2021-08-26

Möte om Klostergårdens odlingsområden och Höjeådalens naturreservat av Gunnar Stensson

 Ett fyrtiotal personer från Klostertäppans koloniområde och Källbymöllas odlingslotter samlades 24 augusti i Klostertäppan för att diskutera de akuta hoten mot odlingsområdena och Klostergårdens miljövärden nu, när arbetet med fyrspåren och stationsbygget går in i en slutfas.

   Tunneln för buss och cykeltrafik och vägen tvärsigenom grönområdet påverkar både Källbymölla och Klostertäppan.
   Det planerade aktivitetsstråket mellan Arenan och Höje å har inslag som inkräktar på fotbollsplanerna och odlingsområdena.
   Höjeåns naturreservat hotas både av Staffanstorps planerade bostäder och vägar söder om ån och av den eventuella nedläggning av Källby reningsverk och den väldiga avloppstunnel till Sjölunda, som i så fall blir nödvändig.
   En knapp majoritet av fullmäktige förordade Sjölunda i våras och men frågan kommer upp i fullmäktige för nya inriktningsbeslut i höst.
   Martina Reymers från Höjeådalens intresseförening och två kvinnliga kommunrepresentanter, Annika och Pia, informerade.

Engagemanget för närodling ökar. Klimatkrisen skärper allas miljömedvetande. Mötesdeltagarna är stolta över Klostergården och det gröna stråket som fångar upp atmosfärens koldioxid och motverkar översvämningar. Man påpekade att alla inte har råd att köpa en kolonilott (en lott såldes nyligen för en miljon kronor). Det är viktigt att kolonierna hålls öppna för alla. Odlingslotter kan däremot alla skaffa.
   Bebyggelse intill Höjeådalens naturreservat bör begränsas även på lundasidan om ån. Åtgärderna för att göra reservatet mer tillgängligt får inte störa dess naturvärden. Man föreslog att samla alla föreningar i Klostergården till ett möte. Annika och Pia meddelade att förslaget om aktivitetsstråket inte läggs fram förrän 2022.
   Mötet, som inleddes i strålande solsken klockan 18 under Klostertäppans lummiga lövträd, pågick tills solen sänkte sig och kvällen svalnade.

PS
Dagen efter mötet kom broschyren från VASYD med inbjudan till samråd om en regional anläggning för rening av vårt avloppsvatten. Broschyren är utformad som om det inte fanns något alternativ till Sjölunda. Det gör det. Alternativet är att utveckla Källby reningsverk och därigenom bevara dammarna och rena vattnet i Höje å. Det blir dessutom betydligt billigare. 

Inga kommentarer: