2018-04-26

Första maj 2018


 
Första maj är en bra dag att ge sig ut på gator och torg! 
Ovan finns ett förslag till aktivitet, det finns ett antal fler att välja på i bladet.
Hoppas något skall passa så vi blir många som sluter upp denna dag.

Svajande vårträd... av Karin S.Svajande vårträd
utanför sovrumsfönstret
Ligg inte där! Kom!
Våren ger nytt mod
till alla som stapplar fram
Ge inte upp nu!

Lördagsmusik

Helgeandskyrkan
28 april kl 17
”Operameditationer”
Martina Björk, piano, orgel och sång

Klosterkyrkan
28 april kl 18
Helgsmål med musik: Skånska kören

Valborg i St Lars-parken


Framför Sankt Lars vårdcentral kl 19!
Röda Kapellet blåser in våren
Lunds allmänna sångförening sjunger de klassiska vårsångerna
Inger Grubelic håller vårtalet
Elever från Klostergårdsskolan säljer korv och läsk.
En värmande brasa tänds
Klostergårdens byalag, Klostergårdsgruppen

Nästa veckas VB

Kommer ut redan på torsdag den 3 maj. Deadline för artiklar blir på onsdagkvällen den 2/5. Hoppas det inte skall hetsa skribenterna altför mycket.
red

Motståndets lilla katekesSkilj dig från mängden
Någon måste. Det är lätt att göra som alla andra. Det kan kännas besvärande att göra eller säga något som sticker av. Men utan det obehaget finns ingen frihet. Kom ihåg Rosa Parks. I det ögonblick du statuerar ett exempel är förlamningen i status quo bruten och andra följer dig i spåren.
 
Timothy Snyder, Om tyranni. Tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet, Bonniers.

Pressgranne

Idag, den 25 april, citerar vi för första gången ett par personer i gratistidningen Metro.

Väljaren Else-Marie Lindén, 64.
”Det fria valet har slagit sönder precis hela skolsystemet. Det slog sönder systemet för skolpengarna och blev jättetokigt. Vi lär känna varandra om vi inte väljer, jag lär känna killen som kommer ha lån hela livet och tjejen som får en miljon bara hon går ut genom skoldörren. Vi lär känna den som invandrat, är utvecklingsstörd, den som är psykiskt störd och den med alkoholiserade föräldrar. Så småningom förstår vi att vi ändå är jättelika. Alla har bekymmer.”
   Else-Marie har arbetat i särskolan hela livet.

Partiledaren Jonas Sjöstedt, V.
Vilken bok är den senaste du läste?
”Håller på med Den svavelgula himlen av Kjell Westö”.
 Vilken person som inte är politiker har du som förebild?
”Rosa Parks”.
(VB presenterade Den svavelgula himlen i höstas. Utmärkt bok om finsk kapitalism – som nu lagt beslag på svenska Nordea. Timothy Snyder påminner liksom Jonas Sjöstedt om Rosa Parks. Se ovan.         

Tiggeriförbud är tyranni av Gunnar Stensson

Nu vill flertalet svenskar ha ett tiggeriförbud. De vill inte se tiggarna. Tiggarna har avhumaniserats. Särskilt i rika områden som Vellinge och Danderyd och Staffanstorp. I Lund vill Sverigedemokraterna förbjuda tiggeri på Stortorget, Clemenstorget och vid stationen.
   Moderaterna har lagt ett lagförslag som kriminaliserar tiggandet. Tiggarna ska bort från våra gator. De ska tvingas att betala böter.
   Det finns undantag från kriminaliseringen. För de rika. Om de någon gång glömt den stinna plånboken efter en festlig kväll på lyxkrogen.
   Moderaterna vill tvinga den underbemannade polisen att jaga tiggare! Den som fångar flest vinner. Men poliserna får mindre tid för den verkliga kriminaliteten.
   Vad ska tiggarna leva på? Några tusen fattiga förlorar plötsligt sin utkomst. De måste ju äta.
   De är romer. Fattigdomen orsakas av sekler av förföljelser. Många är medborgare i Rumänien och Bulgarien. Och EU-medborgare. I EU råder fri rörlighet. Resandefolket romer kommer inte att sluta att resa. De kanske kan bli gårdfarihandlare som judarna i stadsdelen Nöden för drygt hundra år sedan. ”Gårdfarihandlaren” i Klostergårdens centrum påminner om dem.
   Det är tiggerihatarmajoritetens röster Moderaterna fikar efter. I tv-rutan står store Gunnar Strömmer och lille Tomas Tobé bredvid varandra och ler insmickrande medan de presenterar sitt orimliga lagförslag. Helan och Halvan. Men skrattet fastnar i halsen.

Nästa dag kritiserar Ulf Kristersson, M, Annie Lööf för att hon vill att 9000 afghanska barn ska få stanna i Sverige och fortsätta sina studier i gymnasier och grundskolor i stället för att skickas tillbaka till krigets och terrorns Afghanistan.
   Moderatpolitiken är konsekvent. Det gäller att kriminalisera och fördriva så många som möjligt och hålla hårt i plånboken. De är inte ensamma. SD, KD och L tävlar med dem om hatarnas röster. Där finns till och med en del socialdemokrater. Tyranni utövas som vanligt av en majoritet. Detta ger oss anledning att formulera en lundaversion av motståndets lilla katekes.

Låt ingen skrämma dig från medmänsklighet.
Skaffa dig en personlig vän bland tiggarna. Förhör dig om hans eller hennes familj och behov. Se till att regelbundet förse din vän med en rimlig gåva. 20 kronor var dag blir 140 kronor i veckan. Kom ihåg att alltid ha några småmynt i fickan att ge till varje tiggare du möter. Att tigga är en demonstration mot bristerna i samhället. Att ge till tiggaren är att göra motstånd. Minns Vietnam-bössorna 1965 till 1975!

Klassfråga av Sven-Hugo Mattson

Frågan om vår planets uppvärmning är en klassfråga. Ändå talas det inte så mycket om just det. Det är de rikaste människorna och de rikaste länderna som gör av med mest växthusgaser. Det är de rikaste som flyger, som har bil och äter mest kött. Det är främst de fattiga som drabbas av översvämningar, bränder och förödande stormar. De fattigaste har inte samma chanser att komma bort från oväderen. Se New Orleans
   Med detta för ögonen borde vi höja priserna för det som är på väg att föröda vår planet. Mitt förslag är att göra det som avger växthusgaser, flygresorna, bensinen och köttet, dubbelt så dyrt. Säg att vi gör detta inom 7 år så har den enskilde möjlighet att ställa om. Eftersom detta också kommer att drabba de fattigaste kan vi kompensera genom att höja upp grundavdraget. I övrigt skall vi inte skatteväxla.

Tre sätt
Det finns tre sätt att få ner växthusgaserna. Tekniken är en bra grej. Vi ser nu hur bilismen inom några år kan drivas med el istället för med fossil. En varning här är att det är långt mer än bilens avgaser som är farligt. Det krävs mycket energi och användning av farliga saker när bilen tillverkas och skrotas. Bilen kräver asfalt och partiklarna kommer att finnas kvar. För det andra måste den enskilde ta ansvar för sina utsläpp. Här ser jag knappast någon framgång. Jag ser hur vi, även jag själv, lever ungefär som vi gjort. Människor flyger som aldrig förr, vi har ungefär lika många bilar som tidigare och vi färdas i dem som aldrig tidigare. Däremot åt vi mindre kött 2017 än året innan, om än marginellt. Detta är hoppingivande, det är framförallt de unga som i högre utsträckning är vegetarianer och veganer. Enligt uppgift har eleverna på Spyken i Lund två vegetariska dagar i veckan. Det här talar för att vi kommet att äta allt mindre kött i framtiden.

Politiken måste ta ansvar
Det tredje sättet är att politiken tar sitt ansvar, att de som är satta att bestämma vågar ta tag i frågan. Tyvärr ser jag inte heller här någon trend på detta. Det är ju politiken som gör att vi ligger illa till. Det är en majoritet som har sett till att vi bygger mycket mer väg än järnväg, det år politiken som rätt ständigt höjer kollektivtrafiktaxorna. Det är politiken som inte inför köttskatt trots att köttet kräver stora resurser. Jag tycker självklart att vi skall vara aktsamma om den goda jorden, men om vi inte diskuterar köttets enorma behov av jordresurser blir det fel.

Dubbelt så dyrt

Jag är så klart klar över att ingen kommer att höja med de tal jag skriver ovan. Jag bara redovisar vad jag tror är nödvändigt. Eftersom det är de rika som gör av med mest växthusgaser kommer vi att fortsätta skräpa ner. De rika kommer fortsatt att ha råd.
   De pengar vi får in genom höjda priser måste vi använda för att reparera de skador som uppstår och kommer att uppstå. Här måste vi också vara solidariska med de länder som råkar värst ut.

Villamattor eller lite på höjden vid Höje å
av Gunnar StenssonStaffanstorps stadsarkitekt Thomas Lexén vill inte bygga villamattor på åkermarken vid Höje å. Han får mothugg från kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M):
   ”Det är alldeles för tidigt att säga, något sådant ställningstagande har vi inte tagit alls!”
   ”Det är viktigt att man håller lite på de öppna landskapen mellan Staffanstorp och Lund”, tycker oppositionsrådet Pierre Rådström (S). ”Jag tycker att man ska bygga lite på höjden.”
   I måndags hade biblioteksföreningen Klok i Klostergården bjudit in Höje å vattenråds limnolog Jonas Johansson som föreläsare om Höje å.
   Biblioteket var knökfullt. Motståndet mot exploatering av åkermark vid Höje å är massivt.
   I mötet deltog lundapolitikerna Björn Abelsson, S, Karin Svensson Smith, MP, Ulf Nymark, MP, och Helmut Moser, V, liksom representanter för Klostergårdens Byalag, Höjebromöllas odlingslottsförening och motståndsgruppen Mitt Höjeå, med förankring i Flackarp, där opinionen mot både villamattor och ”lite på höjden” är stark.
   Jonas Johanssons föreläsning handlade om Höje å i ett brett miljöfokuserat, samhälleligt och historiskt perspektiv. Den briljanta föreläsningen filmades och filmen finns utlagd på Klostergårdens byalags hemsida. För att finna den behöver man bara googla på ”Klostergårdens byalag Lund”.

Bildspel »
Video, del 1 »
Video, del 2 »

70 år av glädje och förtryck
av Anna Wester & Gunnar Olofsson

I år firar staten Israel 70 år som självständig stat. Glädjen är förstås stor, och festerna många. Samtidigt upplever palestinierna 70-årsminnet av Al-Nakba, katastrofen då 750.000 människor fördrevs från sina hem för att bereda plats för den nya israeliska staten. Och katastrofen har aldrig tagit slut.
I år markeras dessutom drygt 50 år av ockupation av de palestinska områden – Västbanken, Gaza och östra Jerusalem - som enligt FN-beslut (resolution 242 och 338) skall utgöra den av nu 135 länder, inklusive Sverige, erkända palestinska staten. Israel har flyttat in, och fortsätter att flytta in, sina egna medborgare på ockuperad mark – helt emot bland annat 4:e Genèvekonventionen som förbjuder länder att flytta in sina egna medborgare på ockuperat lands territorium. I nuläget bor över 650.000 israeler i illegala bosättningar på beslagtagen palestinsk mark. Murar, stängsel, avspärrningar och otaliga militära posteringar gör vanligt vardagsliv för palestinierna till en mardröm. Varje dag ockuperas mer mark, egendom förstörs och familjer drivs iväg.
   Människor – även barn - som protesterar mot ockupationen arresteras i, ofta nattliga, razzior, döms i summariska militärrättegångar och spärras in långa perioder i fängelser inne i Israel – även detta brott mot 4:e Genèvekonventionen. I nuläget sitter 6.950 palestinier, de allra flesta politiska fångar, i israeliska fängelser. 359 av fångarna är barn, 22 journalister och 10 medlemmar av det demokratiskt valda palestinska parlamentet. 450 fångar sitter i så kallat ”administrativt förvar” på obestämd tid utan rättegång eller dom. 99,7% av alla som åtalas i militärdomstolar döms till fängelse.
 

 
Vid gränsen mellan Gaza och Israel pågår nu ”Återvändandemarschen”. Tusentals människor demonstrerar mot förtryck, ockupation och blockad och rätten att återvända till sin jord enligt FN:s resolution 194. Protesterna har mötts av den israeliska armén med tårgas, gummikulor och skarp ammunition in över gränsen. Hittills har över 30 obeväpnade palestinier dödats av arméns prickskyttar, inklusive flera barn och en journalist. Över 1.000 skadade personer gör att den redan hårt belastade sjukvården i Gaza nu går på knäna. Man klarar helt enkelt inte att ta hand om alla sårade. Läget kan bli ännu värre då protesterna planeras fortsätta fram till Nakba-dagen den 15 maj.
   Sveriges regering har, med sin plats i FN:s säkerhetsråd, ett särskilt ansvar för att frågan nu kommer upp på dagordningen.
 • Initiativ måste tas för att omedelbart sätta stopp för Israels fortsatta dödande av obeväpnade palestinska demonstranter
 • Säkerhetsrådets resolution 2334 (23 december 2016) måste implementeras så att byggandet av illegala israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark upphör
 • Israel måste med sanktioner och ekonomiska och andra påtryckningar förmås avsluta ockupationen och erkänna existensen av en palestinsk stat
 • Allt militärt samarbete med Israel måste upphöra och ett vapenembargo införas

Anna Wester, ordförande i Palestinagrupperna i Sverige
Gunnar Olofsson, styrelsemedlem

Förstelärare, sämstelärare och sistalärare
av Gunnar Stensson

Politikerna tror att lärarna arbetar bättre när löneskillnader och konkurrens mellan lärarna införs. De har skapat ett system som brutit sönder lärarkollegierna, gjort det lönsamt att byta skola och gett nyanställda lärare högre lön än erfarna.
   Skolorna tvingas betala högre lön utan att få mer pengar varför lärartätheten minskar.
   Eleverna blir lidande. De byter ideligen lärare och de lärare som satt i system att höja lönen att flytta tänker mer på pengarna än på eleverna. Hyggligt folk skyr lärarutbildningarna.
   En utmärkt artikel av Emma Leijnse om detta med rubriken ”Lönesatsningarna splittrar lärarkåren” finns att läsa i Sydsvenskan den 26 april.
   Det är Jan Björklunds idéer som förstört den svenska skolan. Hans paroll inför valrörelsen är ”Skolan först”. Akta er för honom!

Första maj i Lund och Malmö

Lund

Vänsterpartiet

Häng med i Lunds största festtåg! På arbetarrörelsens högtidsdag anordnar vi i vanlig ordning stans största demonstration och roligaste folkfest.
   I år går vi under parollen Vi tar kampen för ett jämlikhet och rättvisa. Vi samlas på Stortorget klockan 14.00. Efter demonstrationen kommer Ung Vänster hålla feministiskt självförsvar för de som definierar sig som kvinnor.
Talare:
Hanna Gunnarsson riksdagskandidat Lund
Agneta Leander ledamot i regionfullmäktige
Lucia Tota från Ung Vänster
Albin Roslund från Ung Vänster
 
Socialdemokraterna
 
Demonstrera med Socialdemokraterna i Lund på första maj!
Demonstrationen avgår och avslutas på Stortorget. Årets huvudtalare är justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
Följande hålltider:
Från kl. 10 samlas vi på Stortorget. Här kommer det att finnas möjlighet att köpa fika och tillsammans förbereda sig inför demonstrationen.
Kl. 11 är det avmarsch.
Kl. 11.45 börjar talen.


Kommunistiska Partiet
 
Mårtenstorget kl. 12.00
Tal av Rickard Forslund, Sakarias Klingstedt och Karl Strandberg.

 

Revolutionär 1 maj i Lund

Vi samlas på Knut den Stores torg kl. 13:30. Efter demonstrationen hoppas vi att alla åker med oss för att ansluta till Revolutionär 1 maj-demonstrationen i Malmö som börjar 15.00.
   Vi är revolutionära socialister. Vi vill inte bara ändra partibeteckningen på de som härskar över oss vart fjärde år, vi vill inte endast flytta några ören hit eller dit. Vi vill i grunden omfördela all världens egendom och därigenom krossa klassamhället. Denna kamp också är kampen för kvinnors befrielse, för slutet på rasism och krig. Staten styrs av och upprätthåller den kapitalistiska makten och måste därför krossas för att vi ska kunna skapa ett socialistiskt samhälle. Detta år enas vi under tre viktiga paroller som alla förbinder makten över våra egna vardagar med våra revolutionära strävanden.


Malmö

Vänsterpartiet
 
Århundradets 1 maj med Malmövänstern
Ett samhälle för alla – inte bara de rika Sveriges ekonomi går bra, men det är långt ifrån alla som får ta del av det. Under lång tid har klyftorna ökat vi har blivit ett land där de rikaste drar ifrån oss andra. Trots det står regeringen handfallen. Nu är det nog. Alltför många har fått stå tillbaka under en lång tid. Vi vill skapa en ekonomi som fungerar för alla, ett socialistiskt samhälle där människan går före marknaden. Det är vår tur nu!
Rossana Dinamarca. Röda Rossana har blivit något av en ikon. I år är riksdagens vassaste feministiska och antirasistiska röst är vår huvudtalare.
Mikael WieheI har dragit fulla hus på sin show hela våren, nu tar han sin låtskatt och sitt brinnande patos till sitt älskade Malmö och Slottsparken på 1 maj.
The Bandettes är Malmökvartetten som har tagit världen med storm med sin poppiga solskens-americana.
Röda Kapellet är vänsterns egen blåsorkester som spelar kampmusik längs med vägen.
Vi samlas kl. 11:00 på Möllevångstorget
 
Socialdemokraterna
Årets första maj-tåg startar på Södergatan, mellan Stortorget och Gustav Adolfs torg.
   Samling kl 13.30. Vi går mot Folkets Park kl 14.00. Första maj-firandet i Folkets Park bjuder på aktiviteter för både barn och vuxna.
Tal kl 15.00 av
Joakim Sandell, Socialdemokraterna i Malmö
Elin Kramer, LO
Tiba Awni, SSU
Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande
Magdalena Andersson, finansminister.


Kommunistiska Partiet
 

S:t Knuts Torg kl 15.00.
Tal av
Nils Littorin (K)
Wanda Engqvist (RKU)
Monika Alic’ (sjuksköterska)
Dariush Arjmandi (Nattvandring för trygghet).
   Efter mötet inbjuds alla till fest på Ungdomens hus, med start 16.30. Där bjuds på mer live-musik, dryck och kamratlig stämning.

1 maj - För en ny okorrumperad arbetarrörelse
 

Riv staten - inte strejkrätten!
12:00: Förhäng i Jesusparken
15:00: Demonstration med samling på Möllevångstorget