2020-06-04

Snart…


Trots Veckobladets aktningsvärda ålder, vi är på 46:e årgången som bekant, så har vi barnasinnet kvar och insisterar på sommarlov.
   Nästa vecka kommer vi med VB:s sista nummer innan lovet. Sen hoppas vi återkomma den 21:e augusti pigga, glada, utvilade och åsiktsstinna.
red 

Friday for Future alla fredagar
Under Coronapandemin så strejkar vi främst #digital, #flattenthecurve, #climatestrikeonline.
Håll utkik på hemsidan och i gruppen efter ev andra aktiviteter på fredagen. Några personer finns vid lunchtid på plats på Stortorget under behörigt avstånd till varandra.         

Demonstrera på FacebookStödet för George Floyd och avskyn mot hur polisen mördade honom är massivt över hela USA. För oss som skulle vilja deltaga i någon manifestation där men inte kan så återstår att demonstrera i den virtuella världen.
   Ett sätt är att använda Facebook för sin demonstration.

Checka in med protestbilden ovan
Hur?
 1. Spara ner bilden ovan
 2. Gå till din egen sida och gör ett inlägg
 3. Välj ”checka in” och sök efter och välj ”U.S. Embassy in Sweden”
 4. Välj därefter protestbilden genom att klicka på ”foto/video” och välj den bland dina bilder
 5. Skriv #blacklivesmatter och publicera!           

Protestgrupp vill stoppa breddningen av E22

Till minnet av Karin Stensson som avled den 27 maj 2020


Inger och Karin på scen

Jag känner som Hasse Alfredsson då han förlorade sin parhäst Tage Danielsson.
"Åh, vad jag haft roligt med dej"

Karin och jag har i så många år spelat teater, revy, gjort musikprogram och spridit kunskap om Kultur i vården. Hur viktig är inte kultur för människor inom psykiatrin och äldrevården.

Så många kulturnätter vi varit engagerade. Så många resor vi gjort med Samlade krafter, Dårfinkarna, Hircum Pircum och Ros Ris.

Vi har varit arga feminister, gnälliga gubbar, förvirrade tanter, galna aktivister och allvarliga figurer med synpunkter på miljön, politiken och tillståndet i världen.

Karin var motorn som fick mej att våga spela ut, sjunga högt och skriva.

Karin, en aldrig sinande idéspruta, med tankar och idéer kring kommande föreställningar.

Så många minnen.

Egan och Fjärt, med lösnäsor, mustasch och små hattar, utan ölbackar, som hånade samtiden.

Tant Green och Gren-Olle som ville värna miljön och klimatet. Långt före Greta.

Ängla och Vingla som steg ner från himlen och ville förändra världsordningen.

Var några återkommande karaktärer.

När jag var hos Karin några dagar innan hennes liv avslutades. Sa jag att jag saknar min Ängla. Det blev lite skratt och vi sa nästan unisont "så roligt vi haft".

I sorg och glädje, i med och motgång har vi stött och stöttat varandra och våra medaktörer.

Tack min Ängla, Karin.
Inger Grubelic

Sonett
Skelettet stagar kroppen när vi står
men kotorna kan pressas, det är känt.
En blir allt kortare när åren går.
En blir så spänd, en undrar vad som hänt

Var är min raka rygg, min trygga gång?
Var är min böjlighet, mitt andetag?
Var är min glädje och min muntra sång?
Och ändå vet jag. Jag är trots allt jag.

Jag låter inte bara åren gå
Jag fyller dem med ord, här en sonett,
kan ligga skönt, på benen stå och gå,

men ska jag sitta får jag ont, vill dö.
Var dag är ny, men snart blir köttet hö.
och det som återstår är ett defekt skelett.
Karin S.

En avslutande början? av Lars


Utanför vårdcentralen S:t Lars kunde man i lördags plötsligt höra en känd blåsorkester spela Solidaritetslied av Eisler och Glasnostalgia, av Teleman. Det var Röda Kapellet som träffades IRL för första gången på mer än 2 månader. Med ett fysiskt, men inte ett socialt, avståndstagande så spelade vi igenom några av våra klassiska stycken. Det lät bättre än väntat tyckte vi som spelade och några nära och kära som hade kommit för att lyssna höll med. Den efterföljande picknicken, också på distans, blev pricken över i:et.
   Orkesterns längtan efter att åter få ses på söndagskvällarna för att repa och att få spela på Mårtenstorget på lördagarna är stor.
   Vår lilla konsert blev en bra avslutning på den konstiga våren med Coronakletet, men kanske också en början på en framgångsrik höst, i höst.
 


I publikvimlet syntes hornisten
och VB-medarbetaren, Sten H.

Ett annat Amerika

En sådan härskare (Trump) är inte intresserad av att dämpa en politisk och social präriebrand utan att få den att tjäna hans syften, att försvaga och förstöra det Amerika som står i vägen, som först måste undanröjas innan det nya kan träda fram och bli stort och mäktigt. ”Make America great again”. Men ett annat Amerika.
Wilhelm Agrell. Sydsvenskan 4 juni.

Cykelns dag 3 juni

Denna dag kunde man hitta ett inlägg av Karin Svensson Smith på Facebook som fick mig att fundera över relativ hastighet. Allt som oftast upplever man att utvecklingen går fort, t ex när man vill bredda motorvägar.
Ibland går utvecklingen löjligt sakta, att ett förslag till bättre och snabbare cykelväg mellan Lund och Malmö kan fira tioårsjubileum som förslag är obegripligt.
 

Hej!
För snart 10 år sedan var jag med och tog initiativ till snabbcykelväg Malmö-Lund. Jämfört med alla skattemedel som används för att bygga ut E22 och annan infrastruktur för bil är cykelvägar mycket billiga - särskilt med tanke på den samhällsnytta de ger. På cykelns dag vill jag slå ett slag för cykelsatsningar som har en potential att minska biltrafiken.

Demonstrationer idag den 4 juni: Malmö och världen


Cirka 3 000 personer hade anmält på Facebook att de skulle delta i demonstrationen mot polisvåld i kväll. Vid 18-tiden var flera hundra personer på plats på Ribersborgsstranden, ungefär vid hundrastplatsen närmast Västra hamnen.
   Vid 19-tiden har ytterligare demonstranter anslutit. Det skanderas ”black lives matter”, ”enough is enough” och ”inga rasister på våra gator”. Många går ner på knä med höger näve uppsträckt, rapporterar Sydsvenskans Tobias Barkman från platsen.
 

 
Tusentals Hongkong-bor trotsade på torsdagen polisens förbud och hedrade offren för massakern på Himmelska fridens torg 1989. Efter en lugn inledning slog kravallpolis till och grep flera deltagare i stadsdelen Mong Kok.
 

Den farligaste boken av Gunnar Stensson

Sommaren 1994 satt jag på min fars balkong i Klostergården och såg en flock tornseglare blixtsnabbt pila mellan husen. Ibland steg de så högt att de försvann in i den blå kvällshimlen.
   Nu, 2 juni 2020, sitter jag och spanar efter tornseglare på min egen balkong. Jag ser ingen alls. Men igår såg jag faktiskt två, en millisekund innan de dök ner bakom socionomhuset.
   Jag läser om dem i Jonathan Jeppsons bok Åtta steg mot avgrunden. De finns på bokens omslag, svarta, långvingade, tvestjärtade.
   Vi är nära att utrota dem.
   De håller på att försvinna.
   De är bokens symbol för ödeläggelsen av livet på jorden.
 

 

Många vill övertala oss att förneka verkligheten och återgå till det vanliga: tillväxt, konsumtion, marknad. Många vill bli övertalade.
   Denna förnekelse underbyggs av den farligaste bok som skrivits på svenska: Hans Roslings Factfulness. Vår tids rika och mäktiga sprider den. Alla svenska gymnasieelever i årskurs tre fick i höstas möjlighet att ladda ner e-boken gratis. Den har sålts i miljonupplagor. Bill Gates skänkte den till alla studenter som tog examen i amerikanska universitet och högskolor.
   Den är farlig därför att den med hjälp av tillväxtkurvor och utvalda fakta målar en bild som förfalskar verkligheten och fördröjer vår beredskap för den fullständiga omställning av grunderna för våra samhällen som är omedelbart nödvändig för vår överlevnad på jorden.
   Jonathan Jeppson avslöjar Roslings bok i kapitlet Lösningen. Han gör det inte aggressivt utan med sorg. Entreprenörer, politiker, konsumenter, egocentriker har låtit sig invaggas i falska drömmar. Ändå finns verkligheten där. Undertryckt, bortom drömmarna.
   Mina barnbarn och barnbarnsbarn kommer att se den. De kommer att uppleva den. De behöver mod för sitt framtida liv på jorden.

Så här skriver Nina Björk efter att ha läst Åtta steg mot avgrunden:
”Långsamt uppstår en insikt som inte bara säger att det är kört, att människan blev en art som dansade en sommar och sedan var förbi, utan även att vi – på djupet – måste omdefiniera alla värden. Synen på framsteg, utveckling, liv. Och att ett sådant förändrat synsätt likväl är värt noll och intet om vi inte också praktiskt ändrar grunderna för våra samhällen: Arbete i syfte att skapa vinster åt företag så att de kan skapa lönearbeten åt oss så att vi i allt högre takt kan konsumera företagens varor – det är inte det enda möjliga. Det är faktiskt det helt omöjliga.”
Vi måste förändra vår syn på allt vi tagit för givet - Aftonbladet kultur
   I England är antalet tornseglare i fritt fall, skriver Jonathan Jeppsson.

Rapport från riksdagen: Regionala skyddsombud och LSS av Hanna GunnarssonTvå stora frågor har dominerat den här veckan. Dels försämringarna i LAS, där Vänsterpartiet tillsammans med fackföreningarna fortsätter protestera och opinionsbilda, dels de stora demonstrationerna i USA och andra länder mot polisens våld mot svarta. Även i Sverige har stora demonstrationer i Stockholm och Malmö genomförts. För vänsterpartiet är rätten att demonstrera helig, men samtidigt uppmanar vi alla att följa myndigheternas råd om att hålla avstånd. Detta är en svår balansgång, men för att fortsätta minska smittspridningen måste vi undvika stora folksamlingar och protestera mot orättvisor på ett säkert sätt. När det gäller polisens arbete har vi i vår senaste motion om polisen krav om bland annat bättre utbildning och kompetenshöjning för poliser, samt förstärkningar av mångfaldsarbetet. Läs den här

Under veckan har riksdagen fattat ett efterlängtat beslut om att personlig assistans ska ges för grundläggande behoven andning och måltider i form av sondmatning. Detta är något som uppmärksammades i medierna för en tid sedan. Vänsterpartiet ville att utredningen som låg bakom det här förslaget från regeringen skulle innehålla samtliga grundläggande behov, för att personer med funktionsnedsättning ska återfå rätten till ett självständigt liv och fullt deltagande medborgare i samhället.

Vänsterpartiet har den här veckan röstat emot det faktum att arbetsmarknadsutskottet valde att avslå regeringens förslag om att regionala skyddsombud från fackföreningarna skulle få tillträde till fler arbetsplatser. De borgerliga partierna gick emot detta och förslaget blev avslaget. Skyddsombudens arbete är ju otroligt viktigt för en säker arbetsmiljö, och de bör få tillträde till arbetsplatser även där det inte finns några fackföreningsmedlemmar men där det finns ett kollektivavtal. Detta var regeringens förslag, som riksdagen tyvärr röstade emot.
Lyssna gärna på debatten här

Riksdagen har också beslutat att en kommun ska kunna begränsa rätten till hemtjänst för personer som inte är kommuninvånare utan som är på kortare besök (oftast under sommaren). Det var ett förslag från Centerpartiet. V, L, S och MP röstade emot, vi menade att detta måste kunna lösas i dialog mellan kommunerna istället.
   Riksdagen har i veckan också beslutat att det ska vara förbjudet att använda ett fordon som har obetalda felparkeringsavgifter på mer än 5 000 kronor och som inte har betalats inom sex månader. Bakgrunden är problemet med så kallade “bilmålvakter”, där en person står som ägare för väldigt många fordon men inte är den personen som egentligen kör dem. 
Hanna Gunnarsson (v), Riksdagsledamot, Lund   

Finns det inga gränser för vad liberal kan betyda?
av Göran Persson

De senaste turerna inom det politiska parti som kallar sig Liberalerna gör frågan berättigad. I politiken kan det tydligen anses liberalt att lobbygrupper har ett avgörande inflytande över politiken. Inte helt lätt att begripa men ändå ett intet mot vad ordet kan betyda om man går till pressens liberala värld.
   Sydsvenskans politiska hållning kallar man själv för ”Oberoende liberal”. Denna ”politiska färg” skall upprätthållas av ledarredaktionen vars chef är Heidi Avellan. En som ibland skriver på ledarsidan är Mats Skogkär. Att hans åsikter i många frågor är svåra att definiera som liberala är klart för alla som läst honom.
   Denna vecka som varit en svår tid för inte minst liberaler är allt om möjligt obegripligare än vanligt. Det faktum att en svart amerikan återigen mördades av vita amerikanska poliser är svårt att ta in. Att kommentera detta utifrån något som jag skulle kunna definiera som ett liberalt perspektiv på händelsen med något annat än avsky och ett totalt fördömande ter sig svårt.
   Men skam den som ger sig. Mats Skogkärs kommentar kommer inte från Sydsvenskan utan från hans privata twitterkonto. Men så vitt jag vet så är han fortfarande anställd på ledarredaktionen så Heidi måste finna den acceptabel. Läs och begrunda.
 

  Texten kommer härifrån.
 
Kunde ju vara en enstaka förlöpning men icke
I Kristianstad bladet i måndags så ansåg Carolin Dahlman att nedanstående ledare var befogad. Denna tidning är inte ”oberoende liberal” utan bara liberal. Om detta innebär att man är beroende liberal så inställer sig frågan: Beroende av vad?

"Carolin Dahlman: Rasism mot vita är lika illa som rasism mot svarta

Det är väldigt obehagligt när vissa vänder sig mot "vita människor" som en slags hämnd. Rasismen är ju precis lika ful oavsett vilken grupp som drabbas.
Efter att en amerikansk polis orsakat den svarte mannen George Floyds död har många upprörts; jag är liksom många rädd, arg och frustrerad över händelsen. Men att som en slags hämnd vända sig mot vita är extremt osunt."
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Läs hela ledaren här.
   Skulle kunna skriva en egen kommentar om Dahlmans text men det är redan gjort av en av mina vänner på Facebook så det behöver jag inte.

"Idag, just i dag, just denna vecka väljer Carolin Dahlman som tema för sin ledare i Kristianstadsbladet att rasism mot vita är lika illa som rasism mot svarta. En ignorant, skamlig och kränkande text som borde vara saklig grund för avsked."
   Ja detta får vi oss till livs av liberaler när en svart man mördas av vita män. Behövs verkligen ”de riktiga” rasisterna i SD och deras anhang? Jag tycker det räcker och blir över med liberalernas åsikter.
   Ja jag tänker maila Heidi Avelan denna text och fråga om hon verkligen vill ha Mats Skogkär på sin redaktion.
   Enligt vad jag förstår så blandar sig ansvarig utgivare och de andra journalisterna inte i vad "åsiksjournalisterna" sysslar med så länge det inte är direkt brottsligt, så det är Heidi man skall fråga.