2011-03-31

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon:
Israels ockupation moraliskt och politiskt ohållbar
av Gunnar Stensson

Den ockupation som startade 1967 är moraliskt och politiskt ohållbar och måste upphöra. Palestinierna har en legitim rätt att upprätta en egen oberoende och fungerande stat, förklarade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i ett tal i Uruguay 30/9 om situationen i Mellanöstern.
    Handlingar som föregriper fredsprocessen som Israels bosättningar i Västbanken och östra Jerusalem måste upphöra, sa Ban och hänvisade till rivningarna av palestinska hus och andra inslag av våld och uppvigling.
   Han uppmanade Israel att vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra palestiniernas ekonomiska och säkerhetsmässiga villkor genom att avlägsna hindren för palestiniernas rörelsefrihet, stoppa de militära operationerna och öka den Palestinska myndighetens inflytande på Västbanken.
    Ban uppmanade enträget Israel att lätta blockaden mot Gaza.
    De senaste veckorna har Hamas och Fatah haft inledande överläggningar om möjligheterna till ett enande. Israel har klargjort att om Fatah och Hamas förenas kommer Israel vägra förhandla.
    Ban fördömde eskaleringen av raketbeskjutning från Gaza mot Israel de senaste veckorna och underströk, att ”Israel har rätt att leva i fred och säkerhet innanför internationellt erkända och säkra gränser.”
   ”Både palestinierna och israelerna har rätt till Jerusalem som sin huvudstad och de heliga platserna måste vara tillgängliga för alla”, avslutade generalsekreteraren.

Inga kommentarer: