2019-01-17

Nytt år, nya VB för 45:e gången


Så var det dags igen. Våren börjar som höstens slutade, fortfarande ingen regering. Men kanske är det nära, bara Vänsterpartiet kryper till korset så. När detta skrivs torsdagen den 17/1 vet vi att v kommer att rösta gult, dvs tolerera en s-mp regering. Sverige kan då nå ett nytt hypermodernt styre, en högerorienterad regering utan att de officiella högerpartierna är med i den utan skall vara en opposition som kan dra allt ytterligare åt höger. Analyser som gör detta begripligare är varmt välkomna.

I Lund har vi fått ett nytt styre, verkar inte helt konsistent så det blir nog en del att kommentera där också. Men Lund är mycket mer än stadshuspolitiken, stadsmiljö, kultur för att nämna några områden. Både kommentarer, debatt och information är välkommet. Lokalinformationen i Lund är knappast i toppklass, förhoppningsvis kan VB dra ett litet strå till stacken.

Tyvärr så har en av VB:s mest uppskattade röster tystnat under uppehållet. Staffan Lindberg gick bort den 7 januari. Staffan var mycket aktiv in i det sista, han skrev sin sista veckobetraktelse på Facebook den 30:e december. Då var han nyss hemkommen från en konferens i Indien, ett land som han ägnat femtio år av engagemang och forskning. Det är många som saknar och sörjer Staffan men framförallt tänker jag på hans Karin och de tre barnen.
Göran Persson (red)

Greta Thunberg-inspirerade fredagsmanifestationer fortsätter även i Lund


 
Manifestation för klimatet hålls utanför stadshuset i Lund varje fredag mellan 10-13. Alla kan komma och delta en stund under denna tid. Ung som gammal, alla behövs i manifestation för klimatet.
 

”Det ni gör nu kan inte vi barn ändra på när vi blir äldre.” säger Greta Thunberg
 

Fredag den 30 november började manifestationer för klimatet utanför varje stadshus i hela landet. Greta Thunberg uppmanar oss alla att börja mobilisera nu! På alltfler håll i landet och utomlands manifesterar människor varje fredag till stöd för den #Klimatstrejk som Greta och hennes följare drog igång innan valet. De vill se en klimatpolitik som säkert leder till att vi hejdar den globala uppvärmningen vid +1,5 grader – det som är Parisavtalets mål.
   15-åriga Greta Thunberg inledde sin skolstrejk för klimatet den 20 augusti år. Varje dag under veckorna fram till riksdagsvalet den 9 september har hon suttit framför riksdagshuset, precis under de tider då hon annars skulle ha gått i skolan.
   Efter valet fortsatte hon strejken varje fredag. Under de veckor hon har strejkat har allt fler unga skolstrejkare och vuxna som solidariserar sig med skolstrejken anslutit sig, både i Stockholm och i en lång rad andra städer både i Sverige och utomlands. Skolstrejken – fridays for future – har fått stor uppmärksamhet både i svensk och i internationell press.
   Greta protesterar mot att politikerna inte gör vad som krävs för att hålla jordens medeltemperatur under 2 grader och därmed inte lever upp till innebörden av Parisavtalet. Den dag de gör det, kommer hon att avbryta sin strejk.         

I skogkanten/Vanaprashta har skrivit sitt sista bidrag
av Bertil Egerö


 
Staffan Lindberg har gått bort. Veckobladets läsare har under en tid kunnat ta del av hans analyser och reflektioner. Insiktsfulla, alltid intressanta.
   Staffan inledde sitt akademiska liv som antropolog, men flyttade snart över till sociologen. Tillsammans med kollegan Göran Djurfeldt bildade han en mycket aktiv forskningsmiljö kring fattigare länders utvecklings-problematik. 1968-händelserna skapade en djup klyfta inom sociologen, som ännu levde kvar när jag flyttade till Lund 1990. Staffan skapade ett utrymme för min verksamhet som samtidigt överbryggade klyftan. Ett skickligt drag som visade hans stora sociala kompetens.
 

Staffan när han presenterade sin bok förra året.
 

I ett av våra många samtal om vänsterpolitik gjorde Staffan klart att våldet i Sovjetunionen gjorde det helt omöjligt att gå med i VPK. Men hjärtat till vänster hade han, och forskningsinriktningen styrdes av ett djupt engagemang för de fattiga i ’utvecklingsländerna’. Han blev specialist på Indien, drev Sydasienbulletinen och skapade senare det viktiga forskarnätverket SASNET för att förstärka kontakterna mellan forskarmiljöerna i Sverige och Sydasien. Antologin Miraklet Indien och dess baksida (med Lars Eklund, 2018) blev hans sista bidrag.
   Vad som också gjorde Staffan så speciell var hans omtanke om sina doktorander. Alltid tillgänglig för teoretiska diskussioner hjälpte han dem i allt praktiskt. Med stor empati gav han sitt stöd till de som behövde.
   I Röda kapellet gladdes vi åt att Staffan erbjöd sig att tala i våra appellmöten på Mårtenstorget. I Veckobladet inledde han sitt deltagande som krönikör under rubriken I skogkanten/Vanaprashta*, där vi under december fick del av hans reflektioner från ett sista besök i sitt kära Indien.

* Vanaprastha “is part of the Vedic ashram system, which starts when a person hands over household responsibilities to the next generation, takes an advisory role, and gradually withdraws from the world.” Allt enligt Wikipedia.         

Noterat

Den i höstas genomkuppade budgeten fortsätter förstörelsen av den svenska skolan. Friskolekoncernernas vinstplundring fortsätter. Av experterna utdömda betyg från årskurs 4 införs. Lundakvintetten välkomnar nya friskolor. Svensk skola kommer att vara sämst i Norden fyra år till.

Positivt. Miljöpartiet och Lundakvintetten skrotar byggplanerna på åkrarna vid Fredenstorps begravningsplats.

Två bra miljöartiklar i Sydsvenskan under julhelgen: Shora Esmailian, Klimatförnekarnas tid är nu, 19/12, och Greta Thunberg har rätt att göra uppror, 9/1.         

Cyberförsvaret av Lucifer

Sveriges överbefälhavare berättade på Folk och Försvar i veckan att nu skulle det svenska försvaret moderniseras och få en ny inriktning genom att det ska tillföras 30 cybersoldater. Det är lätt att förstå ÖB:s entusiasm. Äntligen ska försvaret slippa att hålla på med spadar och lera för att inte tala om tunga lådor och dyngsura tält och i stället ägna sig åt skärmar och tangentbord och lite förfinat tankearbete.
   Men det kommer också att kräva förändringar.i rekrytering och utbildning. De bästa cybersoldaterna står nog att finna bland grabbarna med de klenaste musklerna och sämst kondition, inte sällan är de lite folkskygga med låg social kompetens. Redan att ställa upp dem på en kaserngård blir oöverstigligt och skulle någon få idén att bedriva lite formell exercis med truppen kommer det att bli en himla oreda där var och en går åt sitt håll. Traditionella militära önskemål om likformig klädsel, knäppta knappar etc är det inte att tänka på.
   Vad gäller själva verksamheten blir det viktigt att lämna generöst med utrymme åt soldaterna. Man får helt enkelt räkna med att soldaterna kommer att ägna betydande tid åt dataspel. Det får man se som ett sätt för soldaterna att bibehålla sitt kunnande.
   Det här kommer naturligtvis att beröra alla delar av försvaret, t.ex också hemvärnet. Jag har förstått att man har planerat en hel del utbildning, t.ex. i Basic som alla ska få lära sig. Hemvärnet kommer att utrustas med ABC80-datorer som lyckligtvis finns att tillgå i tillräcklig mängd. Vi tror också att det här kommer att vitalisera gamla garnisonsstäder som Eksjö och Hässleholm.

Rosa Luxemburg lever - Vänsterpartiet tar ansvar
av Gunnar Stensson

Endast internationell solidaritet och ett stopp för imperialismens vinstdrivna tillväxtekonomi kan rädda människans och jordens framtid. För dessa mål kämpade och dog Rosa Luxemburg. När bödlarna hämtade henne i hotellrummet satt hon och läste Goethes Faust.
   Den 15 januari, på 100-årsdagen för mordet på Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht, visade
20 000 demonstranter på Berlins gator att hennes tankar lever.
   Det visar också Nina Björks artikel Röda Rosas röst har inte tystnatsom finns att läsa i Sydsvenskan 15/1.
   Samma dag publicerade Aftonbladet norska Ellen Engelstads och Mimir Kristjanssons Från Rosa till gult. De pekar på Rosa Luxemburgs tro på massornas egna initiativ och gör en jämförelse med de gula västarnas uppror mot de växande klyftorna mellan fattiga och rika i Frankrike.
   Mordet på Rosa Luxemburg accepterades av den socialdemokratiska ledningen i Tyskland som 1919 anslöt sig till högern, precis som den hade gjort 1914. Därmed uppstod en motsättning mellan socialdemokrater och vänstersocialister som på 1930-talet ledde till att fronten mot nazismen splittrades.

På samma sidai Aftonbladet finns en artikel av Åsa Linderborg, V – enda partiet som tar ansvar för landet.
Jag citerar: ”Vänsterpartiet är just nu det enda partiet som tar ansvar för landet. De tackar nej till de högervridna excesser som Stefan Löfven och mittenpartierna kommit överens om. De säger nej till en politik som ökar de ekonomiska och sociala klyftorna, som ökar otryggheten på arbetsplatserna och som försvårar för vanligt folk. V är också det numera det enda partiet som tar ansvar för arbetsrätten, vilket ligger lika mycket i medelklassens intresse som alla andras.
   Kort sagt: V stoppar Socialdemokraterna – som från och med nu inte längre kan räknas som arbetarparti, som vänster eller röda eller ens moderna i någon enda mening – från att driva en klasspolitik som bär 1910-talets prägel."

Dramat
Jag satt och skrev av det där citatet vid åttatiden i onsdags morse. Ute var det mörkt. Jag hade värk i käken och blodsmak i munnen eftersom jag varit hos tandläkaren och dragit ut en visdomstand dagen innan.
   Under tiden satte Karin på tv:n. Talmansrundan inleddes. Stefan Löfven intervjuades. Han sa att han och Jonas Sjöstedt var eniga om mycket och hade nått en överenskommelse under natten, men överlät åt Jonas Sjöstedt att kungöra innehållet.
   I ett par timmar väntade alla på vad dagens huvudperson Jonas Sjöstedt skulle säga. Klockan elva gjorde han entré, sammanbiten och lugn, tung och intensiv. Han sa precis det som jag hade suttit och skrivit i morgonmörkret tidigare på dagen.
   Och han ställde krav. Han fastslog att Stefan Löfvens regering blir beroende av Vänsterpartiet. Och av LO och Hyresgäströrelsen och av folket.
   Så följde högerns och de borgerliga partiernas reaktioner. Ulf Kristersson log och väste av raseri. C och L var lurade. Ebba Busch Thor anklagade dem för förräderi. Annie Lööf och Jan Björklund förnekade att något över huvud taget hade hänt. Jimmy Åkesson slickade sig om munnen.
   Efter många timmar avslutades dramat formellt av riksdagens talman Andreas Norlén. Han redogjorde för vägen till regeringsbildningen och avslutade med att citera Karin Boye:
Visst finns det mål och mening med vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.
   Karin Boye tog sitt liv 1941 i förtvivlan över den historiska utvecklingen.

Men ännu är inte allt klart.  På fredag sker valet av regeringschef och på måndag kommer regeringsförklaringen. Om inte. ..
   Nyliberalerna, ledda av Mats Persson från Lund, är dogmatiskt troende marknadsfanatiker som väljer frihandel och avreglering framför demokrati och klimatpolitik, trogna sina apostlar Hayek och Milton Friedman. Deras sekt lever i allsköns välmåga, skyddad av partibeteckningen Liberalerna. Nu har de börjat röra på sig. Ska de i sista stund sätta käppar i hjulet och få vagnen att stjälpa? De har torsdagen på sig att konspirera.
   Medan politikerna larmar och gör sig till fortsätter klimatkatastrofen. En ny rapport om den smältande permafrosten presenterades i morse.

Regeringsturerna, kommentarer

Den senaste och troligen sista veckan av det svenska regeringsspelet har naturligtvis genererat många kommentarer på sociala medier. Ingen kan ta del av allt så jag som många andra söker sig till personer som man tidigare har delat åsikter med i många situationer, inte alla men många, genom åren. Jag återger tre sådana nedan.
   Det löste inte problemet med vad man skall tycka som synes. Det personliga ansvaret för detta finns kvar och det är ju bra. Och jag själv då? Tja jag tycker ungefär som Mats nedan. I min värld är inte huvudproblemet en högerregering utan valresultatet i höstas!
Göran Persson
Läs hela regeringsuppgörelsen »
 
 
Ja, detta var antagligen det mesta och bästa V kunde göra just nu. Framförallt visar det att V alltid står upp mot högern för rättvisa och ett bättre samhälle.
…………. 
Vänsterpartiet får nu beröm från facken och hyresgäströrelsen. De vet att de kan lite på V: Försöker Löfven attackera arbetsrätten eller införa marknadshyror, då åker han ut.
 
Vänsterpartiets besked är ett historiskt misstag. Chansen till inflytande har gått oss förbi. Vänsterpartiet släpper nu fram en sosseledd högerregering utan att få något för det. Muntliga löften om att Löfven ska kämpa för att gamla V-reformer som försvunnit ska komma tillbaka under mandatperioden är långt långt ifrån tillräckligt för ett parti som hade vågmästarroll.
   Hot om att väcka misstroendeförklaring som kräver fler riksdagsledamöter än vad Vänsterpartiet har är inget annat än tomma ord.
   Vi hade en vågmästarroll som vi gav bort gratis.


Klassamhället och partispelet
Tärningarna i partispelet om regeringsposterna är kastade, ridån går ner. Vad kan alla vi, utanför kapitalet och överheten, lära av det här? Först och främst att det svenska politiska systemet är i hög grad frikopplat från medborgarna och från klassamhället nedanför överklassen – med undantag för en månads valkampanj vart fjärde år.
   Medan de slutna förhandlingarna pågick mellan Löfven och de liberala ultrapartierna rådde ”största möjliga” cirkustystnad. Facket, hyresgästorganisationerna, radikala socialdemokrater, vänsterpartister med sympatisörer satt tyst och stilla, inväntandes vad det politiska systemet skulle erbjuda.
  - I december gjorde jag några trevare bland vänstersossar och annat progressivt folk, om man inte borde diskutera absoluta minimikrav för en acceptabel uppgörelse med de liberala extremisterna i svensk politik och sedan mobilisera för sådana krav. Ingen jag mötte hade något intresse, och ett försök att publicera ett utkast för diskussion ansågs dömt till ”inflytande noll”.
   Jag kan ha uttryckt mig klumpigt och sonderat fel personer. Hursomhelst, det avgörande är att ingen rörelse mobiliserades för att åtminstone förhindra att klassamhället ytterligare fördjupas. Det klassamhälle som redan har utraderat hela efterkrigstidens ekonomiska utjämning.
   Man kan diskutera och t o m beundra vissa partiledares spelskicklighet, Annie Lööfs förmåga att få igenom allt som ”centerns” ultras drömt om, utom statsminister-posten och månggifte; Löfvéns att både lova Björklund-Lööf att V inte ska få något inflytande och att ”garantera” Jonas Sjöstedt inflytande; och Jonas Sjöstedts retoriskt sprakande dimridåer.
   Det var också pinsamt att se hur hedervärda progressiva människor låta sig skrämmas av SD-spöket till att överge klasserna nedanför den övre medelklassen. SD är ett rasistiskt deportations- och destruktionsparti (riva fattiga förorter), men makten till det finns inte denna mandatperiod, och troligen aldrig. Den parlamentariska majoriteten för en human immigrationspolitik skulle rubbas inte om Kristersson skulle bli statsminister.
   De stora förlorarna är klassamhällets styvbarns-majoritet, löntagarna, hyresgästerna, prekariatet, dvs alla vi som inte tillhör kapitalet eller överheten.
   Politiska partier är en nödvändig del av ett demokratiskt politiskt system. Men klassamhällets fördömda har svikits av alla partier, och måste utveckla sina egna rörelser, som t ex Frankrikes Gula västar, för att bli hörda. 

Det ska byggas i Källby och Sankt Lars
av Gunnar Stensson

Lunds kommun har kallat till samtal om Källby och sydvästra Lund måndagarna den 21 och 28 januari klockan 17.30 till 20 inför fördjupningen av översiktsplanen. ”2O24 kommer pågatåg att stanna vid en ny station på Klostergården. Samtidigt kommer vi att komplettera med fler bostäder och annan bebyggelse i närområdet”, meddelar kommunen. I sommar ska det hållas ett formellt samråd kring planförslaget.
    Den nya stationen ska ligga där Nordanväg mynnar ut vid fyrspåren. I närområdet på Klostergårdssidan berörs bland annat det gröna stråket ner till Höje å och korpfotbollsplanerna som vi är angelägna att bevara.
    På västra sidan ligger Södra företagsområdet i vinkeln mellan Åkerlunds och Rausings väg och Maskinvägen. Södra företagsområdet ska öppnas för den nya stadsdelen Källby, som också ska omfatta det stora område som nu disponeras av reningsverket.
   Det handlar alltså nu i första hand om stationsområdet, en begränsad del av framtidens Källby. Att utvecklingen av den nya stadsdelen inleds i norr för att senare fortsätta söderut och västerut ger möjlighet till eftertanke vid utformningen av hela Källby.
   Södra företagsområdet blir tillgängligt tidigare än reningsverksområdet. Där kan stadsbebyggelsen inledas.
   Området kring reningsverket kan senare utvecklas till ett värdefullt natur- och rekreationsområde intill dammarna, som ska bevaras med sitt rika fågelliv. Det handlar om en utveckling på lång sikt.
   Åkerlunds och Rausings väg måste byggas ut i samband med uppförandet av en ny järnvägsbro för fyrspåren över Höje å. Det finns också sedan lång tid förslag att förlänga den med en bro över ån och åkrarna till väg 108. Det skulle innebära stora ingrepp i natur och åkermark och sannolikt bebyggelse på Staffanstorpssidan.
   Vi rapporterar om samtalen i kommande nummer av Veckobladet.
 

 

Sankt Lars
Vi som rör oss i Sankt Larsområdet har länge undrat vad som planeras i den väldiga avgrund som uppstått sedan den gamla restaurangen rivits. Nu finns en detaljplan som man kan ta del av och kommentera.
   Framför allt handlar det om ett stort flerbostadshus vid Sankt Lars väg, högre än kringliggande bebyggelse. Urbaniseringen av Sankt Lars-området fortsätter.
   Men också Sankt Lars väg berörs. Den ska breddas och förses med ännu en cykelbana. Bron över Höje å ska byggas om.
   Nya bostäder och breddad väg innebär att trafiken ökar. I själva verket är den redan intensiv, i synnerhet på för- och eftermiddagar. Sedan länge är en ny infart i Sankt Lars-området söderifrån planerad.
   Härom veckan förekom en uppgift i Sydsvenskan om att Hunnerupsgården med en stor areal, som sannolikt omfattar också Sankt Lars begravningsplats, sålts för 40 miljoner kronor. Vilka som var köpare och säljare framgick inte.

Regeringsturerna, ännu fler kommentarerDen som orkar med fler kommentarer om hur vänsterpartiet borde agera i statsministeromröstningen kan ta det av Flammans ledar- krönikekommentarer här.
Läs utdrag från Flamman »