2011-10-06

Ockupera Wall Street! av Gunnar Stensson

Sedan tre veckor ockuperar demonstranter en park i närheten av Wall Street. Det är en protest  mot finanssektorn och  bankerna i New York. I söndags slog staten till för att stoppa  protesterna.
   Polis grep 700 demonstranter. Men rörelsens styrka bara ökar och den har nu spridit sig till resten av landet.  I USA demonstrerar man i hundratals städer mot miljardärer, finansinstitut och politiker som ingenting gör för att avhjälpa arbetslöshet, bostadsbrist, avsaknad av sjukvård osv.
   Proteströrelsen  har förenat sig med en antibankrörelse som redan tidigare etablerats i Boston, Chicago, Seattle, San Francisco och Los Angeles.och med en annan rörelse benämnd New Bottom.
   Under Bush-åren har finanssektorn blivit allt större, genererat allt större vinster och blivit alltmera dysfunktionell.
   Finanssektorns syfte var från början att tjäna den produktiva industrin. Nu är det i stället industrin som slavar under finanskapitalet.
   När finansvärlden imploderade 2008 gick staten in med enorma belopp för att rädda den. Termen var ”bail out”. Det var skattebetalarnas pengar som användes.
   Avsikten var att bankerna åter skulle fungera enligt sitt syfte, nämligen låna ut pengar till investeringar i industri, småindustri och byggnadsverksamhet för att få igång ekonomin igen.
   Men Wall Street behöll pengarna och delade ut dem till delägare och medarbetare i form av bonusar och jättelöner.
Produktiva företag gick i konkurs och arbetslösheten ökade, liksom hemlösheten. Samtidigt blockerade miljardärerna via sina redskap Teapartyrörelsen och Republikanska partiet alla försök i  kongressen att rädda amerikansk ekonomi.
   Så drivs den giriga privatiseringsivern till sina yttersta konsekvenser medan landet går under.


Inga kommentarer: