2019-01-17

Rosa Luxemburg lever - Vänsterpartiet tar ansvar
av Gunnar Stensson

Endast internationell solidaritet och ett stopp för imperialismens vinstdrivna tillväxtekonomi kan rädda människans och jordens framtid. För dessa mål kämpade och dog Rosa Luxemburg. När bödlarna hämtade henne i hotellrummet satt hon och läste Goethes Faust.
   Den 15 januari, på 100-årsdagen för mordet på Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht, visade
20 000 demonstranter på Berlins gator att hennes tankar lever.
   Det visar också Nina Björks artikel Röda Rosas röst har inte tystnatsom finns att läsa i Sydsvenskan 15/1.
   Samma dag publicerade Aftonbladet norska Ellen Engelstads och Mimir Kristjanssons Från Rosa till gult. De pekar på Rosa Luxemburgs tro på massornas egna initiativ och gör en jämförelse med de gula västarnas uppror mot de växande klyftorna mellan fattiga och rika i Frankrike.
   Mordet på Rosa Luxemburg accepterades av den socialdemokratiska ledningen i Tyskland som 1919 anslöt sig till högern, precis som den hade gjort 1914. Därmed uppstod en motsättning mellan socialdemokrater och vänstersocialister som på 1930-talet ledde till att fronten mot nazismen splittrades.

På samma sidai Aftonbladet finns en artikel av Åsa Linderborg, V – enda partiet som tar ansvar för landet.
Jag citerar: ”Vänsterpartiet är just nu det enda partiet som tar ansvar för landet. De tackar nej till de högervridna excesser som Stefan Löfven och mittenpartierna kommit överens om. De säger nej till en politik som ökar de ekonomiska och sociala klyftorna, som ökar otryggheten på arbetsplatserna och som försvårar för vanligt folk. V är också det numera det enda partiet som tar ansvar för arbetsrätten, vilket ligger lika mycket i medelklassens intresse som alla andras.
   Kort sagt: V stoppar Socialdemokraterna – som från och med nu inte längre kan räknas som arbetarparti, som vänster eller röda eller ens moderna i någon enda mening – från att driva en klasspolitik som bär 1910-talets prägel."

Dramat
Jag satt och skrev av det där citatet vid åttatiden i onsdags morse. Ute var det mörkt. Jag hade värk i käken och blodsmak i munnen eftersom jag varit hos tandläkaren och dragit ut en visdomstand dagen innan.
   Under tiden satte Karin på tv:n. Talmansrundan inleddes. Stefan Löfven intervjuades. Han sa att han och Jonas Sjöstedt var eniga om mycket och hade nått en överenskommelse under natten, men överlät åt Jonas Sjöstedt att kungöra innehållet.
   I ett par timmar väntade alla på vad dagens huvudperson Jonas Sjöstedt skulle säga. Klockan elva gjorde han entré, sammanbiten och lugn, tung och intensiv. Han sa precis det som jag hade suttit och skrivit i morgonmörkret tidigare på dagen.
   Och han ställde krav. Han fastslog att Stefan Löfvens regering blir beroende av Vänsterpartiet. Och av LO och Hyresgäströrelsen och av folket.
   Så följde högerns och de borgerliga partiernas reaktioner. Ulf Kristersson log och väste av raseri. C och L var lurade. Ebba Busch Thor anklagade dem för förräderi. Annie Lööf och Jan Björklund förnekade att något över huvud taget hade hänt. Jimmy Åkesson slickade sig om munnen.
   Efter många timmar avslutades dramat formellt av riksdagens talman Andreas Norlén. Han redogjorde för vägen till regeringsbildningen och avslutade med att citera Karin Boye:
Visst finns det mål och mening med vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.
   Karin Boye tog sitt liv 1941 i förtvivlan över den historiska utvecklingen.

Men ännu är inte allt klart.  På fredag sker valet av regeringschef och på måndag kommer regeringsförklaringen. Om inte. ..
   Nyliberalerna, ledda av Mats Persson från Lund, är dogmatiskt troende marknadsfanatiker som väljer frihandel och avreglering framför demokrati och klimatpolitik, trogna sina apostlar Hayek och Milton Friedman. Deras sekt lever i allsköns välmåga, skyddad av partibeteckningen Liberalerna. Nu har de börjat röra på sig. Ska de i sista stund sätta käppar i hjulet och få vagnen att stjälpa? De har torsdagen på sig att konspirera.
   Medan politikerna larmar och gör sig till fortsätter klimatkatastrofen. En ny rapport om den smältande permafrosten presenterades i morse.

Inga kommentarer: