2015-04-09

Ship to Gaza seglar fiskebåt till Gaza


Marianne av Göteborg ska bryta blockaden

 
Idag onsdag 8 april kan Ship to Gaza Sverige tillsammans med Ship to Gaza Norge tillkännage köpet av Marianne av Göteborg*, en trålare på 85 bruttoton, som kommer att användas vid sommarens aktion för att bryta den illegala och inhumana blockaden av Gazaremsan.
   Det är ingen tillfällighet att Ship to Gaza denna gång seglar en fiskebåt till Gaza. Blockaden mot den lilla kustremsan, som i sommar går in på sitt nionde år, berövar den belägrade palestinska befolkningen rörelsefrihet och handel med omvärlden, mediciner och livsmedelssäkerhet, utbildningsmöjligheter och framtidshopp. De palestinska fiskarna, som av de israeliska ockupationsmyndigheterna är förbjudna att gå utanför en zon på tre (3) sjömil, utsätts dagligen för trakasserier, beskjuts och får sina båtar beslagtagna.
   I sommar kommer Marianne att seglas från Skandinavien till östra Medelhavet, där hon kommer att sammanstråla med andra fartyg ur Freedom Flotilla Coalition på sin färd mot Gaza. För att den palestinska stat som Sverige erkänt ska få förutsättningar att fungera, och för att en rättvis fred ska kunna uppnås, krävs:
 1 att blockaden omedelbart hävs
 2 att hamnen i Gaza stad öppnas och görs brukbar
 3 att säkra transportleder upprättas mellan Västbanken och Gazaremsan

Marianne av Göteborg har fått sitt namn för att hedra minnet av Marianne Skoog, en veteran inom den svenska solidaritetsrörelsen med Palestina, som gick bort i maj 2014.Tunisiens ex-president seglar med
Ship to Gaza

Freedom Flotilla III kommer att avsegla under första halvan av 2015 - Den tidigare tunisiska presidenten Moncef Marzouki bekräftar att han kommer att vara med ombord
Representanter för Freedom Flotilla Coalition (FFC) och partnerorganisationer har den senaste veckan varit i Tunisien och deltagit i World Social Forum. Under WSF sammanträffade de med flera palestinska och tunisiska organisationer från civilsamhället. Representanter för FFC blev också mottagna av Moncef Marzouki, tidigare president i Tunisien och känd förkämpe för mänskliga rättigheter. Under mötet gav Marzouki FFC sitt fulla stöd och bekräftade att han kommer att vara med ombord på ett av fartygen i Freedom Flotilla III.
   Veckan avslutades med ett internt möte mellan FFC och partnerorganisationer. Gruppen kom överens om att FFC, som planerat, kommer att avsegla med minst tre fartyg under första halvan av 2015. Den humanitära situationen i Gaza är värre än någonsin, och läget försämras dag för dag. Likgiltigheten i medievärlden och de flesta regeringars inaktivitet i frågan lägger över bördan på frivilligorganisationer som vi att ta initiativ till att utmana blockaden. Våra fartygskonvojer kommer att fortsätta tills den illegala blockaden av Gaza har hävts permanent.

Inga kommentarer: