2018-01-18

Feministiskt att läsa i januarimörkret av Gunnar Stensson

Susan Faludis Mörkrummet är hennes uppgörelse med sin patriarkale far sedan han i millennieskiftet plötsligt bytt kön och flyttat hem till Budapest där han vuxit upp under 1940-talet. Ungern var förgiftat av förljugen nationalism och antisemitism redan innan de tyska nazisterna genomförde förintelsen av Ungerns judiska befolkning 1944. Antisemitism och främlingsfientlighet präglar ungersk politik även efter järnridåns fall. Victor Orban, ordförande Fidesz-partiet, står i år inför ett nyval som han sannolikt kommer att vinna. Det var Orban som stoppade flyktingvågen genom att bygga ett skärtrådsstängsel längs hela den ungerska gränsen. Raoul Wallenberg är hatad av ungerska nationalister. Susan Faludi skriver: ”Blodiga grisfötter hängdes kring halsen på statyn av den svenske befrielsehjälten”.




Jenny Diskis Den sista resan beskriver hennes resa bort från livet efter cancer-beskedet. Boken är ofta rolig. Den berättar också om hennes uppväxt i 1960-talets swinging London, där hon som femtonåring omhändertogs av nobelpristagaren Doris Lessing, författare till Den femte sanningen, en av kvinnorörelsens klassiker. Hon levde med Doris Lessing under 50 år.





Agneta Pleijels självbiografiska text, Doften av en man, utspelar sig i Lund, Göteborg och Stockholm. Hon tillbringar studieåren i Göteborgs Haga-kvarter och på Dicksonska biblioteket, efterträder Karl Vennberg som kulturchef på Aftonbladet och vistas ofta i föräldrahemmet i Lund. Ordning härskar i Berlin, dramat om Rosa Luxemburg som hon skrev tillsammans med Ronny Ambjörnsson, var en minnesvärd succé. Lilla teatern hade kontakt med Agneta Pleijel inför uppförandet av den satiriska pjäsen Joakim von Anka i början av 1970-talet, även den ett skriven i samarbete med Ronny Ambjörnsson. Hon redogör för flera metoo-upplevelser, även om texten är skriven innan den feministiska massrörelsen framträdde.

Inga kommentarer: