2011-09-01

Tio år sedan USA upphävde de mänskliga rättigheterna
av Gunnar Stensson

Fallet Eritrea och Dawit Isaac.
Med terrorismen som förevändning inskränktes de medborgerliga och demokratiska rättigheterna i USA och många demokratiska länder efter den 11 september. 2001. Tortyr blev ett legitimt medel i politiken.
   För Eritrea blev konsekvensen av USA:s besinningslösa och gränsöverskridande hämndpolitik efter attacken mot World Trade Center att president Isayas Afeworki ostraffat kunde göra sig till diktator. Den chansen tog han, som så många andra tyranner.
   I demokratiska länder som t ex Sverige utlämnades fångar som forslades till tortyrcentra runt om i världen. Massmedia hyllade president Bush och hukade sig inför hans ukaser.
   Under mottot War on Terror upphävde Isayas Afeworki de demokratiska rättigheterna, fängslade och dödade politiska ledare som ägnat sina liv åt kampen för Eritreas befrielse, förintade yttrande- och press-frihet och arresterade Dawit Isaac tillsammans med andra journalister. Fängelserna fylldes. Många fångar omkom i containrar ute i öknarna.
   Isayas Afeworkis kupp ägde rum den 23 september 2001.
   När USA invaderade Irak 2003 skickade Isayas, liksom hans bundsförvant Kaddafi, en liten militär kontingent dit, vilket USA tacksamt registrerade.
   Vi är många som hoppas att det eritreanska folket ska resa sig som folken i Nordafrika och Mellanöstern. Det skulle återge eritreanerna den frihet och värdighet de tillkämpade sig under befrielsekriget. Och endast så kan Dawit Isaac befrias.

Inga kommentarer: