2019-05-16

Veckan i riksdagen: Republik och sänkta riksdagsarvoden av Hanna Gunnarsson

I veckan har det varit soligt och fint i Stock-holm, och riksdagen har tagit sig igenom ännu en arbetsvecka (eller iallafall tre dagar, de dagar varje vecka vi har möten och vote-ringar i Stockholm). Den här veckan har två av Vänsterpartiets paradärenden debatte-rats och beslutas i kammaren: Republik och sänkta riksdagsarvoden.
   Att vänsterpartiet är ett parti som vill avskaffa monarkin och införa republik är nog inte okänt för någon som är intresserad av politik. Det lär vara en fråga alla vänsterpartister är överens om, och därför lägger vi ofta motioner om detta. I år finns både motioner från olika partier och en motion som ledamöter från fem partier har skrivit under tillsammans (C, S, L, MP, V). Den gemensamma motionen finns här och Vänsterpartiets egen här. Det var bara Vänsterpartiet som lyfte den gemensamma motionen och när riksdagen röstade var det bara Vänsterpartiets ledamöter och en centerpartist som röstade för. Argumenten från vänstern är tydliga: Sveriges statschef ska väljas demokratiskt. Förra året började riksdagen fira demokratins hundraårsjubileum - fast vår statschef utses fortfarande från en enda speciell familj. Hela riksdagsdebatten finns på riksdagens hemsida.

Vänsterpartiet kräver också att riksdagsledamöterna arvoden ska sänkas. Tyvärr avslog riksdagen även detta förslag under veckan och även här var Vänsterpartiet det enda partiet som röstade för. Riksdagsledamöterna tjänar 67 000 kronor i månaden, på tok för mycket tycker vi. Vänsterpartiet har visserligen en partiskatt som gör att vi bara får behålla 29 000 kronor (vilket motsvarar ett arvode på cirka 40 000 kr brutto). Det är fortfarande en hög inkomst, men ändå vettigare. Debatten om bland annat riksdagsarvoden finns här och Vänsterpartiets motion här.

Under veckan har det även pågått en stor diskussion i medierna om Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björks traktamenten. EU-parlamentets löner och ersättning är otroligt höga, betydligt högre än i riksdagen. Malin betalar partiskatt precis som alla andra heltidspolitiker inom vårt parti. Malin har inte gjort något fel när det gäller traktamentena, och det finns bra texter att läsa både på Vänsterpartiets hemsida och en pedagogisk förklaring som TV4:s politiska expert har gjort (se den här).
   Vänsterpartiet är det enda parti som är helt öppna med vad de pengar som vi får i ersättningar används till och som visar kvitton för de så kallade “kontorspengarna”. Inget annat parti är så öppet.
Hanna Gunnarsson (v), riksdagsledamot

Inga kommentarer: