2022-06-16

Ditt namn - ett av miljonen!

 

#StopTradewithSettlements

Den kan kännas som en droppe i havet, din namnunderskrift. Men varje signering är
oerhört viktig för att stoppa handeln med de illegala bosättningarna på ockuperat palestinskt område. Om du inte redan har signerat medborgarinitiativet Stop Trade with Settlements så kan du göra det nu.Varför vänta?

Israels bosättningspolitik som är en del av den nu 55-åriga ockupationen, utgör ett av de största hindren för fred. Därför är din namnunderskrift så viktig! När en miljon underskrifter ligger på bordet är EU-kommissionen och parlamentet skyldiga att granska förslaget om förbud mot handel med illegala bosättningar. Det är så vi  som medborgare kan påverka EU:s politik. Och förmå EU att i sin tur påverka Israel.

Kampanjen inleddes på Världsdagen för social rättvisa, den 20 februari, men hamnade snabbt i skymundan av invasionen i Ukraina. Den akuta invasionen fick förstås all medieuppmärksamhet. En långvarig ockupation toppar aldrig nyhetsrapporteringen även om konsekvenserna är förödande för dem som drabbas. Om än i medieskugga har dock inte medborgarinitiativet upphört. Individer, organisationer och fackförbund från hela Europa står enade och uppmanar Europakommissionen att anta ett allmänt förbud mot all handel med bosättningar. Det handlar helt enkelt om att kräva respekt för internationell rätt.

Trots Israels uppenbara brott mot regelverken tillåts europeiska företag, banker och finansinstitut - däribland svenska - att göra lönsamma investeringar i bosättningarna och produkter därifrån säljs också på den europeiska marknaden. Det är viktigt att alla som stödjer verksamheter i de illegala bosättningarna inser allvaret i detta då det kan innebära medhjälp till krigsbrott.

Tillsammans kan vi se till att beslutsfattarna tar sitt ansvar. Blir vi en miljon, kommer vi att göra reell skillnad.

Palestinagruppen i Hässleholm/Kristianstad
Kerstin Dahlberg & Gunnar Neymark
Till namninsamlingen»
 


Same, same but different

Inga kommentarer: