2018-06-14

Nu är det sommarlov!


Nu får det vara nog arbetat för ett tag. En badbild har alltid fungerat som en positiv förstärkning inför sommaren. Fast när man läser nedanstående notis så kanske det är slut med det för ganska många människor.
   Ett stort tack till alla skribenter och läsare för den gångna vårterminen. Hoppas ni alla får en bra och vederkvickande sommar. Det kan behövas inför hösten som kan bli en verklig politiskt höst om vi inte kan betvinga den mörka högern. Sommarpolitiken med Almedalen i spetsen får ni följa i andra medier.
   Hösten planerar VB skall börja den 17 augusti, även om vi inte får metorologerna med oss.
red

Lördagsmusik

Klosterkyrkan
Lördag 16 juni kl 18
Helgsmål med musik: Martina Björk, spirituals, sång och piano

”Den stora accelerationen”

Gökotta
Söndagen den 17 juni kl 8.00
Samling utanför Källbybadet

Vi vandrar längs Höje å där näktergalar och gökar redan tystnat men där svalorna flyger. Vi spanar  efter björnbär, hallon, plommon, äpplen, fläder och svarthallon. På andra sidan ån ser vi fälten med korn och vete som mognar för tidigt i hettan.

Byalagsmöte i ABF-lokalen, Sunnanväg,
måndagen den 18 juni klockan 19.30

Tema: Översiktsplanen, vattnet och klimatet.

Tiggeriförbud - nej tack!

I dag den 14 juni klubbade Eskilstunas kommunfullmäktige att det ska införas tillståndsplikt för att få tigga i kommunen. I praktiken kommer det att tjäna som ett förbud. Amnesty är djupt oroat över beslutet, som sannolikt bara kommer att ytterligare försvåra för en av de mest utsatta grupperna. Beslutet motiveras med att det ska skydda utblottade människor, men åtföljs inte av några stöttande åtgärder som skulle kunna leda till en mer hållbar tillvaro. Amnesty uppmanar till aktion mot tiggeriförbud i alla dess former! Klicka här för mer info.
 

 
Förslagen om att införa ett tiggeriförbud blir allt fler och diskuteras allt öppnare nu inför valrörelsen. Flera partier går till val på att de vill införa ett nationellt förbud mot tiggeri. Tongivande röster i andra partier säger detsamma. Och på lokal nivå bubblar det: enligt en undersökning vill en fjärdedel av kommunerna förbjuda tiggeri på något sätt.

Flera av partierna har ännu inte tagit tydligt ställning för tiggeriförbud på nationell nivå. Konkreta förslag om att införa tiggeriförbud har främst drivits av enskilda kommuner. Därför är det viktigt att vi försöker påverka partiernas lokala företrädare. Vi uppmanar nu människor att ta kontakt med ledamöter i sina kommuner  från fyra utvalda partier: Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Anledningen till att vi inte kontaktar Vänsterpartiet och Miljöpartiet är för att de redan är mot ett tiggeriförbud. Anledningen till att vi inte kontaktar Sverigedemokraterna och Moderaterna är för att de redan är för ett tiggeriförbud. Övriga partier går alltså att påverka.          

Kommunfullmäktiges budgetbeslut av Hanna Gunnarsson

Svar till Ulf Nymark i förra veckans Veckobladet
Kommunfullmäktiges budgetmöte är igång, och har i skrivandets stund pågått i 1,5 dagar. Vi har en eftermiddag och en kväll kvar. Jag vill ta tillfällen i akt att, med facit i hand, kort svara på Ulf Nymarks svar på min och Mats Olssons svar på hans första artikel.
   Vänsterpartiet har under årets budgetmöte hela tiden röstat på det bästa förslaget av de olika budgetarna, efter vårt eget förslag har fallit. Så har vi gjort varje år denna mandatperiod, och det är det enda vettiga att göra. Att rösta på ännu sämre förslag är såklart inte bra, och att lägga ner våra röster och inte ta ställning mellan S/Mp och den borgerliga alliansen är inte heller ett arbetssätt vi väljer. Vi har ju en åsikt: Den borgerliga politiken är trots allt sämre än S och Mp:s.
   Socialdemokraterna och miljöpartiets budget innehåller nedskärningar på 93 miljoner. Det är otroligt allvarligt. Det räcker inte att säga att man gör "satsningar" på några miljoner hit och dit när det i varje nämnd först ska göras en nedskärning. För barn- och skolnämnden att först göra nedskärningar på 38 miljoner och sedan få 38 miljoner kronor för "satsningar". Det blir plus/minus 0 i det här fallet. Hur ska en rektor agera i det fallet?
Hanna Gunnarsson (V)
 Antropocen


 

Det måste vara en mänsklig rättighet att slippa utsättas för orättvisorna mot jorden, som alltid innebär orättvisor mot människorna. Det måste vara en mänsklig rättighet att slippa delta i förövandet av dem. Därför är uppgiften att fortsätta att försöka skapa rättvisa och uppgiften att rädda jorden en och densamma – det handlar om att rädda oss själva.
Sverker Sörlin, Antropocen, Weyler

Havsnivån höjs 1 meter om 50 år?

Mellan 1992 och 2012 skedde isavsmältningen i Antarktis i jämn takt. 2700 miljarder ton is försvann. Havsnivåerna höjdes 7,6 millimeter.
   Efter 2012 tredubblades avsmältningen.  2070 kan havsnivån ha stigit 1 meter varav 25 procent kommer från smält is.
   Det skulle kunna leda till en kedjereaktion som kommer västra Antarktis att kollapsa, vilket skulle innebära en havsnivåhöjning på 3,5 meter.
   Uppgifterna kommer från två aktuella rapporter i tidskriften Nature.

Vem bär ansvaret? Forskare påpekar att miljarder av världens fattiga nästan inte har gjort något alls för att överskrida planetens gränser för koldioxid eller utsläpp av fosfor och kväve. Det är världens storkonsumenter, allra mest de allra rikaste som står för den livsstil som hotar planetens gränser.
   90 företag, nästan alla västerländska, svarar för två tredjedelar av mänsklighetens utsläpp av växthusgaser. (Sverker Sörlin).

Notis från Haaretz den 1 juni av Gunnar Stensson

Gideon Levy skriver att världen struntar i palestinierna i Gaza utom när de kämpar mot övermakten. Han skriver att de fördrivits från sina hem för 70 år sedan. Han skriver att Gaza förvandlats till ett fängelse. Han skriver att palestinierna för en vapenlös kamp med bildäck och ballonger och slungor. Han skriver att protesterna har kostat 118 palestinska liv, vilket motsvarar 500 israeliska, om man tar hänsyn till folkmängden.
   Han skriver att palestinierna i Gaza kommer att fortsätta att kämpa. Han skriver att palestinierna har rätten på sin sida.
   Det är text som påminner om profeterna i Gamla Testamentet. Den skulle knappast kunna tryckas i en svensk tidning. Men den finns i Haaretz. Och i kort referat i Veckobladet.

Stå upp mot vargarna i fårakläder! Varför är det ingen som talar ut om sverigedemokraterna och deras budskap? av Staffan Lindberg

Främlingsfientligheten och värnandet av det ”svenska” är en förgörande flirt med människors småskurenhet och själviska instinkter. Det är ett försök att återvända till 1930-talets rasism, som vi nätt och jämnt lyckades värja oss mot på den tiden.
   Många visste om morden på miljontals judar i nazisternas koncentrationsläger, men vågade inte se dem, ville inte veta om dem. Ska vi nu drabbas av samma förnekelse och pest? Som om ”det kan inte hända här och nu. SDs folk är ju så städade och trevliga. Det kan inte hända igen.” Det är bara att se sanningen i vitögat. Det kan hända igen!
   Vi behöver ett ”korståg” mot oanständigheten, mot ondskan i sin moderna skepnad av ”sunt förnuft” och blågula nationaldräkter. En upplysning som kan få folk att lyssna och tänka om.

Sanningen är att vi svenskar är ett uppblandat folk, som hela tiden förnyats genom invandring och dess nya kulturer. Alltifrån valloner för femhundra år sedan till 60-talets sydeuropéer och 90-talets bosnier har den svenska samhällsutvecklingen och ekonomin förstärkts av skickliga och hårt arbetande invandrare, som ibland utbildat om sig här och är viktiga i olika professioner. På 1890-talet kom till exempel skickliga maskinskötare och smeder från Danmark, Tyskland, Polen och Ryssland och förstärkte den svenska industrialiseringen. Utan dem hade allting tagit mycket längre tid. De var judar, de var katoliker, de var ortodoxa kristna. Alla smälte de in här i arbete, facken, egnahemmen och fritiden. Deras barn gifte sig med de infödda.
   Integration av invandrare har alltså nästan alltid varit en svensk modell. När landet stängdes under 1930-talet stod också tiden stilla i arbetslöshet och hopplöshet. Att stänga in sig var i själva verket vägen till undergång, som tack och lov inte varade längre än till att Hitler besegrades.
   Sverigedemokraterna har sina rötter i nazismen. Att de just nu framstår som rumsrena är oanständigt och bryter med det moderna Sveriges traditioner av demokrati och öppenhet.

Gå ut på gator och torg och berätta detta. I vårt land är vi anständiga, inte rasister och främlingsfientliga.
Stå upp demokratiska politiker och engagerade medborgare mot dessa mörkrets ”furstar”. Berätta sanningen om dem, inget annat.

Växande väljaropinion mot Fritt sök i Skåne
av Gunnar Stensson


 
Nu när årets studenter lämnar gymnasierna står det klart för allt fler, att segregationen i Skånes gymnasieskolor ökar och att mindre städers utbildning utarmas av den gymnasiemarknad som infördes 2009 under rubriken ”Fritt sök Skåne”.
   Det visade sig snart att framför allt universitetsstaden Lund tjänade på nyordningen medan gamla gymnasiestäder som Eslöv, Landskrona och Trelleborg blev de stora förlorarna. Där är studentexamen inte vad den var i gamla lyckliga dar.
   Gymnasieskolan Berga i Eslöv minskade från 1750 elever till 600 på några år. Man tvingades lägga ner flera utbildningar, bland annat det naturvetenskapliga gymnasieprogrammet. Elever som ville gå i programmet tvingades söka sig till Lund. Fritt sök ledde till tvånget att lämna hemorten för att få den gymnasieutbildning som funnits att tillgå där i 50 år.
   Läs Sydsvenskans detaljerade redovisning den 11 juni under den missvisande rubriken Så hejdades elevflykten. Elevflykten kan inte hejdas förrän Fritt sök i sin nuvarande form avskaffas.

Lund har tjänat på Fritt sök. Allianspolitikerna myser. Skolmiljonerna från regionens kommuner strömmar in. Skattebetalarna i Eslöv pungade ut med 55 miljoner för att betala skolkostnaderna för sina gymnasister i Lund förra året.
   Av de 5600 eleverna i Lunds gymnasier kommer snart 70 procent från andra kommuner. Lunds kommunala gymnasier är överfyllda. Klasserna är stora vilket ger god ekonomi. Polhemsskolan var för något år sedan Nordeuropas största skola. Nu byggs en till lika stor gymnasieskola, Hedda Andersson-gymnasiet, på en tomt intill och ytterligare en stor gymnasieskola planeras.
 
Överetableringen i Lund leder inte bara till vinst, det börjar också Lundaborna erfara. Det finns en baksida också. Söktrycket leder till att elever från Lund kan tvingas bort.
   Nyligen startades en namninsamling under rubriken Omförhandla fritt sök för mer likvärdig gymnasieskola i Skåne.
   Högpresterande elever från Eslöv slår ut Lundaelever som har betyg i höjd med riksgenomsnittet. Behöriga elever från Lund kan tvingas att gå i Petriskolan i Malmö i stället för i Lunds Polhemsskola.  Pågatågen fylls av gymnasister som dagligen måste ägna timmar åt att resa kors och tvärs, tvingade av ”Fritt sök Skåne”.

Sydsvenskans Andreas Ekström skriver den 10/6 under rubriken ”Söktryck driver på segregationen”: Tro mig: det är bara en tidsfråga innan Lunds högstadieskolor (friskolorna först förstås, det är nästan alltid friskolorna som sätter ”glädjebetyg”) kommer att falla för trycket från en stark föräldraopinion och dela ut högre betyg än vad en del elever egentligen förtjänar.
   Andreas Ekström menar att hela Skåne är på väg att bygga sig ett jätteproblem med dagens Fritt sök. Lösningen är att bygga bättre gymnasieskolor i mindre kommuner. De bättre gymnasieskolorna som fanns där före Fritt sök.
   Men att åter bygga bättre gymnasieskolor i mindre kommuner förutsätter att ”Fritt sök Skåne” ersätts av ett annat system, mer likt det som fungerade före 2009, då t ex Lund förhandlade med grannkommunerna i regionen med målet att säkra ett allsidigt utbud av gymnasieprogram för att ge möjlighet till ett fritt val oavsett studieinriktning. Detta är givetvis det verkliga fria valet.
   Lunds tidigare skoldirektör Sten-Bertil Olsson som har skrivit en doktorsavhandling om Fritt sök konstaterar att det inte är valet av studieinriktning som avgör vart eleverna söker sig utan: ”Ortskvaliteten, skolans rykte och vart kompisarna går. Det är det som avgör helt och hållet. De krafterna insåg man inte särskilt tidigt.”

Bara Vänsterpartiet har konsekvent krävt att Fritt sök ska avskaffas eftersom det behövs gymnasieskolor i hela Skåne. Inför risken att ungdomar i Lund konkurreras ut från hemkommunen tycks nu flera andra partier i Lund kunna ansluta sig
   Det blir intressant att höra debatten om ”Fritt sök Skåne” under valrörelsen. Det är inte bara en lokal fråga utan handlar om det ”fria valet” som i sin nuvarande form inskränker elevernas val av studieinriktning och skadar den svenska skolan.

I skogskanten av Staffan Lindberg

VB planerar en slags löpande tankar om livet efter pensionen av och med Staffan Lindberg.
   Enligt indisk brahmansk livsvisdom är en människas liv idealt indelat i fyra stadier: studierna, familjetiden, i skogskanten och eremitens vandring.
   I skogskanten lämnar man jobb och familj och det världsliga livet. Man har utsikt över öknen och visheten från ett aktivt liv i samhället. Man kan vara vis och bidra med tankar kring det mesta utan att belasta de yngre.
   I skogskanten har man tid att fundera lite. Har man inte den tiden så är man ännu inte färdig för skogskanten, Vanaprastha.
   Indiska gudar och filosofer har dock ifrågasatt det Brahmanska tänkande. Vishnu och Buddha låter förstå att blandningen av världsligt praktiskt och andligt ska finnas med under hela livet. Man kan alltså besöka skogskanten då och då. Författare och konstnärer gör ju dessa resor i sitt värv. Denna frihet är den ”sanna” frälsningen!
 

 
Under radarn i reglernas rike

Aldrig har det funnits så mycket regler för hur vi ska vara och uppträda, lager på lager av traditioner, riksdagsbeslut, regeringsbeslut, byråkratiska beslut, företagsbeslut, marknadens osynliga men påtagliga regler, föreningsregler, eller anständighetsbeteende i det civila samhället, för att inte tala om familjens hemmagjorda regler.
   Allt för att hantera riskerna.
   Vi eller dom som har makten måste numer kontrollera allt. Den ständigt ökande tekniska komplexiteten och sociala möjligheterna. Med ett ”minus” stängs syrgasapparaten av. Alla kan inte få allting. Men vem ska få?
   Vad gör vi? Vi duckar och gör det vi tror inte syns. Byter saker eller arbeten utan skatt och moms. Fiskar i förbjudna vatten på natten. Går mot rött ljus. Fortsätter köra på diesel eller bensin. Flyger och far.
   Blir förälskade på håll, vilket faktiskt kan vara livsfarligt för åtminstone omgivningen om inte för oss själva.
   Är det djungelns lag som gäller i slutändan? Vi är inte onda utan överreglerade. Det riskerar att urholka den moraliska kompassen.            

Gaza blöder ensamt av Gunnar Olofsson

I samband med Israels 70-årsjubileum intervjuas den israeliska krigsmaktens stabschef generallöjtnant Gadi Eizenkot om den aktuella situationen. ”Israels strategiska balans är den bästa någonsin...” förklarar generallöjtnanten. ”Vi har en stark, mäktig, armé med en stor fördel över våra fiender”.

Det är inte tomma ord. Israels armé, rankad som en av de starkaste i världen, har dessa dagar skjutit ihjäl över 60 obeväpnade demonstranter, och skadat och i många fall invalidiserat mer än 13.000 personer vid gränsen mot Gaza. Man bombar utan konsekvenser Syrien till stöd för IS-liknande grupper. Man försöker få kärnenergiavtalet mellan USA, Europa och Iran att i stället övergå i krig. På Västbanken planeras för ytterligare 3.900 illegala bostäder bara för israeliska judar. Mer markstöld och förstörelse av ytterligare palestinsk egendom. Det israeliska parlamentet, Knesset, har avvisat en motion med syftet att göra Israel till ”en stat för alla dess medborgare”. Segregationen och rasismen cementeras, nya diskriminerande lagar införs. I FN ser USA och dess president - som välvilligt givit bort det palestinska östra Jerusalem till Israel - till att genom veton i säkerhetsrådet stoppa all kritik mot den israeliska politiken. Och nyss vann den israeliska sångerskan Netta Barzilai Eurovisionsschlagerfestivalen – vilket gör att nästa års festival kommer att hållas i det ockuperade och våldtagna Jerusalem.

Eizenkot och militären har all anledning att känna sig nöjda. Det mesta tycks gå deras väg. Det ständigt ökade förtrycket belönas av EU och USA med förmånliga handelsavtal och samarbete inom vetenskap, idrott och kultur. Palestinierna kontrolleras med militära undantagslagar, checkpoints, och fängslanden och tortyr av de – även barn - som protesterat mot ockupationen. Murar, stängsel och avspärrningar hindrar varje dag palestinier att nå sina skolor, olivlundar och arbetsplatser. Människor hindras att få den sjukvård de behöver. I Gaza pågår en avspärrning och utsvältning av två miljoner människor i en miljö som enligt FN inom kort kommer att bli obeboelig. Alla protester slås ned med våld. ”Det finns inga oskyldiga i Gaza” förklarar Israels försvarsminister Avigdor Liberman. Och Knesset-ledamoten Avi Dichter förtydligar: Israel ”har tillräckligt med kulor för var och en” som sätter sig upp mot ockupationsmakten. Omvärlden, inklusive Sveriges regering, tiger om övergreppen.

”Var finns Gazas Gandhi” frågar sig västvärldens liberaler som oroar sig mer för det palestinska våldet – grupper av unga arga män som kastat sten och skjutit med slangbellor över gränsen till Israel – än de israeliska militära krypskyttar som med stor precision prickat palestinska män, kvinnor, barn, journalister, läkare och sjukvårdare - ofta långt in på palestinskt område. Alla offer i denna ”konfrontation” finns på den palestinska sidan. Ingen enda israel har ens varit i närheten att bli skadad eller dödad. Varför ställs då inte frågan om våldet till de som faktiskt använt utbrett och systematiskt dödligt våld mot obeväpnade – istället för att lägga skulden på de drabbade? Var finns Israels Gandhi?
   Sanningen är den att det palestinska motståndet mot ockupationen sedan länge är ett icke-våldsmotstånd. Det har inte hindrat situationen från att ständigt gå från dålig till sämre. Palestiniernas vädjanden till oss i väst om hjälp med sanktioner, avinvesteringar och bojkotter för att få slut på ockupationen har i stort sett klingat ohörda. Vad väntar man på? På Västbanken förvärras situationen från dag till dag och utrymmet för den av 135 länder erkända palestinska staten krymper hela tiden. Gaza blöder ensamt i en värld som slutat se palestinierna som människor, och accepterar att de används som levande mål för den israeliska arméns skjutövningar. Vad skall palestinierna göra? Varför stöder inte väst det folkliga palestinska icke-våldsmotståndet, och försöker få slut på ockupationen och blockaden? Vad är alternativet till icke-våld? Och vem är villig att ta ansvar för den utvecklingen?

Dagens ekonomiska utveckling drivs av byggindustrin och dess uppdragsgivare av Staffan Lindberg

Det är lätt och billigt att låna till bostadsbyggande och infrastruktursatsningar. Men vad ger de för framtid?
Behöver Sverige höghastighetståg för att få ner flygresandet och öka antalet korta sammanträden i affärsvärlden. Svaret är att vi kan minska flygresandet genom flera Skype-sammanträden. Det är en skruvad värld som vi nu har med företag och föreningar som ordnar trivselmöten för att få folk att komma till mötena.

Det här handlar inte om anonyma möten på Internet utan om folk som redan känner varandra. Det är framtiden för våra möten, blandningen av lokala relationer och de elektroniska! Att vi ska behöva fortsätta resa som skållade råttor och tillbringa alltmer tid i väntsalar är inte hållbart.

Sverige är för glest befolkat för två linjer med höghastighetståg i Sydsverige. Tätbefolkade europeiska kontinenten passar för snabba tåg som skulle minska bilåkandet.

Vår utveckling bestäms av byggandet och den fart det ger i hela ekonomin: högre sysselsättning, lägre arbetslöshet och lägre kostnader för försörjningsbidrag. Vad det byggda ska användas till verkar ofta vara mindre viktigt.

Det finns också gränser för hur mycket byggande vi kan ha. Och det som byggs ska förebåda framtidens samhälle. Det är därför höghastighetståg kan anses obehövliga. Vore det inte bättre med en rejäl satsning på den kollektivtrafik vi redan har och en utbyggnad av den för att motverka folks beroende av bilen.

En aktiv kollektivtrafikpolitik skulle öka acceptansen för förbud för diesel och bensindrivna bilar inom en snar framtid. En aktiv miljöpolitik skulle leda till en mycket hårdare beskattning av flygresor än idag.

Likaså, hur ska bostadsbyggandet se ut i framtiden? Dyra hyreslägenheter, som de flesta inte har råd med? Som det nu är det genom bostadsbidrag som många har råd att hyra. De nya fina hyresbostäderna är det egentligen bara de besuttna som har råd med. Men med tillräckligt stora bostadsbidrag är de lönsamma för byggarna och bostadsbolagen.

Hellre då bostadsrätter som vanligt folk kan få bistånd till att köpa. Jag menar då inte ungdomar på väg ut och in i jobb. Där behövs allt från studentrum till små lägenheter till överkomliga hyror.

Sänk räntebidraget och skapa en fond för egnahem. Det är den gamla arbetarpolitiken kring ett eget hem som borde komma i förgrunden igen. Det är en omfördelningspolitik som skulle kunna ge de flesta en ekonomisk grundtrygghet.

Men byggstandarden måste förändras. Stora kaklade badrum med klinkers och jacuzzi kan ersättas av mindre med dusch. Simma ska man göra på Kallbadhus. Energiåtgången kan minskas med val av rätt material och ventilation.

70 procent av hushållen består av 1-2 personer. Nu bor många av dem i alldeles för stora lägenheter efter det att barnen flyttat ut. De har inte råd att flytta till något mindre nybyggt och dyrare. Här behövs en helt ny bostadspolitik som frigör de större lägenheterna till dem som behöver dem. Det kan var en ändrad beskattning, det kan vara bidrag till flyttkostnader.

Det kan vara flytt till servicelägenheter i närheten med en garanterad relation till hemtjänsten. Framtidsutsikter till ett anpassat äldreboende i stället för ”stupstocken”. De är långt i från alla som har vuxna barn i sin omedelbara närhet, som kan hjälpa till med det där lilla som behövs för att livet ska flyta på i ”skogskanten”.

Kollektiva utrymmen i bostadshusen, inte minst för ungdomar, är en nödvändig socialpolitik. Beroendet av genomkommersialiserade mötesplatsen måste brytas. Föreningarna som ska stödjas ska inte bara vara idrottsklubbar och tävlingsidrott, som utestänger de flesta ungdomar.

Nu används den etniska blandningen i stadsdelar med hyreslägenheter som motiv för att bygga fler sådana lägenheter. Det anses främja integration. Men denna ytliga definition av integration säger ingenting om välfärden i dessa områden eller den segregerade diskrimineringen som finns där. Folk flyttar in och ut i snabb takt i dessa områden.

Det är ju i dessa områden som de flesta fattiga bor, utan chans till en bättre ekonomisk situation. Att denna fattigdom och segregering skulle brytas genom byggandet av fler hyreslägenheter är inte sant. Det är en struktur som bevarar fattigdomen.

En feministisk vänsterpolitik för jämlikhet!

Inledningsanförande (v) - Hanna Gunnarsson, gruppledare.
Kommunfullmäktiges budgetmöte 2018-06-13

Kära lundabor och kommunfullmäktige!

Vänsterpartiet kommer idag att lägga fram en budget i Lunds kommun som bygger på att stärka välfärden och att förbättra arbetsmiljön för kommunens anställda, framförallt för alla som jobbar inom omsorgen där arbetsbelastningen idag är väldigt hög. En stor del av de som jobbar inom omsorgen är kvinnor. Vänsterpartiets budget är en stark feministiskt budget som omfördelar resurser och utjämnar klyftor i samhället.

Vänsterpartiets budget innehåller rejäla satsningar på välfärden, på det som är grunden i kommunens arbete. Vår budget ger möjligheten att anställa fler i skolan och omsorgen, ge mer tid för varje enskilt barn och äldre, att höja löner, förbättra arbetsmiljön eller sänka arbetstiden. Sådant som gör att välfärden blir starkare och kommunen anställda får en bättre vardag. Vi vet att det behövs, vi ser det i den lundensiska verkligheten varje dag.

I Vänsterpartiets budget finns flera viktiga feministiska satsningar, framförallt att förbättra arbetsmiljön för de anställda, oftast kvinnor, inom äldreomsorgen. Vi går från ord till handling med tre viktiga förbättringar. Den första är att avskaffa de ofrivilliga delade turerna i kommunen. Kommunfullmäktige har redan sagt ja till att avskaffa de delade turerna genom att bifalla en motion från Vänsterpartiet. Den andra är att sänka arbetstiden inom delar av äldreomsorgen till 6 timmar. Detta har provats med goda resultat runt om i landet, i både offentlig och privat verksamhet. Vi tror att detta är framtiden och Vänsterpartiet vill att Lund sällar sig till kommuner som provar detta. Den tredje satsningen är på att jämställa lönerna. Det finns ett lönegap mellan yrken som domineras av kvinnor respektive män med likartad utbildningsnivå. Vi måste aktivt satsa på löneökningar inom de branscher som har lägst löner idag. Dessa arbetsplatser domineras av kvinnor.

För oss i Vänsterpartiet har mandatperiodens slagord varit: Stoppa nedskärningarna i välfärden. I tolv år har vi sett nedskärningar i skolan, äldreomsorgen och det sociala arbetet, en procent på de flesta nämnder varje år, med något litet undantag här och där. Tolv år. Det är två borgerliga mandatperioder och en som har styrts av S och Mp. För Vänsterpartiet är det en omöjlighet att stödja en nedskärningspolitik, oavsett från vilka partier den kommer. I årets budget finns 93 miljoner (!) i dolda nedskärningar, sådana nedskärningar som ligger kvar i nämndernas ramar från förra året. Det räcker inte med att lägga tillbaka delar av nedskärningarna som strösslade satsningar, hur bra de än låter, som S och Mp har gjort. Att först göra generella nedskärningar på nämnderna och sedan lägga tillbaka pengar som namngivna “satsningar”, innebär fortfarande att nämnden måste skära ner, eller i bästa fall står kvar på samma plats och stampar. Vi behöver stoppa nedskärningarna och göra satsningar på välfärden istället. Det går att lägga fram förslag på förändringar och, håll i er, det går att göra satsningar på välfärden om man bara vill.

Vänsterpartiets budget i Lunds kommun är en budget för jämlikhet. En jämlik kommun är en plats där skolan har tillräckligt mycket resurser för att kunna garantera att alla elever når sin fulla potential i skola och har en lugn och utvecklande skoldag, och där alla lärare hinner med sina arbetsuppgifter utan att behöva känna sig stressade. En jämlik äldreomsorg ger varje äldre lundabo ges möjlighet att delta i samhället och utveckla sina intressen på det sätt de vill, och en vardag där de känner sig trygga och nöjda med den hjälp de får. Ett socialt arbete som baseras på jämlikhet garanterar en egen bostad för alla människor och det stöd de behöver för att leva ett värdigt liv. För att Lunds kommun ska vara en jämlik kommun måste nedskärningarna stoppas och riktiga satsningar kunna göras på välfärden.

Vänsterpartiet protesterar å det bestämdaste mot alla försök att ta ut mer pengar ur våra kommunala bolag. De borgerliga partierna har även i år med ett stort extra vinstuttag från vårt kommunala bostadsbolag LKF. LKFs överskott är pengar som kommer direkt från hyresgästernas hyresinbetalningar, och ska gå till renoveringar och upprustningar i LKFs områden. Att ta ut mer pengar ur vårt kommunala bolag är en dubbelbeskattning av oss som bor i hyresrätt. Ett extra vinstuttag drabbar hyresgästerna och gör kommunen mindre jämlik.

Vi i Vänsterpartiet ser nu fram emot fortsättningen på valrörelsen! Att sitta inomhus i två dagar för budgetmöte blir en liten paus från alla möten där ut. Vi är redan igång med att prata om jämlikhet och feminism med lundabor på gator, torg och i bostadsområden. Det är alltid lika roligt och vi är otroligt glada över att möta så många engagerade lundabor. Fortsätt höra av er med krav och funderingar, ställ frågor och jämför de olika svaren ni får, så att ni hittar den politik som ni håller med om mest.

Kommunpolitiken handlar om det som ligger allra närmast människor. Det är i kommunpolitiken som vi kan se de största skillnaderna mellan de politiska partierna och de ideologiska skiljelinjerna i samhället. Det spelar roll vilka partier man röstar på och vilka partier som styr. Vänsterpartiet är i opposition i Lunds kommunpolitik. Vi lägger en egen budget och vi lägger den budget som har det tydligaste vänsteralternativet i Lunds politik. Vi vill att kommunens verksamheter ska styras av lundaborna tillsammans, utan vinstintressen för privata företag och där resurser fördelas efter behov, inte efter plånbokens storlek eller till den som skriker högst.

Lund är en fantastisk stad. Vår stad ska genomsyras av feminism och antirasism, och till och med socialism. Men detta gör vi inte på en dag och inte heller med en enda kommunal budget. Från vänsterpartiets sida lovar vi att vi i alla sammanhang ska arbeta för en starkare välfärd, mer makt och inflytande för lundaborna och en hållbar politik på alla plan - helt enkelt mer vänsterpolitik, varje dag och överallt.