2011-01-13

Krönika över det andra millenniets första decennium
av Gunnar Stensson

Slutar millenniets första decennium nyåret 2011?  Eller slutade det redan för ett år sedan? Frågan dök upp på DVs styrelsemöte häromdagen.
   Siffror är alltid förrädiska. 00-talet slutade nyåret 01. Det var millenniets första år.  Det andra varade till nyåret 2002 och det tionde alltså till nyåret 2011. Då övergick millenniets första decennium i det andra
   Det är alltså dags för en liten krönika om 2000-talets första decennium.

Det var ett decennium som blev värre än det hade behövt bli. Att t ex Bush blev president i valet 2000 berodde på tillfälligheter och manipulationer i Florida.
   Annars hade presidenten hetat Al Gore. Vi hade kanske haft anledning att kritisera honom, men visst hade historien blivit annorlunda. Många av de katastrofer som inträffat skulle ha undvikits. Mycket av det som måste göras hade kanske blivit gjort.
   Bush kom till Göteborg och polisens hysteriska ansträngningar att skydda honom ledde till en rad övergrepp och det första tillfälle då en polis sköt en demonstrant sedan Ådalen. En ungdomsgeneration drabbades av politiskt impotent misstro som tog sig destruktiva uttryck. Vänsterpartiet i Lund gjorde sig av med Veckobladet för att strypa debatten.

Al Qaida flög in två flygplan i World Trade Center. Det blev decenniets definierande symbol. Trots det är händelsen okänd för många av de närmast berörda. I samband med en lördagsintervju med Nato-chefen Fogh Rasmussen härom veckan framgick det att nio av tio afghaner aldrig hört talas om World Trade Center.
   Bush förklarade genast krig och fick världen med sig. Kriget pågår som bekant fortfarande. Kriget känner afghanerna till. Sverige är med. Talibanernas inflytande växer. De är inte populära, men de är åtminstone afghaner.

Civiliserade stater hade illegaliserat användningen av tortyr i mitten av 1800-talet. Naturligtvis ägnade de sig ändå åt bestialisk tortyr i sina kolonier som Frankrike i Algeriet, Storbritannien i Kenya och USA i större delen av Latinamerika. Men det fanns dock någon hämsko.
   Bush kringgick tortyrförbudet. Det är bara i Israel som tortyr är legalt. Bush-metoden var enkel: han anlade Guantanamo utanför amerikanskt territorium och inrättade tortyrcentraler runt om i världen. Ett fyrtiotal av världens länder skrev under avtal som gjorde det möjligt att frakta offren dit. Anna Lindh tillät att två egyptier hämtades på Arlanda för vidare befordran till tortyrkammare i Kairo. The war on terror rasade.

Ett antal diktatorer runt om i världen grep chansen att beskriva politiska motståndare som terrorister. En av dem var Isayas Afworki som fängslade hela den demokratiska rörelsen i Eritrea. En av de gripna heter Dawit Isaak, och han är fortfarande fängslad liksom de av hans kamrater som ännu inte har plågats ihjäl.
   Tortyr ingick i ”kriget mot terror”. Kampen mot den ”internationella terrorismen” upphävde alla ”illegala kombattanters” rättigheter. Den underlättades av att muslimer generellt kom att betraktas som terrorister.
   Anna Lindh hade mindre än ett år kvar att leva. Hon mördades dock inte av någon terrorist eller muslim utan av en vanlig svensk.

Bush satsade allt på att få till stånd ännu ett krig, denna gång mot den sekulära staten Irak. Han hotade sina kritiker. De som inte var med honom var mot honom. Många servila politiker visade sig följsamma. Opportunister som Storbritanniens grinande premiärminister Blair stödde honom aktivt med lögner som den att Saddam Hussein kunde nå London med en missil  på 45 minuter.
   En världsomspännande rörelse demonstrerade mot kriget, men till ingen nytta. Snart stod Bush på hangarfartygets däck och deklarerade ”mission.accomplished”. The end i Hollywood. Sedan fortsatte kriget längre än andra världskriget varpå amerikanerna började återtåget efterlämnande ett land i ruiner, hat och med hundratusentals civila döda.
   Wikileaks visade filmen där USA-soldater i en helikopter skrattande skjuter ihjäl civila som försöker fly. Liknande scener var vanliga i tyska koncentrationsläger.

Alla som kunde fly Irak flydde och många kom till Sverige. Det gav grogrund för en främlingsfientlig rörelse av nyssnazister som orienterade sig bort från antisemitismen för att i stället förfölja muslimer.
   Flyktingar anlände inte bara från Irak och Afghanistan utan också från Somalia. Där hade läget visserligen normaliserats något 2006 men då skickade Bush in de etiopiska blodhundarna som snabbt slog allt i spillror. De islamiska domstolarna störtades och den extrema Al Shabab-rörelsen växte och flyktingströmmen kom igång på allvar. Fler muslimer att hata. Jyllandsposten och Vilks underblåste gärna.

I Sverige fortsatte undergrävandet av skolan. Göran Persson hade inlett med kommunaliseringen. Han förlorade valet 2006. Snart flödade friskolepengarna ut till skatteparadisen efter det att borgarna tagit över makten. Det fria valet skapade tusentals dåliga skolor. Där gick invandrare och underklass. Också de bättre skolorna blev sämre än förr. Svensk skola blev en av de sämsta i OECD.

I skuggan av den gigantiska förödelse av materiella värden som krigen innebar inledde Al Gore sin klimatkampanj. Världens ögon öppnades för den globala uppvärmningen som fick inlandsisar och glaciärer att smälta, havsnivån att stiga, orkaner som den som drabbade New Orleans att uppstå, floder att svämma över i Pakistan och katastrofregn att falla i Australien.
   Ett nytt begrepp, den atlantiska oscillationen, hamnade på var mans läpp när det plötsligt blev ovanligt kallt i Sverige som en följd av klimatuppvärmningen. Det ledde till problem och kostnader för såväl SJ som energiförsörjningen eftersom de avreglerats och marknadsanpassats av borgarna.
   Klimatrörelsen kulminerade i Köpenhamn där den havererade härom året.

Samtidigt konstaterade forskare att tillgången på olja och andra resurser var på upphällningen. Solenergi som lagrats under årsmiljoner var snart förbrukade. Framför allt närmade sig oljetillgångarna slutet. Inte på en gång, men så småningom. Med minskande tillgång skulle det kapitalistiska systemet sörja för att priset steg, inkomsterna omfördelades, politiska spänningar skapades, rese- och fraktkostnader steg så att olika regioner fick klara sig på sina egna resurser, somliga bättre men de flesta sämre. Det innebär slutet på världen sådan vi känner den.

USA skuldsatte sig för att klara krigen och uppmuntrade befolkningen att överkonsumera för att hålla den belåten. Kina som höll på att växa förbi USA stod för utlåningen.
   Till slut sprack det. Lehman brothers. Miljontals amerikaner tvingades lämna sina hem. Finanskrisen spred sig runt globen. Svensk bilindustri drabbades. Kina köpte Volvo och nån rysk kapitalist och holländsk skojare SAAB. Massarbetslöshet. Regeringen tvingade de sjuka att söka jobb.
   Så var det dags för Bush att tillsammans med sina kriminella kumpaner tacka för sig.

Under den turbulens som krigen gav upphov till fick Israel fria händer. Regeringen tog chansen och skickade in armén i Gaza, där 1300 människor avlivades utan nämnvärda israeliska förluster utöver dem som orsakades av normala trafikolyckor och liknande. Gaza försattes i blockad och behandlades på ungefär samma sätt som tyskarna behandlat ghettot i Lodz.
   Protestdemonstrationen i Malmö bortdefinierades som antisemitism.
   Palestinska flyktingar fogades till mängden av potentiella terrorister för Sverigedemokraterna att hata och vinna val på. Israel bedrev utpressningspolitik mot hela världen genom att hota att bomba Iran när USA krävde respekt för internationella lagar på den ockuperade Västbanken. De europeiska högerextremisterna inklusive SD inbjöds till Israel och allierade sig med bosättarna.

Den som drabbades av utpressningen var president Barak Obama som valts 2008 och fått ta över miljökatastrof, finanskris, budgetunderskott, krig och Mellanösternkris. Kort sagt allt det som Bush ställt till med.
   Det fattiga, till stor del hemlösa och arbetslösa amerikanska folket ville han dock tjäna. Därför genomdrev han en sjukförsäkringsreform för att i någon mån lindra fattiga amerikaners lidanden. Det ledde till en våg av fascistiskt, rasistiskt, reaktionärt, enfaldigt hat som organiserade sig i Teaparty-rörelsen med Sarah Palin som frontfigur.
   Hon presenterade en karta där sjukförsäkringens anhängare markerats med korset i ett kikarsikte. Den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords blev mycket riktigt skjuten genom huvudet i Tucson, Arizona häromdagen.
   President Barak Obama har all anledning att oroa sig. Flera amerikanska presidenter har mördats, senast John F Kennedy efter kubauppgörelsen. Robert Kennedy mördades när han höll på att vinna presidentvalet 1968 och samma år mördades också Martin Luther King.

I Sverige vann de borgerliga ännu ett val och luften gick ur det socialdemokratiska partiet. De rika blev rikare och klyftorna växte samtidigt som samhället försvagades.
   Ja, det var det andra millenniets första decennium. Mycket talar för att nästa blir värre, vår ömtåliga glob har säkert passerat ett antal tipping points. Men låt oss hoppas motsatsen.

1 kommentar:

Sven-Inge Cederfelt sa...

Om detta millenniums första decennium slutade vid ingången av 2010 eller dess utgång, kan naturligtvis diskuteras. Men det andra millenniets första decennium slutade runt år 1010. Vi är nu inne i tredje millenniet.
Vill också ifrågasätta ditt påstående om att demonstrtionerna mot krig i Irak inte var till nytta. De hjälpte inte fullt ut, men det verkade ju åtminstone ha gett Göran Persson (åsyftar alltså Sveriges dåvarande statsminister, inte innehavaren av denna tidskrift, den sistnämnde var säkert tillräkligt klok redan före demonstrationerna) en tankeställare. Kanske gäller det fler personer. Utan demonstrationerna kanske ännu fler länder hade bidragit med soldater till kriget.

Sven-Inge Cederfelt