2022-06-16

Bygg trädgårdsstad, inte villastad i Brunnshög!

Klostergården är en trädgårdsstad, Lunds vackraste och lyckligaste stadsdel! Här har alla tillgång till natur och trädgård att vistas i och att uppleva ur de höga och låga perspektiv som man får genom fönstren i de ljusa lägenheterna.


Då man ser Klostergårds-kvarteren kommer man osökt att tänka på familjen: far står i öster, mor i norr, pojken och flickan i söder och dessa båda önskebarn håller varandra i händerna, som Martin Tärnfors skrev i Skånska Dagbladet 1964.
   Förebilden är Radburn i New Jersey som uppfördes 1929 av arkitekterna Clarence Stein och Henry Wright. Den staden var en villastad, men i Klostergården byggdes höga hus i rött tegel.
   Husen samlades i elva kvarter och inom varje kvarter finns nu en stor vacker trädgård med träd och lekplatser, blomstrande rabatter och häckar. På den gemensamma gården kan man dricka kaffe eller grilla i avskilda delar. Från balkongerna ser man barnen leka.
   Tack vare den höga bebyggelsen är boendet förtätat och på det sättet fick alla tillgång till den stora parken med träd, kullar och fontän som Montan skapade.


Idag promenerade vi genom parken och gårdarna, från den höga gröna kullen i öster där barnen åker pulka om vintern, genom avskilda parkområden där man inte ens skymtar byggnadernas röda tegel bakom grönskan, över de öppna ängar där barnen lekte när LKGF firade 75-årsdag, via den vackert placerade och utformade fontänen, under de höga björkarna på Blidvädersvägen 6, förbi John Wipps fantasieggande konstverk Bläddran i Virvelvindskvarteret och Jörgen Fogelqvists Singlande slant på Vårvädersvägen 6.


Jörgen Fogelqvists Singlande slant

Dessutom är hela Klostergården omgivet av natur som invånarna ursinnigt försvarar mot exploatering.
   Alla dessa parkområden, alla dessa gemensamma trädgårdar och närheten till omgivande natur har man vunnit genom att bygga högt och tätt. Dessutom har man en vacker kyrka, ett bibliotek, ett centrum och en skola. Snart också en station.
   Kom till Klostergården och se, innan ni bygger en villastad i Brunnshög som moderaterna vill! En villastad kräver stora ytor och privatiserar marken i inhägnade trädgårdar utan insyn. Bygg en trädgårdsstad med höga luftiga hus och gemensamma ytor som i Klostergården!           

Inga kommentarer: