2022-06-16

Nu är det sommarlov

 
Sommarlund på Klostergården 15/6

Så var det dags att önska alla VB:s vänner en glad sommar. Nu tar vi ledigt ett tag efter 21 varierade och intressanta nummer om man nu får säga det själv. De som fr a skall ha tack för detta är de olika skribenterna som skrivit i så olika ämnen under våren.
   Vi kommer tillbaka till hösten om allt går enligt planerna. Nästa nummer kommer den 19 augusti.

För den vidare framtiden är situationen mer osäker. Jag har som tidigare meddelat att detta är mitt sista år som redaktör för VB. Tidningen startades som bekant av VPK 1975. Mycket har hänt sedan dess både politiskt och medialt. VPK har blivit v och det är inte längre politiskt nödvändigt, kanske inte ens önskvärt, att hålla sig med en tidning. Varken i Lund eller i riket som helhet.
   Frågan har ställts till v-lund om att göra något för VB:s framtid. Visst, så klart svarade man och bollade elegant tillbaka till de personer som motionerade om detta till partiets årsmöte. Dessa har efter bästa förmåga använt sina kontaktnät för att hitta intresserade. Enligt vad jag vet så har det inte gett något resultat så här långt.
   De har formulerat en annons efter redaktörer för framtida utgivning som man kan läsa här.
   Hur det än blir med detta sökande efter en framtid så lovar jag att ta hand om hösten om skribenterna och hälsan står oss alla bi.
Göran Persson, red

 


En mer än hundraårig sanning
men vad skall vi göra åt eländet?
Se där, något att fundera på i hängmattan. 

Friday for Future alla fredagar

 

För att följa initiativet startat av Greta Thunberg strejkar vi tillsammans med tusentals människor över hela världen varje fredag.
   Samlade av nätverket “Fridays for Future” (kort FFF) så demonstrerar vi för klimaträttvisa och för att världens makthavare ska ta sitt ansvar i att genomföra den.
   Alla är välkomna att delta och vi är i dagsläget en härlig grupp som ses på Stortorget varje fredag för att strejka och prata klimat.

Stor försäljning av kvalitetsböcker

 

Stor försäljning av kvalitetsböcker på Mårtenstorget nu på lördag den 18 juni, kl 9-14.
   Intäkterna går till politiska fångar och deras familjer i Nicaragua. 20 kr/bok.
Arr: Vänortsföreningen Lund-León.

León är Lunds enda vänort utanför Europa.
Pga det politiska förtrycket är i nuläget alla kontakter med Leóns kommun avbrutna.
Om ni inte har möjlighet att komma, kanske ni vill swisha en summa till Vänortsföreningen Lund-León.
Swish:123 639 8101. Skriv: ”politiska fångar”  

Bygg trädgårdsstad, inte villastad i Brunnshög!

Klostergården är en trädgårdsstad, Lunds vackraste och lyckligaste stadsdel! Här har alla tillgång till natur och trädgård att vistas i och att uppleva ur de höga och låga perspektiv som man får genom fönstren i de ljusa lägenheterna.


Då man ser Klostergårds-kvarteren kommer man osökt att tänka på familjen: far står i öster, mor i norr, pojken och flickan i söder och dessa båda önskebarn håller varandra i händerna, som Martin Tärnfors skrev i Skånska Dagbladet 1964.
   Förebilden är Radburn i New Jersey som uppfördes 1929 av arkitekterna Clarence Stein och Henry Wright. Den staden var en villastad, men i Klostergården byggdes höga hus i rött tegel.
   Husen samlades i elva kvarter och inom varje kvarter finns nu en stor vacker trädgård med träd och lekplatser, blomstrande rabatter och häckar. På den gemensamma gården kan man dricka kaffe eller grilla i avskilda delar. Från balkongerna ser man barnen leka.
   Tack vare den höga bebyggelsen är boendet förtätat och på det sättet fick alla tillgång till den stora parken med träd, kullar och fontän som Montan skapade.


Idag promenerade vi genom parken och gårdarna, från den höga gröna kullen i öster där barnen åker pulka om vintern, genom avskilda parkområden där man inte ens skymtar byggnadernas röda tegel bakom grönskan, över de öppna ängar där barnen lekte när LKGF firade 75-årsdag, via den vackert placerade och utformade fontänen, under de höga björkarna på Blidvädersvägen 6, förbi John Wipps fantasieggande konstverk Bläddran i Virvelvindskvarteret och Jörgen Fogelqvists Singlande slant på Vårvädersvägen 6.


Jörgen Fogelqvists Singlande slant

Dessutom är hela Klostergården omgivet av natur som invånarna ursinnigt försvarar mot exploatering.
   Alla dessa parkområden, alla dessa gemensamma trädgårdar och närheten till omgivande natur har man vunnit genom att bygga högt och tätt. Dessutom har man en vacker kyrka, ett bibliotek, ett centrum och en skola. Snart också en station.
   Kom till Klostergården och se, innan ni bygger en villastad i Brunnshög som moderaterna vill! En villastad kräver stora ytor och privatiserar marken i inhägnade trädgårdar utan insyn. Bygg en trädgårdsstad med höga luftiga hus och gemensamma ytor som i Klostergården!           

De rikas klass-diktatur orsakar internationell katastrof

Den rikaste klassen styr. Rik blir man genom inkomster från aktie- och bostads-spekulatio-ner. Den rikaste gruppen spekulanter i Sverige fick 95 procent av pengarna  under 2020.
 • 87 procent av kapitalinkomsterna går till den översta tiondelen. För-mögenhetsskatten avskaffades 2006.
 • Sverige är nummer tolv på listan över länder med den ojämnaste fördelningen av tillgångar.
 • Enligt Skatteverket äger de 10 procenten rikaste 73 procent av alla tillgångar som finns på ISK-konton.
 • Antalet superrika har stigit snabbt. 2021 var antalet miljardärer 542, enligt boken Girig-Sverige av Andreas Cervenka

Det finns mer koldioxid i atmosfären än på 4 miljoner år. Utsläppen har ökat sedan förra året. I maj slogs utsläppsrekordet för i år. Nuvarande koldioxidnivå har människan aldrig upplevt.
   Ralph Keeling, mannen bakom Keeling-kurvan: Vi rusar fortfarande i toppfart mot en internationell katastrof.
   Det är de rikas klass-diktatursom orsakar katastrofen.
Källor: Aftonbladet 12/6 Rikaste gruppen fick 95 procent av alla pengarna, av Andreas Cervenka.
   Mer koldioxid än på fyra miljoner år. TT i Sydsvenskan 13/6          

Rapport från riksdagen: Riksdagen kämpar på för att höja pensionerna!

Det börjar bli dags att sammanfatta den här mandatperioden, och det kan väl inte göras med andra ord än “speciell”, “unik”, “historisk”. Det har varit ett otroligt stort privilegium att få representera Vänsterpartiet och Skåne läns södra-valkretsen som riksdagsledamot den här mandatperioden! Dessa fyra år har varit väldigt lärorika, otroligt intressanta och roligare än jag trodde. Jag har fått arbeta med de frågor jag ville, passat på att göra många studiebesök, resa till spännande platser både långt bort och nära, och passat på att vara med i nätverk, gå på seminarier, mingla på ambassader och massor med annat skoj! 
   Mandatperioden har verkligen varit historisk. Från den långa regeringsbildningen till att fälla en regering, välja den första kvinnan som statsminister och det stora firandet av 100 år av kvinnlig rösträtt (riksdagen säger 100 år av demokrati, men vi vet ju att Sveriges demokrati inte var fullständig förrän vi avskaffade omyndighetsförklaringen 1989). Det kommer skrivas böcker och forskas om den här mandatperioden (och har redan gjorts, den långa regeringsbildningen beskrivs i en intressant bok som heter “134 dagar”, som rekommenderas!)

Och det är inte slut än…
I skrivandets stund är det två ordinarie arbetsdagar kvar i riksdagen (borträknat fredag och måndag när vi arbetar hemma i valkretsen). Igår avslog riksdagens majoritet bestående av S, V, Mp och C regeringens vårändringsbudget, där förslagen om höjning av pensionerna fanns med. Detta gjorde vi för att det inte hade gått att göra en sen förändring med den kompromiss våra fyra partier gjort om att höja pensionerna.
   Regeringen kommer därför återkomma med en ny vårändringsbudget imorgon fredag, som vi behandlar rekordsnabbt och röstar om på onsdag, mandatperiodens sista planerade omröstning. Denna riksdag sitter dock kvar till 26/9, då de nya riksdagsledamöterna väljs in. (Men vi vill helst inte komma tillbaka och rösta efter midsommar, alla behöver lite ledigt innan valrörelsen drar igång).

Denna veckan har vi röstat om det mycket viktiga ärendet om att Sverige bör kräva förbud mot kärnvapen på svenskt territorium i avtalet med Nato. Miljöpartiet har lagt en särskild motion om detta i riksdagen, men den blev tyvärr avslagen. Det betyder inte att vi kommer sluta kräva detta, och andra saker som att inte ha permanenta Nato-baser i Sverige, i slutförhandlingarna om Sveriges eventuella Nato-medlemskap. Se debatten om denna fråga här. I fredags hölls också en extra utrikespolitisk debatt som finns att se här.
   Vi har också röstat om alla konstitutionsutskottets granskningar av regeringen, infört ordensväsendet på nytt (Vänsterpartiet var emot) och avslutat demokratijubileet med ett seminarium som finns här och invigning av en staty på Riksplan för att hedra de första kvinnorna som valdes in i riksdagen. 

Detta är min sista rapport för denna mandatperiod! Snart väntar lite semester, några dagar på Almedals-veckan och någon gång i början av augusti drar valrörelsen igång igen! Vi ses kanske vid valstugorna på Stortorget! 
Hanna Gunnarsson (v) Riksdagsledamot, Lund

Ditt namn - ett av miljonen!

 

#StopTradewithSettlements

Den kan kännas som en droppe i havet, din namnunderskrift. Men varje signering är
oerhört viktig för att stoppa handeln med de illegala bosättningarna på ockuperat palestinskt område. Om du inte redan har signerat medborgarinitiativet Stop Trade with Settlements så kan du göra det nu.Varför vänta?

Israels bosättningspolitik som är en del av den nu 55-åriga ockupationen, utgör ett av de största hindren för fred. Därför är din namnunderskrift så viktig! När en miljon underskrifter ligger på bordet är EU-kommissionen och parlamentet skyldiga att granska förslaget om förbud mot handel med illegala bosättningar. Det är så vi  som medborgare kan påverka EU:s politik. Och förmå EU att i sin tur påverka Israel.

Kampanjen inleddes på Världsdagen för social rättvisa, den 20 februari, men hamnade snabbt i skymundan av invasionen i Ukraina. Den akuta invasionen fick förstås all medieuppmärksamhet. En långvarig ockupation toppar aldrig nyhetsrapporteringen även om konsekvenserna är förödande för dem som drabbas. Om än i medieskugga har dock inte medborgarinitiativet upphört. Individer, organisationer och fackförbund från hela Europa står enade och uppmanar Europakommissionen att anta ett allmänt förbud mot all handel med bosättningar. Det handlar helt enkelt om att kräva respekt för internationell rätt.

Trots Israels uppenbara brott mot regelverken tillåts europeiska företag, banker och finansinstitut - däribland svenska - att göra lönsamma investeringar i bosättningarna och produkter därifrån säljs också på den europeiska marknaden. Det är viktigt att alla som stödjer verksamheter i de illegala bosättningarna inser allvaret i detta då det kan innebära medhjälp till krigsbrott.

Tillsammans kan vi se till att beslutsfattarna tar sitt ansvar. Blir vi en miljon, kommer vi att göra reell skillnad.

Palestinagruppen i Hässleholm/Kristianstad
Kerstin Dahlberg & Gunnar Neymark
Till namninsamlingen»
 


Same, same but different

Miljöarbete i Lunds nordvästra sovstad av Ellen

 

Man undrar ju hur det går med miljöarbetet i Kävlinge. Det är en kommun som består av två större delar, centralorten Kävlinge och Löddeköpinge.
   I själva Kävlinge satsar man på att bygga bostäder på det gamla slakthusområdet, som ligger precis öster om järnvägen. Det ger möjlighet till tågpendling till andra kommuner med fler arbetstillfällen.
   I Löddeköpinge är det sämre. Dit går inga tåg. Bussarna går i princip bara till Center Syd. Viss trafik finns till Hofterup, åtminstone under skolåret.
   Denna del av kommunen är belastad av motorvägen E6, som är hårt trafikerad. Utsläpp från flygplanen som landar på Kastrup och, Golfbanans alla dieselfordon bidrar också till utsläppen.
   Vad gör man då i Kävlinge för att minska utsläppen? Information från kommunen i Lokaltidningen vecka 20, ger svaret.
   Kävlinge kommun har fått pris för ”Störst förbättring” av Miljöfordon Sverige. Det får man för att kommunen har nått målet för 2030 om 70% minskning av utsläppen för fordonen i kommunens bilflotta. Detta uppnår man genom fler elbilar men också eftersom kommunen har ”ett tydligt miljömål”
   Utvecklingsledaren med fokus på hållbarhetsfrågor arbetar med Kävlinge kommuns hållbarhetsarbete mot de 17 globala målen i Agenda 2030. ”Hållbarhetsfrågan är strategiskt viktig gör Kävlinge kommun” säger utvecklingsledaren.
   Det är bra att kommunen tänker på de fordon de själva äger. Men det är ett väldigt litet bidrag för att klara Agenda 2030-målen. 2020 fanns 17 188 registrerade personbilar i kommunen. En stor del av dessa bilar används till jobbpendling till Lund, Malmö och andra större kommuner.


Enligt ett informationsblad från kommunen görs en stor satsning i Löddeköpinge på ”Malmø Designer Village”. Varför namnet är på engelska, med danskt ö och innehåller Malmö, är oklart. Visionen är ”att bli Skandinaviens främsta outletcenter för design- och märkesvaror.”
   Kommunen förväntar sig att detta skapar tusentals nya arbetstillfällen. Man riktar in sig på besökare från Skåne och Danmark och räknar med upp till 1 miljon besökare per år. Eftersom det inte finns andra kommunikationer kan man förvänta sig kraftigt ökad biltrafik till Löddeköpinge.
   Det är tur att kommunen räknar med att kommunens egen bilflotta är till 90% fossilfri 2022.

Förtrycket i Nicaragua accelererar i rasande takt av Margareta Nordh

Politiska fångar
Sedan undertecknad skrev om den politiska utvecklingen i Nica-ragua, (se Vecko-bladet nr 31-2021 och nr 2-2022, där för-vandlingen av den forne revolutions-hjälten, Daniel Ortega, till diktator beskrivs) har rättsvidriga rättegångar hållits mot de politiska fångarna, som nu uppgår till 190.
   Bland dessa finns flera forna partikamrater i Ortegas regering under 1980-talet, sju potentiella presidentkandidater till valet i nov 2021, journalister, människorättsförsvarare, bondeledare, kvinnokämpar, studentledare och försvarare av ursprungsbefolkningen.
   De utgör kärnan av oppositionen mot Ortega/Murillo-regimen och har dömts till mellan 8-13 års fängelse. Med stöd av nystiftade lagar åtalas de flesta för omstörtande verksamhet och för hot med landets suveränitet samt för penningtvätt och terrorism.
   I skrivande stund har minst 200.000 nicaraguaner har flytt undan förföljelse och förtryck, främst till Costa Rica. 

       

Hugo Torres är död
Den 12 februari i år kom beskedet att Hugo Torres hade avlidit i fängelset, vilket skapade stor förstämning i Nicaragua och uppmärksammades i pressen runt om i världen. Han var överste under revolutionsåren och en legendarisk revolutionshjälte. 1994 lyckades Torres med risk för eget liv rädda Ortega ur Somozas fängelse.

Över 400 ideella föreningar, NGOs, har stängts av Ortega/Murillo-regimen
I ett fattigt land som Nicaragua har en stor del av social och medicinsk hjälp förmedlats av inhemska och utländska humanitära hjälporganisationer och stiftelser. Nu sker en nedmontering av allt fler NGOs. Av någon anledning ser Ortega dessa som ett hot istället för en tillgång, vilka ju utför ett arbete som staten/kommunerna borde göra.
   Under detta år har regimen dragit in juridiskt status för närmare 400 NGOs och beslagtagit deras egendom som lokaler och utrustning. Motiveringen enligt regimen är att berörda organisationer inte har följt den nya lagen om ”utländska agenter”, som kräver att organisationen varje månad till Inrikesministeriet måste redovisa sin ekonomi och verksamhet. Trots att många NGOs följt reglerna har myndigheten i många fall vägrat att ta emot deras redovisningar och sen stängt ner deras verksamhet.
   Ett ex som jag känner till väl är organisationen María Elena Quadra, som stödde kvinnors rättigheter i maquilas = ihopsättningsfabriker, där de arbetade under svåra förhållanden. Ordförande för organisationen nekades lämna in de begärda uppgifterna och sedan drogs deras tillstånd in.
   Nicaraguanska PEN/Författarklubben har drabbats av samma öde.
   Röda Korsets representant förklarades ej längre önskvärd i landet.
   Ex på NGOs som slängts ut ur landet: Operation Smile (som gratis opererar barn med läpp-käk-gomspalt) och Läkare utan gränser samt svenska Diakonia och We Effect.
   Kännetecknande för alla de förbjudna ideella organisa-tionerna är deras engagemang för utsatta barn och kvinnor, för mänskliga rättigheter, för fattiga bönder och för ursprungsbefolkningen samt för social, kulturell och medicinsk verksamhet.

Universitet tas över av regimen
I februari i år beslöt Ortega/Murillo-regimen att frånta 14 privata universitet och högskolor deras juridiska status och därmed förbjuda deras fortsatta undervisning. Lärosätena ses som utländska agenter eftersom de helt eller delvis har privat finansiering och vissa även fått bidrag från utlandet. De anklagas för penningtvätt och finansiering av terrorism.
   Undervisningen har tagits över i statens regi. Regimen vill kväsa kritiskt tänkande samt kritik och protester från studenterna. Rektorn för ett av universiteten, La Universidad Paulo Freire, flydde efter hot om gripande till Costa Rica.

Avtal med Ryssland om ryska trupper till Nicaragua
För några dagar sedan kom nyheten att Ortega/Murillo-regimen träffat ett avtal om att ta emot ryska trupper till Nicaragua för ”humanitära ändamål”. Det gäller väpnade styrkor inom marinen och flyget.

Internationell solidaritet med Nicaraguas folk
Civilsamhället är i det närmaste nedmonterat. Den politiska oppositionen har antingen flytt landet eller gått under jorden i Nicaragua eller sitter i fängelse.
   Det ser mörkt ut. Men internationella fördömanden från bl a EU, FN och OAS (Organisationen för amerikanska stater, dvs Latinamerika + USA och Kanada) duggar allt tätare.
   Flera för Ortega viktiga personer har hoppat av, tex Nicaraguas ambassadör i OAS, Arturo Mc Fields, vilken i mars i år på ett möte inom OAS öppet betecknade Ortega/Murillo-regimen som en diktatur.
   Viktigt att Nicaragua inte glöms bort i skuggan av Ukraina.

Framgafflat – om cykel och trafik av Ulf N

 Äntligen! Äntligen! - nya nationella regler för elrullbrädor i sikte!


Nutid !

I onsdags meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth via Aftonbladet at regeringen inom kort kommer att föreslå en ändring i trafikförordningen gällande s k elsparkcyklar, dvs elrullbrädor. Ändringarna går ut på följande:
 • Elsparkcyklar får inte längre parkeras på gång– och cykelbanor, annat än vid cykelställ eller annan uppställningsplats. Kommunerna ansvarar för att sätta upp dessa.
 • Om elsparkcyklar har parkerats eller lämnats på olämplig plats har kommun och polis möjlighet att forsla bort dem. Elsparkcykelföretagen kommer då behöva betala kostnaden som uppstått för bortforslingen.
 • Kommunerna ska kunna meddela lokala undantag från förbudet.
 • Ändringen träder i kraft den 1 september 2022.

Ett otyg
Till Aftonbladet säjer ministern att ”elsparkcyklarna har blivit ett otyg för andra trafikanter, gångtrafikanter och cyklister” och ”det är ingen mänsklig rättighet att skräpa ner hela stan”. Detta är i mitt tycke förmodligen det i särklass bästa som Eneroth någonsin har sagt.

Kvintetten gullar med företagen
Efter det att de nya reglerna har trätt i kraft ligger det alltså på kommunerna se till att reglerna följs. I Lunds kommun har kvintettstyret valt att gulla med elrullbrädesföretagen. En majoritet, som inkluderade SD och Socialdemokraterna, röstade i juni i fjol ner ett MP-förslag som krävde en åtgärdsplan för att komma till rätta med de olycksrisker och nedskräpning som elrullbrädorna utgör.
   När nu nya nationella regler är på gång kommer lägligt nog inte mindre än fyra motioner som kräver restriktioner för elrullbrädorna upp i kommunfullmäktige – just i kväll när detta nummer av VB skärmläggs.

MP-motion – polistillstånd och avgift för uppställning
Miljöpartiets motion går ut på att det ska krävas polistillstånd för att ställa upp elrullbrädor för uthyrning och att kommunen ska ta ut en avgift av för uppställning av elrullbrädor för uthyrning.

V-motion – förslag som saknar lagstöd
Vänsterpartiet har en motion som går ut på att ge kommunens parkeringsbolag i uppdrag att ge parkeringsböter för felaktigt parkerade elrullbrädor. Tyvärr är det inte med nuvarande regler, och inte heller med de nya regler som kommer, möjligt att ta ut böter. Däremot är det idag och även i framtiden möjligt för kommunen att från elrullbrädesbolagen ta ut kommunens kostnader för bortforsling av felparkerade elrullbrädor. Men än så länge är det begränsade möjligheter att forsla bort olämpligt slängda/felparkerade elrullbrädor. Möjligheterna kommer att bli väsentligt bättre efter att de nya reglerna börjat gälla.

S och SD
Socialdemokraterna föreslår i sin motion bland annat att kommunen ska höja avgiften för att bortforsla felparkerade rullbrädor, hastighetsbegränsning kvällar och helger samt maxtak för antalet elrullbrädor som får ställas ut i kommun.

   Sverigedemokraterna har tydligen tänkt om sedan de röstade ner MP-motionen i fjol. I en motion föreslår de nu att elrullbrädesbolagen ska betala en årlig taxa för varje elrullbräde som placeras ut i kommunen. SD stödjer också övriga motioner som kräver åtgärder mot elrullbrädeseländet. Glädjande nog har även Socialdemokraterna svängt sedan de i fjol gick samman med borgarna och röstade emot MP-förslaget om åtgärder.

Vill kvintetten fortsätta tillåta nedskräpning och olycksrisker?
Kvintettens inställning till de fyra motionerna är att avvakta nationell lagstiftning. Nu är som sagt nationella regler på gång. Flera av motionsförslagen är helt i linje med de nya reglerna. De ska bli synnerligen intressant att se hur kvintetten ställer sig nu när de nya reglerna inom kort träder i kraft. Vill kvintetten ändå fortsätta sitt gullande med nedskräpnings- och olycksriskföretagen?

Med detta önskar jag VB:s läsare en glad och trevlig sommar – och håll framgaffeln i styr!
 


Framtid ?

Ingen socialism utan demokrati – Ingen demokrati utan socialism av Gunnar Stensson


En strejk utbröt på Leninvarvet i Gdansk 1980 under ledning av Lech Walesa. Fackföreningen Solidarnoscbildades och krävde ekonomiska och demokratiska reformer. Majoriteten av det polska folket anslöt sig, men 13 december påtvingades Polen militärdiktatur genom en kupp under ledning av general Woicieck Jaruzelski på order av Sovjetunionen.

Vpk Lund kallade till medlemsmöte en vecka senare, 20 december. Ett 50-tal medlemmar samlades. Till mötesordförande utsågs Tapio Salonen. Mötet beslöt enhälligt att VPK:s förbindelser med Sovjetunionens kommunistparti och de statsbärande kommunistpartier  som stödde militärkuppen skulle brytas. Tarcisio Bommarco fördömde alla former av enpartistyre.
   Dessutom beslöt vi att genomföra en insamling av pengar till Solidarnosc de tre dagarna före julafton. Folk gav både 50- och 100-lappar när jag samlade in vid domkyrkoporten.
   Kraven skulle offentliggöras. Bengt-Olle Bengtsson och Boel Berner sammanfattade dem och mötet antog dem. I anslutning till kraven skulle också ett uttalande formuleras.
   Joachim Retzlaff, Mårten Dunér och jag utsågs till redaktionskommitté.
   Jag åtog mig att ringa till partiordföranden Lars Werner. Han blev arg, sa att vi inte hade några förbindelser att bryta, att vi redan samarbetade med de västliga kommunistpartierna och att det var fel att gå ut offentligt. Han tillade att det skulle bli ”jävligt, jävligt skönt att bli inlagd på sjukhus för operation i knäet på måndag.” Jag önskade honom god jul.
   Vpk Lunds uttalande lästes upp i Rapport och publicerades i Arbetet, Sydsvenskan och Kvällsposten. CH Hermansson intervjuades i DN och framförde liknande synpunkter.

Det var ett historiskt ögonblick i Vpk:s och Lunds långa kamp mot beroendet av Sovjetunionen och för  parollen ”Ingen socialism utan demokrati”. CH Hermansson hade inlett  kampen  med sitt klara avståndstagande från den sovjetiska Prag-invasionen 1968.
   Hans ställningstagande motiverade mig att för första gången rösta på Vpk, men partimedlem blev jag inte förrän FNL-rörelsen bröt samman. DFFG i vars styrelse jag ingick måste vara partipolitiskt obundet.

Tre år före brytningen med Sovjet, vid partikongressen 1977, hade  Kitten Anderberg och jag varit Vpk Lunds ombud. Vi hade uppdraget att presentera och föreslå antagandet av ett demokratimanifest som Jörn Svensson utformat och lokalföreningen i Lund antagit efter hårda debatter med dem som höll fast vid Sovjet-linjen som Daniel Kallos och Svante Nordin.
   Till vår förfäran visade det sig att en stor delegation från Sovjetunionens kommunistiska parti  var inbjuden till kongressen som ägde rum i teatern vid Norra bantorget intill  LO-borgen. Kongressalens ryska hörn var dekorerat med fanor och andra symboler.
   Jörn uppmanade oss att återkalla uttalandet men vi framhärdade. Kongressledningen administrerade den eventuella politiska katastrofen så att Sovjet-delegationen och flertalet kongressdelegater var ute och åt lunch när vi framförde vårt förslag. Uttalandet var ganska långt och eftersom talartiden var begränsad läste Kitten upp första halvan och jag den andra i en det nästan tom lokal.
   Strax efter kongressen bildades ett nytt parti, SKP, Sveriges kommunistiska parti, med sovjetiskt stöd. Beslutet hade troligen tagits redan före kongressen. Det försvagade den sovjetvänliga opinionen i Vpk.
   Också vid kongressen i Södertälje tre år senare var jag Lunds delegat. Åter förde vi fram det demokratiska manifestet med några få förändringar. Den här gången antogs det nästan utan debatt.
   Och nu, strax före jul hade vi alltså enhälligt brutit alla förbindelser med Sovjet-diktaturen, åtminstone i Lund!

Lunds Antiimperialistiska utskott fortsatte kampen för demokratisk socialism. Där ingick personer som Lars Bengtsson, Henning Kofoed, Boel Berner och många fler. Lund var fullt av solidaritetsgrupper för Chile, Sydafrika, Uruguay, Grekland, Spanien, Portugal, Palestina, Nicaragua, Iran, Afghanistan. De flesta hade bildats av flyktingar, ofta mycket kunniga. Vi samarbetade regelbundet med dem, hjälpte dem arrangera möten och demonstrationen.
   Utskottets möten var utformade som seminarier och vi inhämtade en mängd kunskaper. Vårt inflytande ökade och vi utsågs till regionens internationella utskott med uppgift att göra ställningstaganden och uttalanden i internationella frågor.


1979 hade Sovjetunionen invaderat Afghanistan. Det blev ett decennielångt förödande krig som slutade med sovjetiskt tillbakadragande och Sovjetunionens upplösning
   Mengistu mördade Haile Selassie och införde en blodig diktatur i Etiopien. Han förlorade ett långvarigt krig mot Eritrea, ett krig som också orsakade massvält. Han fick starkt sovjetiskt stöd.
   Eritrea bombades och sovjetiska stridsvagnar körde på de smala bergsvägarna. Men Eritrea segrade, Mengistu tvingades fly med statskassan i ett litet flygplan. och Sovjetunionen drog tillbaka sitt stöd 1990.
   Den kinesiska demokratiska rörelsen krossades i massakern på Himmelska Fridens torg i Peking1989. Gunnar Sandin ordnade en demonstration. Ingen socialism utan demokrati.
   Ungefär samtidigt blev Gudrun Schyman partiledare i Vpk. K-et togs bort ur partibeteckningen och partiet hette sedan Vänsterpartiet. Ulf Nymark stödde namnskiftet genom namninsamling på Lunds gator. Snart fick Vänsterpartiet 12 procent av rösterna.

Nu kämpar Ukraina för oberoende och demokrati. Kriget förvärrar den klimatupphettning som  utgör ett existentiellt hot mot mänskligheten. Socialism och demokrati är nödvändigare än någonsin.