2013-03-14

Socialist och antiimperialist? av Gunnar Stensson

Hugo Chavez - må du vila i frid – du hävdade att Jesus var den förste socialisten och en tidig antiimperialist. Vilket stöd har du för dina påståenden i Bibeln? Vi ser efter.
   Till den rike mannen sa Jesus: ”Gå bort och sälj allt vad du äger och giv åt de fattiga!”
   Han påpekade ”Ni kan inte tjäna både Gud och Mammon.”
   Beträffande de förtryckta och slavarna lovade han att ”De sista ska bli de första och de första de sista.”
   När han såg att det satt män i templet som sålde kreatur och får och duvor och hur växlare satt där (jag antar det var den tidens finanskapitalister), gjorde han sig ett gissel av tåg och slog ut växlarnas pengar och välte omkull deras bord. ”Ni har gjort templet till en rövarkula!” röt han. Det gällde att vara tydlig.
   I fördelningsfrågan var hans råd ”Giv åt dem som beder dig och vänd dig inte bort från den som vill låna av dig.”
   Han betraktade jordens rikedomar som gemensamma och livnärde sig på att plocka sädesax från åkrarna tillsammans med sina tolv apostlar.
   Han beskrev den barmhärtige samariten som en förebild trots att samariterna var lika illa sedda i Jerusalem som rumänska tiggare på Lunds gator.
   Han avstyrde steningen av en kvinna med orden: ”Den som är utan synd kaste den första stenen.” Möjligen var han feminist.
   Jo, du har rätt, Hugo Chavez, Jesus var bestämt en tidig socialist. Man kan lätt finna fler belägg. Din Jesustolkning har mer på fötterna än påvens och de högerkristna fundamentalisternas.
   De besuttna och makthavarna var lika giriga på kejsar Augustus tid som nu och vi vet hur det gick för Jesus.
   Några belägg för att Jesus var antiimperialist kan jag däremot tyvärr inte finna, tvärtom umgicks han försonligt med det romerska imperiets lejda skatteindrivare.

Inga kommentarer: