2020-03-26

Tomt i Stockholm och i riksdagen av Hanna Gunnarsson


Gamla stan precis innan lunch idag.
Nästan helt tomt. Här är annars alltid turister.
Det är väldigt tomt på Stockholms gator just nu. Vanligtvis är det alltid turister i Gamla stan, men nu är det tomt på den stora turistgatan Västerlånggatan. Det får såklart stora konsekvenser för restauranger, butiker och många andra företag. Det är också tomt i riksdagen, då många tjänstemän och politiker arbetar hemifrån. Det hålls många telefon- och videomöten, och vi som är på plats hjälps åt med utskottsmöten och debatter.
   Riksdagens arbete har fortsatt under veckan, andra veckan med en effektiviserad och minimerad verksamhet men som ändå är igång så som den ska. Flera beslut som har förberetts under en mycket kort tid har fattats och arbetsbelastningen i finansutskottet är hög. Det är i finansutskottet som alla regeringens satsningar för att dämpa krisen för olika delar av samhället bereds innan riksdagens beslut.

Ett sådant snabb-beslut som har fattats i veckan är möjligheten för företag att få anstånd med att betala in skatt. Skatten ska betalas, men kan skjutas till nästa år. Det innebär att skatteintäkter på 27 miljarder inte kommer in 2020, men beräknas komma in 2021. Riksdagen var enig om detta. Ulla Andersson (v) debatterade detta idag, lyssna här. Ulla krävde i debatten bland annat att hjälp också måste ges till personer som inte klarar av att betala hyran.
   På mitt eget område, försvarspolitiken, är arbetet igång som vanligt. Försvarsberedningen har möte flera timmar varje vecka och går igenom budget och prioriteringar inför kommande “totalförsvarsbeslut” som ska fattas i höst. Det är ett stort men mycket intressant arbete. Försvars- och utrikesutskotten har också påbörjat beredningen av en ny militär insats i Mali som inte ligger under FN (den kommer Vänsterpartiet rösta emot) och en utökat möjlighet för militärt samarbete mellan Finland och Sverige (den kommer vi rösta för).

Det pågår debatter i riksdagen även i dessa tider, framförallt om motioner från allmänna motionstiden. Debatterna blir såklart präglade av den svåra situation som coronaviruset innebär för många människor. Den som vill kan lyssna på en debatt om arbetsrätt med Ali Esbati (v) här och en debatt om näringspolitik med Lorena Delgado Varas (v) här

Hanna Gunnarsson (v), Riksdagsledamot, Lund 

Inga kommentarer: