2011-06-16

MP-motion : Fyra spår Flackarp-Ringvägen. Hållplats vid Klostergården av Gunnar Stensson

Tidigare fanns en hållplats vid Åkerlund och Rausing. Klostergårdens byalag har länge krävt att den skall återuppstå. Det har hittills varit omöjligt på grund av den ökande tågtrafiken.
   Genom att bygga fyra spår mellan Flackarp och Ringvägen skapas utrymme som gör det möjligt. Gunnesbo har en hållplats. Varför skulle inte Klostergården ha en?
   En järnvägshållplats vid Klostergården betyder mycket för pendlare mellan Klostergården och Malmö och orterna norr om Lund. Buss- och biltrafiken i rusningstid minskar på den infarkthotade motorvägen.
   Transporterna till Södra företagsområdet kan efter utbyggnaden ske på järnväg i stället för med långtradare genom Lund.
   Motorvägen, Malmövägen och Stattenavägen avlastas. Den tunga och farliga trafiken genom de täta bostadsområdena i södra Lund minskar.
   Kostnaden för en eventuell utbyggnad av Åkerlunds och Rausings väg till väg 108 kan strykas. Den tungt trafikerade väg 108 slipper ytterligare trafik.  
   Hur ska den viktiga reformen finansieras?
   MP föreslår att de 13,5 miljoner som avsatts för en motorvägsavfart vid Ideon i stället skall användas till spårutbyggnaden. Det innebär att en miljöskadlig användning av pengarna ersätts med en miljöpositiv. WinWin!
   Eftersom utbyggnaden ger miljöförbättringar kan kommunens miljöfond bidra till finansieringen.
   Man kan också räkna bort den kostnad som en eventuell förlängning av Åkerlunds och Rausings väg skulle ha medfört.
   Glad i hågen sprang jag ut till ”Lund Business Park” som södra industriområdet kallar sig självt. Vid viadukten låg tidigare hållplatsen. Där bör den ligga också i framtiden.
   Det är gott om plats för spåren bland björnbärsbuskarna väster om järnvägen, Björnbären där har alltid haft en bismak av järnfilspån, så de kan offras.
   Det är klart att bredden på bron över Höje å måste fördubblas, minst. Men tåg stör knappast miljön. Dånet från ett godståg kan jämföras med naturfenomen som utdraget åskmuller. Djur och natur påverkas inte. Annat vore det med en väg full med dieselosande långtradare!

Inga kommentarer: