Socialister – är ni här?
Feminister – är ni här?
Antifascister – är ni här?
Vilken fantastisk känsla det är att få vara här med vänner, kamrater och familj på årets absolut bästa dag. Den dagen som inte bara bär hoppet om en ny rättvis värld utan också de människor som förändrar, kämpar och skapar en ny värld. 1 maj är arbetarnas dag – en dag att fira segrar och förstärka kraven på jämlikhet, solidaritet och rättvisa.
Titta dig omkring! Titta på varandra! Vad är det ni ser? Det jag ser är medmänniskor som står upp för det öppna Malmö. Det jag ser är hela världen i Malmö och människor som har gått från att hoppas att världens problem ska lösa sig till att tillsammans lösa världens problem. Det jag ser är kärlekens och solidaritetens huvudstad. Tack alla malmöbor för att ni hoppas och tror. Tack för att ni älskar och kämpar. Det är vi som är framtiden. Det är vi som kommer förändra Malmö och Sverige.

Kamrater!
Har ni tänkt på det nyspråk som råder idag? Det språk som går ut på att få oss alla att sitta stilla i båten när det handlar om ekonomi och makt men känna oss oroade och skrämda när det handlar om flyktingar, arbetslösa och de som lever längst ner på stegen. Samtidigt som börsen och bankernas vinster slår nya rekord får vi höra att vi måste strama åt. Samtidigt som Sverige är rikare än någonsin har vi inte råd att höja lönerna för de underbetalda som bär upp välfärden. Samtidigt som VD-lönerna skjuter i höjden får allt fler nöja sig med springvikariat och otrygga jobb i bemanningsbranschen.
Varje gång du hör en riskkapitalist som pratar om kvalité bör du bli misstänksam – det betyder nämligen låt oss behålla våra miljardvinster från skola, vård och omsorg. Varje gång du hör en moderat prata om att gå från bidrag till jobb betyder det att vi måste sänka a-kassan, sjukförsäkringen och försämra socialbidragen. Varje gång du hör Annie Lööf prata om enkla instegsjobb för att komma in på arbetsmarknaden – betyder det löner under 10 000 kronor och på sikt också sänkta löner för alla andra arbetare.
Låt oss göra slut på nyspråkets dimridåer. Det heter:
Problem, inte utmaning
Klassamhälle, inte utanförskap
Kapitalist, inte entreprenör
Rasister, inte Sverigevänner Låt oss också själva tala klarspråk. Vi socialister gör allt som står i vår makt för öka demokratin i ekonomin. Vi slåss för att den som har makt och privilegier ska bli av med dem. Arbetarnas makt ska öka på ägarnas bekostnad, kvinnors makt ska öka på mäns bekostnad. Klyftorna ska utjämnas och det innebär att de allra rikaste kommer bli av med sina groteska förmögenheter och att de med minst inkomster kommer få mer pengar i sin plånbok, mer makt och frihet i sina händer att styra sina egna liv.

Vänner!
När ojämlikheten ökar så kan vi inte sitta still i båten och hålla tummarna. Inkomstskillnaderna exploderar och vårt land har idag fler miljardärer och miljonärer än någonsin förut. Samtidigt har vi många fler fattiga än på decennier. Det är resultatet av en riggad ekonomi som gynnar de rika på alla andras bekostnad.
Och låt dig inte luras: när jag pratar om att Sverige har fler fattiga än på länge så pratar jag om min lågavlönade morsa. Jag pratar om alla unga med otrygga villkor och alla som sliter i underbetalda branscher: taxichaffisar, hotell- & restauranganställda, städerskor, butiksanställda och undersköterskor. Jag pratar om alla arbetslösa, sjukskrivna och papperslösa. Jag pratar om min farsa – och alla andra som är – fattigpensionärer, många med förslitningsskador. Jag pratar helt enkelt om en stor del av arbetarklassen.
Den ökande otryggheten drabbar alla oavsett klass. I en underbemannad vård där vårdplatserna minskar och stressen ökar sker fler misstag. I ett arbetsliv där tempot hela tiden höjs och mer förväntas av dig som har ett arbete ökar utbrändheten. Utvecklingen är inte en naturlag utan resultat av politiska beslut som fattats – det handlar om en borgerlig klasskamp nedåt. Det är nu mer än någonsin som det behövs vänsterpolitik som utmanar makten och bedriver klasskamp uppåt.
Finansministern Magdalena Andersson missar aldrig en chans att berätta att ekonomin går som tåget i Sverige och om våra stora överskott och låga statsskuld. Men vad spelar det för roll om vi inte använder det till rejäla förbättringar för alla som bor i Sverige? Om vi inte ser till att jämlikheten ökar och inkomstskillnaderna minskar? För sanningen är att det bara är en liten elit som får ta del av framgångarna. Klyftorna ökar eftersom vi har en alldeles för slapp och feg regering. Det krävs ett systemskifte. Det krävs vänsterpolitik som prioriterar en ekonomi för alla, inte bara några få.
Vi måste se till att skatten för de rika ökar och vi måste se till att bidragsfesten för de rika upphör. Sammanlagt förlorarar staten årligen flera hundra miljarder på grund av borgerliga skattesänkningar: jobbskatteavdrag, avskaffad förmögenhetsskatt, kraftig sänkning av bolagsskatten och avskaffandet av fastighetsskatten. Borgerliga lösningar på alla världens problem tycks vara sänkta skatter som finansieras av raserad a-kassa, förstörd sjukförsäkring och att sätta åt dem som är mest utsatta. Så visst finns det utrymme för kraftiga skattehöjningar för den rikaste tiondelen som tjänat allra mest på den borgerliga skattesänkarfesten – men det finns också utrymme för kraftiga skattesänkningar för alla andra inte minst för fattigpensionärer, sjuka och arbetslösa.
Därför är det så förvånande att socialdemokraterna köpt en borgerlig syn på skattepolitiken. Var finns regeringen i striden för att höja bolagsskatten så att företagen får bära sin del? Var finns regeringen i striden för att återinföra förmögenhetsskatten så att de superrika får bidra? Varför fortsätter socialdemokraterna med den borgerliga, orättvisa skattepolitiken?
Den senaste är att regeringen vill sänka bolagsskatten igen. För Vänsterpartiet är det upp-och-ner-vända världen. Jag undrar i mitt stilla sinne om Stefan Löfven som idag talar för Socialdemokraternas i Malmö i sitt tal lyfter det, kanske säger Stefan: “Idag kan jag stolt berätta att vi socialdemokrater vill ge bolagsdirektörerna en tredje skattesänkning – för det är de värda”! Inte vet jag – men jag vet en sak: det är orimlig politik och rena rama galenskapen att skänka 10 miljarder till välmående företag.
Istället för bolagskattesänkning måste vi skapa en ekonomi som fungerar för alla där makt och pengar omfördelas. Från de som lever på att äga aktier, till de som gör jobbet och arbetar ihop vinsterna. Låt mig komma med några förslag på skattepolitikens område
 1. Avskaffa omedelbart alla överklassbidrag: bort med RUT- & ROT-avdraget. Varför ska du som är förskollärare betala för höginkomsttagarens vilja att få sitt hus städat av någon annan och köket topprenoverat för femtielfte gången. Sätt dessutom ett tak på ränteavdragen som till största delen går till höginkomsttagare i Danderyd, Vellinge och Båstad ta istället pengarna till att bygga billiga hyresrätter i Malmö, Burlöv och Göteborg.
 1. Se över alla kapitalskatter så att inte Volvo, IKEA, Atlas Copco och andra mångmiljardföretag kan planera bort sina skatter och de facto betala mindre i skatt än Alis livs på hörnan eller Elsas Blomsterhandel.
 1. Återinför förmögenhetsskatten. Ska alla bidra måste det bli ett slut på skattefriheten för mångmiljonärer. Vi har inte råd med rika skattefifflande direktörer och borgare.
 1. Sätt stopp för skattetrixande företag som gömmer pengar i Luxemburg och Panama. Låt oss ta Nordea som har gett den nyliberala råkapitalismen ett ansikte. De hjälper kunder att smita ifrån att betala skatt, de hjälper kriminella nätverk med penningtvätt, de tar ut groteska vinster av sina kunder och de tycker det är självklart att staten ska stödja dem med skattemedel. Inga policydokument i världen hjälper mot de trixande bankdirektörerna i Nordea. Det enda som hjälper är hårdare straff, bättre kontroller och högre böter. Kanske skulle en och annan bankdirektör må bra av en fotboja som omväxling?
Medmänniskor!
Låt mig vända mig till alla er som kommit idag och som flytt för era liv från helvetet i krigets Syrien, från det ockuperade Palestina eller som ensamkommande från Afghanistan. Låt mig tacka er för att ni tagit er hela den långa vägen till Sverige och tala om för er att ni är välkomna! Vi vill ha er här – ni behövs i vårt land. Precis som mina föräldrar som kom hit för att arbeta, göra nytta och tillsammans med andra arbetare bygga upp landet är jag övertygad om att ni gör Sverige starkare.
Till alla dem som tror att all jävelskap sammanfaller med att människor flytt för sina liv och lyckats ta sig till Sverige vill jag citera P O Tidholm:
Det var inte kurderna som flyttade industrierna till låglöneländer, det var inte palestinierna som stängde post- och bankkontoren och flyttade statliga jobb till städerna, det var inte somalierna som byggde volymhandelsområden som tömde stadskärnorna, sålde ut apoteken och privatiserade sönder landets järnvägsunderhåll. Det var inte syrierna som genomförde försämringarna i sjukförsäkringssystemet. Och det var faktiskt inte ensamkommande barn från Afghanistan som lade ner byskolorna och sänkte A-kassan.”
Alla vi vet vilka det var: det var eliten och deras nyliberala högerpolitik som i snart 30 år plundrat och utarmat Sverige. Så låt oss istället gemensamt rikta ilskan mot den politiska och ekonomiska eliten som tjänat på denna politik istället för att skuldbelägga den som flyr och inte har något annat val än att fly.
Det är samma nyliberala politik och samma logik som lägger grunden för den växande rasismen och fascismen som sveper fram över världen. Som leder till ökad antisemitism och islamofobi. Som leder till ökat kvinnohat och att flyktingförläggningar bränns ner. När kapitalismen krisar då växer fascismen, när rasisterna i Sverigedemokraterna normaliseras då ökar det högerextrema våldet. När etablerade partier i Sverige tar över rasisternas politik och retorik förändras inte det faktum att politiken är rasistisk. En spade är en spade – rasism är rasism oavsett avsändare. För oss som är vänster är valet självklart: Inte en millimeter till fascisterna, inte en millimeter åt rasistisk politik..
Jag skäms över den svenska regeringens asylpolitik. Men tack och lov bor vi i en stad fylld av människor som förstår vad solidaritet och medmänsklighet betyder. Det var alla vi som räddade Malmö undan en verklig kris när staden fylldes av flyktingar 2015 och det är alla vi som fortfarande arbetar med att stötta och hjälpa nyanlända med språkcaféer, praktisk hjälp, juridiska kontakter och allt annat som behövs. Det ska vi vara stolta över – det visar vilken styrka som finns när vi organiserar oss.
Allt hänger ihop: krig skapar flyktingar, svält skapar flyktingar, diktaturer skapar flyktingar. Om Sverige vill bidra till färre flyktingar i världen borde Sverige
 • sluta exportera vapen till diktaturer
 • stå upp för en världsordning som är rättvis
 • sätta press på diktaturer som exempelvis Turkiet som fängslat vänsteroppositionen HDP och attackerar kurdiska peshmergas i YPG som kämpar mot terrorsekten IS i Syrien.
Sverige skickar idag tillbaka ensamkommande på löpande band till Afghanistan. Det måste få ett slut. Vi kan inte utvisa ensamkommande barn till ett land som inte ens UD anser att det är säkert att åka till, där terrorismen har ett starkt fotfäste och skördar liv varje dag och som många av barnen aldrig ens satt sin fot i. Morgan Johansson om du hör mig – ta ditt ansvar och ge omedelbart alla ensamkommande barn i Sverige amnesti och rätt att stanna.

Kamrater!
Så mycket en organiserad arbetarklass åstadkommit tillsammans. Den allmänna rösträtten. Rätten till sjukvård och semester. Rätten till sjukförsäkring, till arbetslöshetsersättning, till pension. Förbudet mot aga och rätten för homosexuella att gifta sig bara för att nämna några exempel. Och ofta är det vänstern som varit drivande.
Ofta avfärdas vi som orealistiska och högern har bromsat, bekämpat och varit emot. Men vi har inte gett upp och vi har alltid segrat förr eller senare. Så kommer det också bli med Sveriges nästa frihetsreform: sex timmars arbetsdag. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön ger oss möjligheter att få livet att gå ihop, gör oss friskare och ger fler möjligheten att jobba. Medans åtta timmars arbetsdag är en 100 år gammal idé är sex timmars arbetsdag framtiden.
Så kommer det också bli med klimatomställningen. Klimaträttvisa betyder att de som förorenar, förstör och förbrukar jordens resurser tvingas avstå den rätten till förmån för alla andras rätt att överleva och utvecklas. Låt oss börja med att AP-fonderna slutar placera våra pengar i klimatförstörande verksamhet. Fossilfritt och divestering – det är framtiden.
Och kamrater! Så kommer det också att bli med vinstjakten i välfärden. För trots att
näringslivet är på marsch för att förhindra förslagen så är jag övertygad om att vi förr eller senare kommer få igenom att våra skattepengar ska gå till det de är avsedda för: människors behov, undersköterskor och lärares löner, personal till våra barn och äldre. Inte till champagne, kaviar och feta bankkonton åt Attendo, Vardaga och engelska skolans ägare.
Men i den striden måste vi alla hjälpas åt  – varenda en av er har en röst som gör skillnad.  Låt Stefan Löfven få veta att han måste hålla sin överenskommelse med Vänsterpartiet om att lägga fram ett förslag som stoppar vinstjakten i alla välfärdens delar. Skriv insändare, prata med arbetskamrater, mejla socialdemokratiska och miljöpartistiska riksdagsledamöter och anlägg moteld till högerns lobbykampanj. Tillsammans kan vi se till att riskkapitalisterna kastas ut ur välfärden en gång för alla.

Malmöbor! Malmö är vår stad. Vår stad att ta hand om och låta våra barn växa upp i. Vår stad att kämpa för och välkomna alla till. I vår fantastiska stad finns det problem med segregation, trångboddhet och bostadsbrist. Fattigdom, arbetslöshet och arbetsgivare som både diskriminerar och utnyttjar sina anställda. Kriminella som skapar otrygghet, mördar och hotar. Det är inga problem som inte går att lösa – men det är misslyckanden för staden som måste lösas för att Malmö ska fortsätta vara en plats för alla.
Ökad ojämlikhet och desperation ger kriminella krafter fotfäste. Lösningen är vänsterpolitik som utrotar orsakerna till fattigdom, utslagning och trångboddhet. Men vi måste också här och nu göra det omöjligt för kriminella krafter att verka genom att prioritera polisens resurser rätt:
 1. satsa på att gripa de skyldiga mördarna istället för att jaga nyanlända och ensamkommande
 2. satsa på att få bort vapnen från gatan istället för meningslösa gränskontroller
 3. skärp vapenlagarna och inför vapenamnesti
 4. upprätta ett nära samarbete mellan polis, sociala myndigheter, skatteverket och försäkringskassan för att knäcka den grovt organiserade brottsligheten.
Dessutom borde sossarna och Miljöpartiet omedelbart sätta stopp för de kraftiga nedskärningar som de genomför i Malmö och istället höja skatten så vi kan göra kraftfulla satsningar på att anställa fler i välfärden, på att ge arbetslösa unga killar och tjejer en chans att utbilda sig och göra nytta för samhället, på att kraftigt öka byggandet av billiga hyresrätter istället för att sälja ut allmännyttan till riskkapitalister som man gjort i Rosengård.

Kamrater!
Vänstern är alternativet. Det finns ett val mellan att skapa ett mänskligt samhälle, eller se på när det blir omänskligt. Vi väljer, varje dag, att arbeta för mänskligheten.
Men ingenting sker av sig själv – förändringen uppstår i den politiska kampen som vi alla kan vara en del av. Den förändringen vi vill åstadkomma händer inte i riksdagen eller kommunfullmäktige utan press och rörelse underifrån. Högern har pengarna och de köpta lobbyisterna, vårt svar är organisering och massrörelser underifrån. Gör det du kan – gå på ett möte, delta i en aktion, bidra med tid, kunskap eller pengar till rörelser som gör viktiga insatser. Bli medlem i Vänsterpartiet redan idag. Vi kan kalla oss olika saker – socialister, feminister, kommunister, miljökämpar och antirasister. Vi kan vara här av olika anledningar och vi har olika förutsättningar i livet. Men vår uppgift är klar och tydlig: att skapa ett demokratiskt och socialistiskt samhälle med plats för alla. Vi gör det för att vi tror på framtiden, vi gör det för våra barn och för våra föräldrar. Vi gör det för att vi vet att klassamhället måste krossas om vi alla ska kunna bli fria människor. Vi gör det för att vi vet att det bara finns en framtid: vår gemensamma framtid! En socialistisk framtid.