2007-03-22

Camilla Sköld Jansson talar i Lund 1.5
av Gunnar Sandin

Camilla Sköld Jansson förlorade i höstas förtroendet hos de jämtländska väljarna och fick lämna riksdagen, men hos en majoritet av vänsterpartisterna i Skåne och Lund tycks förtroendet vara ograverat. Hon har uppträtt flitigt härnere under senare år, och nu meddelas det att hon ska vara huvudtalare när vänsterpartiet i Lund firar första maj. Det lär ha funnits andra förslag, till exempel klimatpolitiker nu när klimatfrågan är på allas läppar eller EU-parlamentariker detta år när organisationen fyller femti, men nej. En majoritet ville ha Camilla.
Camilla Sköld Jansson är inget okontroversiellt namn. Vi minns att den allmänt aktade Jonas Sjöstedt efter förra kongressen gick ut i Flamman och vädjade till partistyrelsen att nöja sej med att välja en viceordförande, Alice Åström. Men det hjälpte inte, Camilla blev andra vice.
Camilla är den mest profilerade nytraditionalisten i vänsterpartiets ledning vid sidan av Kalle Larsson. Han var som vi minns huvudtalare i Lund förra året, och dessförinnan hade man Marianne Berg och Britta Berg som företräder samma linje.
Det har talats en hel del om ny enighet inom den lokala partiföreningen. Det konsekventa valet av förstamajtalare vittnar om något annat. Profileringen fortsätter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Herregud! Hur länge ska Gunnar Sandin hålla på med sitt eviga tjat om de hemska "traditionalisterna" i Vänsterpartiet??? I synnerhet nu som Göran Persson i Veckobladet har tänkt om och insett att de s. k. traditionalisterna nog inte hade så fel i sin ekonomiska politik ändå. Det här med de 200 000 nya jobben i offentlig sektor var nog inte så dum idé, trots allt. Synd att det ska krävas att Johan Ehrenberg säger detta för att de bleka "förnyarna" i Vänsterpartiet ska inse att de har haft fel i sin kritik av denna politik hela tiden.

Gunnar Sandin: Du är passé, och "förnyarna" i Vänsterpartiet är i själva verket en dessillusionerad och socialliberal vänster som har spelat ut sin roll för länge sedan. En vänster värd namnet måste våga ställa radikala krav som utmanar borgerligheten och stå för dessa även när det blåser. Kallar man ett såpass blygsamt förslag som 200 000 nya jobb i offentlig sektor för "traditionalistiskt" eller "kommunistiskt" så ska man nog självkkritiskt ställa sig frågan om man fortfarande har hjärtat till vänster. Varför lämnar du inte Vänsterpartiet och går till Miljöpartiet istället, precis som den bleka socialliberalen Karin Svensson-Smith???