2008-10-16

Motion från Vänsterpartier

Spara pengar och miljö – Samordnade transporter

Det är vid det här laget allmänt känt att Lunds centrum inte tål tunga transporter. Det blir sättningar i gator och hus.
Dagens distributionssystem bygger på att det är avsändaren som bestämmer hur leveransen utförs, dvs. från dörr till dörr. Detta innebär att en beställare kan få ett tiotal leveranser samma dag från olika leverantörer.
Beställaren vill ha så få leveranser som möjligt och det är också vad staden och innevånarna vill.
Detta kan tillgodoses om allt gods, som skall till centrala Lund körs till en terminal utanför staden. Där sorteras godset och körs med mindre och mindre miljöovänliga bilar ut till beställaren. För åkerierna är det den sista lilla biten i transporten som är den kostsammaste.
Test i Linköping har visat att behovet av fordon minskade med 25 - 30%, den totala tiden för utkörning minskade med 20% och den totala körtiden i centrum minskade med hälften.
Ett första steg i den här riktningen borde vara att samordna samtliga kommunala leveranser till en omlastningsterminal, där sedan kommunala Markentreprenad ombesörjer sortering, omlastning och distribution till de kommunala verksamheterna som står som beställare av varorna.
Därför föreslår vänsterpartiet;
att Serviceförvaltningen får i uppdrag att inrätta en omlastningscentral för kommunalt gods, samt att Markentreprenad får i uppdrag att ansvara för närdistributionen.
För Vänsterpartiet:
Hanna Gunnarsson, Nita Lorimer

Inga kommentarer: