2013-03-14

TACK

Tack alla vänner i Röda Kapellet, Vänsterpartiet, Demokratisk vänster samt andra i vår krets, för visat deltagande i sorgen efter Erik: vackra blommor, tröstande brev och telefonsamtal hem, för musik, blommor och närvaro vid begravningen. Tack också för gåvor till Vi-skogen och Läkare utan gränser.
Margaretha Kågström

KULTURFESTIVAL FÖR CENTRALAMERIKA

Öppet hus med föredrag av bl a författaren Monica Zak och Ola Nilsson från Kvarnby Folkhögskola, musikuppträdanden (Kulturskolans orkester, solosång med Amanda Olsen,  gruppen Cristal Andino, gitarr Ronny Pino med flera), Karin Lentz med dikter, konstutställning av Spyken-elever och av Pablo Paisano, lotteri, loppis och servering med latinamerikanska rätter.
   Info om solidaritetsarbetet för Centralamerika genom åren sedan 1979.
   Stadshallen, Lund. Lördag, den 16 mars, kl 11-16. Fri entré.
Arrangör: Stödkommittén för Centralamerikas Folk i Lund.

DOC LOUNGE ON WHEELS: KØR TIL DU DØR 19 mars


 
Tisdagen den 19 mars hyllar vi sport på hjul i allmänhet, och cykling i synnerhet. Detta gör vi i en mash up med Argentinas bästa Luciano Masetti och Flor de Lotus. Det blir livemusik, djs, barhäng och dokumentär i världsklass. Ta med dina vänner och ta cykeln, brädan, rullskridskorna eller vad du önskar och kom ner till Mejeriet.

Moon Rider www.moonriderthemovie.com
Av Daniel Dencik // Danmark,  2012  // 83 min
   När Rasmus Quaade är arton år bestämmer han sig för att bli en professionell cyklist, en av hans främsta strykor är att han inte lyssnar till sin kropps varningssignaler. Det är en extrem fysisk och psykisk kamp, Rasmus fysik är perfekt för cykling, men hans tankar och konstant reflektion om liv och död blir hans största motståndare i kampen för att leva ut sin dröm: att bli världsmästare i tempolopp. Det är en berättelse från insidan av en racinghjälm, Rasmus bjuder med oss på hans stora turné, där vi möter tvivel, rädsla, död disk, men även eufori av att vara bland de bästa i världen. Med oförsynt rå ärlighet och kameran fäst på Quaades cykelhjälm visar ’Moon Rider’ vilket mod, vilja och styrka det krävs för att bli en professionell cyklist. Ett hjärtskärande porträtt av en ung talangs extrema och ensamma liv.
DJ: Passionerade BMX-cyklisten Luciano Masetti från Argentina står för musiken denna afton. Luciano har tävlat med sin BMX i bl.a Argentina, Sverige, Estland och Spanien.
LIVE: Flor de Lotus bjuder in oss i hennes värld av folkmusik med sånger från Argentina och världen.
MAT&BAR: Ät din middag på Doc Lounge. Vi serverar alltid en vegetarisk soppa med bröd för 69 kr och i baren säljs det också vin, öl, kaffe, snacks mm.
TID: Kassan öppnar 19.00 / Film ca. 20.00 PRIS: 80kr / Student 60kr / GULDKORT (fri entré hela våren) 300kr

Föreläsning

”SOLCELLER PÅ TAKET – erfarenheter från en egen installation” Föreläsning av Ola Persson i Helgeands församlingshem torsdagen den 21 mars klockan 19. Klostergårdens byalag, Klostergårdsgruppen, ABF.
   Om du googlar på Klostergårdens byalags hemsida finner du intressant bakgrunds-information i Klostergårdsbladet.

Allsångskväll

Flygelkören bjuder in till Allsångskväll med folkmusik i Vita Huset, Uardavägen i Lund Fredag 22 mars kl 20!
Medverkande körer:
Flygelkören
Lund International Students’ Choir
Medverkande folkmusiker:
Anna Elwing, sång
Dan Gisen Malmquist. klarinett & basklarinett
Martin Landgren, dragspel & keyboard
Allsångsledare:
Gösta Petersen, sång & dragspel
Arr. Flygelkören i samarbete med Folkuniversitetet

Ur led är MP av Gunnar Stensson

Det värsta med MP-politikern Lars Goedeckes utspel är inte hans okunnighet om sjukvården på barnintensiven BIVA, en fråga där han har inflytande, utan hans hätska inställning till personalen där. Han framstår som en maktpolitiker med låg skatt som enda mål, till höger om Carl Johan Sonesson, M.
   För ett par veckor sedan fattade parhästarna Michael Sandin, M, och Yngve Pettersson, MP, i ”vårdproduktionsutskottet” ensamma det sannolikt olagliga beslutet att flytta ögonkliniken från Landskrona. De båda ”vårdproducenternas” beslut är tills vidare stoppat. Vilken är MP:s ståndpunkt?
   Polisens rasistiska agerande under beteckningen REVA mot människor med utländsk bakgrund i Stockholms tunnelbana och på andra institutioner bygger på en överenskommelse mellan MP och M. Kanske hade MP inte förutsett konsekvenserna, men ger du djävulen ett lillfinger…
   Också skandalen med de utnyttjade och bedragna skogsplanterarna från Kamerun bygger på ett slarvigt samförstånd mellan MP och Allianspartierna.
   MP har entusiastiskt stött omvandlingen av den svenska skolan från en skola för alla till en skolmarknad för de starka.
Ulf Nymark och Karin Svensson Smith står inför en svårare uppgift än Hamlets:
”Ur led är MP, ve, att vi är de,
som föddes att det vrida rätt igen”.

Et yndigt land av Lucifer

Nej, det blir inga kommentarer till valet av påve. Däremot är det en särskild plikt för oss här i söder att skärskåda det politiska läget i Danmark.

En valseger?

Vid valet hösten 2011 förlorade de danska borgarna, med Dansk Folkeparti som stödparti, makten till en centervänsterkoalition. Helle Thorning-Schmidt (s) blev regeringschef och i koalitionen ingick Socialistisk Folkeparti, SF, och Radikale Venstre, medan Enhedslisten blev stödparti. I valet gick socialdemokraterna lätt tillbaka medan SF led kraftiga förluster. Radikale Venstre gick kraftigt framåt, liksom Enhedslisten. Tendenserna kom att kraftigt prägla styrkeförhållandena i den nya regeringen.
   Först några ord om partierna. Den danska socialdemokratin har länge varit på återtåg och ligger flera steg till höger om det svenska S. Villy Sövndal med SF gick i valet fram i mycket nära koalition med S, vilket resulterade i stora förluster till Enhedslisten under dess populära ledare Johanne Schmidt-Nielsen.  De radikala står för en socialliberal hållning, inte olik den det svenska Folkpartiet en gång hade: vänster i kultur- och värdefrågor, borgerlig ifråga om skatter och ekonomi.
   Regeringen började med att tillmötesgå de Radikala genom att fullfölja den förra regeringens indragning av efterlönen, en speciellt dansk typ av tidig pension som S och SF hade svurit att behålla. Och så har det fortsatt. Det är ekonomiminister Marianne Vestager (R) som är den starkaste i regeringen, kanske för att hon oavbrutet kunnat ställa villkor för att fortsätta var med. S och SF som gick till val på en vänsterbetonad och grön politik har fått ge upp på punkt efter punkt. Typexempel var den trängselskatt i Köpenhamn man SF hade utlovat där man helt enkelt gav upp inför motoristlobbyn. Just nu har man aviserat nerdragningar av studiemedlen till studenterna, liksom indragningar av stöd till arbetslösa och socialbidragstagare. Argumentation har varit att man skulle öka utbudet av arbetskraft inför en tänkt brist 2020, detta medan arbetslösheten oavbrutet har stigit.

SF äts upp av Enhedslisten

Det parti som lidit mest har utan tvivel varit SF. Søvndal som är utrikesminister har tappat sin gamla popularitet när han mest åkt runt i världen och trivts med det, och han fick avgå som partiordförande. SF:s nedgång i opinionssiffrorna är katastrofal och många i deras led vill helt enkelt att partiet lämnar regeringen när man inte kan få igenom något av sin politik. Thorning-Schmidt verkar vara en sympatisk personlighet med de bästa avsikter, men mycket till socialdemokrat och ledare är hon inte. Den ekonomiska politik man följer är nedskärningar som i Sydeuropa.
   Vad är då Enhedslistan? Jo en samling gamla vänsterister: rester av gamla vänstersocialisterna VS+ gamla trotskister +gamla DKP:are, DKP var ett parti som hade god facklig förankring, rymde ett antal ledande intellektuella och på sin tid var Europas mest Sovjettrogna, Hur hållfast är en sådan koalition? Ja, än så länge går det bra, partiet ökar ständigt. De kan fälla regeringen, men kommer undvika det. De har förklarat att de inte tänker hjälpa borgarna till makten. Fast borgarna vill nog inte ha makten, de har ju redan en regering som genomför deras politik och gör sig omöjlig.

Mörka utsikter

Inför de senaste nerskärningarna (och sänkningen av bolagsskatten) skrev Georg Metz, en utomordentlig journalist och kommentator i Information: ”Frågan är nu: varför har regeringen gjort så här? Tror statsministern och de ledande S verkligen på allvar att man kan göra så här inför väljare som har valt dem på motsatta premisser och som inte låter sig överbevisas om att krisen kan övervinnas genom att man kastar väl prövat ekonomiskt tänkande på sophögen och ger skattelättnader åt företagsledarna?”
   Thornings regering har naturligtvis inte en chans att sitta kvar efter nästa cal och det är väl tveksamt om den håller sina fem år. Vad som är värre är att den nog har gjort det omöjligt för en bred vänster att komma till regeringsmakten på mycket lång tid. Till råga på allt har nu de Radikala börjat få problem. Regeringen har föreslagit en reform av lärarnas arbetstid vilket lärarna hatar och lärarna är själva kärnan i de Radikala och det är tal om strejk och lockout. Enhedslistan går som smör i solen. Men vad hjälper det, om de så skulle komma upp i tjugo procent. Utan ett rimligt starkt S och SF är de utan inflytande.
   Vad lär man då? Jo att man inte ska bilda regering eller gå med i en regering om man inte kan få igenom åtminstone delar av sin politik. Det är inget fel med kompromisser, men om det fordras en total utförsäljning ska man hålla sig borta.

Till sist

Allt är inte politik. Jag lyssnade på en matetnolog i veckan och eftersom det här bladets yttersta syfte är folkbildning återger jag gärna vad jag lärt.
   Vet ni varför vi i Sverige får pizzasallad – strimlad och syrad vitkål – till pizza nät det är okänt i Italien? Jo, det beror på att flertalet pizzerior i Sverige startades av jugoslaver som medförde sin balkanska salladstradition. Och förresten, kan någon säga vilken som är den mest typiskt svenska maträtten? Jo, det är kebabpizza, den rätten finns ingen annanstans än i vårt land!Socialist och antiimperialist? av Gunnar Stensson

Hugo Chavez - må du vila i frid – du hävdade att Jesus var den förste socialisten och en tidig antiimperialist. Vilket stöd har du för dina påståenden i Bibeln? Vi ser efter.
   Till den rike mannen sa Jesus: ”Gå bort och sälj allt vad du äger och giv åt de fattiga!”
   Han påpekade ”Ni kan inte tjäna både Gud och Mammon.”
   Beträffande de förtryckta och slavarna lovade han att ”De sista ska bli de första och de första de sista.”
   När han såg att det satt män i templet som sålde kreatur och får och duvor och hur växlare satt där (jag antar det var den tidens finanskapitalister), gjorde han sig ett gissel av tåg och slog ut växlarnas pengar och välte omkull deras bord. ”Ni har gjort templet till en rövarkula!” röt han. Det gällde att vara tydlig.
   I fördelningsfrågan var hans råd ”Giv åt dem som beder dig och vänd dig inte bort från den som vill låna av dig.”
   Han betraktade jordens rikedomar som gemensamma och livnärde sig på att plocka sädesax från åkrarna tillsammans med sina tolv apostlar.
   Han beskrev den barmhärtige samariten som en förebild trots att samariterna var lika illa sedda i Jerusalem som rumänska tiggare på Lunds gator.
   Han avstyrde steningen av en kvinna med orden: ”Den som är utan synd kaste den första stenen.” Möjligen var han feminist.
   Jo, du har rätt, Hugo Chavez, Jesus var bestämt en tidig socialist. Man kan lätt finna fler belägg. Din Jesustolkning har mer på fötterna än påvens och de högerkristna fundamentalisternas.
   De besuttna och makthavarna var lika giriga på kejsar Augustus tid som nu och vi vet hur det gick för Jesus.
   Några belägg för att Jesus var antiimperialist kan jag däremot tyvärr inte finna, tvärtom umgicks han försonligt med det romerska imperiets lejda skatteindrivare.

Hackat och malet av Ulf N

Från diversehandel till marknadsanpassning i hästens tecken
I Skåne har årligen den lilla byhålan Sjöbo sin hästmarknad. Jag har aldrig varit där, men genom avisorna har jag fått bilden av en något ålderdomlig tillställning. Men visst är det trevligt med hästar och marknader. Nu har emellertid blivit uppdagat, vilket knappast någon har kunnat undgå att lägga märke till, att det finns en betydligt modernare och globaliserad marknad för hästar – låt vara att de är tämligen döda och i konsumentledet försäljes i små stycken. Hur som helst: för att hänga med i galoppen så kommer den hittills tämligen oregelbundna spalten ”Politisk diversehandel” att försvinna från VB:s spalter. I stallet, förlåt, jag menar i stället blir det den mera marknadsanpassade rubriken ”Hackat och malet”.

Brottsförsäkring
Att man kan teckna försäkringar mot brott är ju inget nytt. Dvs man kan inte försäkra sig mot att bli utsatt för brott, men via hem- och olycksfallförsäkringar och dylikt få ekonomisk kompensation för de skador som brottet vållat. Sedan några år tillbaka har en kreativ innovatör, dessa kriskapitalismens heroer, framgångsrikt marknadsfört idén om att brottslingar kan teckna försäkringar mot att drabbas av straff. Till att börja med gäller det fortkörningsböter. Så här skriver företaget i fråga i sin reklam: ”Fortkörningsförsäkringen ersättare Dina fortkörningsböter. För bara 49 kr i månaden har Du en försäkring mot fortkörningsböter. Din försäkring mot fortkörningsböter täcker upp till 3 fortkörningstillfällen per år.” Naturligtvis en lysande affärsidé som kan komma att utvecklas ytterligare: nästa steg är måhända att lansera försäkring mot rattfylleri: ”Teckna en rattfylleriförsäkring! Vi ställer upp en med ersättare för dej i fängelset – körkortförfalskning ingår i försäkringspremien! Sup och kör!” Nog är denna idé med att kunna köpa sig fri från böter och straff någonting i hästväg!

Nu ska det byggas hus i parkerna!
Det har nu blivit alldeles självklart för den borgerliga majoriteten i kommunen att bygga hus på parkmark. Bland annat Borgarparken och Folkparken är två aktuella byggprojekt som borgerligheten säjer ja till. Det senaste i raden är ett byggprojekt i parken vid Tunaskolan. Tyvärr finns det en mycket bred majoritet för detta: här får borgarna uppbackning av såväl V som S. Endast MP gick emot att stympa parken. För min del hyllar jag som vanligt principen: inga hus på parkmark så länge det finns p-platser och trafikytor att bygga på.

Bekännelse
En fruktansvärd hemlighet tynger mitt hjärta sedan en tid tillbaka. Dags att lätta på denna börda. Jag måste bekänna: min favorit bland stockholmstidningarnas nätupplagor är Svenska Dagbladet. Ja, inte SvD i allmänhet. Det är värre än så. En av deras ekonomiskribenter har – utan att jag varit medveten om det – liksom sakta smygande, blivit en av mina absoluta favoriter. Han heter Andreas Cervenka. Hans ekonomiblogg sjuder av väl underbyggd kritik av hur ekonomin i Sverige och världen fungerar. Nej, jag tror inte att han vill största kapitalismen. Men en grön eller röd systemkritiker har mycket att hämta både vad gäller fakta och argument mot senkapitalismens härjningar. Se här några rubriker från Cervenkas blogg: ”Marknaden är satt ur spel”, ”Ta från de fattiga – ge till de rika”, ”Sverige – kapitalismens paradis”, ”Marknaden är manipulerad”, ”Bankerna: varannan vinstkrona från staten”. Inte nog med att bloggskribenten dödar myter om den kapitalistiska skurkekonomin på löpande band – han är stundtals riktigt underhållande också! Här är länken till Cervenkas blogg: http://blog.svd.se/cervenkaspengar/ Klicka och njut!

Öppna kort från livsmedelsindustrin
För att sluta där vi började: livsmedelsindustrin. Efter den allt annat än hov(!)samma kritiken mot bristande kontroll av livsmedelshanteringen meddelas nu i ett nyhetstelegram att en av våra större butikskedjor inte längre vill trava på i gamla banor utan ska nu spela med öppna kort och lanserar en ny färdigrätt: Lasagne con cavallo. Om denna uppgift är korrekt undandrar sig min bedömning.

76 nya fristående gymnasieskolor sedan 2010
av Gunnar Stensson

Vinsten som riskkapitalbolagen hoppas kunna plocka ut ur de 76 skoletableringarna uppgår till cirka tre miljarder. Samtidigt sjunker antalet gymnasieelever. 2008 var de nästan 400 000, 2016 kommer antalet ha sjunkit till 320 000.
   Det betyder att många gymnasier kommer att läggas ner och i värsta fall gå i konkurs mitt under läsåret som Idrottsgymnasiet i Karlstad. Fem JB-gymnasier (John Bauer) läggs ner den närmaste tiden.
   Det ansvarslösa etablerandet av fristående skolor kan naturligtvis också leda till att kommuner tvingas lägga ner skolor, som exempelvis i Eslöv.  Kommunerna har inga möjligheter att styra utvecklingen.
   Men de är lagligt förpliktade att sopa upp efter skolspekulanterna och se till att eleverna får sin utbildning. Det är något som riskkapitalbolagen struntar i.

Isdygnen av Gunnar Stensson

Dammarna täcktes natten till onsdagen av svart böljande is - utom den långa, där vattnet fortfarande är fritt. Dit har änderna, viggarna, svanarna, sothönsen och hägrarna samlats. Storskarvarna har gett sig iväg.
   Vattennivån i dammarna är hög. Stigen på vallen som utgör deras södra barriär har flera gånger och på flera ställen blivit översvämmad. Vassens, kaveldunets och nässlornas gula halm har plattats ned av vattenmassorna. På ett par ställen har man försökt stoppa flödet genom att ösa sand på stigen.
   Dammarnas vattenyta ser ut att ligga på samma nivå, men det är en synvilla. I själva verket sänks nivån stegvis ju längre västerut man går. Dammen närmast Värpinge ligger ett par meter lägre än den långa dammen närmast reningsverket.
   Det är förutsättningen för att vattnet ska flöda från damm till damm, och till slut rinna ut i Höje å.
   Det finns barriärer och slussar mellan dammarna. Även de har översvämmats.
   Vattenståndet i dammarna har stigit, trots att det länge varit torrt. Vi har större och varaktigare översvämningar att vänta, allteftersom klimatuppvärmningen fortsätter. Det kan ske plötsligt, efter exempelvis ett rejält åskregn.

”Ett krig här och nu” av Gunnar Stensson

är titeln på Wilhelm Agrells nya bok, utgiven på förlaget Atlantis. Det är en genomgång av den svenska insatsen i Afghanistan, som började 2002 med att några officerare sändes dit, och som under de elva krigsåren trappades upp till en nivå där 600 svenska soldater med pansrade fordon utkämpade regelrätta strider under NATO-befäl i februari 2011.
   Regeringen föll steg för steg undan för USA:s detaljerade och direkta påtryckningar för att öka den svenska insatsen. Idag är Afghanistan förött och talibanerna starkare än de var 2002.
   ”Ett krig här och nu” har redan lett till intensiv debatt, trots att publiceringsdatum inte inföll förrän fredagen 13 mars (Idus Martii, den dag Caesar mördades).
   Inte oväntat skyller såväl regeringen som socialdemokraternas talesmän ifrån sig.
   Vi kommer med en närmare och utförligare presentation av bokens viktiga innehåll nästa vecka, stolta över den starka rösten från Genarp.

”Det finns helt enkelt ingen bra svensk skola längre.”
av Gunnar Stensson

Den som vill veta mer om hur svensk skola förvandlades från en skola för alla till en skolmarknad för de starka, rekommenderas att läsa Per Kornhalls analys av de gigantiska förändringarna de senaste 20 åren i ”Barnexperimentet. Svensk skola i fritt fall,” Leopard förlag 2013. Obligatorisk läsning för skolpolitiker.

Frigör begåvningsreserven!
Segregerade klasser är skadliga inte bara för elever med svårigheter utan också för framgångsrika elever med högutbildade föräldrar. Det framgår av många undersökningar. Därför ska skolan vara blandad.
   En duktig elev som förklarar innebörden och den praktiska tillämpningen av t ex Pytagoras sats (som ju är ett utomordentligt hjälpmedel för att beräkna avstånd och yta) för en kamrat - som kanske inte förstått den alls – kan göra en avgörande insats för kamraten samtidigt som han fördjupar sin egen kunskap och samverkansförmåga.
   Samtidigt sker en social utveckling inom gruppen, klassen. Den sker på flera plan: språkligt, kulturellt och socialt för ett produktivt liv i ett mångkulturellt kunskapssamhälle.
   Men undervisningen ska vara lärarledd. Läraren har ämneskunskaperna. Han eller hon utvecklar en kommunikativ förmåga som fördjupas under en trettio- eller fyrtio-årig lärarkarriär.

Ett kunskapsområde kan beskrivas som en karta som tecknar strukturer, orsakssammanhang, principer och funktioner, men lämnar stora ytor tomma. Den kartan ska läraren rita upp. Har eleven kartan klar för sig gäller det bara att fylla ut de tomma ytorna. Där kan det – ibland - vara bra med ett grupparbete eller enskild kunskapssökning. Helst ska arbetet att göra kartan komplett fortsätta resten av livet.

När grundskolan infördes bröts det traditionellt hierarkiska samhällssystemets sociala segregation så att det blev möjligt att fånga upp hundratusentals begåvningar och mångdubbla samhällets totala kompetens. Det handlade om att frigöra en dittills dold kraftkälla, en väldig begåvningsreserv. Det var inte lätt. Motståndet var hårt. Misstag gjordes. Men det var mycket fruktbart.
   Dagens stora begåvningsreserv finns framför allt bland invandrare och nya svenskar. Samhällets uppgift är att tillgodogöra sig den.
   Zlatan är bara ett – kanske extremt – exempel. Han trivdes inte med skolan som institution. Men  skolan tog ansvar för honom.
   Han ramlade ner från tak på dagis – som han alltså hade tillgång till.
   Han hade talfel – det uppmärksammades och han fick hjälp av talpedagog.
   Han hade svårigheter att sitta stilla och läsa – fick speciallärare (som han i och för sig genast förkastade – kanske inte minst för att hon var kvinna).
   Han gick ut grundskolan i Rosengård med fullständiga betyg så att han kunde komma in på Borgarskolan. Där fick han höga betyg i matematik och naturvetenskapliga ämnen.
   I de senare tonåren tog så fotbollen över. Zlatan hade knappast tålamod med skolan – men den tidens skola hade tålamod med honom. Zlatans Rosengårdskultur avvek från den svenska medelklasskulturen på Borgarskolan – men integrationen fungerade tack vare tålamod och tolerans trots gnissel och konflikter.
   Det var på 1990-talet, då svensk skola var bäst i världen.
   2000-talets segregation och kaos, orsakade av skolpengssystem, oligopolistiska riskkapitalbolag, friskolor och fritt val, har lett till en situation där vi behöver en ny ”grundskolereform”.
   För att återvinna likvärdigheten i skolan beträffande kursplaner, resurser och lärare behövs ett förstatligande. Det kan ske på många sätt.
   För att uppnå ett samspel mellan skola och samhälle måste närhetsprincipen läggas till  grund för skolorganisationen.
   Det innebär inte att valmöjligheter kommer att saknas. Inom en fullt utbyggd gymnasieskolas ram finns ett brett utbud av utbildningsvägar.
   Ideellt drivna skolor med alternativ pedagogik  som t ex montessoriskolor ska förstås inte bara  tolereras utan också stödas.
   Aktiebolag med vinstsyfte måste förvisas från skolsystemet.
   Stadens eller stadsdelens skola är en social institution som elever, föräldrar och äldre är stolta över och stöder. Dit är det naturligt att skicka sina barn.
   Föräldrar ska  inte  köra kors och tvärs till skolor miltals hemifrån. Den trafiken, som  ofta är ett hot mot barnen och dessutom skadar miljön, måste bort. Skolan ska finnas hemma och barnen ska kunna gå dit på egna ben.