2013-08-29

Låt oss ses i Karlskrona den 7 september!

Över folkets huvuden har Natoanhängare närmat Sverige till Nato. En majoritet vill att Sverige ska förbli alliansfritt och fredligt, men de som styr har fört oss in i Natoledda krig som i Afghanistan och Libyen och ställt Sverige till förfogande för krigsövningar och vapenutprovning. Det tjänar det dolda syftet att närma oss krigsalliansen för att steget ska bli kort till fullt medlemskap. Med allt vad det skulle innebära av försämrat strategiskt läge, risk att med automatik dras in i krig och i händelse av krig bli nukleärt slagfält. I höst är det dags igen. En stor Natokrigsövning planeras i Östersjön under namnet Northern Coasts. Den 7 september ligger fyrtiotalet krigsfartyg för ankar i Karlskrona. När de 3500 Natosoldaterna intar stadens gator planeras demonstration och protestmöte.
   ”Blekingenätverket för oberoende, fred och alliansfrihet” och ”Växjömedborgare mot Nato”, lokala paraplyorganisationer som Folket i Bild tagit initiativ till, manar alla fredsvänner och antiimperialister att sluta upp bakom parollerna:
 - Nej till Natomedlemskap!
 - Nej till Natos krig!
 - Nato ut ur Sverige!

Samarbeta med andra på din ort för att stärka proteströrelsen! Dags att lyfta Natofrågan! Kom till Karlskrona, Stortorget lördag 7 september kl 13!
   Kontakt i Karlskrona: Ulf Bjerén 0455-17595.
Bertil Egerö

Obamas Sverigebesök

Barack Obama, håll ditt löfte - stäng Guantánamo!
Den amerikanska ambassaden har på sin Facebook-sida den senaste veckan presenterat en bildserie, med platser och sevärdheter president som Barack Obama bör besöka när han kommer till Sverige den 4:e september.
   Vi har som svar gjort en egen bildserie, där vi uppmanar honom att hålla det löfte han gav när han tillträdde som president - att stänga fånglägret på Guantánamo.

Bohuslänsk burka av Asch

"I städerna brukar en del av kvinnfolken, då de går ut på gatan, att hava över sig en svart kåpa, som hängde över huvudet och räckte ner mot midjan; med denna kåpa gömde de så bort ansiktet, att icke mer var öppet än ett litet hål ovanför näsan, därigenom de tittade ut, så att ingen kunde se hur de såg ut i synen eller känna dem igen." Så här skriver Pehr Kalm i sin dagbok från sin bohuslänska resa 1742.
   Något sådant har jag aldrig hört om. Man har sagt mig att kvinnorna här bar svarta kläder och att det inte finns någon färgglad folkdräkt designad under den nationalromantiska eran. Och för detta och mycket annat ges Schartau skulden, men kanske bar han inte skulden till allt elände här på västkusten.

Anna Lindh utlämnar flyktingar till Mubaraks tortyrkammare av Gunnar Stensson

En orkan av ondska svepte över världen efter den 11 september 2001. Världens största terrororganisation, CIA, jagade med stöd av 54 länders regeringar påstådda terrorister. De tiotusentals offren transporterades illegalt i amerikanska flygplan och spärrades in i hemliga fängelser runt om i världen där de torterades och mördades. Vi kommer ihåg Abu Ghraib. Guantanamo existerar fortfarande.
   Den socialdemokratiska svenska regeringen samarbetade genom att utlämna de båda egyptierna Agiza och Alzeri till CIA och Mubarak 18 december 2001. Man var väl medveten om vilka varianter av tortyr som tillämpades i Mubaraks fängelser, förutom primitiva grymheter, elektrisk tortyr av många varianter.
   Vid ett möte på UD den 17 december 2001 hade utrikesminister Anna Lindh tillsammans med statssekreteraren Gun-Britt Andersson och flera höga tjänstemän godkänt att ett hemligt CIA-plan skulle forsla de båda egyptierna till Kairo.
   Följande dag fattades det formella regeringsbeslutet. Ordförande var Göran Persson, föredragande Anna Lindh. Dessutom hade följande statsråd varit närvarande på det skändliga regeringsmötet: Hjelm-Wallén, Winberg, Ulvskog, Sahlin, von Sydow, Pagrotsky, Östros, Messing, Engqvist, Rosengren, Wärnersson, Lejon, Lövdén, Ringholm och Bodström.
   När händelserna avslöjades i Kalla Fakta förekom många undanflykter och rena lögner. Fortfarande är ansvaret inte utrett.
   Journalisten Lena Sundströms nyutkomna bok ”Spår”, Natur och Kultur 2013 är en skakande berättelse om den internationella paranoian åren närmast efter 2001. Subtil teknik och organisation, arméer av experter och tekniker och obegränsade ekonomiska resurser sattes in med det enda syftet: att plåga och slita sönder mänskliga kroppar.
   Nu är Mubarak fri igen. 100 000 har dött i det syriska blodbadet, två miljoner syrier är på flykt, ett fyrtiotal stoppades i natt på Öresundsbron och krigsretoriken flödar.

Till slut
Den 13 september 2003 var politiker och skolledare samlade i en hörsal på Stortorget 1. Skolinspektionen rapporterade om tillståndet i Lunds skolor. Jag var relativt färsk ordförande för Utbildningsnämnden. Vi avslutade den första delen av dragningen ungefär klockan tio. Medan vi drack kaffe kom ett telefonsamtal: Anna Lindh hade avlidit av sina skador.
   Sten-Bertil Ohlsson uppmanade Lunds skolor att flagga på halv stång. Mötet fortsatte. Något helgon var inte Anna Lindh, bara en duktig liten karriärist.

IB-affären 1973 – en historia om dubbelspel, lögn och förräderi av Gunnar Stensson

Jan Guillou stod vid podiet i Akademiska föreningens stora sal. Värd för sammankomsten var Lunds FNL-grupp. Mötet hade inte handlat om vårens och försommarens IB-avslöjande utan varit ett solidaritetsarrangemang för Vietnam.
   Vi hade bland annat genomfört en auktion med skänkta föremål till förmån för Vietnams folk. Allt var sålt till goda priser. Jag Guillou grep ett äpple i en skål som stod framför honom. ”Ge mej ett bud!” ropade han och höll upp det.
   Det kom flera bud. Till slut såldes äpplet för 100 kronor.
   Ett antal säpo-agenter var dolda i auditoriet. Följande natt arresterade de Jan Guillou i den lägenhet där han sov. Det hände för i dagarna 40 år sedan

Sten Andersson och Anders Thunborg i hemliga möten med SUKP:s centralkommitté
I DN 27/8 avslöjas nya uppseendeväckande fakta om IB-affären.
   Socialdemokraterna har hela tiden hävdat att de var ovetande om den olagliga registrering som pågick på varenda större arbetsplats.
   Nu publiceras dokument som visar att Sten Andersson, Anders Thunborg och Pierre Schori hörde till uppgiftslämnarna.
   En uppseendeväckande uppgift är att Sten Andersson och Anders Thunborg i hemlighet sammanträffade med det sovjetiska kommunistpartiets centralkommitté i februari 1965. En anledning till mötet var socialdemokraternas irritation över att C H Hermansson distanserat sig från det ryska kommunistpartiet.
   Syftet var att jävlas med CH Hermansson samtidigt som man försökte påverka den ryska politiken.
   Annars ägnade sig ju IB åt att avslöja svenska vänsteraktivister. Listorna överlämnades till den amerikanska underrättelsetjänsten.

Stig Bergling
IB innebar ett försök att kringgå SÄPO, som socialdemokraterna misstrodde. IB byggdes upp tillsammans med militären. SÄPO skickade kontrollanter för att hålla uppsikt över registreringen.
   En av dessa kontrollanter var Stig Bergling. Till skillnad från FNL:arna och vänsterpartisterna som registrerades var han en verklig spion. Men sådana avslöjade aldrig IB.

Uppgifterna har DN hämtat ur en kommande bok av Olof Frånstedt, tidigare chef för SÄPO:s kontraspionage. Bokens titel är ”Spionjägaren”.

Det viktigaste av Gunnar Stensson

En liten stroke tvingade mig i somras att begränsa mig till att notera bara det viktigaste, utan kommentar. Jag läser i min dagbok:
   4 juli: ”Egyptens valde president har störtats. Militären har tagit över, till demonstranternas jubel.”
   5 juli: ”Varför skulle de egyptiska bönderna rösta på något annat parti än Muslimska brödraskapet?
   8 juli: ”Massaker i Egypten på Mursianhängare.
   Bödelns namn är Abdel Fattah al-Sisi. Han är arméns överbefälhavare.

Demonstranternas jubel?
Ja, armén hade manat till demonstration mot president Mursis påstådda och verkliga maktövergrepp. Den massa som slöt upp på Tahrirtorget var den största i Egyptens historia. Där fanns de oppositionella grupperna med sina mobiltelefoner och sin tillgång till sociala medier.
   De jublade över meddelandet att armén störtat Egyptens valde president Mursi. De jublade över att den majoritet som valt honom nu tvingades bort.
   Svenskspråkiga så kallade oppositionella gladde sig över armékuppen och fortsatte att kritisera de ”ignoranta egyptiska väljarna” och Mursi dagarna efter kuppen.
   Det var måttet på deras respekt för demokrati och yttrandefrihet! 
   Två år tidigare hade en miljon krävt demokrati och frihet, på samma torg. I många fall samma människor som nu ställt sig bakom en militärkupp!
   De opinioner som blixtsnabbt piskas fram av sociala media är ytliga, flyktiga, känslostyrda och ansvarslösa.
   Visst, många av dem som gav röst åt revolten 2011 var säkert seriösa.
   Inte alla jublade över militärkuppen, bara de som syntes och hördes.
   Massakern på tusentals Mursi-anhängare ett par dagar senare – som har fortsatt vecka efter vecka – väcker ingen synlig reaktion bland de egyptiska massorna.
   Cecilia Uddén menade i söndags att vanliga egyptier i stort sett är omedvetna om den. Armén har tagit över radio och tv.

Sociala media i diktaturens tjänst
De krafter som står bakom armén – och Mubaraks trettioåriga diktatur – blev överraskade 2011, överraskade över kraften och snabbheten i internet-mobiliseringen. Tillfälligt besegrades de.
   Men de lärde sig snabbt. De insåg att detta nya kraftfulla verktyg kunde användas i förtryckets tjänst av en regering, armé eller annan organisation med stora resurser.
   Deras försök att göra det blev omedelbart en fullständig triumf!
   Som en symbol för maktövertagandet släppte de härom dagen Mubarak.
   Hittills har oron över internet och demokratin handlat om myndigheternas möjlighet att kontrollera det som sägs på nätet.
   Det som har skett i Egypten är värre. Det visar makthavarnas förmåga att utnyttja nätet för propaganda.

Västmakterna överspelade
Utrikesminister Bildt kallade militärkuppen en militärkupp. USA och EU likaså.
   Det amerikanska stödet till den egyptiska armén, en och en halv miljard om året, ska upphöra liksom EU:s stöd till den egyptiska staten.
   Det svenska biståndet till fristående institutioner i Egypten ska fortsätta.
   Men opinionen är sval, i Sverige som i övriga västländer. ”Vad rör oss Egyptens affärer?” Besserwissrar säger sådant som: ”Demokrati är inte förenligt med islam.”
   De mäktiga muslimska diktaturerna med Saudiarabien och gulfstaterna i spetsen välkomnar kuppen. De har hela tiden bekämpat ”den arabiska våren”.
   ”Jaså, västmakterna tänker stoppa biståndet till Sisi”, myser de, ”värst för dom. Vi kommer att betala mycket mer än de nånsin har gjort både till armén och den egyptiska ekonomin!”
   Israels Netanyahu är lika belåten. ”Fritt fram för nya bosättningar, sen kan den där självgode utrikesminister John Kerry kalla dem olagliga hur mycket han vill! Fredsförhandlingarna med palestinierna är dödfödda!”
   De egyptiska väljarna och det palestinska folket är lika snopna.
   Nånstans i bakgrunden sitter Ryssland och Kina.
   Och nästa vecka kommer president Obama hit. Då får han begrunda sin maktlöshet tillsammans med Fredrik Reinfeldt.