2022-06-16

Rapport från riksdagen: Riksdagen kämpar på för att höja pensionerna!

Det börjar bli dags att sammanfatta den här mandatperioden, och det kan väl inte göras med andra ord än “speciell”, “unik”, “historisk”. Det har varit ett otroligt stort privilegium att få representera Vänsterpartiet och Skåne läns södra-valkretsen som riksdagsledamot den här mandatperioden! Dessa fyra år har varit väldigt lärorika, otroligt intressanta och roligare än jag trodde. Jag har fått arbeta med de frågor jag ville, passat på att göra många studiebesök, resa till spännande platser både långt bort och nära, och passat på att vara med i nätverk, gå på seminarier, mingla på ambassader och massor med annat skoj! 
   Mandatperioden har verkligen varit historisk. Från den långa regeringsbildningen till att fälla en regering, välja den första kvinnan som statsminister och det stora firandet av 100 år av kvinnlig rösträtt (riksdagen säger 100 år av demokrati, men vi vet ju att Sveriges demokrati inte var fullständig förrän vi avskaffade omyndighetsförklaringen 1989). Det kommer skrivas böcker och forskas om den här mandatperioden (och har redan gjorts, den långa regeringsbildningen beskrivs i en intressant bok som heter “134 dagar”, som rekommenderas!)

Och det är inte slut än…
I skrivandets stund är det två ordinarie arbetsdagar kvar i riksdagen (borträknat fredag och måndag när vi arbetar hemma i valkretsen). Igår avslog riksdagens majoritet bestående av S, V, Mp och C regeringens vårändringsbudget, där förslagen om höjning av pensionerna fanns med. Detta gjorde vi för att det inte hade gått att göra en sen förändring med den kompromiss våra fyra partier gjort om att höja pensionerna.
   Regeringen kommer därför återkomma med en ny vårändringsbudget imorgon fredag, som vi behandlar rekordsnabbt och röstar om på onsdag, mandatperiodens sista planerade omröstning. Denna riksdag sitter dock kvar till 26/9, då de nya riksdagsledamöterna väljs in. (Men vi vill helst inte komma tillbaka och rösta efter midsommar, alla behöver lite ledigt innan valrörelsen drar igång).

Denna veckan har vi röstat om det mycket viktiga ärendet om att Sverige bör kräva förbud mot kärnvapen på svenskt territorium i avtalet med Nato. Miljöpartiet har lagt en särskild motion om detta i riksdagen, men den blev tyvärr avslagen. Det betyder inte att vi kommer sluta kräva detta, och andra saker som att inte ha permanenta Nato-baser i Sverige, i slutförhandlingarna om Sveriges eventuella Nato-medlemskap. Se debatten om denna fråga här. I fredags hölls också en extra utrikespolitisk debatt som finns att se här.
   Vi har också röstat om alla konstitutionsutskottets granskningar av regeringen, infört ordensväsendet på nytt (Vänsterpartiet var emot) och avslutat demokratijubileet med ett seminarium som finns här och invigning av en staty på Riksplan för att hedra de första kvinnorna som valdes in i riksdagen. 

Detta är min sista rapport för denna mandatperiod! Snart väntar lite semester, några dagar på Almedals-veckan och någon gång i början av augusti drar valrörelsen igång igen! Vi ses kanske vid valstugorna på Stortorget! 
Hanna Gunnarsson (v) Riksdagsledamot, Lund

Inga kommentarer: