2008-09-25

The three trillion dollar war
av Gunnar Stensson

I veckan publicerades listan över världens minst respektive mest korrumperade länder. Sverige toppade den förstås tillsammans med Danmark. I botten återfinns länder Irak och Somalia. Båda styrs i praktiken av USA.
De som till äventyrs såg tv-programmet Dokument utifrån i måndags, ”Världens värsta bedrägeri”, förvånas inte. Dokumentären avslöjade den bottenlösa korruptionen under den nuvarande amerikanska regimen med vice president Cheney och oljebolaget Halliburton i centrum.
Och förstås president Bush som står i skuld till oljekapitalet i Saudiarabien för sin maktställning. I själva verket kan man beskriva Irakkriget som världens största korruptionsskandal.
Det gör inte den civiliserade och gråklädde nationalekonomen Joseph Stiglitz, åtminstone inte i sådana ordalag, som för något år sedan fick nobelpriset i ekonomi. Däremot har han tillsammans med Linda J. Bilmes gjort en genomgång av Irakkrigets reella kostnader:
”The Three Trillion Dollar War. The True Cost of the Iraq Conflict”.
Han visar där bland annat att Irak-krigets kostnader är större än både Vietnamkrigets och Koreakrigets och att de närmar sig kostnaderna för andra världskriget.
Joseph Stiglitz är en av de tyngsta kritikerna i den hårda debatten om George Bushs program för att lösa finanskrisen. ”Ska vi belöna de män som genom sitt dåliga omdöme har orsakat den”, säger han.

Inga kommentarer: