2018-09-20

Inte bara klimatkrisen av Gunnar Stensson

Alla vet att den globala uppvärmningen förändrar livsvillkoren på jorden – även förnekarna.  Uppvärmningen pågår. I havet norr om Sibirien finns stora mängder metan som håller på att frigöras när isen smälter och som kan göra klimatkatastrofen ohejdbar.
   Vi – sju miljarder människor - har tillsammans blivit en geologisk kraft som påverkar jordsystemets alla processer. Vi formar planeten jorden.
   I själva verket har vi länge format den.

Detta är innebörden i det nya begreppet antropocen – människans tidsålder. Historien måste skrivas om.
   Människans förhållande till jorden måste förändras. Vi måste omvärdera och omgestalta vårt samhällssystem. Det handlar om ekonomi, fördelning av resurser, tillväxt, migration, demokrati – helheten.
   Och det är brådskande.
   Producenterna, konsumenterna och de globala stormakterna USA, Kina, Indien, Ryssland, EU och miljardärerna, alla har de ett ansvar för klimatkrisen.
   De svenska väljarna, de svenska politikerna har ett ansvar.
   Kommunalpolitiken i Lund har ett ansvar. Att bygga en järnvägsstation i Klostergården påverkar jordsystemet – tillsammans med miljoner andra byggen på jorden.
   Var och en av oss har ett personligt ansvar.

Jag börjar se min nära omgivning med nya ögon. Sommarhimlen är en del av atmosfären som omsluter jorden, underkastad gravitationen som havet, synlig i cumulusmolnens Himalaya-kedjor, fåglarnas flykt och flygplanens vita avgasstrimmor – som påverkar cyklonerna i Stilla havet och Atlanten. Livsformerna i min närmiljö, solrosorna, fjärilarna, myrorna, människorna och fåglarna – allt jag varje dag möter ingår i jordsystemet.
   Min egen kropp upplever jag på ett nytt sätt, lungorna som pumpar in luft och utvinner syre ur atmosfären, matsmältningssystemet genom vilket otaliga fiskar, grisar och grönsaker ständigt passerar, syn, hörsel och känsel som förmedlar alla intryck och hjärna som bearbetar dem. Kroppens helhet en kombination av ett antal celler med förbindelse bakåt till livets ursprung och bestående av jord och mineraler, som kommer att falla isär och omorganisera sig i nya livsformer. Alltsammans ingår i jordsystemet. Jag är jorden.

Det mikroskopiskt lilla ingår i jordsystemet. VB kommer att förmedla fakta och litteratur om klimatkrisen och den pågående förändringen i synen på jorden och människans ansvar.

Inga kommentarer: