2020-04-23

Första maj 2020


Även i pandemi-tider behöver vi fira arbetarrörelsens internationella högtidsdag utifrån förmåga.
Vi minns vunna segrar och tar sikte mot nya.
Häng rött från fönstret eller balkongen och prata med grannar och vänner om att göra samma sak.          

Friday for Future alla fredagar


 
 
Online kl 10 - 13 

Inget Veckoblad nästa vecka


 

I brist på demonstrationer och annat intressant att bevaka så drar sig red tillbaka till naturen nästa vecka.
   En och annan blick på Facebook och annat på nätet blir det nog men planen är att det skall bli mest natur.
   Nästa VB kommer alltså den 8 maj.

Solsystemets vår i Klostergården av Gunnar Stensson

Mellan vårdagjämning och lövsprickning ser jag solen gå upp medan jag kokar kaffe på morgnarna. Horisonten skymtar bakom träddungarna, från Nordanvägs studentbostäder i öster till reningsverkets blanka skorsten. I mitten reser sig den höga klockstapeln som markerar Klostergårdens infart.  
   I början av mars skymtar soluppgången för första gången som en brand vid studentbostäderna. Sedan inträffar den för varje morgon allt tidigare och flyttar sig några meter, medan jorden snurrar kring sin axel och fortsätter banan runt solen.
   Efter fjorton dagar är den framme vid klockstapeln och försvinner bakom den. Då strålar solljuset ut på båda sidor om det svarta tornet.
   Följande morgnar flyttar sig soluppgången allt längre bort från tornet, samtidigt som solen stiger högre och en morgon triumferande seglar över det.
   Då har trädens lövverk tätnat. Snart döljs horisontlinjen, tornet och soluppgången bakom lövmassorna. Tills nästa vårdagjämning.

Förberedelserna inför brobygget över Höje å har inletts


Läge för tunnel?
Bilden visar 6 olika möjliga lägen för en tunnel (röda fyrkanter; ibland kallas den av Trafikverket även "bro") för att möjliggöra en förbindelse mellan områden väster om järnvägen med de på östra sidan.

Hästarna har återvänt till hästhagen liksom till betesmarken söder om Höje å. På odlingslotterna i Källbymölla frodas vårblommor, buskar och grönsaker bland lysande maskrosor. Enstaka humlor och bin söker honung.
   Vattnet i ån rinner friskt och klart med spirande säv och näckrosblad som dallrar i strömmen. Bläsänderna har flugit norrut men de vanliga änderna finns kvar och några ligger på ägg. Tillgången på ännu unga nässlor att koka soppa på är god.
   När man passerat järnvägsbron möts man av en stor grävmaskin som håller på att utvidga en slät jordyta längs järnvägsvallen. Den ska användas som materielupplag och parkering för tunga lastbilar inför brobygget. Den gamla lummiga vägen längs järnvägen mot Lund är avstängd, kommer att övertas av järnvägsspår och blir aldrig densamma. En ny stig är upptrampad över platån med nyponbuskar väster om järnvägen. Arbetet med brobygget kommer att fortgå med somliga pauser ända fram till hösten 2003. Men stigen längs med dammarna kommer att hållas öppen för det mesta. VB rapporterar fortlöpande från bygget.           

Blackstone i Sankt Lars


Blackstone från USA lade beslag på 21 411 slitna lägenheter i Stockholms förorter. Bolaget struntade i vitalt underhåll men lyxrenoverade kök och badrum och chockhöjde hyrorna. Efter tre år såldes beståndet vidare till tyska Vonovia med sex miljarder kronor i vinst.
Mikael Nyberg, Aftonbladet 21 april.
   Nu äger Blackstone Hunnerup och Sankt Lars begravningsplats. Vad ska exploateras där?           

Vi har fastnat här och nu av Gunnar Stensson

Det här eländet måste ta slut nu och allt måste bli som det var innan. Vi klagar som besvikna barn. Här och nu är det trånga rum vi stänger in oss i. Vi flyr verkligheten genom att sitta och streama gamla filmer eller söka spänning i spel.
   Vi tycks sakna förmåga att förstå att vi är en del av ett världsomspännande historiskt skeende och att det finns en framtid då vi måste möta nuets och det förflutnas konsekvenser. 
   Det gäller också media.
   De är överfulla av beskrivningar av vad som händer här och nu och saknar utrymme för allt utanför.
   Vi blundar för allt som sker omkring oss trots att det i högsta grad angår oss.
   Vad bryr vi oss om Greta? Vi vill inte veta!
 

Säckar med livsmedel levereras till bybor
som lever i svält

Det här är sådant vi borde tänka på.
WHO konstaterar svältkatastrof i Afrika och Asien, 130 miljoner svälter på grund av krig, torka, översvämningar och gräshoppor.
   När coronan sprider sig fördubblas siffran till 260 miljoner.
   Svälten kan orsaka nya pandemier.
   Fossilkapitalet skakar.
   Vatten är dyrare än olja, trots att oljan subventioneras med 5 biljoner dollar om året
   I måndags måste oljebolagen betala för att någon skulle ta hand om deras överflödiga olja.
   Tjogtals väldiga tankers ligger med lastrummen sprickfulla av olja på redden utanför Los Angeles utan att bli av med oljelasten.
   Amerikansk skifferolja är alltför dyr att utvinna.
   De tre rövarna Trump, Putin och kung Salman bin Abdul Aziz i Saudiarabien känner marken öppna sig under sina fötter.
   Massarbetslöshet rådde redan före coronan i USA, världens rikaste land. 19 miljoner industriarbeten 1979 har minskat till 12 miljoner nu.
   USA gick in i pandemin med 30 miljoner medborgare utan sjukförsäkring, dubbelt så stora sjukvårdskostnader som i motsvarande europeiska länder och sjunkande medellivslängd.
   Kan kapitalismen överleva klimatförändringarna som kommer att orsaka ekonomisk stagnation och ökad ojämlikhet i länder och mellan länder?
   2019 var det varmaste året hittills. 2020 blir varmare.

Första maj i Coronans tid

Som bekant blir det en första maj utan demonstrationer det här året. VB:s vanliga lista över var och hur vi skall träffas får i år ersättas av lite tips på olika aktiviteter på nätet.
 


Västerpartiet
Välkommen till 2020 års 1 maj-firande - på Facebook!
I år kan vi inte mötas, men vi kan vara tillsammans. Årets firande kommer därför att sändas här på Facebook kl 12-14. Jonas Sjöstedt kommer att hålla tal och det blir artister, samtal och lite annat som vi kommer att berätta om senare - eller så berättar vi inte allt...
Program 1 maj:
12.00 Popsicle! spelar
12.05 Dagens programledare Tiffany Kronlöf hälsar välkommen
12.10 Landet runt! Hälsningar från första maj-firare runt om i Sverige
12.30-12.50 Jonas Sjöstedts 1 maj-tal
13.05 Farhiya Feysal, vinnare av ortens bästa poet 2018, framför en egen text
13.15 Jonas Sjöstedt leder sin talkshow ”Snack med Sjöstedt”. Gäster är Ann Petrén, skådespelare; Roya Hakimnia, Socialistiska läkare; Sanna Tefke, vårdbiträde och fackligt ombud på Kommunal och Stefan Sundström, musiker
13.40 Stefan Sundström och Karin Renberg spelar
13.55 Vänsterns blåsorkester spelar Internationalen
Läs mer på Facebook »


Västerpartiet - Lund
Vi ställer inte in, vi ställer om!
Lunds största första maj firande kommer i år ske digitalt och vi hoppas se dig här hos oss. Detta med anledning av att det under rådande omständigheter inte är möjligt att träffas fysiskt.
Vårt lokala firande kommer att vara strax för det nationella som börjar klockan 12.00. Det nationella kommer bland annat innehålla bland annat tal av Jonas Sjöstedt.
Talare på vårt lokal arrangemang:
Hanna Gunnarsson, riksdagsledamot Vänsterpartiet.
Harald Gerdmar, Ung vänster Lund.
Mårten Pavlov, fackligt förtroendevald i SEKO.
Läs mer på Facebook »
 
Västerpartiet - Malmö
Välkommen till årets 1 maj-firande!
Det har nog inte undgått någon att vi befinner oss i en global kris. Ett läge som slänger om vår vardag och som bland annat lägger grunden för vilka sociala förutsättningar vi har.
Detta års 1 majfirande kommer skilja sig från andra år. Vänsterpartiets styrka är vår gemenskap, vårt engagemang och vår aktivism och de här tre egenskaperna kommer vara nyckelord för att kunna genomföra ett storslaget 1 majfirande!
Var med och bidra till detta storslagna firande!
Läs mer på Facebook »
 


Socialdemokraterna
Första maj, första maj! Varje sliten kavaj.
Vi ska självklart fira arbetarrörelsens dag även i år, om än på ett lite annorlunda sätt. Årets första maj-firande flyttar vi till ditt vardagsrum genom ett digitalt firande, där du bland annat får höra tal från Stefan Löfven och Karl-Petter Thorwaldsson, se inslag från olika håll i landet och på ett digitalt sätt stå mitt i folkrörelsesamlingen.
Vi sänder live med ett program kl. 11.00. Sändningen kan du se på Socialdemokraterna och LO:s Facebook-sidor och på Socialdemokraternas Youtube.
Läs mer på Facebook »


Socialdemokraterna - Lund

Hittade ingen info på Facebook (än?)
 
Socialdemokraterna - Malmö

Socialdemokraterna, LO och ABF ska självklart fira arbetarrörelsens dag även i år, om än på ett lite annorlunda sätt: på Socialdemokraterna i Malmös facebooksida.
Årets firande flyttar vi hem till ditt vardagsrum genom ett digitalt firande. Det blir tal av vår partiordförande Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, samtal med lokala malmöföreträdare från Per Albin Hanssons födelsehem i Kulladal och mycket mer.
8.00 Våra skånska Första maj-hälsningar ges av Niklas Karlsson och Per-Ola Nilsson, Socialdemokraterna i Skånes och LO-distriktet i Skånes ordförande. 9.00 Intervju med ordförande för Socialdemokraterna i Malmö Joakim Sandell, Shler Bradostin från SSU Malmö och LO Malmös ordförande Erol Dramer.
11.00 Livesänt tal av partiordförande Stefan Löfven och LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Sändningen visas även på SVT Forum (endast talet, inte hela arrangemanget).
Läs mer på Facebook »
 



Kommunistiska Partiet
Fira arbetarklassens egen dag tillsammans med oss i Röd Front!
2020 är på många sätt ett ovanligt år. Coronapandemin överskuggar det mest och så även 1 majfirandet. Därför ordnar vi i år ett nationellt digitalt firande som sänds direkt här på Facebook med start kl 14.00.
Arbetarklassen har länge varit tillbakatryckt och attackerna har på senare tid duggat tätt med inskränkningar i strejkrätten, försämrad arbetsrätt och en nyliberal politik som drivs av socialdemokratin. Nu i coronatider läggs det ena förslaget efter det andra för att rädda företagen men få åtgärder vidtas för att skyddare arbetare och vanligt folk. Därför har vi lanserat "Ett arbetarprogram för att möta krisen" och detta står i centrum för årets 1 maj.
★ Rädda jobben, inte aktieägarna!
★ Inga gräddfiler i vården - förstatliga privata sjukhus!
★ Ett solidariskt samhälle - bort med kapitalismen!
Läs hela krisprogrammet här:
Välkommen att delta i Röd Front!
Läs mer på Facebook »
 



Revolutionär 1 maj

1 maj blir inte som vanligt i år. I år kommer vi inte gå tillsammans genom staden. Men i år, precis som alla andra år, är vi många. Och i år precis som alla andra år ska vi visa det. Vi ska visa varandra att vi tillsammans kämpar för ett annat samhälle bortom kapitalistiska kriser och där staden tillhör oss. Vi ska visa att det går att vara solidariska och starka tillsammans trots den viktiga sociala distanseringen som nu råder.
Läs mer på Facebook »