2015-04-16

Jobba hårt. Var artig. av Gunnar Stensson

Studieförbundet Vuxenskolan, vars VD härom veckan beslöt att lägga ner gymnasieskolan Humanus och ställa 70 elever och ett tjog lärare på bar backe, har tillsammans med Ohlininstitutet gett ut antologin Klassresan.
Boken hyllades av Heidi Avellan under rubriken Duktig flicka klassreser själv på en helsida i Sydsvenskan i lördags. Dagens Nyheter ägnade den en huvudledare, rubricerad Sverige mår bra av mer social rörlighet i måndags.
   Så Klassresan har fått en överdådig marknadsföring!
   Therese Bohman skriver i sitt bidrag ”Lika gärna som duktigheten kan vara en börda, kan den vara ett vapen”. Ett annat bidrag handlar om en brittisk skola som lyckats bryta en negativ trend.
   Både Sydsvenskan och Dagens Nyheter tar upp just dessa båda artiklar, så de uttrycker väl bäst den liberala synen på skolan. I antologin går det bra för duktiga Annika och artige Tomas. Pippi och Emil lyser med sin frånvaro.
   Men visst är det intressant att läsa om en skola som lyckas genom att tillämpa principerna: Work hard. Be nice.
   Filmen Vänd dem inte ryggen från 1950-talet hade samma tema (samtidigt som den introducerade en av de första rocklåtarna: Rock around the clock).
   Fast vi har väl, frånsett Jan Björklunds liberaler, kommit lite längre de senaste 60 åren?

Ärligt talat, vill vi ha det klassamhälle som antologins titel Klassresan förutsätter? Klassamhället är idag mer destruktivt än det varit någon gång i Sverige sedan 1950-talet.
   Bemanningsföretagen har funnit en ny metod i konsten att stjäla skattemedel: de hyr ut lärare till skolföretagen! Mellanhänder profiterar på mellanhänder, som parasiterar på skattemedel.
   Och vi har fått en ny underklass: prekariatet.
   Den duktiga flickan i Humanus fick inte chansen att göra någon klassresa. Att pojkarna var arbetsamma och artiga hjälpte dem inte. När skolan inte gav vinst beslöt Studieförbundet Vuxenskolan att lägga ner den.
   Inom prekariatet och bland de nya svenskarna finns den välutbildade och solidariska begåvningsreserv som solidariskt kan leda kampen för rättvisa i ett hårdnande klassamhälle där giriga kommandorer härjar under den vilseledande benämningen entreprenörer.
   Och var övertygade om att borgerliga politiker kommer att upprepa antologins slagord i tid och otid. Jobba hårt. Var artig.

Inga kommentarer: