2019-01-17

Cyberförsvaret av Lucifer

Sveriges överbefälhavare berättade på Folk och Försvar i veckan att nu skulle det svenska försvaret moderniseras och få en ny inriktning genom att det ska tillföras 30 cybersoldater. Det är lätt att förstå ÖB:s entusiasm. Äntligen ska försvaret slippa att hålla på med spadar och lera för att inte tala om tunga lådor och dyngsura tält och i stället ägna sig åt skärmar och tangentbord och lite förfinat tankearbete.
   Men det kommer också att kräva förändringar.i rekrytering och utbildning. De bästa cybersoldaterna står nog att finna bland grabbarna med de klenaste musklerna och sämst kondition, inte sällan är de lite folkskygga med låg social kompetens. Redan att ställa upp dem på en kaserngård blir oöverstigligt och skulle någon få idén att bedriva lite formell exercis med truppen kommer det att bli en himla oreda där var och en går åt sitt håll. Traditionella militära önskemål om likformig klädsel, knäppta knappar etc är det inte att tänka på.
   Vad gäller själva verksamheten blir det viktigt att lämna generöst med utrymme åt soldaterna. Man får helt enkelt räkna med att soldaterna kommer att ägna betydande tid åt dataspel. Det får man se som ett sätt för soldaterna att bibehålla sitt kunnande.
   Det här kommer naturligtvis att beröra alla delar av försvaret, t.ex också hemvärnet. Jag har förstått att man har planerat en hel del utbildning, t.ex. i Basic som alla ska få lära sig. Hemvärnet kommer att utrustas med ABC80-datorer som lyckligtvis finns att tillgå i tillräcklig mängd. Vi tror också att det här kommer att vitalisera gamla garnisonsstäder som Eksjö och Hässleholm.

Inga kommentarer: