2022-06-16

Framgafflat – om cykel och trafik av Ulf N

 Äntligen! Äntligen! - nya nationella regler för elrullbrädor i sikte!


Nutid !

I onsdags meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth via Aftonbladet at regeringen inom kort kommer att föreslå en ändring i trafikförordningen gällande s k elsparkcyklar, dvs elrullbrädor. Ändringarna går ut på följande:
 • Elsparkcyklar får inte längre parkeras på gång– och cykelbanor, annat än vid cykelställ eller annan uppställningsplats. Kommunerna ansvarar för att sätta upp dessa.
 • Om elsparkcyklar har parkerats eller lämnats på olämplig plats har kommun och polis möjlighet att forsla bort dem. Elsparkcykelföretagen kommer då behöva betala kostnaden som uppstått för bortforslingen.
 • Kommunerna ska kunna meddela lokala undantag från förbudet.
 • Ändringen träder i kraft den 1 september 2022.

Ett otyg
Till Aftonbladet säjer ministern att ”elsparkcyklarna har blivit ett otyg för andra trafikanter, gångtrafikanter och cyklister” och ”det är ingen mänsklig rättighet att skräpa ner hela stan”. Detta är i mitt tycke förmodligen det i särklass bästa som Eneroth någonsin har sagt.

Kvintetten gullar med företagen
Efter det att de nya reglerna har trätt i kraft ligger det alltså på kommunerna se till att reglerna följs. I Lunds kommun har kvintettstyret valt att gulla med elrullbrädesföretagen. En majoritet, som inkluderade SD och Socialdemokraterna, röstade i juni i fjol ner ett MP-förslag som krävde en åtgärdsplan för att komma till rätta med de olycksrisker och nedskräpning som elrullbrädorna utgör.
   När nu nya nationella regler är på gång kommer lägligt nog inte mindre än fyra motioner som kräver restriktioner för elrullbrädorna upp i kommunfullmäktige – just i kväll när detta nummer av VB skärmläggs.

MP-motion – polistillstånd och avgift för uppställning
Miljöpartiets motion går ut på att det ska krävas polistillstånd för att ställa upp elrullbrädor för uthyrning och att kommunen ska ta ut en avgift av för uppställning av elrullbrädor för uthyrning.

V-motion – förslag som saknar lagstöd
Vänsterpartiet har en motion som går ut på att ge kommunens parkeringsbolag i uppdrag att ge parkeringsböter för felaktigt parkerade elrullbrädor. Tyvärr är det inte med nuvarande regler, och inte heller med de nya regler som kommer, möjligt att ta ut böter. Däremot är det idag och även i framtiden möjligt för kommunen att från elrullbrädesbolagen ta ut kommunens kostnader för bortforsling av felparkerade elrullbrädor. Men än så länge är det begränsade möjligheter att forsla bort olämpligt slängda/felparkerade elrullbrädor. Möjligheterna kommer att bli väsentligt bättre efter att de nya reglerna börjat gälla.

S och SD
Socialdemokraterna föreslår i sin motion bland annat att kommunen ska höja avgiften för att bortforsla felparkerade rullbrädor, hastighetsbegränsning kvällar och helger samt maxtak för antalet elrullbrädor som får ställas ut i kommun.

   Sverigedemokraterna har tydligen tänkt om sedan de röstade ner MP-motionen i fjol. I en motion föreslår de nu att elrullbrädesbolagen ska betala en årlig taxa för varje elrullbräde som placeras ut i kommunen. SD stödjer också övriga motioner som kräver åtgärder mot elrullbrädeseländet. Glädjande nog har även Socialdemokraterna svängt sedan de i fjol gick samman med borgarna och röstade emot MP-förslaget om åtgärder.

Vill kvintetten fortsätta tillåta nedskräpning och olycksrisker?
Kvintettens inställning till de fyra motionerna är att avvakta nationell lagstiftning. Nu är som sagt nationella regler på gång. Flera av motionsförslagen är helt i linje med de nya reglerna. De ska bli synnerligen intressant att se hur kvintetten ställer sig nu när de nya reglerna inom kort träder i kraft. Vill kvintetten ändå fortsätta sitt gullande med nedskräpnings- och olycksriskföretagen?

Med detta önskar jag VB:s läsare en glad och trevlig sommar – och håll framgaffeln i styr!
 


Framtid ?

Inga kommentarer: