2014-10-02

La lutte continue – kampen fortsätter av Gunnar Stensson

Henning Kofoed är död. Under 1970- och 80-talen var han tillsammans med kamrater som Boel Berner och Lars Bengtsson aktiv i VPK Lunds Anti-imperialistiska utskott (senare Internationella utskottet), som samlades varje måndag.
   Han tänkte och talade snabbt, alltid med en liten dansk brytning. Han var frispråkig, skeptisk och mycket kunnig. Dumheten och ondskan i världen inte bara upprörde honom; den gjorde honom förvånad. Han blev häpen. Jag brukade ibland tänka på Sören Kierkegaard. Henning var den sortens dansk.
   Han nöjde sig inte med att prata. Utskottet försökte stödja kampen för demokrati och social rättvisa i Afrika, Asien, och kanske i synnerhet Latinamerika, i länder som Chile, Uruguay, Argentina, Brasilien, Nicaragua och Bolivia genom att bjuda in företrädare för motståndsrörelserna och de demokratiska partierna (det fanns många latinamerikanska representanter i Lund på den tiden och vi hade ett gemensamt socialistiskt språk) och hjälpa dem att organisera offentliga seminarier och demonstrationer.
   VPK tillhandahöll banderoller och röda fanor och brukade betala lokalhyran. Henning fanns alltid där och deltog i förberedelser och efterarbete.
Henning fortsatte med solidaritetsarbetet under hela sitt liv. Varje lördag under 2000-talet har man kunnat se honom på Palestinagruppens manifestationer på Stortorget.
   Det politiska tänkandet och arbetet upptog en stor del av hans liv, men det innehöll mycket annat. Henning var passionerad violinist, beläst, intresserad av dramatik och skicklig lärare: han undervisade under många år i bland annat danska på Katedralskolan.
   Vi var sådana att vi sällan pratade med varandra om våra privatliv. Vi hade inte tid. Sista gången jag tillfälligt mötte Henning på Klostergårdens konditori en dag i juli pratade vi om valet. Han förargade sig över de utslätade ståndpunkterna och särskilt över Almedalsveckan.
   Henning är död men han finns kvar i rörelsen. Kampen fortsätter.

Henning Kofoeds jordfästning äger rum i St Olofs kapell fredagen den 10 oktober klockan 14.  Man kan hedra hans minne genom att bidra till Palestinainsamlingen.

Inga kommentarer: