2019-05-16

Friday for Future alla fredagar

 Välkomna på demonstration för klimatet, varje fredag någon gång mellan 10- 13 på Stortorget.

Den 24 maj, två dagar före EU-valet har den snabbt växande ungdomsklimatrörelsen Fridays For Future utlyst en ny global strejkdag. Vid den senaste internationella strejken deltog minst 1,8 miljoner unga och stödjande vuxna i över 140 länder. Redan nu har engagerade på 80 orter runt om i Sverige anmält att de arrangerar klimatmanifestationer den 24 maj.             

Gratis luft! Lördag 18 maj på Mårtenstorget.Så heter en låt som Röda Kapellet spelar på lördag på Mårtenstorget. Så heter också rubriken på torgmötet som handlar om klimatet och transporter.
   Karin Svensson Smith från Mp och tidigare ordförande i riksdagens trafikutskott, Lottie Rosenqvist från Fridays for future och Angelica Svenssson, fullmäktigeledamot för V talar mellan låtarna.
   Snart är Röda Kapellets vår till ända. Men ett appellmöte till blir det: Lördagen 25 maj handlar det om EU-valet. Sedan spelar vi på eftermiddagen för Pridefestivalen på Stortorget. Sedan har orkestern sin interna avslutningsfest!
Glöm inte att rösta!

Samtal om palestinska barn i israeliska militärfängelser


 
Lördagen den 18 maj kl. 16:00–18:00
på Kvarnby Folkhögskola - Gullvik, Västra Hindbyvägen 14, Malmö


Information

"Det senaste decenniet har ett flertal rapporter av olika organisationer, som FN, Unicef och fristående experter, publicerats som visat att palestinska barn grips, förhörs och fängslas av israeliska militär på den ockuperade Områden och i östra Jerusalem, utan att deras rättigheter tillgodoses.
   Vänsterpartiet Malmö vill uppmärksamma och samtala om denna fruktansvärda situation som palestinska barn utsätts för, genom en fotoutställning och vittnesmål från palestinska föräldrar och släktingar till fängslade barn samt barnens vittnesmål.
   Barnkonventionen ska gälla alla barn oavsett ursprung eller Backgrund. Kom och lyssna och delta i samtalet om grundläggande mänskliga rättigheter för palestinska barn.
   Samtalet leds av: Vänsterpartiets riksdagsledamot Malcolm Momodou Jallow
Arr: Vänsterpartiet Malmö

Läs mer på Facebook»

Europa mot rasismen


 
Möllevångstorget, söndag 19 maj kl. 13:00

Skiftet bjuder in till en stor demonstration med talare, artister, organisationer, poeter och god stämning för ett rättvist Europa mot rasismen.
   Denna söndag går människor ut på gatorna i hela Europa - bland annat Budapest, Bukarest och Berlin - i protest mot rasismen och för klimatet.
   Demonstrationen hålls en vecka innan Europaparlamentsvalet och vill att fler röster ska höras när det gäller Europas framtid. Vi vill inte ha ett EU som styrs av klimatförnekare och rasister, utan ett som förändras till det bättre och där politiker tvingas lyssna till exempelvis elevernas skolstrejker och ser till att skapa en hållbar politik för framtiden.
Demonstrationen är partipolitiskt obunden och arrangeras av Skiftet, #MERmänsklighet, Jordens Vänner, Tillsammansskapet, Momentum och Klimataktion.           

Hört på Botulfs

Dom kallar Staffanstorp Lilla Rumänien.
Varför då?
För att dom sparkar ut flyktingar och tiggare.           

Höje å stationsområdeProtestera mot exploateringsplanerna
Det har skrivits många artiklar om Höje å området den senaste tiden i VB och på många andra ställen. Flera olika initiativ har tagits i frågan; miljöpartiet har motionerat om att göra å-dalen till naturreservat och det finns även ett medborgarförslag i Lund som kräver det samma.
   Många hör av sig och vill instämma i det uttalande som Klostergårdens byalag gjort i frågan.
   Förutom att VB:s spalter är öppna för inlägg så finns det en sida med länkar och nyheter i ärendet där även de namn som skickas in till veckobladets mail läggs till under uttalandet från byalaget.
Till Höjeå sidan »

al-Nakba demonstration i Malmö den 12/5

Håller V på att få rätt om Svaneskolan? av Mats Olsson

I sista stund kastar styret i Lund in en ny utredning om placeringen av den nya gymnasieskolan. Förberedelserna hittills har kostat hissnande 50 miljoner och Vänsterpartiet kan som enda parti säga: skyll inte på oss. Vänstern har varit emot varenda steg i processen; från den absurda idén att Lund ska utarma övriga skånska kommuner på gymnasieskolor genom att bygga en femte och snart en sjätte skola, till den vansinniga placeringen med rivning av Svaneskolan.
   De skånska kommuner som skickar sina gymnasie-elever till Lund har ju annonserat att de inte vill betala för sig utan tvärtom tänker begära pengar tillbaka för tidigare år. Detta har antagligen påskyndat omsvängningen bland de styrande i Lund. En annan faktor som nog har medverkat till omsvängningen är FNL:s vallöfte att stoppa rivningen av Svaneskolan, ett löfte de övergav två månader efter valet. Men de var märkbart stressade på fullmäktigemötet i november, då V:s representanter plågade dem med frågor om detta.
   Vi ser alltså fram emot den nya utredningen.
Mats Olsson, Vänsterpartiet

S och V av Lucifer

För en gångs skull: inte ett ord om kommunalpolitiken. Nej det här ska handla om rikspolitiken.
   Det har inte gått så bra för S det senaste halvåret och ni har säkert hört belåtna kommentarer från inbitna V-partister med andemeningen att det då i stället går bra för V. Jag tror att det är ett dumt och dåligt felslut.

Ett historiskt arv
V startade en gång en gång i tiden som en utbrytning från S där vänsterflygeln lämnade moderpartiet som ett parti för vänstern i S. Jag menar att det i huvudsak förhåller sig likadant i dag: V fungerar som en vänsterflygel i S. Det är bl.a. därför som det är så omöjligt att svärta ner S med hjälp av vad V gör och säger. Sanningen är att vi i huvudsak tycker detsamma. Skillnaden är att V kan säga saker som är taktiskt omöjliga för S att yttra. Visst, det har funnits perioder när V eller dess föregångare har uppträtt som försvarare av Sovjet i alla väder, men det har nästan aldrig berört inrikespolitiken.

S-regering för borgerlig politik
Den samhörighet jag talar om här är inget ledningen i V vill kännas vid. De vill se V som helt oberoende av vad som händer med S. Men när det som nu går dåligt för S berör det också oss. Säg att hälften av dem som säger nej till S går till oss, så går andra hälften till de borgerliga eller SD. Sammantaget innebär det att vi kommer att få en borgerlig regering efter en valrörelse där S har spolierat delar av sitt sedan många år etablerade förtroendekapital genom samgåendet med C och L. Det är klart att man ibland måste göra kompromisser. Men vad man har gjort är att låta en S-regering föra en borgerlig politik.

Ett katastrofalt felgrepp
Framför oss har vi ett läge där S ska dela ut miljarder i form av slopad skatt till landets välmående övre medelklass. Och så ska Arbetsförmedlingen läggas ner - 130 kontor runt om i landet ska stängas. Överenskommelsen med borgarna är ett katastrofalt felgrepp som kommer att kosta S dyrt.
   I bästa fall kommer man inom S inse vad det är man håller på med. Vad S då kan göra är att säga upp avtalet och lämna regeringsmakten.
   Det blir M och de andra borgarna som får ta över och det är bättre än att S ska gå in i en valrörelse och försvara en borgerlig politik.
   Ibland måste man tänka ett steg längre än att klamra sig fast vid statsrådsplatserna.
   Det finns några mindre upprorsungar inom S, men de är inte att ta på allvar. Det är först när det blir ett brett S-uppror inom fackföreningsrörelsen som det kan hända något.

Notiser om jordsystemets dödsspiral vecka 20, 2019
i urval av Gunnar Stensson

Artiklarna om miljö och klimat är nästan oändligt många nu. Här får VB:s läsare lite hjälp att hitta material att läsa.
För Urval och referat svarar Gunnar Stensson.
 
CO2-rekord!
Keelingkurvan har för första gången passerat 4,45 ppm. Det är utsläppsrekord! Så mycket koldioxid  har inte funnits i atmosfären på tre miljarder år.
SDS 14 maj

Trumps inrikesminister, den tidigare lobbyisten för olja och gas David Bernhart, kommenterar: ”Jag tror USA är nummer ett när det gäller att minska CO2. Jag har inte svårt att sova.”
   USA har släppt ut mer koldioxid än någon annan nation i historien. I år har USA:s utsläpp ökat.
The Guardian 15 maj

Tysklands högerpopulister i AfD, Alternativ för Tyskland, gör klimatförnekelse till huvudfråga för att öka sina valsiffror. De har inbjudit den amerikanska högerns klimatförnekare till ett konvent och hävdar att hysteri driver klimatdebatten och att Greta Thunberg är mentalt rubbad.
The Guardian 14 maj

”Klimatförnekarna har mobiliserat den inneboende girigheten i en ekonomisk struktur med vinstsyftet som främsta drivkraft, det enorma politiska inflytandet för näringslivsintressen, den till synes omättliga efterfrågan på materiellt välstånd, och mänskliga svagheter som selektiv blindhet, apati, undanflykter och förnekelse.”
”Det enda sättet att bemöta antropocens hot är kollektivt och går genom politiken...  Ekologins förkämpar har inte – vissa framsteg till trots – lyckats förhindra klimatförändringen och omvända världen från försumlighet till omsorg. Men likafullt har de berett väg för en vändning  i historien, även om ingen vet när denna vändning kommer att inträffa,när, med Hannah Arendts välvalda ord ”underjordiska strömmar med explosiv kraft plötsligt bryter fram i dagsljuset från ett odaterbart, namnlöst dunkel.”
Clive Hamilton , Den trotsiga jorden

400 år med gruvbolag i solsystemet
Skydda solsystemet från en gruvrusch! kräver forskare i det kommande numret av Astra Astronautica.
   De vill att 85 procent av solsystemet ska reserveras utom räckhåll för mänsklig exploatering så att bara en åttondel återstår för de rymdfirmor som planerar att bryta dyrbara metaller, mineraler med mera där.
   ”Om vi inte tänker på detta nu, kommer vi att fortsätta som vi alltid har gjort och om några hundra år kommer vi att att stå inför en extrem kris, mycket värre än den vi har på jorden nu”, säger Martin Elvis, astrofysiker vid Smithsonian Astrophysical Observatory i Cambridge.
   Rymdgruvföretaget Asteroid Mining Corporation planerar att sända upp en satellit för att prospektera efter malm på närliggande asteroider.
   Tony Milligan, filosof vid Kings College i London, har tillsammans med Elvis analyserat hur snabbt människorna kan förbruka solsystemets lättillgängligaste resurser. Med en tillväxt på 3,5% kan de göra det på 400 år.
   Elvis påpekar att mängden järn i åttondelen av asteroidbältet är en miljon gånger större än jordens samtliga tillgångar.
   Forskarna ser asteroiderna, Mars och andra klippiga planeter som de mest realistiska lokaliseringarna för rymdgruvor.
    ”Vill vi ha städer på hitsidan av månen som lyser om natten? Vore det upplyftande eller förfärande? frågar Elvis.
   Han tillägger att vi kan skicka ut de första expeditionerna för att söka rymdgruvor inom tio år om allt går väl. När exploateringen väl har kommit igång och någon gjort en enorm profit kommer det att bli som  i guldruschens dagar.
Ian Sample, The Guardian 12 maj

Green New Deal
Alexandra Ocasio-Cortez, demokratisk representant i USA:s representanthus har i en resolution utvecklat vad en Green New Deal skulle innebära i praktiken.
   De globala utsläppen är högre än någonsin. Situationen håller på att bli farlig för mänskligt liv. Aktuella siffror visar att vi har knappt mer än tio år på oss att rädda oss själva och andra varelser på vår planet. Handel med utsläppsrättigheter och koldioxidskatt är inte tillräckliga åtgärder.
   Ekonomin måste separeras från verksamheter som innebär stopp för utsläpp av växthusgaser och ekologisk skadegörelse.
   Det blir inte lätt. Den ekonomiska makten blir alltmer koncentrerad. Investeringar i offentlig välfärd minskar. Nuvarande tillväxt bygger på exploatering av resurser som hotar själva vår civilisation.
   Ekonomin måste bli grönare och mer jämlik. De tio procenten rikaste orsakar hälften av utsläppen. Det krävs stora offentliga investeringar för att omvandla ekonomin och stoppa utsläppen.
   Storbritannien behöver också en Green New Deal.
Ur The Guardians ledare 13 maj
 

 

Sluta äta fisk. Det är det enda sättet att rädda livet i haven.
Det handlar om den viktigaste nyheten mänskligheten någonsin fått: den allmänna kollapsen för livet på jorden. Den omfattande internationella rapporten om naturens tillstånd som presenterades i måndags berättar för oss att den levande planeten befinner sig i en dödsspiral.
   Ändå hamnade rapporten inte på första sidan i brittiska tidningar. Ju viktigare en fråga är, dess mindre diskuteras den.
   Jag tänker berätta om de 70 procent av planeten som inte nämndes alls i den snåla nyhetsrapporteringen: haven. I haven kollapsar livet till och med fortare än på land.
   Härom året avslöjade Greenpeace att 70 procent av den brittiska fiskeflottan ägs av fem rika familjer. De minsta fartygen som utgör 79 procent av fiskeflottan tar endast upp 2 procent av fisken.
   Utanför de nationella gränsernas 200 miles är laglöst land. För några år sedan började torsk och makrill återhämta sig, men nu minskar de igen..
   Regeringen påstår att 36 procent av Storbritanniens vattenareal består av skyddade områden. Men kommersiellt fiske är bara utestängt från 0,1 procent av dessa områden.
George Monbiot, The Guardian 9 maj.              

Veckan i riksdagen: Republik och sänkta riksdagsarvoden av Hanna Gunnarsson

I veckan har det varit soligt och fint i Stock-holm, och riksdagen har tagit sig igenom ännu en arbetsvecka (eller iallafall tre dagar, de dagar varje vecka vi har möten och vote-ringar i Stockholm). Den här veckan har två av Vänsterpartiets paradärenden debatte-rats och beslutas i kammaren: Republik och sänkta riksdagsarvoden.
   Att vänsterpartiet är ett parti som vill avskaffa monarkin och införa republik är nog inte okänt för någon som är intresserad av politik. Det lär vara en fråga alla vänsterpartister är överens om, och därför lägger vi ofta motioner om detta. I år finns både motioner från olika partier och en motion som ledamöter från fem partier har skrivit under tillsammans (C, S, L, MP, V). Den gemensamma motionen finns här och Vänsterpartiets egen här. Det var bara Vänsterpartiet som lyfte den gemensamma motionen och när riksdagen röstade var det bara Vänsterpartiets ledamöter och en centerpartist som röstade för. Argumenten från vänstern är tydliga: Sveriges statschef ska väljas demokratiskt. Förra året började riksdagen fira demokratins hundraårsjubileum - fast vår statschef utses fortfarande från en enda speciell familj. Hela riksdagsdebatten finns på riksdagens hemsida.

Vänsterpartiet kräver också att riksdagsledamöterna arvoden ska sänkas. Tyvärr avslog riksdagen även detta förslag under veckan och även här var Vänsterpartiet det enda partiet som röstade för. Riksdagsledamöterna tjänar 67 000 kronor i månaden, på tok för mycket tycker vi. Vänsterpartiet har visserligen en partiskatt som gör att vi bara får behålla 29 000 kronor (vilket motsvarar ett arvode på cirka 40 000 kr brutto). Det är fortfarande en hög inkomst, men ändå vettigare. Debatten om bland annat riksdagsarvoden finns här och Vänsterpartiets motion här.

Under veckan har det även pågått en stor diskussion i medierna om Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björks traktamenten. EU-parlamentets löner och ersättning är otroligt höga, betydligt högre än i riksdagen. Malin betalar partiskatt precis som alla andra heltidspolitiker inom vårt parti. Malin har inte gjort något fel när det gäller traktamentena, och det finns bra texter att läsa både på Vänsterpartiets hemsida och en pedagogisk förklaring som TV4:s politiska expert har gjort (se den här).
   Vänsterpartiet är det enda parti som är helt öppna med vad de pengar som vi får i ersättningar används till och som visar kvitton för de så kallade “kontorspengarna”. Inget annat parti är så öppet.
Hanna Gunnarsson (v), riksdagsledamot

Kommentar om Malin Björks traktamenten

Publicerat 14 Maj 2019
Med anledning av SVT:s granskning av Malin Björks traktamenten vill Malin Björk ge följande kommentarer:
– Jag har, precis som alla EU-parlamentariker, oavsett bostadsort, rätt till traktamente varje gång jag registrerar min närvaro i parlamentet. Eftersom jag bor i Bryssel har jag använt pengarna i tjänsten, framförallt när jag reser till Sverige. Eftersom summorna man får är högre än vad man rimligtvis behöver skriver jag inte alltid in mig när jag är i parlamentet. Därför är det också en självklarhet för mig att betala tillbaka de pengar som blir över, precis som systemet är tänkt att fungera. Det tycker jag alla parlamentariker borde göra.
   – För mig och Vänsterpartiet är öppenhet och transparens viktigt. Därför har jag valt att berätta hur många gånger jag registrerat min närvaro för SVT. Det verkar ingen annan EU-parlamentariker ha gjort. Det innebär att SVT bara har kunnat granska mig och ingen annan parlamentariker.
   – Jag och Vänsterpartiet tycker också att de stora summor som EU-systemet betalar ut till alla ledamöter behöver ses över och att en ökad transparens behöver införas. Det gäller de höga arvodena, kontorsersättningen, traktamentena och konto för resor till andra länder. Vi tycker att ersättningsnivåerna måste minska och att samma krav på redovisning och öppenhet ska gälla alla parlamentariker.

Fakta:
 • 
Varje gång en EU-parlamentariker skriver in sin närvaro i parlamentet betalas ett traktamentet på drygt 320 euro ut.
 • Dessutom har alla EU-parlamentariker en lön på 8.757,70 euro före skatt. Malin Björk betalar, precis som alla Vänsterpartiets förtroendevalda partiskatt till Vänsterpartiet och får ut cirka 29 000 kronor i månaden i lön.
 • Alla EU-parlamentariker får också 4.513 euro i månaden i så kallades kontorspengar som ska gå till kontorsmaterial, seminarier, representation, kontorshyra för en kontorsplats i Sverige med mera. Malin Björk redovisar öppet alla kvitton för sitt kontorskonto.
Läs mer om EU-parlamentarikernas löner och ersättningar.

 

 

Hej,
Jag är stolt över vår EU-parlamentariker Malin Björk och Vänsterpartiets syn på vilka ersättningar och löner som politiker ska ha i förhållande till vanligt folk.
   Idag har SVT en nyhet om att Malin tar fått traktamente för sitt arbete i parlamentet. Självklart har hon fått det. Oavsett var man bor har alla parlamentariker rätt till traktamente. Alla parlamentariker har kostnader för att både bo och jobba i Bryssel och Strasbourg och att kunna vara i Sverige och träffa väljare.
   Vad är det då som skiljer Vänsterpartiets parlamenta-riker från de andra? Först och främst tar Malin Björk ut mindre traktamente än vad hon formellt har rätt till. Det gör hon för att vi vänsterpartister är rädda om skattebetalarnas pengar.
   För det andra berättar hon öppet hur mycket hon tar ut. Den parlamentariker som vill kan stoppa alla dessa pengar i egen ficka. Så gör inte vänsterpartister. Vi håller isär våra egna pengar och pengar som är till för att utföra uppdragen. Vi tar inte emot mer än vad som behövs för de kostnader vi har. Därför betalar Malin Björk alltid tillbaka den del av pengarna som inte krävs för uppdragets kostnader. Vi skulle gärna se att alla andra parlamentariker följde Malin Björks exempel.
   EU systemet har alldeles för generösa ersättningsnivåer och för lite insyn. Det vill vi ändra på. Därför går vi själva före och är öppnare än andra och använder dessutom mindre av pengarna.
Jonas