2022-09-15

Kulturnatten

 

Nu laddar vi för Kulturnatten 2022! 17 september hoppas vi att vi ses på gator, torg och hos alla fantastiska aktörer som medverkar i Kulturnatten.
Här hittar du programmet! 

Välkomna på Lördag, inför Kulturnatten, klockan 11 - 16, Östervångsvägen 32.
   Öppen ateljé med målningar från Lund, speciellt Brunnshög men också annat. Jag håller också öppet på söndag 11 - 13.
   Kommer ni söderifrån får ni gå en omväg via Linnégatan eller Olshögsvägen/Nationsgatan till Studentgatan som tar er tillbaka till Östervångsvägen.


Varför gick det som det gick?
Så är rubriken på Röda Kapellets insats på Kulturnatten på lördag. Kl 17 står vi framför Gamla Elverket i hörnet av Knut den stores gata och Winstrupsgatan. Vi spelar valspelningslåtar och mellan musiken hjälper oss två statsvetare, Anders Sannerstedt och Malena Rosén Sundström,  oss att förstå hur det kunde gå så illa i valet. Fast gick det så illa egentligen? Skillnaden nu och tidigare valet var ju att Sverigedemokraternas inflytande 2018 minimerades genom januariavtalet. Nu har de borgerliga partierna, L, KD och M  satt sig i Sverigedemokraternas knä och omfamnat dem.
   Valrörelsen skedde i huvudsak på den borgerliga spelplanen: gängskjutningarna, invandringen och bensinpriserna. Och både V och S föll in i det spåret.  Enda undantaget var marknadsskolan, friskolevinsterna. Men var tog klimatfrågorna vägen? Svaret var med en mun: kärnkraften. Var tog äldrevården vägen, den som sattes i fokus under pandemin? Var tog de växande klassklyftorna vägen? Välfärdsfrågorna? Ingen påtalade att kriminaliteten och brottsligheten faktiskt minskat de sista åren när gängskjutningarna blev huvudsaken. Och ingen tog upp den samlade expertisens utsaga, att hårdare straff inte hjälper. Och ingen tog upp överklassens  brottslighet: skatteflykt och andra ekonomiska bedrägerier. Läs gärna Progressiva ekonomers smått ironiska artikel i dagens ETC där man vänder på kuttingen och fokuserar bidragstagare och kriminella som tillhörande den rikare delen av befolkningen. ”Samhällets värsta bidragstagare återfinns bland den rikaste procenten av den vuxna befolkningen. De har till stora delar vägrat integrera sig och bor i kluster i Danderyd, Lidingö, Täby, Lomma och Vellinge. Dags att ta itu med problemet. 600 miljarder kronor står på spel.”
   Vi får hoppas att våra två duktiga statsvetare rätar ut frågetecknen. Att Vänsterpartiet inte gick framåt som vi hade hoppats beror på flera felval i strategin, bruksorts-flirten och tvetydighet vad gäller klimat och bensinpris men också på att många vänstersympatisörer stödröstat på miljöpartiet.
Tror jag, Bengt Hall

Inga kommentarer: