olika koreografer. På Dansstationen, Palladium 24 april kl. 19.30 Läs mer

FEMI KUTI & THE POSITIVE FORCE (Nigeria)
Afrobeat med legenden Fela Kutis son Femi. På KB 26 april kl 20.00. Läs mer

Slim Cessna’s Auto Club (Live)
på Babel 26 april kl. 20.00 Läs mer

W [doubleyou] – UNDERTOW - Granhøj Dans (Danmark)
Sinnlig dansinstallation i grodperspektiv som inte lämnar någon oberörd. På Dansstationen, Palladium 26 och 27 april kl. 18.00 Läs mer

FILM & SAMTAL: BORN IN FLAMES - filmvisning med introduktion av Ingela Brovik
På Biograf Spegeln 27 april kl 19.00.
Läs mer

How about you?
Den franske koreografen Philippe Blanchard är tillbaks med en dansperformance om att finna sig själv genom andra människor. På Inkonst 27 och 28 april kl. 19.00 Läs mer

Matkaravan med Hanna och Linda
med Hanna Tunberg och Linda Dahl
- smaka på våra nya matkulturer. guidade turer runt Möllevångstorget.
Ons 28 apr kl. 16.00 Läs mer

Här och Nu
på Bryggeriteatern, 29 april-29 maj, Sverigepremiär!
Tor 29 apr kl. 19:00 Läs mer

Rabota - Martin Forsberg
Tekokande babushkor och dans med snärtig precision i rysk-svensk dansföreställning, på Dansstationen, Palladium 29 april kl. 19:30 Läs mer

Stanza 29/4
Stanza har bjudit in tre uppmärksammade och högintressanta svenska debutanter samt ett av den unga isländska poesins mest omtalade namn. Plats på scen för Elin Ruuth, Eli Levén, Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Emil Hjörvar Petersen
Tor 29 apr kl. 20:00 Läs mer

Hela kulturcentralens program

Kurs på Kvarnby: Gör din röst hörd!

Hur kan du påverka media?
I tidningar, radio och tv blir vänstern allt osynligare. Vi har överlåtit det mesta av den offentliga debatten till liberala spinndoktorer och tankesmedjor. Under våra politiska aktioner lyssnar journalister och redaktörer i första hand till polisen, och etablismanget. Det har upprättats vänsterreservat på kultursidorna, kulturtidskrifterna är ständigt hotade.
Medieklimatet blir allt mer borgerligt. Politiska och religiösa begrepp som kommunist, muslim och anarkist är brännmärkta genom ett stort antal mediala kampanjer. Det är kampanjer som i första hand riktas mot svaga intressegrupper i förorterna och de mindre partierna.
Vi studerar hur Du kan skriva artiklar och insändare. Vi studerar även hur Du kan starta en webb eller papperstidning. Hur du kan lyfta fram en kulturell händelse ur ditt eget perspektiv. Hur Du kan skriva en debattartikel som kan bli publicerad och diskuterad.
Kort sagt hur kan borgarnas mediala dominans brytas; hur kan vänstern återigen höras i media?

Kursen kommer att bestå av två seminariedagar. Däremellan kommer vi att ha en distansperiod. Under den kommer vi att praktisera det vi lärt oss under det inledande seminariet.
Under uppföljningsseminariet kommer vi även att studera hur vi kan använda oss av webben. Både som kommunikationsverktyg och för att skapa webbmedia såsom radio och video.

Kursperiod: 23/5-6/6 2010
När? Seminarierna är söndagarna den 23/5 och 6/6 mellan kl 10.00 och 16.30
Var? Kvarnby folkhögskola, Industrigatan 4 i Malmö
Hur? Anmälan sker genom att maila
senast den 20/5

Klagevisa över denna torra och kalla vår

En torr och kall vår gör sommaren kort
och vintrens föda fördriver.
Gud hjälpe, som rår, si våren går bort
och liten glädje oss giver.
Sol varma, förbarma!
Hos vädret torrt
nu kölden sommaren river.
Lars Wiwallius, 1605-69

Ett genombrott av Lucifer

Jag läser i Information att danska SF, vänsterpartiets systerparti, ska hålla sitt årliga landsmöte i helgen. Mycket handlar om partiets hållning till EU och euron, men det finns också en annan signifikativ detalj. Årets landsmöte markerar slutet på den epok där partiet höll sina sammankomster i gymnastiksalar, med gemensam inkvartering i klassrum med madrasser och sovsäckar på golvet. Nu är det ett elegant konferenscentrum som gäller och delegaterna bor på ganska dyra hotell.

Är det bra att sova på hårda golv?
Ja, det är tidens gång, och vem är väl jag att missunna folk att sova i ordentliga sängar. Och visst, det finns väl ett inslag av nostalgi om man romantiserar forna dagars mera spartanska förhållanden. SF är med stor sannolikhet ett kommande regeringsparti efter nästa danska val och då får man väl växa in i sin nya roll. Kritiker saknas dock inte: ” i SF er man altid Villy til at ændre holdning” som den Enhedslistan närstående (?) Per Thomsen skrev i Informations webbkommentarer i fjor.
Men jag tycker nog att man ska ha klart för sig att det kan finnas poster på minussidan i denna normalisering. Det betyder också att man träder in i ett etablissemang, ett politkerskrå som många människor känner olust inför. Man gör sig också beroende av vanor och en partiekonomi som kanske inte är så hållbar.

Var är utopisterna?
Nu är detta inte unikt. Jag minns från början av 80-talet när vänsterpartiet höll ett partistyrelsemöte över en helg i Malmö där man inkvarterade sig i Esso motorhotell (som det hette på den tiden) i Malmö. Det var inget vi i Lund tyckte var så häftigt. Och normalisering: hur är det numera med de udda rösterna i Miljöpartiet, huldrorna och de skäggiga med utopiska idéer?
Nej, det finns ingen väg tillbaka, jag är klar över det. Men lite kraft tappar väl ändå de normaliserade partierna?

Hurra! Men nu vinner borgarna av Gr

En gammal bilhatare kan inte annat än glädjas åt den rödgröna uppgörelsen om att hålla folkomröstning om Förbifart Stockholm. Det är naturligtvis både ekonomiskt och miljömässigt vansinne att lägga 28 miljarder på en biltunnel under Mälaren.
Dessutom visar uppgörelsen att de hade fel som förutspådde att Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle få vika sej för Socialdemokraterna i alla avgörande frågor. Man kan åtminstone delvis kompensera litenhet med goda argument och taktisk skicklighet.
Så låt oss hurra och vara glada. En liten tid. För jag tror att tunneln verkligen blir grävd. Jag kan bara se två realistiska scenarier.
A) De rödgröna vinner riksdagsvalet och det blir folkomröstning. I omröstningen vinner tunnelanhängarna som ju backas av både borgare och socialdemokrater. Jag bedömer att miljövännerna får cirka en tredjedel av rösterna, ungefär som i kärnkraftsomröstningen 1980.
B) Borgarna behåller regeringsmakten och det blir ingen folkomröstning. Och även nu blir det tunnel. Detta är den troligaste utgången. Borgarna kommer ideligen att framhålla att Mona Sahlin åter har visat sej som en svag ledare när hon nu viker sej för extremisterna i Mp och V. De kommer att få röster från bilvänliga socialdemokrater och en och annan vänsterpartist. De kommer också att spela på den olust som många känner inför själva folkomröstandet, en institution som inte har någon särskilt vacker historia i Sverige.
En god sak är att hetsen kommer att svetsa samman de rödgröna partierna ytterligare, och att det som i förstone var en överenskommelse mellan partitoppar nu sprids till en samarbetsanda mellan partiernas vanliga medlemmar. Aron Etzler säger kloka saker om den annan i senaste Flamman och även i Lund finns det spirande tecken.
Synd förstås att borgarna ska vinna och att Förbifarten ska byggas. Men jag tvivlar på att det fanns någon annan lösning.

Fortsatt förslumning av parker, fortsatt tillväxt av bilsamhället av Ulf Nymark

Vid Tekniska nämndens sammanträde i veckan antogs förslag till budget 2011 och ekonomisk verksamhetsplan för de kommande tre åren. Den borgerliga majoritetens förslag segrade givetvis. Demokratisk Vänster reserverade sig mot beslutet som bland annat innebär fortsatt eftersatt underhåll av det gröna och prioritering av ”det svarta” – dvs nya trafikplatser och bilvägar. (I normalfallet saknar DV rösträtt i nämnden, men eftersom MP-representanten hade förhinder att delta, fick DV rycka in och tjänstgöra).

DVs yrkanden liksom konsekvenserna av de borgerligas beslut i Tekniska nämnden framgår av vår reservation som nu lämnats in.

Satsning på parker, kollektiv-, och gång- och cykeltrafik
Våra yrkanden i kan sammanfattas i fyra punkter:
1. Satsning på att rusta upp kommunens parker, inklusive tillgänglighetsanpassning av lekplatser. Vårt förslag innebär ett tillskott 9,5 miljoner utöver föreslagen s k ram.
2. Satsning på gång- och cykeltrafikens samt kollektivtrafikens infrastruktur – ca 30 miljoner vill vi under de tre kommande åren ska flyttas över från kapacitetsförbättringar för biltrafiken till de miljö- och klimatvänliga transportsätten, inklusive säkra övergångsställen och cykelöverfarter i markplan.
3. Satsning på vattenanläggningar på Klostergården och S:t Jörgens park.
4. Nej till den ”dolda” generella nedskärningen i form av att nämnden ej fullt ut kompenseras för prisökningar.

Borgarna lågprioriterar parkunderhållet
De borgerligas beslut innebär raka motsatsen till detta. Parkernas förslumning fortsätter och accelererar. Enligt Tekniska förvaltningens egna beräkningar krävs 46 miljoner kronor i tillskott för underhåll av parkerna. Förvaltningen föreslog att nämnden skulle begära ett tillskott på blygsamma 4,5 miljoner för parkunderhåll. Detta prutade de borgerliga ner till en begäran om 2 miljoner. Parkskötseln hamnar långt ner på borgarnas prioriteringslista!

Högst på borgarnas lista: stimulans till biltrafiken
Å andra sidan sett står främjandet av en tillväxt i biltrafiken högt, - ja, allra högst upp - på den borgerliga prioriteringslistan. Inte mindre än fyra nya - stora och dyra - trafikplatser vill borgarna bygga, samt minst tre nya ”GC-tunnlar” och en ”GC-bro” (som rätteligen borde kallas ”biltunnlar” respektive ”bilbro”, eftersom resultatet är att biltrafiken får obehindrad framkomlighet och maximal hastighet). Dessutom anslog man pengar till en ny ”Norra halvring” mellan Brunnshög och Norra Fäladen, även detta i syfte att främja biltrafiken.

Flummiga mål
Vi står givetvis också bakom det förslag till mål för Tekniska nämndens verksamhet som S, DV och V gemensamt utarbetat. Borgarna röstade ner vårt förslag utan någon som helst föregående diskussion. Skillnaden mellan de borgerligas mål och de rödgrönas förslag är skillnaden mellan till intet förpliktande flum-mål och mål avsedda att styra verksamheten, vilket faktiskt är, eller i varje fall borde vara, syftet med att sätta upp mål.
Ulf Nymark, Demokratisk Vänster

De tre i Sankt Lars-parken av Gunnar Stensson

I slutet av 1890-talet hände det sig att August Strindberg, som då bodde i Lund och arbetade med Inferno, kom promenerande längs Svanegatan. Han var ensam och ledsen över sitt förfelade liv.
Då mötte han Carl Fredrik Hill. Det var på eftermiddagen den 30 april. Hill var som vanligt iklädd handskar med ringar utanpå handskarna. De var båda i 50års-åldern.
- Snart är livet förbi, sa Strindberg. Vi blev aldrig annat än fantastiska sluskar. Barnen är rädda för oss. Nyss mötte jag lilla Signe Warholm. Hon sprang när hon såg mig.
- Det är dig folk är rädda för. De tycker du är infernalisk. Mig är Signe inte alls rädd för. Hon bodde på Skomakargatan förr. Vi sågs ofta, sa Hill. Vet du vad, vi tar och går ner till Sankt Lars eftersom vädret är så vackert. Som du vet blev jag intagen just när jag kom hem från Paris.
- Jag skulle gärna flytta in där nu, suckade Strindberg.
Det var fortfarande ganska ljust när de kom in i parken i närheten av järnvägshållplatsen. På avstånd hördes en manskör. ”Vårvindar friska”. Fladdrande eldslågor skymtade borta vid överläkarens villa. Omkring elden var ett hundratal människor församlade.
- Det var en usel brasa, sa Strindberg. Min eld är den största i Sverige.
- Vi håller oss på avstånd, sa Hill. Jag vill inte att nån ska se att jag är här.
De gick genom dungen av höga bokar ner mot Höje å. Kvällsvinden susade i de nyutslagna löven. En skugga, en lång och mager gestalt, skymtade bakom en buske. Strindberg blev rädd.
- Vem där? röt han.
Gestalten närmade sig.
- Det är ju bara Eric Hermelin, utbrast Hill. Tänker du passa på och rymma nu igen, Eric?
- Ja, för helvete, sa Hermelin. Nu går jag till Malmö. Sen tar jag färjan till Köpenhamn. Herrarna vill kanske följa med? Sen super vi skallen av oss. Som du August brukade göra i Berlin.
Herrarna kände varandra. De hade mycket gemensamt. Alla hade de gjort långa resor ut i världen och alla hade de återvänt hem vingbrutna. De var mycket ensamma.
- Hur fördriver du tiden här på Sankt Lars? frågade Strindberg.
- Under min resor i Persien har jag i flera år forskat efter och granskat och undersökt manuskript. Jag har brukat göra utdrag derur och samla ihop de märkligaste ställena. Nu sitter jag här och översätter dem till svenska, svarade Hermelin
De tre herrarna var intresserade av filosofi, religion, mystik, poesi och politik. De slog sig ned vid stranden av Höje å och såg ut över slätten och den mörknande himlen. Hill berättade, att han hade sett näcken där i ån. Inte fan har du sett näcken i den dyrännan, sa Hermelin. Jo, svarade Hill förorättad. Jag har ritat av honom. Han var frusen.
- Nej, nu måste jag ge mig iväg för annars hinner jag inte till Malmö innan det blir ljust, sa Hermelin.
De såg honom försvinna längs landsvägen. Han påminde om en fågelskrämma. Sedan traskade de själva hemåt. Det lilla valborgsmässobålet hade för länge sen slocknat och människorna var inlåsta i de vackra byggnaderna. Överläkaren hade meddelat polisen att Eric Hermelin rymt igen.
Hill och Strindberg vandrade tysta förbi Observatoriet. Plötsligt fick Strindberg ett infall: Ett drömspel, mumlade han. Ett drömspel vore en möjlighet.
Efter att ha tagit farväl vid Strindbergs bostad på Grönegatan vandrade Hill långsamt genom Kattesund, förbi Stortorget till sitt hem på Skomakargatan, där hans systrar oroligt väntade på honom.
Ja, det var också en valborgsmässa, suckade han. Jag önskar jag kunde resa till Persien.
Han tog fram en tuschpenna och fortsatte att utforma de tusen detaljerna i sin palatskomposition. I förgrunden till vänster tecknade han en beslöjad kvinna med ett vattenkrus på huvudet.

Hill och Strindberg dog ungefär samtidigt, 1911 respektive 1912. Dessförinnan var de mycket produktiva. Eric Hermelin upplevde både första och andra världskriget. Han utgav en rad böcker med översättningar av klassisk persisk poesi. En pamflett mot nazismen hörde till det sista han skrev. Han avled 1944.
Också 2010 firas Valborg i Sankt Lars utanför överläkarens villa den 30 april klockan 19.

DV-motion: Pröva möjligheterna att köra stadstrafiken med smidigare, mindre och tystare bussar!

Glädjande nog har utvecklingen av stadstrafiken under senare år på det stora hela taget visat en positiv utveckling: fler resande och tätare mellan avgångarna.
Detta har också inneburit att antalet bussrörelser i stadskärnan har ökat och därmed trängseln på gatorna. Många oskyddade trafikanter i stadskärnan upplever bussarna som en trafiksäkerhetsrisk och en otrivselfaktor. Boende och alla som vistas i stadskärnan utsätts för störande buller.
En högklassig stadstrafik är en viktig välfärds- och miljöfråga. En högklassig stadstrafik måste nå olika centrala målpunkter i stadskärnan. En högklassig stadstrafik måste bedrivas med fordon som är väl anpassade till såväl de resandes som omgivningens krav och behov.
När nu regionbussarna slutar köra genom stadskärnan finns det anledning att se över vad som kan göras för att ytterligare minska de trängsel- och bullerproblem som motortrafiken vållar i stadskärnan. Biltrafiken måste minskas, inte minst den ymnigt förekommande biltrafiken förbi Stortorget. (Se DV:s skrivelse till Tekniska nämnden 2010-04-14!)
Men även beträffande stadstrafiken måste nya grepp prövas. Den s k Centrumutredningen arbetar med planer på att slopa Botulfsplatsen som central mål- och bytespunkt för stadstrafiken i syfte att minska trängsel- och bullereffekter i stadskärnan. Som ett realistiskt och med största sannolikhet mer resandevänligt alternativ till detta menar vi att kommunen seriöst bör överväga möjligheterna att under icke-rusningstid bedriva stadstrafiken med smidigare, mindre och tystare bussar. Detta är naturligtvis ur resandeperspektiv fullt möjligt - halvtomma, eller nästintill tomma stora bussar är en inte helt ovanlig syn under lågtrafiktider.
Givetvis kommer ett system av dubbel fordonsflotta att kosta pengar. Men hur mycket är inte, så vitt vi vet, på ett mer seriöst sätt utrett. Och en högklassig kollektivtrafik som uppfattas som en tillgång för alla lundabor måste få kosta!
Med hänvisning till det ovan anförda föreslår vi kommunfullmäktige att besluta
att utreda förutsättningarna för och konsekvenserna av att under icke-rusningstid köra stadstrafiken med smidigare, mindre och tystare bussar

Sven-Bertil Persson och Ulf Nymark, Demokratisk Vänster

Stärk modersmålsundervisningen!
av Gunnar Stensson

Förstärkt modersmålsundervisning är den faktor som ger störst förutsättningar för skolframgång för elever med annat modersmål än svenska. I Lund är det många elever som direkt berörs, 2637 stycken. Därtill kommer de många som på grund av de orimliga villkoren för deltagande avstått från modersmålsundervisning, trots den stora förlust de därigenom tvingas till.
Just modersmålsundervisningen, den viktigaste faktorn för framgång, har de borgerliga skolpolitikerna nämligen systematiskt underminerat under den gångna mandatperioden.
De har genom en marknadsfundamen- talistisk beställarmodell grundad på skolpengssystemet skapat en oöverblickbar byråkratisk katastrof som lett till orimliga gruppsammansättningar, återkommande lärarbyten för eleverna, osäkra anställningsvillkor för lärarna och merarbete för modersmålslärarna, rektorerna och administratörerna.
De borgerliga skolpolitikerna har minskat undervisningstiden till 40 minuter per vecka, vilket enligt all sakkunskap är fullständigt otillräckligt, i synnerhet som en god del av de 40 minuterna går till nödvändig administration.
Elevernas schema fragmentiseras och lärarna tvingas stressa från skola till skola eftersom de oftast undervisar på minst tio ställen.
Skolpolitikerna har ökat gruppstorleken till i många fall grupper på tjugu personer trots att den inte bör överstiga åtta enligt kommunens egen utredare Anders Jakobsson.
För att uppnå önskad gruppstorlek har de borgerliga skolpolitikerna placerat elever i skilda åldrar och på skilda kunskapsnivåer i samma heterogena grupper med katastrofala följder för undervisningen.
De har marginaliserat lärarkåren genom att flytta den från Källbyskolan i centrum ut till Vipeholm, vilket förlängt resorna till de olika skolenheterna och försvårat möjligheten till kommunikation mellan lärarna inbördes och mellan lärarna och ledningen.
Den borgerliga skolpolitikens egentliga mål beträffande modersmålsundervisningen har varit att spara pengar genom att minska den. De har också lyckats minska den med 12 procent i grundskolan och 17 procent i gymnasieskolan. På elevernas och lärarnas bekostnad.

Nödvändiga reformer
För det första gäller det att lyfta ut modersmålsundervisningens resurser ur skolpengen och ge dem direkt till modersmålsundervisningen (LSM) där kunskapen och överblicken finns. På det sättet blir modersmålsundervisningen en fri nyttighet för skolorna. Redan denna åtgärd höjer kvaliteten och förenklar administrationen.
Den återger också professionen möjligheten att genomföra en gruppindelning som är optimal ur såväl pedagogiskt som logistiskt perspektiv.

För det andra gäller det återgå till den kvalitet beträffande undervisningstiden som rådde före det borgerliga maktövertagandet. Eleverna måste alltså garanteras minst 60 minuters undervisningstid per vecka. För förskolebarnen blir minimitiden 80 minuter, där gäller nämligen särskilt anpassade arbetsmetoder. På gymnasienivå är också 80 minuter nödvändigt för att utveckla språket utöver ren snacknivå till ett kvalificerat kunskapsinstrument.

För det tredje måste eleverna få ökad tillgång till studiehandledning på modersmålet. Skolorna måste därför ges riktade resurser för detta ändamål.

För det fjärde måste målet vara att elever ur språkområden som omfattar färre än fem elever ska ha rätt till modersmålsundervisning.

För det femte har alla förskolebarn med annat modersmål än svenska rätt till modersmålsstöd.

En rödgrön linje om modersmålsundervisningen
Ungefär detta är den rödgröna linje beträffande modersmålsundervisningen som utmejslats vid ett par sammankomster med rödgröna skolpolitiker med utgångspunkt från Anders Jakobssons förtjänstfulla utredning och ett klarsynt förslagsdokument av Olof Norborg.