2014-10-02

La lutte continue – kampen fortsätter av Gunnar Stensson

Henning Kofoed är död. Under 1970- och 80-talen var han tillsammans med kamrater som Boel Berner och Lars Bengtsson aktiv i VPK Lunds Anti-imperialistiska utskott (senare Internationella utskottet), som samlades varje måndag.
   Han tänkte och talade snabbt, alltid med en liten dansk brytning. Han var frispråkig, skeptisk och mycket kunnig. Dumheten och ondskan i världen inte bara upprörde honom; den gjorde honom förvånad. Han blev häpen. Jag brukade ibland tänka på Sören Kierkegaard. Henning var den sortens dansk.
   Han nöjde sig inte med att prata. Utskottet försökte stödja kampen för demokrati och social rättvisa i Afrika, Asien, och kanske i synnerhet Latinamerika, i länder som Chile, Uruguay, Argentina, Brasilien, Nicaragua och Bolivia genom att bjuda in företrädare för motståndsrörelserna och de demokratiska partierna (det fanns många latinamerikanska representanter i Lund på den tiden och vi hade ett gemensamt socialistiskt språk) och hjälpa dem att organisera offentliga seminarier och demonstrationer.
   VPK tillhandahöll banderoller och röda fanor och brukade betala lokalhyran. Henning fanns alltid där och deltog i förberedelser och efterarbete.
Henning fortsatte med solidaritetsarbetet under hela sitt liv. Varje lördag under 2000-talet har man kunnat se honom på Palestinagruppens manifestationer på Stortorget.
   Det politiska tänkandet och arbetet upptog en stor del av hans liv, men det innehöll mycket annat. Henning var passionerad violinist, beläst, intresserad av dramatik och skicklig lärare: han undervisade under många år i bland annat danska på Katedralskolan.
   Vi var sådana att vi sällan pratade med varandra om våra privatliv. Vi hade inte tid. Sista gången jag tillfälligt mötte Henning på Klostergårdens konditori en dag i juli pratade vi om valet. Han förargade sig över de utslätade ståndpunkterna och särskilt över Almedalsveckan.
   Henning är död men han finns kvar i rörelsen. Kampen fortsätter.

Henning Kofoeds jordfästning äger rum i St Olofs kapell fredagen den 10 oktober klockan 14.  Man kan hedra hans minne genom att bidra till Palestinainsamlingen.

Det skrämmande är SD - inte min tröja


 
Rossana Dinamarca är helt klädd i svart vid talmansvalet i Sveriges riksdag. På t-shirten står det ”SD = rasister”.
   – I dag träder 49 sverigedemokrater, rasister, in i riksdagen, och en har möjlighet att bli företrädare för hela Sveriges riksdag i egenskap av andre vice talman. Jag tycker att det är viktigt att visa att det här sker inte i mitt namn, säger hon.
Aftonbladet 2014-09-29

Att min t-shirt har blivit en så stor händelse i media säger något om vår samtid. Det upprörande är inte att jag hade en t-shirt med politiskt budskap. Det upprörande är att Sveriges riksdag stod i akt att välja en Sverigedemokrat och rasist till andre vice talman och därmed representant för hela Sveriges riksdag.
Aftonbladet 2014-10-01
Vill du ha en egen tröja?

EU:s nya skräckkabinett måste stoppas

EU-kommissionens nye ledare, Jean-Claude Juncker, har en föreslagen laguppställning för kommissionen som bäst kan beskrivas som ett skräckkabinett. Alla bör nu uppmana sina parlamentariker att rösta nej till den nya organisationen, skriver Malin Björk (V).

Omöjligt att rösta ja
Som vänsterpartist, feminist, som kämpe för en human flyktingpolitik och en miljö- och klimatpolitik för framtiden är det omöjligt att rösta ja till denna kommission. Junckers skräckkabinett måste stoppas och jag uppmanar alla väljare att skriva till sina parlamentariker för att uppmana dem att också säga nej till denna uppställning.
Malin Björk (V), Europaparlamentariker
Läs hela artikeln i GP

Pusselbitar

Planerar vi för en femte gymnasieskola accepterar vi att gymnasieskolor runt omkring Lund utarmas samtidigt som Lund blir översökt.
Hanna Gunnarson, V

M har gett upp hoppet i Lund.
SDS 29/9

Om alla ska konsumera som svenskarna räcker jorden inte till. Då krävs det 3,7 jordklot.
Living planet, rapport från Världsnaturfonden

Varför ska ett land som är ett av världens skitigaste satsa sina pengar på fler bilar i en redan igenkorkad huvudstad? Det är – just det – bara korkat.
Eva Franchell, Aftonbladet 1/10

Ebola-epidemin kan bli global men måste bekämpas lokalt. Skillnaden mellan hur länderna tar ansvar kan mätas i hur många läkare per miljon invånare de skickar till de drabbade områdena.
    Kuba 50 läkare, USA 10 och Sverige 1.
Professor Rosling, Rapport 2/10

Socialister och borgare i Malmö
Rödgrön politik: ”Vart ska pengarna gå? Till förbättringar i välfärden. Till minskad skolsegregation. Till folkhälsa och sociala investeringar. Till bättre infrastruktur. Till barnkultur. Kort sagt: till byggandet av en hållbar stad, tät och grön och socialt sammanhållen.”
Allianspolitik: ”Hyfsat låg skatt.”
Henrik Bredberg, SDS 2/10

Servicebolaget SJ? av Bengt Hall

Nu är det snart dags igen. Om två veckor sitter jag åter på tåget med ett interrailkort i bagaget. Det är dags för den årliga tågluffningen med Folke. Och hur får man tag på ett interrailkort? För två år sedan gick jag ner till SJ:s butik på stationen. Förutom kortet fick jag råd och hjälp med sovplatser mm. Sedan försvann den möjligheten. Numera är det bara i Sveriges tre största städer man kan få SJ:s personliga service över disk. Jodå, jag vet att man numera också kan köpa inrikes biljetter hos Skånetrafiken, förutom på nätet förstås. I fjor ringde jag till SJ och fixade interrailkortet. I år var det dags igen. Satt en halvtimme i kön innan jag kom fram, bara för att få reda på att numera finns inte denna service längre. Jag hänvisas till en viss privat resebyrå. Tack och lov finns en sådan i Lund så det ordnade sig. Frågan är bara när resten av SJ privatiseras…

En dold resurs av Gunnar Stensson

Grinden till kolonin har hänglås och taggtråd för att hålla de hemlösa på behörigt avstånd.
    ”De kan sätta dem i den nedlagda fångvårdsanstalten i Stångby. Här ska de inte vara i alla fall”, säger kolonins ordförande. Kolonisterna är rädda för dem. De skräpar ner och använder buskarna som toalett. ”Jag tycker inte om att de är här”. Nej, pratat med dem har jag aldrig gjort.
   Cecilia Nebels reportage i Sydsvenskans C-del 27/9 var tankeväckande. Det påminde om forna tiders sagor där stugornas folk är rädda för trollen i skogen. Sådana berättelser hör inte hemma i vår tid utan i ett arkaiskt förflutet, tycker man. Men nu hör de till dagens verklighet.
   Samtidigt blev man påmind om att flera koloniområden i Lund ligger relativt centralt, har vinterbonade stugor och tillgång till el och vatten och toaletter.
   Men de är låsta, inte bara för hemlösa, utan för alla, även om taggtrådsstängsel alltjämt är ovanliga.
   Stugorna i ett eller ett par koloniområden skulle kunna räcka för att ge de hemlösa ett någorlunda rimligt boende när vintern kommer. Många studenter har prövat det.

Suhonen och Thorwaldsson har dubbelfel
av Sven-Hugo Mattsson

För ett par månader sen hade Daniel Suhonen, socialdemokrat, en krönika i Sydsvenskan där han uppmanade F! att dra undan sin kandidatur, de kunde hindra en rödgrön regering. Man undrar när de skulle få komma tillbaka för Suhonen. Jag menar det kan ju se likadant ut nästa val, får man då heller inte vara med frågar man sig. Karl-Petter Thorwaldsson syntes i TV dagarna före valet och uppmanade att inte rösta på F! med samma argument.
   Ur taktisk synpunkt visade det sig att de har fel. F! ställde inte till det, även utan F! hade vi haft samma läge som nu. S och MP hade även utan att F! ställt upp haft samma svaga underlag för att bilda regering. S, MP och V hade oavsett F! inte fått majoritet. Man skall i sammanhanget komma ihåg att SVOMP tilldelades fler av F!´s röster än Alliansen fick eftersom F!´s röster delas ut proportionerligt mellan de partier som kommer in. Man skall också komma ihåg att en del av rösterna för F! med säkerhet kommer från de som annars skulle rösta borgerligt. Ur taktisk synpunkt fick de alltså fel, ut demokratisk synpunkt har de så in i bengen fel. Dubbelfel alltså.

Ur demokratisk synpunkt
har de verkligen fel. F! fick ett mandat i EU-valet, fick 3.1 % i riksdagsvalet och två mandat i Lund och kommer in i några fler fullmäktige. Man har alltså lagt en god grund för kommande valrörelser. Man kommer att få in pengar och blir ett etablerat parti. Vi kan se på de tre partier i riksdagen som kommit in de senaste årtiondena. KD som höll på sen 60-talet innan de 1994 kom in i riksdagen av egen kraft. MP kom väl direkt in vid sitt första val men åkte ur valet efter men har nu en given plats i riksdagen. Samma sak med Sverigedemokraterna men det vill jag inte beskriva. Det finns anledning att tro att F! kan gå samma väg. Kvinnor kommer i framtiden knappast att acceptera den patriarkala ordning vi nu ser. Det har många kvinnor inte heller gjort i dåtiden men nu börjar det bli lite påtagligt hur samhäller ser ut. Det finns många som kan tänka sig rösta på F! och jag tror att dessa i framtiden kommer att våga lägga sin röst på F! eftersom rösten knappast kommer att bli resultatlös.

Socialdemokrater
Både Suhonen och Thorwaldsson är socialdemokrater, T sitter i partistyrelsen. Bättre än att snacka ner F! vore att de i sitt parti jobbade för reformer som gynnar kvinnor. Nu föreslår man en tredje pappamånad, bra. Men det behövs höjda garantipensioner som framförallt skulle gynna kvinnor, den låga garantipensionen är ett verkligt problem med kvinnor som tvingas gå med mössan i hand och leva på bidrag trots att de i de flesta fall har gjort en god samhällsinsats. Lägg förslag så att kvinnor får ut mer i pension jämfört med männen. Siktet måsta ju vara att män och kvinnor får lika mycket i pension. Här finns också ett verkligt problem som tyvärr inte alls syns i valrörelsen. Jag menar varenda dag blir kvinnor lämnade ensamma med riktigt låga pensioner, kom med idéer hur detta skall lösas. Lägg resurser mot våldet i samhället som särskilt i hemmet drabbar kvinnor.
   En annan sak är den höga spärr som finns för att komma in i riksdag och landsting. Med 8 partier i riksdagen och F! på väg är 4-procentspärren lite mossig. När den tillkom fanns bara 5 partier. Jag uppmanar Suhonen och T att verka för att spärrarna sänks. Mitt förslag är två procent i riksdag och landsting och ingen spärr alls i kommunerna.

F! behövs
Så länge som samhället ser ut som det gör, starkt patriarkalt, så kommer F! att behövas. Det behövs en speciell feministisk röst i alla församlingar.

Framgafflat - om cykel och trafik; Tyvärr – många negativa siffror av Ulf Nymark

Negativ utveckling för flygresor
Dessvärre ökar antalet flygresor i landet. Antalet avresande från svenska flygplatser väntas öka med 5 procent under 2014 jämfört med 2013.

Fortsatt negativ utveckling för bilförsäljning
Den negativa trenden på bilmarknaden fortsatte tyvärr i september. Nyregistreringen av personbilar ökade med sju procent jämfört med samma månad förra året. Totalt sett har personbilsregistreringarna ökad med 15 procent under året. Lika illa ser det ut med lastbilar. De nya lastbilarna har ökat med 12 procent jämfört med samma tid under förra året.
 

Miljöbil. Foto: Bernt Wahlgren
 
Så kallade miljöbilar
Nyregistrering av s k miljöbilar ökar också. Men fortfarande är merparten av dessa ”miljöbilar” dieseldrivna!

Negativ utveckling även av tågresorna
Tågen över Öresund till Danmark tappar resenärer. Under året har hittills drygt 165 000 passagerare tappats. Bara under augusti månad reste 40 000 färre passagerare över sundet. En inte alltför djärv gissning är att en stor del av denna minskning förklaras med de ideliga förseningarna och de många inställda avgångarna. I vilken utsträckning dessa uteblivna tågresor ersatts med bilresor återstår att se.

Slut på avspärrning av cykelbana
Cykelbanan längs Ringvägen och Södra vägen (västra och södra sidan) har under ett antal veckor varit avstängd på ca 8 ställen. Hur väghållaren, dvs kommunen, har tänkt sig att cyklisterna skulle ta sig fram är oklart. Endera har kommunen förväntat sig att den laglydige cyklisten ska stiga av fordonet och leda den på gångbanan vid alla dessa avspärrningar, eller så har kommunen tänkt sig att cyklisten ska bryta mot trafikreglerna och cykla på gångbanan. Kommunens bristande hänsyn till cykeltrafiken stimulerar verkligen till trottoar- och gångbanecykling!

Den nya modellen av cykelöverfart
I VB nr 24 berättade jag om de nya typerna av cykelöverfarter som bland annat innebär att korsande fordonstrafik får väjningsplikt. Nu har MP lämnat in en skrivelse till Tekniska nämnden där partiet föreslår att kommunen utarbetar en plan för ett successivt införande av cykelöverfarter i Lunds kommun.

Black power av Gunnar Stensson

Malcolm  X,
av Manning Marable
Leopard förlag, 2014

Biografin handlar om ”mannen bakom myten, som modigt antog utmaningar och förvandlade sig, i försöken att utveckla en vision av en värld utan rasism. Utan att sudda ut hans misstag och motsägelser förkroppsligar Malcolm en slutgiltig måttstock som alla andra amerikaner som strävar efter att axla en ledares mantel måste mätas mot ”, skriver författaren Manning Marable på bokens sista rader, strax före sin egen död. Den handlar om en revolutionär epok i USA:s historia
   Under rubriken X-faktorn kunde man läsa Patrik Svenssons insiktsfulla och detaljerade presentation i Sydsvenskan 13/9.
   Den är värd att läsa - och läsa om. Gör det! Skynda dig sedan att få tag i boken. Själv hade jag turen att hitta den på Klostergårdens bibliotek redan måndagen 15/9.
   VB har varken utrymme, tid eller intellektuell skärpa att skriva en artikel som X-faktorn. Det vore ju också överflödigt.
   Däremot kan vi låta Malcolm X tala, ja just tala. Här hör vi det talade ordet, den muntliga framställningen. Utdragen är hämtade från några av hans viktigaste tal under de sista månaderna av hans liv.

Segregation och rasistiskt våld
”Ett segregerat skolsystem skapar barn som är andliga krymplingar när de lämnar skolan. Men det betyder inte att en skola är segregerad därför att den är helt och hållet svart. En segregerad skola innebär att det är en skola som kontrolleras av folk som inte har det ringaste intresse av den.
- - -
Gå inte ut och skjut folk varenda gång ni och jag läser i tidningen om att de bombar en kyrka och mördar kallblodigt – inte vuxna människor utan fyra små flickor när de bad till den Gud den vite mannen bad dem att tillbe – och ni och jag ser hur staten skickar sitt folk dit ner och inte kan ta reda på vem som gjorde det.”
Ballot or Bullet, 1964

Kampen är internationell
”Men en annan grupp i Amerika, de som är kända som svarta nationalister, de är mer intresserade av mänskliga rättigheter än av medborgerliga rättigheter.
- - -
De betraktar sig som en del av den mörkhyade delen av mänskligheten. De ser striden inte som en kamp på den amerikanska arenan utan med hela världen som bakgrund. Och i detta sammanhang ser de att den mörkhyade mannen räknar många fler än den vite mannen.”
Den svarta revolutionen, 1964

Islam, kolonialism och bilden av Afrika.
”Jag tror på islam. Jag är muslim och det är inget fel med att vara muslim. Det är inget fel med islam som religion. Den lär en bara att tro på Allah. De av er som är kristna tror förmodligen på samma Gud, för jag tror att ni tror på den Gud som skapade universum. Det är samma sak som vi tror på, han som skapade universum – enda skillnaden är att ni kallar honom Gud och vi kallar honom Allah. Judarna kallar honom Jehova. Om ni kunde hebreiska, skulle ni förmodligen kalla honom Jehova också.
- - -
Amerika är ett samhälle där det inte finns något broderskap. Det här samhället kontrolleras först och främst av rasister och segregationister som finns i Washington och befinner sig i maktpositioner. Och från Washington utövar de samma slags brutala förtryck mot mörkhyade människor i Syd- och Nordvietnam, i Kongo och på Kuba och på alla andra ställen i världen där de försöker exploatera och förtrycka folk.
- - -
Se bara vad som händer just nu i och kring Saigon och Hanoi och i Kongo och på andra ställen. Amerikanerna är våldsamma när deras intressen hotas. Men trots allt detta våld som de praktiserar i internationell skala, så förutsätts det att när ni och jag vill ha lite frihet, då ska vi praktisera ickevåld.
- - -
Kolonialmakterna i Europa hade fullständig kontroll över Afrika och de spred en negativ bild av Afrika. De sprider alltid en negativ bild av Afrika: vildar i djungeln, kannibaler, ingen civilisation så vi började avsky den bilden. Vi ville inte att någon skulle börja tala med oss om Afrika, än mindre att de skulle kalla oss afrikaner.
- - -
När er inställning till Afrika blir positiv och när ni förstår mer av Afrika då kommer ni att upptäcka att er inställning till er själva också blir positiv. Och det vet den vite mannen. Och därför försöker han på ett mycket skickligt sätt att få er och mig att hata vår afrikanska identitet, våra afrikanska särdrag.
Nationalism och rasism”, 1965

Texterna är hämtade ur Black Power – svart makt, en samling dokument som Björn Kumm gav ut på bokförlaget Aldus 1967.
   Ett år senare, i februari 1968, kom FNL:s Tet-offensiv, början på slutet av USA:s krig i Vietnam.  I april 1968 mördades Martin Luther King. I maj 1968 mördades Robert Kennedy. Mindre betydelsefull var nog studentrevolten i Paris för att inte tala om kårhusockupationen i Stockholm, men båda inspirerades av den svarta kampen för mänskliga rättigheter i USA och Vietnams kamp mot USA-imperialismen. I augusti 1968 återtog de Gaulle makten i Frankrike. 1968 ställde Black Panther Partys utbildningsminister Eldridge Cleaver upp som presidentkandidat i USA. I november 1968 blev Nixon president.

Några dagar efter sitt sista tal blev Malcolm X mördad under ett möte i Audobon, Broadway, februari 1965. Han blev skjuten inför alla med ett hagelgevär på nära håll. Förövarna var hans fiender i Nation of Islam. FBI gjorde ingenting för att förhindra mordet. Senare samma år utkom ”The Autobiography of Malcolm X” som Alex Haley och Malcolm X arbetat med i flera år. Den fick omedelbart spridning i hela världen.

2014 mördas en obeväpnad svart tonåring av en polis i Ferguson, USA, och svarta reser sig i hela landet. 2014 utbryter ebola-epidemin i Afrika. Ingen bryr sig, förrän ett par vita avlider. 2014 samarbetar Sverige liksom USA och Israel och andra vapenproducenter med Saudiarabien, som sedan decennier systematiskt avrättar folk genom halshuggning. När IS hugger huvudet av ett par amerikaner och en engelsman inleder hela västerlandet inklusive Frankrike, Belgien, Sverige och Danmark bombningar. Vad skulle Malcolm X ha sagt?

En spekulation av Sven-Hugo Mattsson

När jag skriver detta vet jag bara att S och MP har gjort upp om skolpolitiken. Uppgörelsen är nog ganska okontroversiell, även om jag hör Jan Björklund fortsätta sitt korståg mot socialdemokratin som kommunaliserade skolan för många år sedan. Säg att resultaten i skolan nu blir bättre, jag är inte helt säkert på det, då kommer Björklund att slå sig för bröstet och tala om att det är hans reformer som slår ut. Jag vet också att Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för S, blir en av talespersonerna i riksdagen. 
   Detta öppnar för Margot Wahlström som utrikesminister. S tar alltså de tre tyngsta posterna i riksdagen, Stefan Löfven och Magdalena Andersson är redan klara som statsminister och finansminister. Sen tror jag att MP, genom Gustav Fridolin, får utbildningen. Det har spekulerats i att Ibrahim Baylan skulle ta den posten. Men jag tror på Fridolin, det vore märkligt om ett av språkrören i MP inte skulle få den post han vill ha och som är hans gren.
Energipolitiken
   Det blir ingen nerläggning av kärnkraften under mandatperioden. Däremot kommer MP att få löfte om en utredning med syftet att lägga ner reaktorer efterhand. Säkerhetsnormerna kommer att skärpas och därför kommer en del reaktorer inte längre vara ekonomiskt gångbara. Vattenfall kommer inte att få bygga nya reaktorer och ingen annan har muskler att våga. Faktum är ju att kärnkraften är ”stenålder”. Vi har dessutom överskott på el. Det kommer också att bli en ordentlig satsning på förnybart, framförallt för solkraft som verkar komma nu. Med en sådan politik blir Åsa Romson näringsminister.

Trafikpolitiken
MP skall matematiskt ha drygt 5 ministrar, jag tror de får 6. Det blir trots allt MP som får ge sig mest politiskt och kompenseras genom ministerposter. Jag tror därmed att MP tar över de gamla Centerministrarnas roller. Man tar alltså näringen, och därmed Vattenfall, genom Åsa Romson. Infrastrukturminister blir, hoppas jag, Karin Svensson-Smith. Hon fick ett gott stöd genom många kryss. Det blir dock ett ”förbifart Stockholm”. Det blir knappast någon bensinskattehöjning eller ökadkoldioxidskatt. Däremot blir det en kilometerskatt. Däremot blir det en ordentlig satsning på järnväg och riktningen kan knappast vara kontroversiell. I Skåne blir det beslut om en Simrishamnsbana och en tvärbana mellan Lund och Kristianstad. Men jag är inte säker på att det blir statligt stöd till spårvagn i Lund. Det anses nog vara en regional och kommunal satsning, trots Karin.
   MP får också energin och landsbygdsministeriet. Jordbruket och skogen är kanske de viktigaste områdena för att få ner växthusgaserna.

Försvaret, vapenexporten och annat
Här kommer MP inte att få mycket. Man kommer att gå med på mer pengar till försvaret med tanke på en allt oroligare värld. Däremot kommer man att få en utredning om vapenexporten med utgångspunkt att minska densamma.
   Det kommer att bli en tredje pappamånad.
MP driver inte frågan om att ta ner veckoarbetstiden och Löfven kommer att gömma undan frågan med konstaterandet att det är en facklig fråga. Han har väl faktiskt inte helt fel i detta.
   S får igenom att höja inkomstskatter för inkomster över 60.000 i månaden. MP går med på detta med tanke på att man någorlunda måste ha FP och C med på tågsätter. Därför blir det heller ingen höjning av restaurangmomsen men bidragen till unga under 26 år genom arbetsgivaravgiften tas bort. Det ger en hel del pengar. Restaurangnäringen går nu som tåget, se bara i Lund. Det innebär att här skapas jobb och man vågar inte chansa med skattehöjning. Sen tror jag att restaurangnäringen lever sitt eget liv med eller utan momssats. Näringen drivs av att allt fler äter lunch och att många har fått bättre ekonomi.
   RUT och ROT rörs inte alls med tanke på att de trots allt skapar jobb.
   Arbetslöshetsersättningen höjs och pensionärsskatten kommer att sänkas, dock kanske inte så mycket som är lovat med tanke på att S och MP inte får igenom alla sina skattehöjningar.

MP:s vinst
MP får igenom en skol- och tågsatsning, en utredning om kärnkraft och vapenexport. Man får en satsning på förnybar ekonomi. Man får en tredje pappamånad. Man får en minister mer än man genererar. Det är inte dåligt.
   Jag spekulerar. Spekulationerna utgår från vad som sagts i valrörelsen och att man också måste ta hänsyn till FP och Centerpartiet. S, MP, FP och C har en majoritet i riksdagen och därför är det rimligt att också FP och C blir ett underlag för regeringen.
   Men det är spekulationer och det enda säkra är att just detta inte slår in. Men det är roligt att spekulera.  

Rätte Dråparen av vpl batstabstelefonist

I veckan fick vi veta att djuren på jorden, dit vi inte alltid räknar oss halverats i antal, sen 70-talet medan vi själva som ½'t avsöndrade med vissa, alternativt alla privilegier fördubblats - vad nu samband. Nyssnämnda årtionde såg även högkonjunktur i kritiskt och alternativt tänkande samt mångahanda projekt baserade därå, och idealismen flödade. Fanns annat oxå, förstås samt urspårat eller fel från början tillhörigt egna sidan. Nå, så kom 1976 osv. Efter svepande "kontrarevolutionen" roade jag mig under 90- och speciellt 00-talet med att i insändare efterlysa vart befolkningsfrågan tagit vägen, i forskning och offentliga debatten - samt vad gäller operativa åtgärder handskas med artens formidabla kapacitet bli fler och detta trots, eller månne tack vare individuella samt kollektivt organiserade kärleken till dråp, ja artfränder emellan, menas här. Förresten, på tal därom gjordes nånsin försök pröva atombomberiet i Japan rättsligt? Ja, världen är full av dessa outreddheter - nåt säkert bidrar till att vi ff kan räknas till värstingarna i jordiska livets historia och nog intar en tätposition.

Men är nu rubrikens i detta fall mikroskopiske baneman månne på väg. Mellanlandningar i Bryssel - bara Anders Fogh dröjt sig kvar i städbestyren på kontoret samt alla ambassadörer till organisationen ifråga, mangrant bringar hem "Gästen" var en till sitt lilla europeiska och levantiska, sas härbre - jämte Washington! Senare stads övervägande svarta befolkning, på skuggsidan kan ju skonas men i, samt utanför finns många 24-karatiga, övervägande vita och kvalificerat maktstrategiska objekt. Får man be om ett förödande nedslag här - nästan som en WoMD fattie och varför ej, överträffande.

Mitt handskrivna manus havererade redan innan brödtexten, föga märkligt ju. Men kan citera en alt. rubrik, Strykpojken varmed Putin avses och tipsas om Wisemans blog. Även krönikör (se Expr 15/9) nu sen han trätt fram i dessa försvarsvänligare tider. Hör själv dit nåt kanske förvånar - eller ej? Varje land har ett försvar, antingen eget - eller så tar OTAN över och man undrar var Bildt stod vad gällde pacifistiska/antimilitaristiska snudd på 30-talsyran, några år sen. I klartext den dolska strävan föra in landet under amImps fana, bakvägen samman med (s) väl, via nedskärningarna. Tycker V ska yrka på vitbok hur långt processen egentligen gått samt vägen dit, steg för steg. Är sen faktiskt NATOfficerare att se som främmande inkräktare och bitr. kuppmakare så följer ju definitiva rättigheter och rentav plikt, för oss gemena, motsätta oss att säga! Finns farfars mauser kvar i uthuset på landet, kolla skicket och kör en piprens. En förförra seklets prima produkt som kan träffa rätt på km:s håll och tvåbenta granarna från Polen eller Frankrike förväntar sig rimligen blott löspluggar och övningsdomarkort. Men hur då se på exvis Widman, Hultqvisten och ja Bildt, dem de facto uppsagt suveräniteten, utan vårt hörande? Rättens väg eller folkjustis?

Får väl runda av. Gunnar var en makalös stilist där ord blev till kött i en smått magisk process. Sista aktiva åren dock en alltmer korrumperad partifixare och errand boy samt selfstyled ångvält när föga rödgrön rörelse fanns kvar att bjuda motstånd och leverera ideologiska rättesnören. Så har vi de taburettbesatta nyttiga idioterna, alltså mimarna, taktiska fullödingar jämte tunga viftetöser i hejaklacken, som UN mfl. Nysse med excellensposten i en nämnd värd ännu ett partibyte. Man kommer där i tanke om Tomas Peterson, icke alls oäven sociolog, annars en trivialvetenskap - som kvarsatt i åratal i Valnämnden, trots inaktiv. En gång informell sydlig chefsideolog för oss nyss reformerade men numer outgrundligt svarslös kring allt från politik till fotbollsbusar, då i Aktuellt.

I nästa inlägg Fi och Pussy Riots efterlyses att Gudrun med stöttor och inhemska hjälpredor istället för att bränna pengar gör en dock städad räd mot ett antal polska större kyrkor på bästa högmässotid och med banderoller samt flygblad uppmärksammar katolska kyrkans förödande roll för kvinnliga rättigheter i vissa europeiska länder, Irland och Spanien hör dit. Papa Franciskus behöver all draghjälp och Fi nåt djupare att spana efter än egna svenska naveln, annat onämnt pt om Smålands förr o en Grr 12-taggare! Om så blott citat. Red. vet vad åsyftas och så är balansen säkrad. Den med postlådan och Linder citerad i P1:s tidningskrönika, apropå. Polen under kommunismen var ju faktiskt inte blott elände och med provokationerna österut, UM Sikorski nu dock avpolleterad lät ännu grövre än själve Bildt - så kanske grannlandet bringar sig självt till inhibering, än en gång som stat. Noch ist, osv.

Sist med elefanten nu på tal kära Moskvafarare mfl, får vi memoarernas 1:a kapitel i VB? Betänk massdråparen ovan, och blott en av flera kandidater samt sviktande minne, exvis. Vi ej va'me från början o alla än yngre, vill veta om en tid då socialismen stod i sitt flor!