2014-10-02

Suhonen och Thorwaldsson har dubbelfel
av Sven-Hugo Mattsson

För ett par månader sen hade Daniel Suhonen, socialdemokrat, en krönika i Sydsvenskan där han uppmanade F! att dra undan sin kandidatur, de kunde hindra en rödgrön regering. Man undrar när de skulle få komma tillbaka för Suhonen. Jag menar det kan ju se likadant ut nästa val, får man då heller inte vara med frågar man sig. Karl-Petter Thorwaldsson syntes i TV dagarna före valet och uppmanade att inte rösta på F! med samma argument.
   Ur taktisk synpunkt visade det sig att de har fel. F! ställde inte till det, även utan F! hade vi haft samma läge som nu. S och MP hade även utan att F! ställt upp haft samma svaga underlag för att bilda regering. S, MP och V hade oavsett F! inte fått majoritet. Man skall i sammanhanget komma ihåg att SVOMP tilldelades fler av F!´s röster än Alliansen fick eftersom F!´s röster delas ut proportionerligt mellan de partier som kommer in. Man skall också komma ihåg att en del av rösterna för F! med säkerhet kommer från de som annars skulle rösta borgerligt. Ur taktisk synpunkt fick de alltså fel, ut demokratisk synpunkt har de så in i bengen fel. Dubbelfel alltså.

Ur demokratisk synpunkt
har de verkligen fel. F! fick ett mandat i EU-valet, fick 3.1 % i riksdagsvalet och två mandat i Lund och kommer in i några fler fullmäktige. Man har alltså lagt en god grund för kommande valrörelser. Man kommer att få in pengar och blir ett etablerat parti. Vi kan se på de tre partier i riksdagen som kommit in de senaste årtiondena. KD som höll på sen 60-talet innan de 1994 kom in i riksdagen av egen kraft. MP kom väl direkt in vid sitt första val men åkte ur valet efter men har nu en given plats i riksdagen. Samma sak med Sverigedemokraterna men det vill jag inte beskriva. Det finns anledning att tro att F! kan gå samma väg. Kvinnor kommer i framtiden knappast att acceptera den patriarkala ordning vi nu ser. Det har många kvinnor inte heller gjort i dåtiden men nu börjar det bli lite påtagligt hur samhäller ser ut. Det finns många som kan tänka sig rösta på F! och jag tror att dessa i framtiden kommer att våga lägga sin röst på F! eftersom rösten knappast kommer att bli resultatlös.

Socialdemokrater
Både Suhonen och Thorwaldsson är socialdemokrater, T sitter i partistyrelsen. Bättre än att snacka ner F! vore att de i sitt parti jobbade för reformer som gynnar kvinnor. Nu föreslår man en tredje pappamånad, bra. Men det behövs höjda garantipensioner som framförallt skulle gynna kvinnor, den låga garantipensionen är ett verkligt problem med kvinnor som tvingas gå med mössan i hand och leva på bidrag trots att de i de flesta fall har gjort en god samhällsinsats. Lägg förslag så att kvinnor får ut mer i pension jämfört med männen. Siktet måsta ju vara att män och kvinnor får lika mycket i pension. Här finns också ett verkligt problem som tyvärr inte alls syns i valrörelsen. Jag menar varenda dag blir kvinnor lämnade ensamma med riktigt låga pensioner, kom med idéer hur detta skall lösas. Lägg resurser mot våldet i samhället som särskilt i hemmet drabbar kvinnor.
   En annan sak är den höga spärr som finns för att komma in i riksdag och landsting. Med 8 partier i riksdagen och F! på väg är 4-procentspärren lite mossig. När den tillkom fanns bara 5 partier. Jag uppmanar Suhonen och T att verka för att spärrarna sänks. Mitt förslag är två procent i riksdag och landsting och ingen spärr alls i kommunerna.

F! behövs
Så länge som samhället ser ut som det gör, starkt patriarkalt, så kommer F! att behövas. Det behövs en speciell feministisk röst i alla församlingar.

Inga kommentarer: