2006-12-07

Demokratisk Vänster vid fullmäktiges budgetsammanträde
av un

Budgetsammanträdet den 30.11 inleddes som alla andra budgetsammanträde, dvs. med att alla gruppledare (eller motsvarande) i tur och ordning håller ett inledningsanförande som startpunkt för en "allmänpolitisk" debatt (dvs "allmänpolitisk" inom kommunens verksamhetsområde).

Inledande positionsbestämning
För Demokratisk Vänsters räkning inledde Sven-Bertil Persson med att redogöra för bakgrunden till DV:s bildande och skissade DV:s positioner utifrån de fyra motioner vi lämnade in redan i valrörelsen (om de hemlösas situation, om tillgänglighet för funktionshindrade barn på kommunal lekplatser, om lokal demokrati och om separering av gång- från cykelbanor).Därmed markerade han, som han sa DV:s inriktning på kommunalpolitiken i Lund: röd och grön, för social rättvisa och för ekologisk hållbarhet.

Klimatutbildning för förtroendevalda
DV ställer sig i stora drag bakom den rödgröna budget som antogs i juni (och som borgarna nu alltså ändrar i) men kommer att på ett antal punkter ha egna yrkanden. Ett sådant hann vi med att få prövat under sammanträdet: det gällde en halv miljon till klimatutbildning för samtliga förtroendevalda. (I en sådan utbildning, tänkte vi oss, skulle bl a Al Gores film "En obekväm sanning" kunna ingå.) Tyvärr stödde enbart miljöpartiet vårt förslag.

Nedskärningar
I det sammanhanget kan vi också nämna att vi så kraftfullt vi förmådde argumenterade (och röstade) mot de borgerligas nedskärning på miljöstrategiska enheten - där var vi ense med de andra rödgröna partierna. Och vi stödde naturligtvis inte borgarnas skattesänkningsförslag eftersom det kommer att drabba en del verksamheter ganska hårt, bl.a. flyktigmottagning och Kvinnoforum samt generellt inom alla övriga verksamheter, i synnerhet inom miljöområdet.
Sammanträdet (som startade 8.30) avkortades - det slutade redan vid 17.30 tiden mot planerat 22.30. Anledningen var "säkerhetsskäl". Presidiet fruktade att det under kvällens lopp skulle bli demonstrationer mot sd. (Sd som för övrigt höll en överraskande låg profil under sammanträdet.)

Samordnartjänst mot hemlösheten
Följden av detta blev att de flesta avsnitt i budgetförslaget bordlades och tas upp vid sammanträdet den 14.12. Då kommer de heta skolfrågorna upp, kundvalssystem inom hemtjänsten, nya boendeformer för äldre, trafiken, inte minst busstrafiken, i centrum, färdtjänst, den föreslagna nedmonteringen av flyktingmottagningen m.m. Demokratisk Vänsters förslag om att anslå pengar för att inrätta en samordnare för att reda ut de hemlösas situation upp till diskussion. Vid en debatt i valrörelsen ställde sig samtliga partier positiva till att ta krafttag mot hemlösheten. Nu kommer det upp till bevis att detta inte bara var lent valrörelsemunväder.

Inga kommentarer: